Életforma.hu


Itt a titok: ettől lesz pergős a rizs

Itt a titok: ettől lesz pergős a rizs 

Még a leggyakorlottabb háziasszonyokon is kifog a rizsfőzés. Ahhoz, hogy a legjobb végeredményt érjük el, csak néhány pontot kell betartani. Mutatjuk.
Fűszeres sült csirkemell ananászos rizzsel

Fűszeres sült csirkemell ananászos rizzsel 

A sült csirkemell nagyon kedvelt fogás. Na de hogyan lehet egy kicsit feldobni az egyszerű csirkemell és rizs párosítást. Most adunk egy jó tippet hozzá.
A malájok reggelije: Nasi lemak

A malájok reggelije: Nasi lemak 

Malajziában és a környező országok hagyományos reggelije a Nasi lemak, de vannak olyan helyek, ahol egész nap kapható.
Finomabb, mint a Ramblán

Finomabb, mint a Ramblán 

A spanyolok nemzeti ételének, a paellának számtalan variációja létezik, mi most azt a receptet adjuk közre, melyet bármilyen alaprecept segítsége nélkül készítünk időről-időre, s mindig nagyon finom, mert szinte elronthatatlan.
Rakott zöldbab zsályával és füstölt sajttal

Rakott zöldbab zsályával és füstölt sajttal 

Semmi extra, megkívántam a rakott zöldbabot, egyszerűen, hagyományosan. Persze nem én lennék, ha egy picit mégis más lenne az ízesítése...
Zalai gombás ludaskása

Zalai gombás ludaskása 

A régi (zalai) konyha egyik igazi gyöngyszeme. A hízott szárnyas aprólékát levesnek megfőzték, és abból, a zöldségek és a hús felhasználásával, egy kis kiegészítéssel készítettek egy csodás egy tálételt. Ezeket a laktató, ízletes falatokat nemcsak Márton-napjára készítették, gyakori szereplője volt az akkori étkezésnek. Talán a mai táplálkozásnak is jót tenne, ha többször ennénk a csirkén és pulykán kívül más szárnyast is.
Házi paradicsomleves zöld igazítással

Házi paradicsomleves zöld igazítással 

Ez a megunhatatlan, és viszonylag gyors megoldás, ha levesre vágysz! Ha csak lehet, nem a zacskós lélekmelegítőt keresem én sem, hanem magam készítek egy jó kis krémlevest. Ez tipikusan az a megoldás, amikor egy kis csészébe töltve legalább egy pár percre kikapcsolódhatsz a finom illatokkal eltelve...
Nagy a világ, sok a rizsa…

Nagy a világ, sok a rizsa… 

A legtöbb utalás szerint ez egy szerb étel, amit rizzsel, burgonyával, zöldségekkel és hússal készítenek. De, természetesen a szláv ajkú népeknél, szinte mindenhol előfordul az ilyen vagy ehhez hasonló étel. Ezt is 100+100 féle módon lehet elkészíteni: a bolgárok zöldbabbal, a görögök durumlisztes rizstésztával, padlizsánnal vagy éppen babbal, esetleg zöldborsóval és létezik vegás variáció is. Némely receptben szerb lecsónak nevezik, ennél értelemszerűen a paprika és a paradicsom dominál. Steffel Csaba így készíti.
Van új a cukkini alatt

Van új a cukkini alatt 

Kudarcot vallottak a béketárgyalások, a reszelő újból támadásokat indít... A cukkini amíg és ahogy tudja tartja magát, ám még mindig vannak tartalékai. Íme egy példa Steffel Csabától.
Mustáros sertéskaraj Márti barátnőjének asztaláról

Mustáros sertéskaraj Márti barátnőjének asztaláról 

Ezt a receptet egy kedves televíziós riporter barátnőmtől kaptam, akihez a minap csak úgy beszaladtam. Aznap náluk ez volt a vacsora. Miközben elkészült vele, egy kellemes traccspartival "megváltottuk a világot". Közben megjött a férj, és bizony hármasban szépen meg is ettük ezt a finomságot. Ez olyan gyorsan sikerült, hogy akkor már nem volt idő fényképezni... Bocsi!...   

Málnavarázs - Max konyhájából 

Íme Maxék kedvenc szülinapi tortája. Van ugyan egy barát a családban, aki történetesen cukrász, de mi, halandók bizony mindent lefordítunk a magunk nyelvére. Max is így gondolta, és így született meg egy hamisíthatatln nyári süti! Isteni!

Gombás aprópecsenyém 

Barcelonában egyszerűen nem tudtam elszakadni a piac gombakínálatától. Ha csoki lett volna, Gombóc Artúr biztosan mondta volna: a piros, a fehér, a kerek, a lapos, a tölcséres... és ezer variációja! Sajnos nálunk nem ilyen változatos a kínálat, de azért lehet próbálkozni! Ez egy egyszerű családi kedvenc! Készítheted pulykából is! 

Céklás rizottó pulykamellel 

Aki szeret főzni, az bátran kísérletezik is. Ez a céklás, gusztusos fogás is pont ilyen, ki kell próbálni! A Gallicoop háziasszonya, Dosso Gabi elárulja Nektek a receptet. Nyugodtan vágjatok bele! Istenien néz ki, és persze egészséges is!   

Póréhagymás, rizses csirke 

Néhány egyszerű alapanyagot választottunk a csirke mellé, és nagyon finom egytál étel lett a végeredmény. A póréhagyma és a fehér bor alapjáraton nagyon illik egymáshoz.

Tavaszi csirkemell 

Amikor már szinte minden tavaszi, nyári zöldség megtalálható a piacokon, isteni dolgunk van, csak válogatni kell a jobbnál jobb receptekből, hogy mit is főzzünk. Ez a csirke étel egyszerű, ízletes, hamar elkészül, nem kell egész délután a konyhában állnunk, mégis hamisítatlan nyári ízeket élvezhetünk.

Ananászos pulykamell mazsolás rizzsel 

Sokan szeretik a hús-gyümölcs párosítást, mi magunk is közéjük tartozunk. Pulykával, csirkével készíthetjük az alábbi receptet, ki melyiket szereti jobban. A mazsolás rizs köret is emel még az élvezeti értéken.

Csokis tejberizs 

Csokoládé és tejberizs? Az egyik legjobb párosítás. A langyos rizsbe beleolvad a csoki... mi lehet ennél jobb? Max megmutatja, hogyan készítsd el ezt az egyszerű, ízletes desszertet.

Zöldborsós csirkemáj hagymás rizzsel 

Nagyon sokan szeretik a csirkemájat, finom, olcsó alapanyag, ezerféle módon variálható. Mi most zöldborsóval készítettük, talán ez az egyik legismertebb elkészítési mód mind közül. De mint tudjuk, egy újszülöttne minden vicc új.

Lusta asszony rakott káposztája 

Ez egy igazi hétfői egytál étel, amikor is a pörköltmaradékot újrahasznosíthatjuk. De ha még maradt a rizsből is, akkor valóban percek alatt elkészíthetjük ezt a káposztás finomságot vacsorára. Mellette még lustálkodhatunk is egy kicsit munka után...

Rakott kel 

A kelkáposztát sokan nem kedvelik, ennek ellenére nekik is ajánljuk a rakott kelt, amiben sokkal inkább dominál a darált húsos ragu és a rizs, mint a kelkáposzta.

Sült rizs csicseriborsóval és spenóttal 

Időnként meglepődöm, hogy hihetetlenül egyszerű hozzávalók társításával milyen remek ételek varázsolhatók a tányérba. Így jártam most is, amikor szembe jött velem egy recept, azt mondja: csicseri, rizs és spenót. Hm. Kicsit variáltam rajta, kipróbáltam beleszerettem.

Cukkinis lecsó 

A cukkini finom, egészséges, olcsó, percek alatt elkészül, és nagyon sokáig tart a szezonja. Mindezek teszik olyan ellenállhatatlanná.

Arancini, a sült rizsgolyó 

Olasz étel, kiváló maradékhasznosító recept, bár én most frissen főztem hozzá a risottot. Amit egyébként nem szeretek. De ez a sült rizsgolyó nagyszerű találmány, gyors vacsorának éppúgy jó, mint vendégségben előételnek, a gyerekek nyilván imádják minden formájában, szóval jó étel. 

Darált húsos gombócok - tepsiben kisütve 

Megközelítőleg olyan gombócokat gyúrtunk, mint amilyen a töltött paprikába vagy káposztába való, ám mégis valami különlegesség lett belőle. A gombócok a tepsiben landoltak, és sajtos öntetet kaptak. A sütőnk kifejezetten örült a látványnak, a családról nem is beszélve!

Jambalaya 

A jambalaya amerikai-spanyol-francia étel, emlékeztet a rizottóra és a paellára is. Spanyol bevándorlók készítették először, a méregdrága sáfrányt paradicsommal helyettesítve. New Orleansban alakult ki mostani formájában, karibi befolyásra kerültek bele jellegzetes fűszerei, a cayenne bors, a koriander, az oregánó, fokhagyha, chili.

Tejberizs grillezett körtével 

Tejberizst mindenki tud készíteni, ez a mostani recept annyiban különbözik a hagyományos társától, hogy növényi tejben főztük meg a rizst. Ízesítéséhez, tápanyagtartalmának feltupírozásához mazsolát és goji bogyót is használtunk.

Rizskoch ribizli esszenciával 

Mi sem egyszerűbb, mint egy  gyors rizskoch, például egy tartalmas leves mellé, vagy desszertnek. Ezúttal a zablisztes barna rizskochhoz egy különleges ribizli eszenciát készítettem. Szuper ötlet volt, mert remekül feldobta az amúgy natúr, édes sütit.

Citromos rizottó 

A rizottó az olasz konyha ékköve, semmi szín alatt nem tévesztendő össze azzal az étellel, amit a magyarok annak hívnak. A rizottó kerek szemű rizsből készül, alapfeltétele, hogy borral és valamilyen alaplével felöntögetve, kavargatva készítsük el. Minden más eljárással készült rizsétel lehet finom, de nem rizottó.

Indiai fűszeres rizs (biryani) 

A biryani lényege a basmati rizs, valamint a vele főzött fűszerek sokasága. Ez egy hús nélküli változat, de készíthető csirkével, hallal, rákkal, birkával is akár.

Cajun csirke ananászos rizzsel 

A cajun (kreol) konyha az Egyesült Államok déli részének és a karibi szigetvilág konyhájának keveredése. A kreol konyhára a grillezett húsok és halak, az édeskés, tartalmas mártások, és a sokféle köret a jellemző.

Gyümölcsrizs 

Gyümölcsrizst készíteni talán még egy nagyobbacska gyerek is tud, azonkívül, hogy folyamatosan kevergetni kell, nagy tudás nem kell hozzá. Mégis, mint az egyszerű dolgok általában, brutálisan finom tud lenni!

Zöldborsós csirkemáj rizzsel 

A csirkemáj és a zöldborsó jó barátok, egyiknek sincs szüksége hosszú főzési időre. És ne felejtsük el, hogy a májat csak elkészülte után sózzuk meg, különben megkeményedhet.

Koreai palacsinta 

Akik vonzódnak a hagyományostól eltérő ételekhez, ne habozzanak kipróbálni. A végeredmény egy kellemes ízű, belül kicsit krémes zöldséges palacsinta, ami mellé tálaljunk édes chili szószt.

Rizstorta 

Egy nagyon egyszerű étel, amely főétel éppúgy lehet, mint desszert. Elkészítése könnyű, nem drága, mutatósan díszíthető, szinte mindenki szereti, ízre és megjelenésre is tökéletesen hasonlít hagyományos, tejjel készült testvéréhez.

Ropogós kacsacomb grillezett sárgarépával, spenótos rizzsel 

A recept egyáltalán nem bonyolult, még ha viszonylag hosszú is a leírása. Tipikus példája annak, amikor jó alapanyagokból, nem nagyon sok munkával szuper finom ételt varázsolunk az asztalra.

Toros káposzta 

Télen jól eshet egy-egy nehezebb fogás is, az igazi savanyú káposzta pedig olyan egészséges, hogy azzal mindent jóvá tesz ez az egyébként nem éppen diétás recept.

Sajtos-sonkás rizs 

Ez amolyan retró étel, de nagyon finom, ráadásul sok teendőnk sincs vele azon kívül, hogy a füstölt húst meg kell főzni, de hát az fő magától, nem kell mellette állnunk. Akár hétvégére is ajánlom, amíg kitakarítjuk a lakást, elkészül az ebéd.

Arancini, a zseniális rizsgolyó 

Arancini, azaz sült rizsgolyók. Olasz étel, kiváló maradékhasznosító recept, bár én most frissen főztem hozzá a risottót. Amit egyébként nem szeretek. De ez a sült rizsgolyó nagyszerű találmány, gyors vacsorának éppúgy jó, mint vendégségben előételnek, a gyerekek nyilván imádják minden formájában, szóval jó étel. 

Fehérjés rizskoch, a sportolók nagy kedvence 

Miért is kellene lemondani például a rizskochról annak, aki sportol vagy éppen az edzőteremben gyúrja magát? Néhány alkotóelem cseréjével Richard, a testépítő ezt most azoknak ajánlja, akik éppen izmosodnak, szálkásodnak. Büntetlenül fogyasztható finomság!

A győztesek csokis rizses tortája - sütés nélkül 

Imádjuk a sütés nélküli különlegességeket! Ez a torta a mascarponétól és a csokis rizstől válik egészen egyedivé. Igazi szülinapi torta lehet, vagy csak egy remek vasárnapi meglepetés, mit előző nap is elkészíthetünk.

Fa is, fül is, gomba is! Na, mi ez? 

Imádom a távol-kelti konyhát! Már akkor rajongtam érte, amikor még nem is ismertem a valódi wokok földjét. Szenzációs ízharmóniák tobzódtak egy pillanat alatt egykori konyhámban, a Váci úton! Soha nem lehet elfelejteni azt a kísérletező kedvet, és azt a rengeteg barátot, kollégát, akik boldogan rohantak kóstolni!

Tojásos rizs keletiesen 

A rizs a keleti konyhák elmaradhatatlan része. A következő fogás is önállóként szerepel az ottani étrendben, de bármilyen fogáshoz tálalhatók. Most azok sem fognak csalódni, akik nem kedvelik a húst, ízletes csemegét ajánlok!   

Garnélarákos rizottó 

Gyors, egészséges és igazi ínyenc falat! Kell ennél több egy ínycsiklandó hétköznapi vacsorához? Aki szereti a garnelát és a rizst, az most dupla adagban készítse.

Maradt egy kis fagyasztott halászlé? Itt a paella a tenger fantasztikus gyümölcseivel! 

Most, hogy vége az ünnepi sütés-főzésnek, szusszanhatunk! A halászlé alapleve oly bőségesre sikeresedett az idén, hogy lefagyasztottam. Most elő vele, mert nagyszerű lesz a paellához! Természetesen ez a fogás nem belga, de Brüsszel multikulturális konyhavilágában mindennapos. Első brüsszeli forgatásom első estéjét is ez koronázta meg - egy nagy korsó belga barna sör kíséretében! Pompás! Ibéria étele szinte mindennel kombinálható, most mutatok egy egyszerűt a tenger gyümölcseivel!    

Birsalmás rizses hús - Andi konyhájából 

A rizses húst sokan ismerik, és sokféleképpen készítik. Ez a pikáns változat az összetevői miatt nem csak laktató, de rendkívül egészséges is.

Céklás rizottó - egy szépítő vacsora 

A cékla nagyon egészséges, mert szilícium tartalma miatt erősíti a bőrt, a kötőszöveteket az ereket és a csontokat. Ezzel a finom egytál étellel, most kívül- belül megszépülhetünk.

Rizspuding - vörösborral bódítva 

Igazán gyors és különleges desszertet dobtunk össze váratlan vendégek vagy édesszájú családtagok részére. A benne lévő vörösbort elnyomja a fél kiló gyümölcs, így senki sem lesz másnapos tőle.

Gyümölcsös rizskocka 

Ezt a könnyű édességet elkészíteni sem nehéz és mindig újíthatunk ha idénygyümölcsöt választunk hozzá.