MENNYEI DESSZERT
Gluténmentes dán kuglóf
Glutén és cukormentes kuglófot sütöttem, Az eredmény minden képzeletemet felülmúlta, egy pillekönnyű szép magas kuglóf született, nagyon harmonikus ízzel.
Hozzávalók:
- 5 egész tojás
- 15 dkg eritritol (ki mennyire szereti édesen)
- 1 csomag sütőpor
- 25 dkg schaar sütikhez való gluténmentes liszt
- 1-1,5 dl puha zsír (az eredeti recept szerint olaj, én ennyit változtattam csak, hogy zsírt használtam)
- 1 dl langyos víz
- 2 marék darált dió
- 2 csapott evőkanálnyi holland (gluténmentes) kakaópor
- 2 maréknyi durvára vágott mandula
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük az eritritollal, a puha zsírral és a vízzel, majd hozzáadagoljuk a sütőporral elkevert gluténmentes lisztet, szép simára kikeverjük. A tojások fehérjéből kemény habot készítünk, és a tojássárgás masszához adagoljuk , kis adagokban és fakanállal óvatosan beleforgatva a masszába, vigyázzunk, ne törjük össze a habot. Mikor ezzel elkészültünk, az előre kizsírozott és gluténmentes liszttel áthintett kuglófsütő formába öntjük a masszánk felét, erre két maréknyi darált diót és a durvára vágott mandulát rászórjuk. A massza másik felébe 2 kanál holland kakaóport keverünk, és a dióval átszórt, mandulával hintett masszánk tetejére öntjük. Villával óvatosan 1-2 helyen belekeverünk. 160 -170 fokon, előmelegített sütőben sütjük, egészen addig míg a tűpróbakor már nem ragad rá a tűre a tészta. Rácson hűtjük, majd porcukorral áthintve tálaljuk. Egy habos lattéval délutáni desszert gyanánt kóstolták Pammer Lívia és barátai, akik jó étvágyat kívánnak!
Igazi kovászos kenyér Pammer Livi sütőjéből
Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret a hagyomány szerint, de az új kenyér havának gyökereit az Ószövetségben találjuk meg. Magyarországon ilyenkor sok helyen aratóünnepet rendeztek mulatságokkal. A nemzeti trikolorral átkötött kenyeret ünnepélyesen szegték meg. Ennek tiszteletére olvassátok Simone gasztroságai közül ezt az egészen kivételes receptet!
Hozzászólás zárolva.