Életforma.hu


Retek roston - miso pasztával

Retek roston - miso pasztával 

Már lehet kapni primőr retket, ezért hoztunk nektek egy szuper receptet, amivel kicsit különlegesebbé teheted ezt az egészséges zöldséget. Húsvétkor is remek körete lehet a sonkának, csülöknek!
Tavaszi tekercs Márti keleti konyhájából

Tavaszi tekercs Márti keleti konyhájából 

Már akkor imádtam a távoli ínyencségeket, amikor még nem is ismertem tengerész férjemet, és még nem is jártam arra! Oldalán aztán fél évet tölthettem a Távol-Keleten, sok embertől tanulhattam remek tippeket, fogásokat, és persze a hajószakácsok is sokat segítettek! Köszönet érte! Ma is nagy szeretettel gondolok Rájuk! Holdújév, és az Ő tiszteletükre pedig itt egy remek kis tavaszi tekercs a zöldségek, az egészség jegyében!
Házi szardínia, a pompás vacsora

Házi szardínia, a pompás vacsora 

Szerintem is sokkal kevesebb halat eszünk, mint kellene! Kiváló élettani hatásait orvosok már rég bizonyították. Ez most egy olyan recept lesz, amihez nagy tudomány nem kell, de végtelenül egészséges! Csak próbáld ki! Nem fogsz csalódni!
Bajor(os) krém (camembertes) kőrözött

Bajor(os) krém (camembertes) kőrözött 

Nagyon régen kóstoltam a bajor(os) krémet, még Németországban. A kóstolásnál elmesélték az apróbb, ám fontos részleteket. Csak érett sajtból készítik, és legalább 3 féléből. Sózott házi vajat használnak, frissen zúzott színes borsot és fehér hagymát, amit lereszelnek. Hideg helyen legalább egy éjszakát érlelik. Max konyhájában ezt újragondolta, és ez lett belőle! Bomba jó!
Thüringiai borjúkolbász

Thüringiai borjúkolbász 

Az összetartozás és a tűz melege ihlette azokat az ételkompozíciókat, amelyeket Magyar Sörgyártók Szövetségének adventi estéjén mutattak be. Ez a nem mindennapi fogás is azt bizonyítja, hogy a remek magyar prémiumsörök tényleg feldobják az ünnepi asztalt! Köszönjük a receptet!
Füstben lebegtetett gomba

Füstben lebegtetett gomba 

Különleges étel-sör párosításokat mutattak be a Magyar Sörgyártók Szövetségének adventi estéjén! Íme, ezek közül az egyik, amivel bebizonyíthatjuk a családnak, a barátainknak, hogy a kitűnő magyar prémiumsöröknek is ott a helye a karácsonyi asztalon! Egészségünkre!
Szilvásváradi pisztrángrolád répákkal, édesköménnyel

Szilvásváradi pisztrángrolád répákkal, édesköménnyel 

Bikavér az egyik legméltóbb magyar bor karácsonyi ételeink mellé! Ehhez komponálta Macsinka János séf ezt az ünnepi előételt. Az egri Macok Bisztro pisztrángja természetesen Szilvásváradról érkezett, mert a mester legfőképp a környékről válogatja fogásaihoz az alapanyagokat. Továbbra is azt szeretné, hogy a vidéki éttermeknek is legyen rangja – nemcsak itthon, hanem egész Európában! Ez a karácsonyi fogás igazán jó belépő!
Festői bruschetta Taorminából

Festői bruschetta Taorminából 

Szinte már akkor hozzák előételnek, amikor meglátják a vendéget Olaszországban! A taorminai Malvasia étteremben családi recept alapján készül, bár szerintem úgy nagyon nem tért el más helyek ízeitől. Mindig hozzáteszik: ez nem akármilyen extra szűz olajjal, ezt szicíliaival készítik! Nézd meg a színeit! Egyszerűen pazar – természetesen a ház borával kell megkóstolni! Nem bonyolult, és bizonyára a karácsonyi partin is nagy keletje lesz!
Meghökkentő rántott kelkáposzta

Meghökkentő rántott kelkáposzta 

Méltatlanul mellőzött növényünk a kelkáposzta, pedig ilyenkor, télen nagyon jól jön, hiszen jól tárolható. Ez recept egy kis ötlet azoknak, akiknél a család csak rántott húst eszik rántott hússal. Pedig azon túl is van éltet! Sőt! A kelkáposztában sok a fehérje, a mindenféle ásványi anyag, a C-, és a B-vitaminok. És tudjuk, a változatosság gyönyörködtet!  

Lazac saláta egy kis csavarral 

Olyan előételen gondolkoztam ami vitamindús, könnyed és gyorsan elkészíthető. Füstölt lazaccal, csírákkal és egy pikáns szósszal elkészült ez a saláta , annyit elmondhatok, hogy nagy sikere volt - írja Pammer Lívia. Lepd meg Te is a barátaidat! 

Meghökkentő, de isteni: zellerem rántva 

Sokan  csak leveszöldségként néznek a zellerre fűszeresíze miatt, pedig igazán fincsi. Picit megfőzve, kevés olajon megfuttatva még a fogyókúrázók is jól használhatják. Ez nem annyira fogyókúrás recept a panír miatt, de a zeller ásványolaj-tartalma csak jót tehet! 

Réparopogós - egyszerűen 

Nincs már olyan messze a primőrök ideje, amikor tobzódhatunk a vitaminokban! Addig is itt a derék répa, ami mindig kéznél van. Egészséges, ráadásul a bőrödnek is nagyon jót tesz! Ne csak gyomrodat készítsd fel a napsugarak befogadására! 

Sonkás vendégváró tekercsek - sütés nélkül 

Na ehhez, aztán tényleg nincs mit hozzátennem! Kellenek az alkatrészek, meg a két kezed! Pillanatok alatt összerakod, és Te lehetsz a farsangi buli sztárja! Hidd el, a saját készítésű falatok sokkal jobban esnek mindenkinek, és Te is arathatod le a dicsőséget! Ez isteni! majd meglátod!   

Tortillatekercs konfitált hosszúcombból 

Ez egy különlegesen finom, puha, gazdag ízvilágú vendégváró. Érdemes vele egy picit többet foglalkozni. Persze a picit több az nagyrészt abból áll, hogy a konfitálás  a szokásosnál időigényesebb eljárás, hisz alacsony hőfokon válik puhává a húsunk. Az eljárás több évszázados, csak most kapott egy jó kis francia nevet. A fűszerek nagyszerűen átjárják a húst úgy, hogy esze ágában sincs elveszteni a méltóságát, és nem szárad ki!    

Halas palacsintám rántva 

Őszi, családi kirándulásunkat Pakson, a Halászcsárdában fejeztük be. Isteni ebédet választottunk - természetesen csupa-csupa helyi halakból. Ezt a fogást már én is többször elkészítettem, és ezúttal sem tudtam ellenállni! Ha Te is valami hétvégi különlegességre vágysz, szombatra készíts halászlevelet, vasárnap pedig használd fel a megmaradt halhúst!   

Grillezett garnélarák 

Mediterrán falatka, vagyis tapas. Beszélgetős, csipkedős és mártogatós, igazi parti étel. Szerencsére nagyon jó minőségű rákokat lehet már kapni, hűtött vagy fagyasztott kivitelben, és egészen elérhető áron. Érdemes belőle tartani a fagyasztóban, mert rövid előkészülettel, pompás mediterrán falatokat tudunk készíteni.

Rántott kovászos uborka snidlinges-fűszeres mártogatóssal 

Ismét meghirdette a Sör mi több amatőr szakácsoknak sörkorcsolya versenyét. Tavaly akkora sikere volt a vetélkedőknek, hogy úgy gondolták, ismét megpróbálják. Mi természetesen szurkolunk, és kedvcsinálónak itt rögtön egy Sör mi többös recept!     

Hamm, bekaplak falatkáim 

Ezeket a guszta falatokat a minap láttam, kóstoltam egy filmbemutatón. Lenyűgözően egyszerű, gusztusos és nagyon finom. Főzőtudományra nincs szükség, egész egyszerűen csak össze kell rakni, és felszolgálni. Ez is ragyogó vendégváró, és hűsítő mondjuk egy kerti sütögetés előtt. Ajánlok hozzá egy unicumos koktélt is!   

Chorizo fehér borban 

A chorizo spanyol füstölt kolbász, valójában nagyon hasonlít a magyarra, mégis kicsit más. Árulják száraz és friss formában is, csakúgy, mint a magyart. Ebből következően ha nem jutunk chorizóhoz, megteszi a mi hazai kolbászunk is.

Bakonyi betyár batyu 

Valami jó kis előétel ötletén törtem a fejemet, mi az, amit mindenki szeret, látványos, nem megy rá túl sok időm, garantáltan minden van hozzá itthon. Biztos létezik ilyen recept, de ismertek, nyilván nem az egyszerű megoldást választottam, a finom és mindenki szereti, sőt még a látványos elvárások megmaradtak.

Füstölt lazackrémes falatkák 

Remek partifalat, különleges a hozzávalóktól, elkészítése nem bonyolult, és biztos sikert arathatunk vele, ha elkészítjük.

St. Galleni csirkemáj, a tökéletes vendégváró 

Gyors vendégváró ötletnek remek lehet egy finom, baconnel tekert sült csirkemáj, azaz a St. Galleni csirkemáj. Tényleg gyorsan elkészül és partifalatnak is remek, mert csak apró falatokról van szó. Kiegészíthető többféle salátával.

Fácánsaláta 

Ez a recept hat éhes szájhoz elegendő. Különösen az ínyenceknek, és az őszi ízek kedvelőinek ajánlom! Színes falevelek, doromboló kályhák, egy kis kényeztetés... Nekem ezt jelenti ez a saláta!  

Töltött gomba, az isteni előétel 

A gombát sokan nem szeretik, pedig nagyon egészséges zöldség, bár az is igaz, hogy elég nehezen emészthető, tekintve, hogy úgy, ahogy van, egy igazi fehérje bomba, amit nem mindenki bír gyomorral. Akik viszont szeretik, és bírják is, számos változatban készítik. Nálunk sajnos csak a felnőttek eszik, a gyerekeket a világból lehet vele kikergetni, mi azonban bármilyen formában képesek vagyunk elpusztítani percek alatt.

Kecskesajtos szőlő - vadító páros 

Pompás előétel, de ha nem sajnáljuk az időt az elkészítésére, esti filmnézéskor is jó szolgálatot tesz így ősz táján. Keressünk minél nagyobb szemű szőlőt, hogy ne legyen annyira pepecs meló a kenegetés... Pontos mennyiségeket nem adunk meg, ha idő előtt elfogyna a sajtkrém, kapkodjuk be pucéran a szőlőket. Diót is annyit használjunk, amennyit szeretünk, talán van, aki annyira nem rajong érte. Próbáljuk még ki mandulával is!

A tüzes csábítás előétele 

Bármelyik férfit leveszed a lábáról ezzel az előétellel! E tanáccsal kaptam ezt a receptet nagyon régen egy barátnőmtől. Már akkor elcsöppent a nyálam, amikor elolvastam! Aztán kipróbáltam! Hölgyek, vágjatok bele nyugodtan, nekem bejött! De annyira, hogy már "más" célra is használom!   

Farkas barátom férfias salátája 

Farkas barátom nem a konyhaművészetéről híres, de nagyszerűen tud segíteni a konyhában, ha akar. Ezt a salátát például ő találta ki, rakta össze, és meg kell mondanom, önálló fogásnak is egészen remek - mondjuk egy pirítóssal. Nekünk szarvassülthöz kínálta! (A sült már nem az ő keze munkáját dicsérte, de erről majd később!)

Velőgraten - az igazi Fricska 

Új dobással rukkolt elő a Gault&Millau. A gasztronómia kedvelői azt vehették észre, hogy idén nemcsak a megszokott éttermi és borásztesztek eredményeit adta közre, hanem a nem hagyományos, például az egyre népszerűbb utcai kínálatot, illetve az új kézműves söröket is bemutatta! A tesztelők pedig ezúttal is döntöttek:  a Dob utcai Fricska vitte - méltán - az előételek pálmáját! Gratulálunk!

Ezt kapd be! 

Most megoldom ezt a gondod is! Számtalanszor előfordul, hogy megérkeznek a vendégek, de még nincs kész a fő fogás. Ilyenkor segít az előételem, ami nem bonyolult, vicces, és biztos, hogy egy könnyű rozéval jól indul a kerti parti!

Sárgadinnye-carpaccio egy kis pármaival 

Végre van már finom, ízletes sárgadinnye a piacokon! Pármai sonkával a világ legegyszerűbben elkészíthető, ugyanakkor egyik legelegánsabb előétele.

Tapas, tapas, tapas 

A spanyol bárokból indultak világhódító körútjukra ezek az apró falatok. Legyen színes és sokféle, úgy biztosan sikere lesz ennek az ételnek, amit ital mellé vagy előételként is kínálhatunk. A tapas nem egy konkrét recept, mindenből lehet tapas, amit apróra tudunk porciózni, falatonként tudunk tálalni.

A legfinomabb tavaszi előételek 

Hiába, hogy ma már egész évben hozzáférhető szinte minden zöldségféle, és nemcsak fagyasztva, hanem friss formájában is, mégis, tavasszal és nyáron különösen jólesnek a zsenge zöldségekből készült könnyű ételek.

Citromfüves hideg szőlőleves 

Roskadoznak a zöldséges polcok a szőlőtől. Mivel még meleg van, jól fog esni egy kis hideg előétel, a Citromfüves hideg szőlőleves. Elkészítési ideje mindössze 20 perc. 

Egyszerű -Gombaleves Laci kedvére 

Egy egyszerűen elkészített levest, gombalevest ajánlunk a mai főétel előtt! Kezdő háziasszonyoknak ajánlom. Nagyon könnyen arathatnak vele sikert! Nehéz elrontani.