Facebook hozzászólás
1 607

SÜTÉS NÉLKÜL

Sajttorta málnazselével, sós karamellel Pammer Livitől

Olyan régóta motoszkált már a fejemben a sajttorta, hogy muszáj volt végre elkészítenem. Gyors desszert, csak azt kell kivárni, hogy a hűtőben megdermedjen, és már tálalható is. Először úgy gondoltam, hogy csak sós karamell lesz a kiegészítője, de aztán került bele egy vékony csík málnazselé… jó döntésnek bizonyult!

Sajttorta málnazselével, Kép: Pammer Lívia
Kép: Pammer Lívia

Hozzávalók:

A sós karamellhez:

Elkészítés:

A zabkekszeket (kb. 15-20 dekányi) apróra daráljuk és a 7  dekányi olvasztott vajjal lecsorgatva összedolgozzuk. Kapcsos tortaforma aljába belenyomkodjuk egyenletes vastagságúra. Az én formám kb. 8-10 szeletes 18-20 cm átmérőjű lehet, tehát kisebb mint a standard forma.

Banános almatekercs – sütés nélkül

Banános almatekercs, Kép: Krajcsó Judit
Kép: Krajcsó Judit

Ennél egyszerűbb és finomabb desszertet ki sem lehet találni. Gyümölcsös, egyszerű, igazi gyors vasárnapi csemege, amihez még a sütőt se kell bekapcsolni. Tetszeni fog nektek is!

A mascarpone krémet és a tejszínt összeöntöttem, beleszitáltam a porcukrot, hozzáadtam a vaníliás cukrot, és habverőgéppel kettes fokozaton felvertem. A zselatint 1 dl vízben feloldottam, forrásig hevítettem majd mikor kissé meghűlt, a tejszínes-mascarponés krémhez csorgattam, és egyes fokozaton beledolgoztam. A zabkekszes tésztára egy vékony réteg málnazselét kentem, és erre ráhalmoztam a krémet. Egyenletesre egyengettem, majd fóliával letakartam, és hűtőbe tettem.

Amíg a torta dermedt, elkészítettem a sós karamellt. A tejszínt elkevertem a sóval, felmelegítettem majd félretettem. 20 deka kristálycukrot egy magas falú  lábasban aranyszínűre karamellizáltam, majd hozzáadtam a vajat. Gyors mozdulatokkal elkeverjük. A tűzhelyről levéve a  még meleg tejszínt hozzáadtam, majd alaposan kikevertem. Ha hideg tejszínnel dolgozunk, nagyon “köpködhet “, kezekre vigyázzunk! Selymesen krémes állagú karamellt kapunk. A karamellt kissé kihűtöttem, majd a megdermedt sajttorta tetejére csorgattam, és visszatettem teljes további dermedésig a hűtőbe. A maradék karamellöntetet kisméretű befőttesüvegbe öntöttem, hűtőben 2 hétig eláll – ha addig el nem fogy…





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!