Életforma.hu


Káposztás hasé, a legtutibb vendégváró

Káposztás hasé, a legtutibb vendégváró 

Minden jó, ha ...káposztából van. Ez a sós falatka gyors és egyszerű, mindenki imádni fogja a terített asztalon. Ebből a mennyiségből elég sok hasénk lesz, akár vendégségbe is vihetünk belőle a szilveszteri buliba.
Tiramisu kicsit másként

Tiramisu kicsit másként 

A mascarpone sajt elengedhetetlen eleme a tiramisunak, de még azt is lehet tovább csavarni, hogy még őrjítőbb legyen. Mondjuk gesztenye masszával, és rummal...
Ne hagyd, hogy a szürkeség leterítsen!

Ne hagyd, hogy a szürkeség leterítsen! 

Szeretnék mindenkit arra buzdítani, hogy ne, ne, és ne engedjen a novemberi szürkeségnek, ne hagyja, hogy a fényszegény idő lehúzza a hangulatát, mert az a rossz hírem van, hogy ez még sokáig fog tartani. És ha már most megadjuk magunkat neki, úgy fogjuk érezni, sose jön el a tavasz, noha még tél sincs igazából. Úgyhogy fesztiválra, forralt borra fel, éljen a jókedv és a barátok!
Hol a boldogság mostanában?

Hol a boldogság mostanában? 

Hol a boldogság mostanában? - teszi fel a kérdést Petőfi Sándor Téli világ című versében. A kérdésre az aktuális válaszom csakis az lehet: egy barátságos családi csokimanufaktúrában. Kiskunlacházán jártunk, a bonbon mennyországban.
Tarolnak a libák a hétvégén

Tarolnak a libák a hétvégén 

A hét végén van Márton-nap, amikor a hagyományt követve libahúst szükséges fogyasztani. Aki nem akar otthon bíbelődni a főzéssel, menjen fesztiválra, ott most biztosan talál libasültet.
Prézlis karfiol

Prézlis karfiol 

Mindig szerettem a karfiolt, már gyerekkoromban is, ami azért ritkaság a gyerekek körében. Nagymamám zseniálisan készítette ezt az egyszerű, ízletes ételt, a mai napig a számban érzem az ízét. Annyira megkívántam a minap, hogy nekiálltam, na nem mintha nagy munka lenne megcsinálni.
Narancsos almalekvár

Narancsos almalekvár 

Az alma a legolcsóbb gyümölcs, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy lenézően kellene róla nyilatkoznunk. Elsősorban azért nem, mert olcsósága mellett olyan gazdag felhasználási lehetőségek rejlenek benne,mint talán egyetlen másik gyümölcsben sem.
Zöldséges halrolád

Zöldséges halrolád 

Együnk halat, legjobb falat! Régi reklámszlogen, és igaz is, bár a hal nemcsak jó falat, de egészséges falat is. Ha pedig ilyen szépséges tálalásban adjuk asztalra, ki tudna neki ellenállni?
Bíbor kincsünk, a cékla

Bíbor kincsünk, a cékla 

A cékla az egyik legegészségesebb zöldségünk, felhasználása kimondottan változatos. Az egyik legismertebb elkészítési módja az ecetes cékla, mint savanyúság, de emellett főzhetünk belőle leveseket, párolva adhatjuk húsok, halak mellé, de grillezve is igen ízletes. Mivel íze kissé édeskés, így süteményekhez is jól illik. 
Morzsapaplan alatt alvó zöldségek

Morzsapaplan alatt alvó zöldségek 

Egészségesen étkezők kedvence lesz ez a recept, nincs benne hús, de én azoknak is ajánlom a kipróbálását, akik szeretik a húst. Mert a zöldség jó és egészséges.

Jön a hétvége, lazíts velünk! 

Szokásos hétvégi gasztroprogram ajánlónkat olvashatják, országszerte nagyon izgalmas programokat találhatnak a garda, a töltött káposzta, az édesburgonya vagy a hurka iránt vonzalmat érzők.

Sajtropogós 

Ha sajt van otthon, minden van otthon, régóta tartom magam ehhez a bevált módszerhez. Persze ennél a receptnél jó, ha többféle sajt áll rendelkezésünkre, de végül is egyféléből is elkészíthető.

Ha a szellemek továbbálltak... 

A Halloween ünnepe Európában bár ismert, mi magyarok mégsem tekintjük ünnepnek, egyelőre legalábbis, annak ellenére sem, hogy a webről ömlik ránk az ez irányú információ. De kinek van szüksége hivatalos ünnepre egy jó koktélhoz vagy sütihez?

Pizzatekercs, amire rákattansz 

Még kicsik voltak a gyerekeim, amikor szert tettem erre a receptre, számtalanszor elkészítettem, és mindig olyan hangos üdvrivalgás fogadta, amikor kivettem a sütőből, amiért akkor is érdemes lenne elkészíteni, ha bonyolult, hosszan készülő étel lenne. De nem az!

Együnk egy jó sztrapacskát! 

Ahogy megérkezik a hidegebb idő, elkezdünk kicsit nehezebb, tartalmasabb ételek után vágyakozni. A sztrapacska megfelel ennek az elvárásnak, enyhén szólva sem diétás, kímélő étel.

Szoktál te is tökölni? 

Nem tudtál ellenállni a csábításnak, és vettél a piacon egy fél sütőtököt, majd hazaértél, és rájöttél, fogalmad sincs, mit készíts belőle. Nos, mielőtt tönkremenne szegény tök a hűtőben, adunk néhány remek ötletet, mit készíts belőle.

Őszi témájú fesztiválokat ajánlunk 

Ha borongós, szürke az ég felettünk, a legjobb dolog, amit tehetünk, hogy elmegyünk valami jó hangulatú közösségi programra, ahol ehetünk, ihatunk kedvünkre. A mostani hétvége a sajtok, illetve a tök jegyében telik.

Sajtos burgonya, a kedvencünk 

Ezt a sajtos csodát olyan egyszerű elkészíteni, hogy bátran rábízhatod még a pasidra is, de ha nem vagy ijedős, akár a nagyobbacska fiadra is. Meg fog vele birkózni!

Édesburgonya krémleves 

Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle. Nagyobb hipermarketekben, zöldség-gyümölcs üzletekben Magyarországon is kapható. Ha édesburgonyát vásárolunk, vigyázzunk, hogy friss legyen - ilyenkor a bőre feszes, sima. Nagy nedvességtartalma miatt csak néhány napig tárolható, és inkább száraz, hűvös helyen, mint hűtőszekrényben ajánlatosabb tartani a felhasználásáig. Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történhet, mint a burgonyának: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni is a héját, de megsüthető a héjában is.

Sajtfelfújt 

A sajtfelfújt kiváló kísérője lehet szaftos húsoknak, de önmagában is finom étel. Egyetlen titka van, amint kikerül a sütőből, azonnal tálalni kell, különben öszseesik, és az sem az ízének, sem a kinézetének nem tesz jót. Ahogy a mondás tartja: inkább a vendég várjon a felfújtra, mint a felfújt a vendégre.

Csináld a fesztivált a hosszú hétvégén is! 

Még mindig gyönyörű őszi időnk van, napsütéssel, kellemes hőmérséklettel, semmi okunk rá, hogy a lakásban töltsük a hosszú hétvégét! Válasszunk egy - vagy több - fesztivált magunknak, és kapcsolódjunk ki, megérdemeljük!

Márványos kalács 

Könnyű, levegős tésztájú, egyszerűen elkészíthető sütemény, a legjobb választás tea, kávé mellé. Legjobb, ha a tészta összekeverését robotgépre bízzuk, úgy kapjuk meg az ideális állagot.

Póréhagymás kukoricaleves 

A kukorica nem csak főzve, leszemezgetve a csőről finom, leves is készülhet belőle, nem túl karakteres íze mellé választhatunk egyéb zöldségeket is, mint esetünkben a póréhagymát. Igazi melengető, őszi leves.

Vasból épült szentély a San Lorenzo tövében 

Nem is tudom, hogy történhetett, hogy nem készültem fel a csarnok történetéből, helyrajzából olasz utazásom előtt, de így történt. Vétkes könnyelműség volt részemről. De ha valakinek a gasztronómia a becsípődése, a sors néha megkegyelmez neki.

Parmezános rúd 

Ha adhatok egy jó tanácsot, kezdjétek rögtön dupla mennyiséggel, majd konstatáljátok döbbenten, hogy az is milyen kevés! Az egyik legjobb sós süti, amit valaha készítettem.

Paradicsomos pite 

Ez a pite hidegen, melegen egyaránt csoda jó. Ha maradna a vacsorára szánt adagból, másnap nyugodtan elvihetjük magunkkal a munkahelyünkre ebédnek.

Birsalmasajt, az ősz favoritja 

A birsalmát nyersen, gyümölcsként nem fogyasztjuk, de magas pektin tartalmát kihasználva kiváló birsalmasajtot készíthetünk belőle, ami jól fog jönni téli estéken csemegeként, vagy majd a karácsonyi süteményekbe.

Póréhagymás, rizses csirke 

Néhány egyszerű alapanyagot választottunk a csirke mellé, és nagyon finom egytál étel lett a végeredmény. A póréhagyma és a fehér bor alapjáraton nagyon illik egymáshoz.

Tökéletes tökételek 

Vitathatatlanul beköszöntött a sütőtök szezon, már mindenhol kaphatunk a különböző sárga árnyalatokban pompázó, sokféle formájú finomságból. De ha többre vágynánk, menjünk tökfesztiválra, most széles a kínálat.

Éva pogácsája, te is imádni fogod 

A cím némileg túlzás, hisz ez egy klasszikusnak számító pogácsa recept, attól az enyém, hogy megpróbáltam valamivel egészségesebbé tenni, mintha tisztán fehér lisztből készült volna. Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel.

Kedvenc őszi gombás receptjeink 

Szeptember végén szinte roskadoznak az erdők - és hála istennek a piaci standok - az erdei gombáktól. A piacon sajnos nagyon drágán juthatunk hozzá ehhez a csemegéhez, jobban tesszük, ha magunk szedjük az erdőben, a megfelelő óvatossággal. Soha, de soha nem maradhat el a gomba hivatalos szakértői ellenőrzése, ezt ne felejtsük el!

Hétvége a hal és a bor jegyében 

Bár már hűvösebbek a napok, a hétvégén elköszönünk a szeptembertől is, a fesztiválok még lendületben vannak, sok érdekességet kínálnak országszerte azoknak, akik nem a lakásban tervezik tölteni a hét utolsó napjait.

Ízbomba saláta sajttal, kolbásszal 

Egy tévéműsorban láttam meg ezt a receptet, egy huszonéves ír szakács, Donal Skehan készítette el ezt a salátát, amihez minden hozzávalót megkaphatunk itthon is, úgyhogy mindenképpen kipróbálásra ajánlom ezt a finom, egészséges salátát.

Karfiolos krokett 

A karfiol ősszel olcsó, egészséges alapanyag, érdemes szezonjában minél többféle ételt készíteni belőle. Reform módon táplálkozók még pizzát is készítenek belőle, mi megelégszünk egy fincsi karfiol ropogóssal.

Aszalt paradicsomból pesto 

A legjobb módszer arra, hogy finomat együnk, és nagyon gyorsan végezzünk a főzéssel. Pestót nemcsak bazsalikomból és parmezánból lehet készíteni, hanem  aszalt paradicsomból is. Nem tudunk vele mellényúlni, imádni fogja a család. Légmentesen lezárva a hűtőben egy hétig tárolható.

Minestrone, az ősz ajándéka 

Nyáron is csodás zöldségleveseket lehet készíteni, de véleményem szerint az őszi zöldségdömping közepén a legjobb, ha nekiállunk a minestronénak. Ekkor ugyanis inkább azt kell kitalálnunk, mit ne tegyünk bele a levesbe, olyan bőséges a választék.

Répaburger 

Szinte minden nyár eleji, nyári zöldségből, így a répából is lehet burgert, ha úgy tetszik fasírtot készíteni, még pedig igen finomat. A vegán módon táplálkozók ideális étele, a mindenevők könnyű egészséges ebédje, vacsorája lehet, amely gluténmentesen is elkészíthető. A répa egész évben rendelkezésre áll, ha éppen nincsenek friss zöldfűszerek, szárított, őrölt fűszerekkel is elkészíthető.

Napfényes őszi hétvégi programok 

Ugyan a vénasszonyok nyara idén kicsit esősre sikeredett, reménykedjünk benne, hogy a hétvége mégis napos lesz, és ki tudunk mozdulni otthonról, hogy borkóstolón, utcafesztiválon, tökfesztiválon vegyünk részt.

Teriyaki csirke édesburgonya tócsnival 

Szokatlan ízek, bár halványan talán az édeskés dominál, hiszen a teriyaki szósz is, és az édesburgonya is tagadhatalanul édes. Ellensúlyozhatjuk valami jó kis savanyúsággal akár.

Cukormentes, fehér liszt mentes szilvás pite 

Őrületes árugazdagsággal vonult be az ősz a standokra. Gyakorlatilag minden van, de tényleg minden, amire az embernek csak gusztusa támadhat ilyentájt. Alig lehet választani a gyümölcsök közül, nekem azért most sikerült, és szilvát tettem az egészséges összetevőkből álló pitébe.

5 kedvenc szilvás receptünk 

Magvaváló, hamvas, besztercei, mélylila, bordós árnyalatú, ezerféle. Ez a szilva, aminek most van épp szezonja, ezért ajánlunk öt nagyon tuti receptet, mit készíts belőle.

Mediterrán töltött kenyér a barátoknak 

Igazi különlegesség, mert nemcsak a töltelék finom és érdekes, hanem a kenyértésztát is magunk gyúrjuk, dagasztjuk, kelesztjük. Ráérős ünnepnapokra való menü, éppúgy megfelel egy könnyű ebédnek, mint egy baráti társaságban elköltött vacsorának. Nem igazán bonyolult, és hidd el, mindenki odáig lesz tőle, no meg a szakácstudományodtól!

Édes hétvége 

Hűvösre fordult az idő, de a gasztro programok száma nem csökken, és talán még élvezhetőbbek is, mint a nyári forróságban. A hétvége legnagyszabásúbb eseménye a budapesti Édes Napok Csokoládéünnep, érdemes ellátogatni a Bazilikához.

Bagel 

A bagel búzalisztből készült kelt tészta, melyet kerekre formáznak, és sütés előtt néhány másodpercre forró vízben főznek, utána teszik a sütőbe. A tetejére különféle magokat lehet szórni, mákos, szezámot, lenmagot, készülhet különböző ízesítésekkel. Van sós és édes bagel, attól függően ízesítik pirított hagymával, fahéjjal, mazsolával. A jó bagel tömör, kissé rágós, a héja barnás, frissen sülve ropogós. Lengyelországból származik, de világszerte népszerű.

Avokádókrémleves 

A nyári levesek azért is jók, mert a nap közben elvesztett folyadék pótlására kiválóan alkalmasak. Természetesen elvárjuk tőlük, hogy finomak legyenek, ha pedig pillanatok alatt elkészülnek, anélkül, hogy plusz fokokkal növelnénk a lakásunk amúgy sem alacsony hőmérsékletét, az maga a Kánaán. Egy jó turmixgép elengedhetetlen kellék.

Kitűnő körtés receptjeink őszre 

Ha alábbhagy a nyári forróság, siránkozhatunk azon, hogy milyen hosszú lesz az ősz, meg a tél, de szerintem nincs semmi veszve, ilyenkor jönnek a langymeleg nappalok, csípősebb éjszakák. A piac tele gyümölccsel, többek között körtével...

Őszi kincseink 

Az őszi zöldségek és gyümölcsök nemcsak önmagukban állják meg a helyüket, hanem köretként, desszertként, levesként is ízletes falatok. Törekedjünk tehát rá, hogy minél többet fogyasszunk belőlük!

Harapj csak vackorba! 

A körtének számtalan jó tulajdonságát ismerjük, ezek közül az egyik, ám nagyon fontos tulajdonság, hogy egész évben beszerezhető gyümölcs, nem kell tehát nélkülöznünk egy éven át, egyik szezontól a másikig.