CSALÁDI RECEPT
Töltött karaj a szilveszteri hidegtálhoz
Nem feltétlenül a szilveszter estét kell végigküzdened, sütnöd-főznöd, hogy minden vendéged jól érezze magát. Tervezd meg a menüt, majd minden napra hagyj magadnak egy-egy feladatot! Itt van például ez a töltött karaj, amit már jó előre elkészíthetsz, hagyhatod kihűlni, és szilveszter délutánján, estéjén már „csak” szeletelned, és gusztusosan tálalnod kell! Egy kis saláta, és már kész is az ünnepi vacsi! Anyukám ezt tanította!
Van még egy trükköm! A drága hentesem a csontot ugyan levágja a húsról, de természetesen hozzácsomagolja a húshoz! Otthon sózom, borsozom az egészet, és vágok még hozzá pár gerezd fokhagymát. Jó, ha így áll egy éjszaka hűtőben, de 1-2 óra is elég!
Egy mélyebb serpenyőben forrósíts zsírt, és hirtelen forgasd meg benne a húst, hogy minden oldala kapjon egy jó kis „kérget”. Rakd a húst a karajcsontra, jól kötözd össze, így tedd egy tepsibe, öntsd rá a forró zsírt, szórd közé a fokhagymagerezdeket, borítsd be alufóliával, és mehet a sütőbe. 150-160 fokon süsd. Hogy meddig? Az a hús méretétől függ. Kb. másfél óra után nézz rá! Ha simán belemegy a hústű, vedd le róla az alufóliát, és tedd felső lángra, hogy kapjon egy kis színt a teteje.
Vedd ki a sütőből, és hagyd teljesen kihűlni. Vágd el a madzagokat, vedd le róla a csontot. Innentől kezdve gyönyörű, mutatós szeleteket vághatsz a húsból. Tálalhatod, díszítheted kedved szerint! Előre elkészítheted, és nem a vendégek előtt kell ezzel foglalkoznod. Kínálj hozzá például krumplisalátát!
Ja, és hogy mi lesz a megsült húsos csonttal? Három variáció áll előtted: vagy még szilveszter előtt, úgy frissen lefarigcsálod róla a húst, és megeszed egy kis mustárral (a férjem erősen kultiválja ezt a megoldást), vagy lefagyasztod, és beleteszed a következő húslevesbe! Isteni lesz! A harmadik megoldást pedig a szomszéd kutyája részesíti előnyben…
Hozzászólás zárolva.