Életforma.hu


5 újévi étel a szerencséért

5 újévi étel a szerencséért 

Mit együnk a pezsgő mellé? Mutatunk 5 olyan tradicionális ételt, amelyek tökéletesek az óév elbúcsúztatásához és az újév köszöntéséhez. Nem beszélve arról, hogy ezekhez az ételekhez szerencsét hozó tulajdonságokat is társítanak.
Karácsonyi halászlé

Karácsonyi halászlé 

A karácsonyi halászlé az ünnepi menüsor elmaradhatatlan része. Ahány ház, annyi halászlé, - mindenki másképp csinálja, valamitől mindig egyedi ízt kap. Most mi is ajánlunk egy "alap"változatot.
A szennyezés miatt egyre csökken az édesvizek halállománya

A szennyezés miatt egyre csökken az édesvizek halállománya 

Komoly veszély fenyegeti a világ édesvízi halállományát egy most megjelent tanulmány szerint. A globális populációk akár egyharmada is a kihalás szélére juthat.
Házi szardínia, a pompás vacsora

Házi szardínia, a pompás vacsora 

Szerintem is sokkal kevesebb halat eszünk, mint kellene! Kiváló élettani hatásait orvosok már rég bizonyították. Ez most egy olyan recept lesz, amihez nagy tudomány nem kell, de végtelenül egészséges! Csak próbáld ki! Nem fogsz csalódni!
Halleves Finnországból

Halleves Finnországból 

Sokan állítják, hogy a finnek halat esznek hallal. Ez persze nem igaz, de mellesleg azért olyan egészségesek, mert valóban sok halat esznek – állítják az orvosok. Nos, ennek jegyében osztom meg veletek finn barátaim remek különlegességét, azaz a kalakeittot! … Azután menjünk szaunázni!
Olívaolajon sült vadlazac steak színes friss zöldségekkel, őrségi tökmagolajjal

Olívaolajon sült vadlazac steak színes friss zöldségekkel, őrségi tökmagolajjal 

Igazodva a család kéréséhez, kalóriaszegény étel készült. Egyre gyakrabban kerül az asztalra halféle, most egy natúron sült bőrös vadlazacsteak köré fontam a szálakat.
Spárga és hal, avagy ez is beindult

Spárga és hal, avagy ez is beindult 

Na végre, beindult a spárga szezonja! Igaz, a magamfajta kis városban még meg kell fizetni, az árát, de legalább van. Aztán, ha spárga van, akkor már legyen tilápia is. Hát így élünk mi fent a havasokon. Jut eszembe, ma láttam már új krumplit is, szépet, aprót, finomat - aranyárban.
Besameles halfilé, cukkíni pestóval, csőben sütve

Besameles halfilé, cukkíni pestóval, csőben sütve 

Ez egy bármilyen fehérhúsú halfiléből elkészíthető, "gyors kaja". Lehet villantani, ha vendég jön, vagy ha a párunkat akarjuk elkápráztatni, már ha szereti a halat. Variációk száma: több ezer, én most a cukkíni pestóval takartam be, de lehet gyári pestó is, vagy akár egy fűszerkeverék, jó sok kaporral. Somogyi Zoltán Max két éhes szájra tervezte ezt a halas csodát. 
Valamit visz a víz, de mit...?

Valamit visz a víz, de mit...? 

Több mint 500 féle vegyületet kerestek a kutatók a hazai halastavakban, de csak kevesebb, mint 10%-uk volt kimutatható. A HappyFish elnevezésű projekttel mód nyílik az édesvízi haltermékek minőségét befolyásoló tényezők azonosítására is - írja a Laboratorium.hu...
Titkos barátom, a kollagén

Titkos barátom, a kollagén 

Manapság szinte mindenhol azt hallani, hogy együnk/igyunk/használjunk kollagént, hiszen ragyogóbb, üdébb lesz a bőrünk, és a ráncokat is csökkenti. Valóban ilyen hatékony, vagy csak manapság olyan trendi? Utánajártunk mindennek, és kiderült, hogy ennél sokkal, de sokkal több pozitív hatása van, nemcsak a bőrünkre, hanem az egész szervezetünkre! Az egyik magyar élelmiszert is gyártó kereskedelmi cég kutató biológusa, Szász Máté most elárulja nekünk, mely formában a legcélszerűbb fogyasztani, milyen szerepet tölt be a sportolásban, és hogyan segíthetjük elő mi magunk is a termelődését?

Tuti séf ad tippeket és receptötleteket 

A jó idő beköszöntével hivatalosan kezdetét vette a grillszezon. A szabadtéri sütögetés tökéletes hétvégi program a barátok vagy a család összehozására. Sőt, még az alakunknak is jót tehetünk az ínycsiklandozó grillételekkel, ha figyelembe vesszük Barcza Zoltán, a hévizi Carbona séfjének tippjeit.

Ez az Év Hala 2018-ban 

Balin lett a befutó, avagy a beúszó! A Magyar Haltani Társaság honlapján rendezett közönségszavazás eredményeként 2018-ban ez az uszonyos viselheti az Év Hala címet. A három jelöltre összesen  ötezer-hétszázhetvenegy szavazat érkezett, ennek 38 százalékát kapta a verseny győztese, jelentősen megelőzve a második helyezett domolykót (33%) és a harmadik helyezett kövicsíkot (29%).

Ropogós saláta füstölt makrélával, tormás öntettel 

Direkt jót teszünk a derékbőségünknek azzal, ha este már nem terheljük a gyomrunkat nehéz ételekkel. Egy joghurtos öntetes, füstölt halas saláta remek választás hét közben - is - vacsorára.

Zöldséges halrolád 

Együnk halat, legjobb falat! Régi reklámszlogen, és igaz is, bár a hal nemcsak jó falat, de egészséges falat is. Ha pedig ilyen szépséges tálalásban adjuk asztalra, ki tudna neki ellenállni?

Kerülje ezeket az élelmiszereket, ha magas a vérnyomása! 

A magas vérnyomás megelőzésében jelentős szerepe van a táplálkozásnak, sőt, a már kialakult betegség kezelésében is döntő szerepű az életmód. Összegyűjtöttük a tiltólistás élelmiszereket, amelyek között bizonyára és sajnos egy-két kedvenc is lehet...!

Füstölt halas szendvicskrém 

Füstölt hal, tonhal, egyre megy, ha arról van szó, hogy egészséges ételeket, szendvicskrémet, salátát készítsünk. Érdemes velük megbarátkozni, hiszen remekül színesítik konyhai repertoárunkat amellett, hogy egészségünknek is jót tesznek.

Két fogható és egy védett - Melyik legyen az Év hala? 

A korábbi évek gyakorlatához igazodva most is két fogható és egy védett fajt állított jelöltként az ÉV HALA választásra a Magyar Haltani Társaság. Közülük az nyeri el a kitüntető címet, amelyikre a legtöbb szavazat érkezik december végéig társaság honlapjára.

Halas palacsintám rántva 

Őszi, családi kirándulásunkat Pakson, a Halászcsárdában fejeztük be. Isteni ebédet választottunk - természetesen csupa-csupa helyi halakból. Ezt a fogást már én is többször elkészítettem, és ezúttal sem tudtam ellenállni! Ha Te is valami hétvégi különlegességre vágysz, szombatra készíts halászlevelet, vasárnap pedig használd fel a megmaradt halhúst!   

Paradicsomos halleves 

Érdemes friss halból készíteni, ezért választottam az afrikai harcsát. Magyarországon tenyésztett, semleges ízű, nagyon jó állagú hal. Készíthetjük tengeri halfiléből is, de figyeljünk, hogy tömör húsú hal legyen, az nem esik szét főzés közben. Tálaláskor tortilla helyett adhatunk hozzá pirítóst.

Strandkaja otthon? Na ná! 

Igen, tudjuk, a hekk nem balatoni hal. De mit csináljunk, ha egyszer ez az egyik legnépszerűbb balatoni strandkaja, és mi imádjuk? Otthon is elkészíthetjük, sőt, nem feltétlenül kell olajban tocsognia sem...

Amikor a rák visszaharap! 

Ki ne kóstolná meg a nyaraláskor a helyi konyha specialitásait. A halak és a különböző tengeri herkentyűk sokak kedvencei, ám az arra érzékenyeknél fogyasztásuk allergiát okozhat, melynek ellátása azonnali orvosi segítséget igényel. 

Citromos halkrém vacsorára 

Hihetetlenül gyorsan elkészíthető ez az előételnek is megfelelő finomság, ami visszaidézi a nyaralások hangulatát, egy gyors halkrém, melyhez biztosan nektek is van otthon minden. Azon túl, hogy örömmel eszünk ilyen finomságokat, egészséges finomságról van szó.

A cápa, a bálna és a polip is... Ez nem menü! 

Szőke Gábor Miklós Magyarország egyik legelismertebb, és nemzetközi hírnévvel rendelkező kortárs alkotója készítette a 17. FINA Világbajnokság hazai és világsajtóban is nagy sikerrel szereplő kampányfilmjében életre kelt állatszimbólumok szobrait. A Vízi Legendák szoborsorozat tagjaival a világbajnokság idején a fővárosi versenyhelyszíneken is találkozhatunk. Nézd meg!

Halfilé, sült zöldségágyon 

Évek óta halljuk, hogy kevés halat eszünk. Ennek az egyik oka az, hogy viszonylag nehéz friss halat beszerezni. Szerencsére, a nagyobb kereskedelmi láncok már dolgoznak a megoldáson. A hal maga is megosztó, hát még a fajtája, vagy éppen a származási helye. Azt gondolom, hogy kompromisszumot kell kötnünk. El kell fogadni, hogy inkább egy magyar afrikai vagy szürkeharcsa, esetleg kecsege, balin kerüljön a tányérunkra, mint egy ki tudja, hol és milyen módon „előállított” pangasius vagy tilápia filé. A lényeg, hogy találjuk meg a nekünk tetsző, ellenőrizhető származású, friss halat, és készítsük el.

Rántott harcsafilé 

A harcsa kellemes ízű, fehér tömör húsú hal, nagyon alkalmas például rántott formában való elkészítésre. Bármilyen köretet adhatunk mellé, de szerintem a legfinomabb valamilyen majonézes salátával, vagy valamilyen majonéz alapű mártogatóval.

Elég legyen a halmutyiból! 

Rövidesen nem kerülhetne illegálisan fogott hal a boltok polcaira, és így a tányérunkra sem, ugyanis fontos előrelépés történt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete által kezdeményezett nemzetközi dokumentációs rendszer ügyében. Egy ötéves folyamat eredményeként szakértői szinten elfogadták a fogás dokumentálását szabályozó önkéntes iránymutatásokat, a következő lépés pedig, hogy a FAO tagországok is rábólintsanak július elején a szervezet kétévenkénti konferenciáján.

Amivel nem foghatsz mellé Londonban 

Fish and Chips! Azaz sörtésztában sütött - leginkább - foltos tőkehal sült krumplival, majonézzel, ecettel, ketchuppal, sóval. Mindez - álcázott - újságpapírban, egy jó helyi sörrel! Egyszerűen parádés menü hétköz- vagy ünnepnap Londonban! Ez az, amit feltétlenül ki kell próbálnod! Én ezt - barátaimnak köszönhetően - a London Eye, vagyis a híres óriáskerék tövében kóstoltam! Isteni volt! Köszönet érte!  

Édesburgonyás halpogácsa 

Halat enni jó dolog, egészséges, tele van csomó fontos ásványi anyaggal, olajokkal, vitaminnal. Egyszóval érdemes rendszeresen fogyasztani, a dietetikusok heti 1-2 alkalommal való fogyasztását javasolják. A mindenki által ismert sült halon, rántott halon és halászleven kívül sok más kreatív ötlet van.

Halas, paradicsomos tészta 

Mit főzz, amikor azt gondolod, hogy nincs otthon semmi? Saját tapasztalatból tudom, hogy jó, ha van talonban egy ilyen recept azokra az esetekre, amikor szinte a semmiből kellene valami gyors vacsorát, vagy ebédet prezentálni. Nos ilyenkor születnek a legjobb ötletek. Mindig előkerül a spájzból néhány finomság, akkor is, amikor azt gondoljuk nincs otthon semmi.

Csicseriborsós halpogácsa 

Hidegen, melegen egyaránt kitűnő, viheted munkahelyre, teheted uzsonnás dobozba, és a pikniken is jó szolgálatot tesz.

Farfalle lazaccal, tejszínes gombával 

Tészta- és hal imádóknak remek recept. Ízletes, tápláló, és nagyon könnyű elkészíteni. A lazac nem a legolcsóbb hal, de érdemes rá beruházni.

Halleves 

A magyarokat gyakran éri az a vád, hogy nem esznek elég halat, és ez igaz is. De hát nem vagyunk tengeri nagyhatalom, ritkán jutunk friss halhoz a tengerből. De ha mégis, a legjobb dolog, ami azzal a hallal történhet, ha főzünk belőle egy jó levest.

Sörtésztában sült hal uborkás majonézzel 

A magyarok általában kevés halat esznek, úgyhogy nagy örömmel népszerűsítünk minden olyan receptet, ami halas, és ezzel talán több hal fogyasztásra ösztönözzük olvasóinkat.

Hatalmas szájjal is célba lehet jutni 

Lehet, hogy a külseje, vagy a hungarikumnak számító szaporodása volt a döntő, de tény, hogy idén a mintegy 5 ezer szavazó a harcsát juttatta a dobogó csúcsára az Év hala versenyben.

Ezek a hal és dióallergia tünetei - felismered? 

Tudta, hogy nem is kell ennie belőle, a dió már a sütemény készítése közben is okozhat allergiát? Felismeri a halallergia tüneteit? Az ünnepi menüben gyakran előforduló két allergénről dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Paradicsomos ponty - burgonyapürével 

Szeretjük a halat rántva, halászlének is, ám gyakran szerepel nálunk az ünnepi asztalon paradicsomos formában. Burgonyapürével tálalva igazi ünnepi fogás. Ideje kipróbálnod!

Rántott pontypatkó 

A videó egy percben precízen megmutatja, hogyan panírozzunk, süssünk rántott halat. Csak nézd meg, és készítsd el te is a karácsonyi rántott pontypatkót!

Halas kiskáté 

Néhány praktikus tanács a karácsonyi halászlé, illetve rántott hal elkészítése előtt bárkinek jól jöhet.

Veracruzi hal 

Sajnos mi magyarok nagyon kevés halat fogyasztunk. Ennek csak az egyik oka, hogy nem vagyunk tenger menti ország. Azok a tengeri halak, amiket kapni lehet, általában nem a legjobb minőségűek, a frisset meg arany árban mérik. De ne adjuk fel a próbálkozást, ne csak horvátországi nyaraláskor együnk halat!

Gravlax színes céklákkal,- ahogy egy gasztroblogger készíti 

Fördős Zét, a népszerű gasztrobloggert a napokban egy izgalmas workshopra hívták meg, ahol három fantasztikus ünnepi finomsággal lepte meg a résztvevőket. Ennek a különleges lazacos ételnek az elkészítését is elleshették tőle.

Sült hal citrom mártással 

A magyarok sajnos kevés halat esznek, hiába, nem vagyunk tengerparti nemzet sajnos. Ünnepek táján azért megugrik a halfogyasztás, ehhez mutatunk most egy nagyon kellemes receptet. Tengeri halból is nagyon finom, de ha ahhoz nem jutunk hozzá, fogasból is kiváló.

Kókusztejes tőkehal spárgával 

A tőkehal nem igazán elterjedt Magyarországon, de időnként hozzá lehet jutni a Nagycsarnokban, esetleg fagyasztottat is használhatunk ehhez a recepthez. Könnyű tavaszi jelleget ad neki a spárga, de szezonon kívül készíthetjük zöldborsóval is.

Halpogácsa, az egészséges finomság 

Mifelénk nem terjedt el a halnak ilyen módon való fogyasztása, de igazán szívből ajánlom, hogy próbáld ki, vedd be a repertoárba, mert egyszerű, mint egy pofon, esélyes, hogy még olyan is megkóstolja, aki a halra azt mondja, hogy fujj, és hát nem utolsó sorban egészséges étel. Hidegen, melegen egyaránt kitűnő, viheted munkahelyre, teheted uzsonnás dobozba, és a pikniken is jó szolgálatot tesz.

Még a legszebb nő is lehet csendes őrült 

Manapság egyre több nőt látni a vízpartokon a párjuk és a horgászbot mellett ücsörögni, és a nagy halra várni. A csendes őrültek sportjaként ismert horgászat hazánk egyik legszebb nőjét is megfertőzte. Németh Niki még a kukacoktól sem undorodik.

Ha fogyni szeretnél, egyél fehérjét! 

 A fehérjedús étrendnek, a fogyókúrában is jelentős szerepe van. Kérdés az, hogy milyen típusú fehérjéket válasszunk, ha egészségesen szeretnénk étkezni, és le is szeretnénk adni a testsúlyunkból? Sárga Diánát, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa válaszol.

Kukoricapehelyben hempergetett hekk 

Ha hekk, akkor Balaton vagy legalábbis vízpart! De hogy ne kelljen sorba állni a finom halas falatokért, akár otthon is elkészíthetjük, ráadásul egész különleges panírozással. Lehet, hogy ezek után majd a szomszédok állnak sorba?

Ropogós narancsos halfilé - kicsit másként 

A hal egészséges, bár éves szinten sajnálatosan keveset fogyasztunk belőle. Ezt a receptet nemrég tanultam egy vidéki étteremben, és azóta többször elkészítettem otthon is.A narancs és a kukoricapehely teszi különlegessé.

Sült halszeletek - pikáns zöldségágyon 

Ebben a receptben csupa egészséges hozzávalókat hoztunk össze. A sült halat zöldségágyra fektettük,így egy fantasztikus menüt alkottunk a fogyókúrázók kedvére is.