Életforma.hu


Röpködnek az igazi csillagok

Röpködnek az igazi csillagok 

Ilyen, "sok csillagos" menüvel még nem várták a Gourmet Fesztivál vendégeit! Pünkösdkor az öt Michelin-csillagos étterem öt séfje ötfogásos menüt készít a vendégeknek a Millenárison!  
Különleges lesz az idei Gourmet fesztivál

Különleges lesz az idei Gourmet fesztivál 

Május 12. és 15. között több mint 120 kiállítóval - köztük az öt budapesti Michelin-csillagos étterem standjaival - várja az érdeklődőket a Millenáris parkban a Gourmet Fesztivál, melynek fókuszában ezúttal két alapanyag: a hal és a vad lesznek.
Dióval töltött ponty

Dióval töltött ponty 

A tavaszi horgász szezon csak úgy ontja a finom és egészséges halállományt. A rántott ponty helyett azonban most valami nagyon egyszerűt, de mégis különlegeset ajánlunk. Dióval párosítottuk, és töltöttük meg a halunkat. Isteni lett!
Most mindenki erről a halról beszél

Most mindenki erről a halról beszél 

Szilveszter éjjel lezárult a közönségszavazás, amely az év hala címért folyt. Meggyőző fölénnyel a compó (Tinca tinca) lett a nyertes. A 2010 óta minden évben megtartott verseny idei fordulóját október elején hirdette meg a Magyar Haltani Társaság társaság, és az internetes szavazáson mintegy 6364-an adták le voksukat.
A győztesnek most nem jár aranyérem!

A győztesnek most nem jár aranyérem! 

Már csak pár nap van hátra, hogy eldöntsük, melyik hal fajta úszhat be a célba, és nyeri el az Év hala címet. A durbincs, a márna és a compó kapta eddig a legtöbb szavazatot, és jelenleg ez utóbbi áll az élen. Vajon mi lesz a győztes jutalma?    
Citromos lazac bulgurral - az egészséges szívért

Citromos lazac bulgurral - az egészséges szívért 

Amióta napvilágot látott a tény, miszerint a lazacfogyasztás megakadályozhatja a szívbetegség kialakulását, egyre nagyobb az érdeklődés ez iránt a hal iránt. Akik hetente legalább 85 g zsíros halat, például lazacot fogyasztottak, 70%-kal csökkent a szívinfarktus veszélye.Szóval, itt egy fantasztikus recept az egészségünkért.
Szilvásváradi mandulás pisztráng - az ünnepi asztalra

Szilvásváradi mandulás pisztráng - az ünnepi asztalra 

A szivárványos pisztráng a világ egyik legjobban kutatott és legnagyobb mennyiségben tenyésztett halfaja.Nincs benne „Y” szálka, íze tiszta, nem zsíros. Számos módon elkészíthető: sütőben sütve, grillen, roston, serpenyőben vagy párolva készítve. Ez most egy nagyon egyszerű és ízletes szilvásváradi változat Alpári György gasztronómus receptjei közül.

Ponty ez kell nekünk az idei karácsonyra is! 

A magyar háztartásokban többnyire a halászlé és a rántott hal képezi a karácsonyi menü részét, amihez jellemzően pontyot választanak a vásárlók. A halárakat, illetve az ár-érték arányt figyelembe véve, várhatóan ez idén is így fog történni. Ugyanakkor az elmúlt években a gasztronómia kezdi felfedezni, hogy a magyar halfajták milyen változatosan készíthetőek el, így a hagyományos fogások mellett újdonságok is megfigyelhetők.
Süllő filé, mazsolás durumtésztán

Süllő filé, mazsolás durumtésztán 

Puskás Peti fogyókúrázik. A nem éppen egyszerű folyamatot pedig halételek készítésével oldja meg. Most a Kapjrá kampány keretében ő maga készítette el ezt a finomságot, melyet velünk is megosztott.
Kapros, burgonyás süllőleves - Zséda módra

Kapros, burgonyás süllőleves - Zséda módra 

Zséda nem csak remek énekesnő, és jó érzékkel nyúl a divathoz is, de a konyhában is nagyszerűen helyt áll. A Kapjrá kampány keretében, amely a halfogyasztás fontosságára hívja fel a figyelmet, egy nagyon egészséges halleves receptjét osztotta meg velünk.

Zséda és Puskás Peti együtt csinálták - a konyhában! 

Zséda és Puskás Peti kuktának állt! Az énekesek a hétvégén a halas fogások iránt érdeklődőknek főztek. Egyiküktől sem állt távol a feladat, hiszen Adrienn már 17 évesen önálló konyhát vitt, Peti pedig a fogyókúrás diétáját egészíti ki könnyed halételekkel.

Így füstöljünk halat házilag - 30 perc alatt! 

Az otthoni halfüstölés sokkal egyszerűbb, mint azt bárki gondolná: elég hozzá friss alapanyag – például pisztráng, pontyfilé –, jól elkészített alap páclé és persze a füstölőgép.Mindössze 30 perc alatt finom és egészséges, azonnal fogyasztható ételt varázsolhatunk az asztalra.  

Sült pisztráng bébiparaj-salátával 

Áman Attila séf egy könnyű pisztrángrecepttel ösztönöz mindenkit arra, hogy fogyasszunk több halat! Remek fogás, az biztos!

5 ok, hogy még több halat együnk 

Magyarországon a halfogyasztás messze elmarad az európai tagországok átlagától, pedig néhány tény arra figyelmeztet, hogy jobb lenne, ha több hal kerülne a tányérunkra. Varga Anita, a Kapj rá! kampány dietetikusa 5 érvvel támasztja alá, miért érdemes halat fogyasztani – egész évben!

Profi trükkök: így szabadulj meg a halszálkáktól 

Felmérések bizonyítják, hogy bár a magyarok rajonganak a halas ételekért, sokan azért nem mernek ilyen fogást készíteni, mert tartanak a szálkáktól. A szálka azonban könnyen eltüntethető: az irdalást komolyabb szakmai tudás nélkül bárki el tudja otthon végezni, ráadásul egy több kilós ponty esetében a művelet mindössze pár percet vesz igénybe. Áman Attila, a halfogyasztást népszerűsítő Kapj rá! program séfje elárulja a titkot, hogy miként szabadulnak meg a profik a szálkáktól.

Gombás süllőszeletek bormártásban 

Mi magyarok sajnos túlságosan kevés halat eszünk, pedig igazán egészséges. Ez a recept kedvet csinálhat olyanoknak is, akik a hagyományos halas ételeket nem kedvelik.

Halfesztivált rendeznek a Vajdahunyad várában 

Az előző évekhez képest sokkal nagyobb területen, több kiállítóval és érdekességgel várja a látogatókat a III. Budapesti Halfesztivál február 19-22-ig.  Az ingyenes gasztronómiai fesztivál egyik fő célja a hazánkban élő halfajok bemutatása és a halételek népszerűsítése.

Finom és egészséges, mégse ismerjük 

Kevesen ismerik, pedig a barramundi akár „hazai” halnak is nevezhető. A jászkiséri tenyésztésnek köszönhetően az Ausztráliában őshonos fajta nagyon frissen kerül az asztalunkra. Ráadásul ez a hal kimondottan egészséges: omega-3 telítetlen zsírsavakban gazdag, magas a tápértéke, alacsony a kalóriatartalma és még ízletes is. Bemutatkozik a barramundi!  

Pikáns perui halsaláta – hazai halból 

A barramundi egy kimondottan egészséges halfajta, akár hazainak is mondható. Omega-3 telítetlen zsírsavakban gazdag, magas a tápértéke, alacsony a kalóriatartalma, szálkamentes és nagyon ízletes. Most salátát készítettünk belőle!

Ideális választás a fogyni vágyóknak 

Egészséges táplálkozást, pár kiló leadását tervezted erre az évre? Nem kell különleges szerekhez, se módszerekhez folyamodnod, elég, ha többször beiktatod a halat az étrendedbe. Még meg is szépülsz tőle!

Céklás heringsaláta 

A cékla sajnos méltatlanul mellőzött alapanyag, pedig nem csak egészséges és finom, de ráadásul gyönyörű is! Ez a halas saláta tuti befutó.

Mandulás bundában sült haltej - majonézes karotta-salátával 

Ha már te is unod a töltött káposztát, a halászlét és a mákos bejglit, akkor ez a különleges ízorgia éppen neked való. Íme egy  fantasztikus recept a Paulaner séfjétől, Németh Károlytól, amely bizonyára igazi meglepetés lesz az ünnepi asztalon.

Legfontosabb tudnivalók a halételekről - így főzd meg! 

A magyarok többsége csak karácsonykor eszik halat, ilyenkor a rántott ponty és a halászlé a sláger, pedig kis odafigyeléssel változatosabb és még egészségesebb halfogásokat is összeállíthatunk. Varga Anita dietetikus ad tippeket, mire figyeljünk, ha halat szánunk a családnak.

Serpenyős zöldséges tőkehalfilé 

Nincs karácsony hal nélkül! Ám aki a zöldségeket sem akarja kihagyni a menüből, az most kettőt az egyben élvezheti. Könnyen és gyorsan elkészíthető, és mindenki kedvence lehet.

Vetélkednek a halak! Szavazatokkal támogassátok őket! 

Vajon melyik faj nyeri el 2015-ben az Év hala kitüntető címet? A kecsege, a galóca és a vágó durbincs versengenek, mi pedig szavazással dönthetjük el az elsőséget!

Rákaptunk a pontyra? De nem eléggé! 

A pontyot szeretjük a legjobban, és azt is elsősorban halászlében – derült ki egy legutóbbi kutatásból. Ám fejenként évi 4 kilónyi halfogyasztásunkkal az utolsók között vagyunk Európában. Sajnos…

Két szenvedély élteti Cseh Lacit 

Cseh Laci a kedvesével vagy barátokkal szeret igazán pecázni, de azt sem bánja, ha magányos órákat tölt a parton egy-egy verseny után. Az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok úszó életében a sporton kívül egy másik szenvedély is helyet kap: 20 éve hódol a horgászatnak.

A magyarok szeretik, mégsem eszik. Elmondjuk, hogyan készíts halat! 

Bár tudjuk, hogy egészséges és szeretjük is, évente csupán pár alkalommal kerül hal a tányérunkra, s a négy kilogrammos évi halfogyasztásunkkal bizony nagyon lemaradunk:  Európai viszonylatban a sor végén kullogunk halfogyasztásban. Pedig az egészségügyi ajánlások szerint pozitív hatásai miatt érdemes hetente legalább kétszer halat enni.

Halpástétom brokkolimártással 

Ezt a remek halpástétomot bárki elkészítheti, különösebb főzőgyakorlatot nem igényel. Aki szereti a halat és a zöldséget, vagy éppen csak diétázik, annak szinte kötelezően ajánlott. Ám ha vendégek érkeznek, ettől a mutatós pástétomtól garantáltan eláll majd szemük, szájuk.

Mandulás ponty vörösboros barnamártásban 

Egy gyorsan elkészíthető fogás, mellyel óriási meglepetést okozhatunk családunknak és szeretteinknek. A mandula a ponty és a bor tökéletes választás!

Egészségesen különleges! Balatoni fogas kelkáposztában 

Igazi tavaszi–nyári fogás, könnyű és ízletes. A halnak és a káposztának a korszerű étkezésben betöltött szerepéről szóló írásokkal köteteket lehet megtölteni. Itt most csak kelkáposztalevelekbe töltött finomságokról esik szó. Íme, a recept!

Zellerleves, gombás hal és mézes-almás 

Mivel is lehetne a család étvágyát ismét felgerjeszteni? Mi összeállítottunk egy menüt! Reméljük, hogy ízleni fog!

Tengeri halfilé sörtésztában- különleges mártogatóval 

A hűtőben legtöbbször van egy kis fagyasztott hal, de a többi hozzávaló is megtalálható a konyhában, hacsak valaki már meg nem itta a sört. Percek alatt kész a mai ebéd, vagy vacsora.

Újévi ünnepi ebéd-receptekkel 

Olasz kagylóleves Kacsamellsaláta, Tengeri hal sonkaköntösben, Gyümölcsös palacsinta vaníliás fahéjöntettel. A menüt összeállította és megfőzte Szőnyi László és Bán László.

Fenséges rák, ponty és pisztráng receptek 

Kínálatunk hétvégére, avagy az ünnepekre: Fogasszelet rákpörkölttel, Gyömbéres pontyfilé és Ropogós pisztráng édesköményes rákraguval.Érdemes kipróbálni!

4 halas recept karácsonyra 

Nincs karácsony hal nélkül! A halászlén és a rántott halon kívül azonban sokféle finom és gyors elkészítési módja is lehetséges.Lepje meg ezekkel családját!!

Ingyenes trópusi halkiállítás 

Csendes, ám rendkívül látványos társaságot leshetünk meg a Savoya Parkban idén ősszel: trópusi halkiállítás várja az érdeklődőket október 17. és november 4. között. A szivárvány szinte összes színét felvonultató állatsereg óriásakváriumokban, eredeti környezetében csodálható meg. A kiállítás ingyenesen látogatható.

Különleges: Halfilé nyárson, Téliszalámival töltött cukkini 

Nyáron a könnyen emészthető, sok zöldséget tartalmazó, különleges fogásokra van szükségünk, hogy a melegben legyen kedvünk bármit is enni. Ma a Balaton legnemesebb halából készíthető különleges receptet is ajánlok.

Brodetto, a dalmát halászlé 

Vannak, akik már hazatértek horvátországi nyaralásukból, s vannak, akik most készülnek. Kinek nosztalgiából, kinek kedvcsinálónak, íme a tipikus halászlé, a "brodetto" receptje.

Egy szuper lecsó - másképp! 

Ugye Ön is imádja a lecsót? Talán nincs is olyan magyar ember, aki ne szeretne néha jól befalatozni ebből az ízletes, szaftos ételből. Ám ha már unja a hagyományos elkészítést, próbálja meg így, hallal megbolondítva!

Mediterrán diéta 

A mediterráneum gasztronómiájának esszenciáját a következő komponensek adják: zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, olívaolaj, hal és vörös bor. Nem hangzik rosszul, ugye?

Tízperces, egészséges nyári ételek! 

Ugyan most nincs nagy hőség és talán a nyári szabadság is előttünk van, de azért a nyár ízeibe dúskálunk! A most következő ételek valóban nagyon rövid idő alatt elkészíthetőek, és garantáltan minden családtag a tíz ujját fogja megnyalni utána!

Pisztráng roston, sült zöldségekkel 

Miért ezt ajánljuk? A nyár a rostsütés időszaka, ráadásul a sok zöldség és a pisztráng is egészséges, nyáron talán még az is megpróbálkozik vele, aki kevésbé szereti a halat.

15 perces ételek - tavaszi vacsorák! 

Fáradt a munka után? Készítsen ínycsiklandozó ebédet vagy vacsorát negyedóra alatt! Mindenki meg fogja nyalni a tíz ujját!          

Isteni pár perces halételek hétvégére! 

Nem kívánja a nehéz húsokat? Egyen helyette inkább halat, mert nem csak finom, hanem bármilyen más húsfélénél egészségesebb. Egy óra alatt kész a vasárnapi ebéd!

Hazai halászlé variációk 

Tudják mi a különbség a szegedi, a bajai, és a balatoni halászlé között? A Tiszából, a Dunából, vagy a Balatonból kifogott halakból készülő halászleveknek nem csupán a tartalmában, hanem eredeti elkészítési módjában is van eltérés.

Tengeri és édesvízi hal receptek 

A hal a legegészségesebb húsféle. Fehérje, telítetlen (OMEGA 3) zsírsav, és gazdag ásványi anyag tartalma miatt különösen "szívbarát". Van frissen is, fagyasztva is a halakból, egészben is, filézve is. Legtöbbjükből egyszerűen, gyorsan finomat készíthetünk:

Karácsonyra két különleges halas recept 

A hal elmaradhatatlan az ünnepi asztaról. Vajon hogyan készítik ezt a görögök és a svédek? Két különleges receptünkből most megtudhatod! Jó étvágyat kívánunk!