Sok olvasói levelet kaptam a demenciával kapcsolatban. Ezek arról tanúskodnak, bizony nagyon keveset tudunk róla. Gyerekek, unokák küzdenek ezzel a gonddal, akik nap mint nap idős hozzátartozóikat áplják. Volt, aki azt is megköszönte, hogy írások jelennek meg nálunk e témában, mert eddig nem is tudta, hogy betegséggel áll szemben, és kiabált szegény anyjával, mert azt hitte, gonoszkodik, szándékosan bántja őt. Itt egy újabb anyag, egy újabb segítség – kifejezetten a nyárra az ápolóknak!
Nehéz ételeknek azok számítanak, amelyeknek az emésztése több órát vesz igénybe. Onnan lehet tudni, hogy túl sokat vagy nehéz, nehezen emészthető ételeket ettünk, hogy fáradtak leszünk étkezés után, mert a szervezet az agytól „elvonja” a vért, és a hasi, zsigeri rendszerre áthelyezi a hangsúlyt, hogy ezzel is segítse az emésztési folyamatokat. Nehezen emészthetőek főként a vörös húsfélék, a bő zsírban sült ételek és bizonyos tészta félék is (pl.: kelt tészták: lángos, friss fehér kenyér). Így, ha nem végzünk nehéz fizikai munkát, akkor feleslegesen visszük be ezekkel az ételekkel járó plusz kalóriákat.
Együnk, csak ne annyit!
Észre sem vesszük, de a melegben nem is kívánjuk annyira az ételeket, leginkább csak megszokásból eszünk. Ha valójában odafigyelnénk magunkra, éreznénk, hogy a kényeztetés a szervezet számára az lenne, ha kevesebbet ennénk. Pont annyival kellene kevesebbet ennünk, amennyivel kevesebbet is mozgunk, hozzávetőlegesen napi minimum 200-400 kcal–val. A mobilalkalmazások világában a lépésszámláló programok terjedésével mindenki egyénileg követheti, mikor mennyit mozgott, és ehhez mérten pontosan hozzá tudja rendelni az aznapi kalória bevitelét! Emellett úgy is szabályozhatjuk a napi ételmennyiséget, hogy kicsit jobban odafigyelünk a szervezetünkre, amely ilyenkor is beszél hozzánk, vezet minket, és segít megtalálni azt az ideális egyensúlyt az étkezésben, amitől frissnek és energikusnak fogjuk magunkat érezni. Tényleg sült kolbászra vágyunk, vagy jobban esne egy könnyű lecsó? Kell-e másodszor is szednünk, vagy csak a szemünk kívánja?
Somogyi Krisztina szerint a legjobb, ha napi 2-4 liter vizet iszunk. Ezt lehet citrom, vagy grapefruit levével, mentával, feldobni, de csavarhatunk a kancsóba az egyre népszerűbb pomelo gyümölcsből is. Készíthetünk teát levendulából, körömvirágból, hibiszkuszból is, ezeket lehűtve vagy melegen is ihatjuk, mind a két változatban nagyon frissítőek. A cukrot viszont érdemes elhagynunk. A koffein vizet von el a szervezettől, így a kávézásra is érdemes odafigyelni, ugyanez a helyzet az alkohollal is, csak fokozottabban. Az alkoholos italok is hozzájárulnak a kiszáradási folyamatokhoz, ami első lépésként bódultságot okozhat, majd eszméletvesztés, súlyos esetben akár sokkos állapot is kialakulhat.
Nyári kényeztetések
Nyaralás alatt természetesen kell egy kis kényeztetés is, de itt is választhatunk egészségesebb, könnyebb alternatívákat. Tejes fagylaltok helyett például sorbet-t, amelyben nincsenek adalékanyagok, színezékek. Gyümölcsöt: bármilyet, bármikor, hiszen szezonjuk van, magas a víztartalmuk, a rostok pedig segítik az emésztésünket is. Nem kell kerülnünk a csípős ételeket sem, hiszen pont úgy hatnak, mint a forró ételek, serkentik a hőháztartásunkat hűtő funkció beindítását.
reggelire: sok folyadék, például tea, víz, frissen centrifugált zöldség- és gyümölcslevek, smoothie, zabkása, müzli félék, paradicsomos-bazsalikomos túró
ebédre: zöldségalapú levesek (mert az izzadással elveszett sók pótlására ez egyik legjobb módszer), saláták: rukkolás mangós-avokádó saláta, zöldséges kuszkusz saláta, tabulé (arab petrezselyemsaláta) roston sült csirke, pulyka, halfélék
vacsora: grillezett húsok, cukkinis lepény, különféle lecsó variációk, halas paella, tortilla
snack: gyümölcs, amennyi jól esik, görög- és sárgadinnye, őszibarack, nyári alma, ringló, füge, ezek mellé még fogyaszthatunk egy kis diót, mandulát, mogyorót.
Szép nyarat!!!
(Forrás: Duna Mecal Center)