Kandikó Éva cikkei

Két szuper krémsajtos recept, amivel feldobhatod a reggelidet
Reggelizni egészséges, épp ezért fontos. A nem reggelizők nagy hányada időhiányra panaszkodik. Dusa Fanny dietetikus megmutatja, hogyan lehet percek alatt, és egy kis előkészüléssel egészséges, finom reggelit varázsolni az asztalra.

Csirkeburger
Bármilyen diétába könnyedén beilleszthető ez a húsétel, salátával pompás ebéd vagy vacsora válhat belőle. Ráadásul olyan fűszereket teszünk a darált húshoz, amilyeneket csak akarunk, így lesz egy alap ételből számtalan variáció.

Mogyoróvajas keksz
Magyarországon még kevéssé ismert termék a mogyoróvaj, Amerikában azonban nincs konyha, amelyben megtalálható ne lenne. Intenzív mogyorós, kicsit sós, kicsit édes ízével két táborra osztja az embereket, van, aki rajong érte, van, aki ki nem állhatja. Mivel én az első tábort erősítem jelenlétemmel, mutatok egy roppant egyszerű kekszet, amit adventi időszakban is érdemes elkészíteni, és bevezetni a családi repertoárba.

Házi ír krémlikőr
Számtalan recept változat kering a neten, az enyém elfér egy 5 centi széles csík papíron, de erre a papírra nagyon vigyázok, mert évek óta ennek alapján készítem karácsony táján az ajándéknak is kiválóan alkalmas krémlikőrt.

Puffancs
Biztos vagyok benne, hogy sokan ismerik a puffancs nevű péksüteményt, ezt az édes kelt tésztából készülő szendvics alapot. Magunk is elkészíthetjük különösebb erőfeszítés nélkül, és nemcsak reggelire fogyaszthatjuk tej vagy kakaó mellé, hanem például előételhez kísérőnek is, ahogy most én is tettem. Kacsamáj pástétom mellé szervíroztam egy szűk körű esküvői vacsorán - igen nagy sikert arattam vele.

Sajtos makaróni, ahogy az amerikaiak eszik
A nagy amerikai klasszikus. Mindenhol lehet kapni étteremben, a szupermarketekben ezerféle dobozos változata létezik, amit nagyjából öt perc alatt lehet elkészíteni, három perc alatt eltüntetni. Az amerikai gyerekek nagy része ezen nő fel - aztán meg is nézheti magát, ha felnőtt... -, és mi tagadás, a macaroni and cheese nem rossz. Szerintem ugyan semmi különös, de mondjuk szénhidrát függőségben jó szolgálatot tesz, mint lélekmelegítő comfort food. Atlantic Cityben kóstoltam jó néhány éve az eredeti változatot, és aki azt gondolja, hogy ez a sajtos tészta az a sajtos tészta, amit mi eszünk reszelt sajttal és tejföllel, téved.

Mutasd a tojásod!
November 14-én a Felelős Gasztrohős Alapítvány belekezd idei utolsó szemléletformáló kampányába, hogy a karácsonyi sütiket egy kicsit fenntarthatóbbá tegye. A Mutasd a tojásod! négy hete alatt a civil szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy mi a különbség a ketreces, mélyalmos, szabadtartású és a bio tojás között, és arra biztatja a lakosságot, hogy minél alacsonyabb számmal jelölt tojást vegyenek.

Töltött, rántott palacsinta
Gyors vacsorának semmiképp nem nevezném, és bár van benne hús, nem is a húsétel kifejezés jut róla eszembe. No de végül is nem kell mindent kategóriákba préselni. Nálunk ez abszolút ünnepi, vendégváró étel, egyrészt a főtt, füstölt tarja ára miatt, amiből azért minél öbb van benne, annál jobb, másrészt a kicsit hosszadalmas előkészületek miatt. Hétköznapokon csak álmodozunk róla...

Chili con carne
Sok-sok évvel ezelőtt főztem először chilit, bevallom őszintén, én nemigen élek vele, de a férjem és a fiam imádják. Ezért aztán mindig tartok a mélyhűtőben darált marhahúst, így bármikor megkívánják, el tudom nekik készíteni.

Pad thai
Nagyon szeretjük ezt az ételt. Kell hozzá némi ázsiai ételek körüli jártasság, de ha az megvan, akkor soha meg nem unható kedvenccé léphet elő. Lehet variálni a zöldségekkel, mondanám, hogy a belevaló hússal is, de nálunk csak a csirkemell játszik. Egy titka van szerintem, hogy nagyon gyorsan kell dolgozni, mindennek ott kell lenni kézközelben, nem lehet akkor pucolni az újhagymát, amikor a hús már a wokban van. Fontos a magas hőfokon sütés, hogy a hús ne párolódjon a magából kiengedett lében, hanem hirtelen süljön, a magas hőfoktól bezáródnak ugyanis a hús pórusai, és nem ereszti ki magából a nedvességet.
Gombaleves
A gomba remek alapanyag, képes főszerepet játszani éppúgy, mint ahogy jó mellékszereplő is válhat belőle. Sütni, főzni, rántani, levesnek, húspótlónak, mindenhogyan jó.
Zsemlét otthon, reggelire
Érdemes megtanulni a kenyér- és pékáru sütés alapjait, mert sok szempontból kedvezőbb otthon megsütni ezeket, mint a boltban megvásárolni őket. Egyrészt ha otthon készülnek, tudjuk, mit tettünk bele, illetve főleg mit nem, másodszor az otthoni a legtöbb esetben finomabb, mint a bolti tucatáru, ráadásul a dagasztás kikapcsol, a végeredménynek lehet örülni, szóval igazi lélekápoló dolog a sütés.
Áfonyás, mogyorós keksz
Ennek a sütinek igencsak nagy előnye, hogy tésztája fagyasztható, bármikor, ha időnk engedi, készítsünk egy nagyobb adagot, fagyasszuk le, és amikor szükség van rá, csak felszeleteljük és megsütjük.
Székely káposzta, ahogyan Éva főzi
Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyú káposzta főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.
Falafel golyók
A falafel csicseriborsóból készülő golyó vagy fasírt. A Közel-Keletről ered, mára az egész világon elterjedt, különösen a vegetáriánus és makrobiotikus étrendek követői között. Része az utcai ételárusítás (street food) kultúrájának, illetve egyre több gyorsétteremlánc kínálatában is szerepel. Általában hummusszal és zöldségekkel szolgálják fel pitában, de gyakran készítenek belőle szendvicseket is, illetve más köret mellé is sokan fogyasztják.
Káposztasaláta, amitől karcsúsodsz
Ezt a salátát egy gyorsétterem láncnál kóstoltam, megmondom őszintén, azóta is rajongója vagyok, és bár amúgy sem járok gyakran gyorsétterembe, néha egy-egy káposzta salátára elcsábulok. De egy ideje magam is el tudom készíteni azt a finom, édeskésen savanyú salátát, és egyáltalán nem is ördöngösség!
Pitakenyér készítése házilag
Vannak ételek, amikhez pita kell, és pont. Ilyen a falafel, a hummusz, a shakshuka, és az összes olyan kaja, amihez kell egy jó alap, amibe belepakoljuk a tölteléket: húst, zöldséget, savanyúságot, mártást. Szóval a pita, az kell. És miért vennél hipermarketben agyontartósított, sápadt, kicsit sem gusztusos műpitát, ha nagyjából egy óra ráfordított idővel és 10 percnyi ráfordított munkával elkészítheted a saját, otthoni pitádat? A recept roppant egyszerű, semmi extra nem kell hozzá, csak egy kevés lelkesedés.
Guacamole, a kedvenc avokádó receptünk
Imádni való gyümölcs, pedig van macera vele bőven. Ott kezdődik a megpróbáltatások sora, amikor be akarjuk szerezni a megfelelő állapotú avokádót. Mert az üzletekben leginkább kőkemény példányokkal szoktunk találkozni, ami kapásból megakadályozza, hogy mondjuk aznap estére összedobjunk egy jó kis guacamolét a vacsorához. Sajnos meg kell várnunk, amíg az avokádónk puhára érik. Szóval az avokádó mifelénk nem amolyan ripsz-ropsz kaja.
Otthoni gyorsétel: tejszínes csirkeragu
Nálunk ez a kedvenc családi fast food. Azért is, mert a csirkét mindenki szereti, és azért is, mert az étel hamar elkészül, íze pedig éppen aktuális hangulatunknak megfelelően variálható. Készülhet kurkumával a színe kedvéért, kicsit indiai jelleggel curryvel, római köménnyel, de akár magyarosan majorannával, vagy olaszosan bazsalikommal és szárított paradicsommal.
Lencsefőzelék
Kevés kultúrnövény van, melyet régebben ismerne és termesztene az emberiség, mint a lencsét. Bibliai történetek szólnak róla, és talán ha a szólás mögötti tartalom nem is ismert mindenki számára, a mondás - miszerint valaki eladja magát egy tál lencséért - közismert. Ez a valaki Ézsau volt, aki elsőszülöttségi jogait adta el azért a bizonyos tál lencséért testvérének. A görögök között is igen népszerű volt, Hippokratész például májbajokra ajánlotta a fogyasztását. A rómaiak főzetet készítettek belőle, és különféle betegségek kezelésében hívták segítségül.
Ír szódás kenyér
Személyes ismeretségünk egy New Jersey-i pékségben köttetett, amely pékség arról híres, hogy az üzembe a vásárlók bemehetnek, és az állványokról maguk választhatják ki a számukra szimpatikus kenyereket, pékárukat, de akár abból a gépből is kikapkodhatják a forró péksüteményt, amelynek futószalagjáról azok tűzforróan kisétálnak a kemencéből.
Villámgyors sós ropogtatni való
Nem kell feltétlenül bonyolultnak lennie egy ropogtatni valónak, amit a barátaink elé szeretnénk tenni egy sörözés, borozás alkalmával. Ebben a receptben zsírt használunk, ami talán manapság meglepő, de higgyétek el, segíteni fog hosszan frissen tartani a sós rudat. Nem mintha erre olyan nagy szükség lenne, hisz pillanatok alatt el fog fogyni.
Shakshuka, a közel-keleti lecsó
Előszeretettel aposztrofálják különböző website-okon izraeli lecsónak, ami találó elnevezés, hiszen az étel összetevői hajszál pontosan megegyeznek a mi lecsónkéival, a fűszerezése azonban teljesen más. Néhány hete készítettem ilyet először, azóta lángoló szerelem fűz a shakshukához. Isteni étel, pillanatok alatt elkészül, és mivel a kedvenc fűszereim találhatók benne, így semmi nincs, ami e szerelem útjába állhatna.
Palócleves
A palócleves leggyakrabban marha- vagy bárányhúsból készül. Keletkezésének körülményeit nem ismerjük pontosan, egyesek szerint Gundel János készítette Mikszáth Kálmánnak, mások szerint egy egy vereny bíráinak főzték először, akiknek igencsak ízlett a kompozíció. A leves általában tejfölös habarással készül, de szokásos habarás nélkül is tálalni, ilyenkor külön tesznek mellé tejfölt. Újabb receptek ecettel vagy citrommal savanyítják és kaprot is tesznek a levesbe.
Kakaós csiga, a kedvenc vasárnapi reggelink
Nem a klasszikus, leveles tésztás, hártyákra szedhető fajta, de ez semmivel sem rosszabb annál. Ami vitathatatlanul mellette szól, az a gyors elkészülési idő, amivel ez a csiga dicsekedhet, és a könnyű tészta, ami szintén sajátja. Egy vasárnap reggel még ha viszonylag későn szédül is ki az ember az ágyból, simán elkészíthető, maximum egy óra múlva lehet reggelizni, gyorsabbak ugyanezt megugorhatják 40 perc alatt is. Hideg tejjel igen jó indítása a vasárnapnak.
Vasárnapi lapított csirke
Tapasztalatom szerint nagyon kevés olyan család van, ahol a csirkét nem szeretik. A legegyszerűbb - és az egyik legfinomabb - módja a csirkézésnek, ha egyben süti meg az ember. Régen ki akartam próbálni ezt a módszert, most, hogy túl vagyok rajta, csak ajánlani tudom. Gyorsan elkészül, és isteni finom.
Tortellini leves
Egyszerűen elkészíthető, melengető leves, ahogy az angolok mondanák: comfort food. És valóban, a komfortérzetünkön igen sokat javít, főleg hideg napokon, de színeivel is képes felidézni a nyarat. Ha tartunk otthon a hűtőben kész tortellinit, bármikor hozzányúlhatunk a készletekhez.
Brassói aprópecsenye
Bizton állíthatom, hogy nálunk az egyik nagy kedvenc a brassói aprópecsenye, és alighanem ezzel egyáltalán nem lógunk ki a magyar családok átlagából. Amikor végképp semmi ötletem, hogy mit főzzek, amikor bombabiztos vendégváró étel kell, a család egy emberként harsogja: brassói!
Yakitori
Különleges a neve, de maga az étel egyszerű. Semmivel sem bonyolultabb, mint egy magyaros csirkeétel, bár az igaz, hogy mondjuk mirinért lehet, hogy el kell zarándokolni az Ázsia boltba, a Vámház körútra. Ennél nagyobb bajunk sose legyen. Ha már ott járunk, vegyünk 270 forintért spéci bambusz nyársakat is, de ha ezt túlzott kiadásnak éreznénk, használjunk nyugodtan hurkapálcát.
Gyökérkenyér hosszú kelesztési idővel
Ősi eljárással készülő kenyér, van ugyan benne élesztő, de kevesebb, mintha csak egy órát kelne. 12 órán át kell nyugton hagyni, csodálatos bélszerkezettel hálálja meg a nem törődést. Nevét arról kapta, hogy a csavarások következtében kicsit hasonlít a fa gyökerére.
Cantuccini
Olasz édesség, az olaszok jó érzékkel Vin Santoba, kávéba mártogatják, és milyen jól teszik! Végtelen számú variációban készíthető el, én most csokis-narancsosat sütöttem. Fémdobozba zárva sokáig eláll, de igazából az az egyetlen garancia erre, ha elfeledkezünk a dobozról. Más esetekben sajnos rém gyorsan szublimál...
A liba és az újbor ünnepe
November 11-én van Márton napja, melyhez rengeteg népszokás, hagyomány és legenda kötődik. Számos előrejelzést is tesznek a Márton-napi jelekből a következő időszak időjárására vonatkozólag.
Libatöpörtyű, az ellenállhatatlan
Az egyik legjobb dolog, ami a libával történhet, ha a hájából töpörtyű lesz. Puha, friss kenyérrel, lilahagymával felülmúlhatatlan és zseniális étel. Egyetlen dologra kell vigyázni, az pedig a mérték, amivel fogyasztjuk, bár köztudomású, hogy mindennek ellen lehet állni - a kísértést kivéve...
Márton püspök kenyere
A téli időszakban bármikor bevethető ez a szuper recept, egyszerűen elkészíthető, napokig kellemesen puha, szaftos, a belevalókat pedig kedvünk és a rendelkezésre álló alapanyagaink szerint válogathatjuk össze. Ajándéknak sem utolsó ám!
Libaaprólék leves
Egy jó, forró húslevestől mindenki elalél, nincs annál jobb a nyirkos, hideg novemberi időben. Meg aztán itt van Márton napja is, illendő tehát, hogy a hagyományoknak megfelelően kényeztessük magunkat. A libaleves egyébként egyszerű húsleves, nyilvánvalóan attól liba, mert libahús van benne. Nem érdemes nemesebb részeket belefőzni, a combot, mellet hagyjuk meg a sülthöz, a levesbe megfelel a liba háta, szárnya, a zúzája, nyaka, szíve, lába.
Lassan sült libacomb
Ez a sült úgynevezett konfitálással készül, ami manapság igen divatos szakszó lett, de ne dobjuk magunkat hanyatt tőle olyan könnyen, ez ugyanis egy ősi tartósítási eljárás. Annyit tesz, hogy a sütésre szánt húst viszonylag alacsony hőfokon sütjük órákon át, ettől a hús isteni puha lesz, és amit nem használunk fel belőle azonnal, azt a zsírral légmentesen befedve hetekig, hónapokig tárolhatjuk a hűtőben, vagy a hideg kamrában.
Márton-napi jó tanács: szellőztesd a bort!
Kifejezetten jó évjáratnak ígérkezik a 2016-os a magyar borok választékában. A szokásosnál erősebb savak és magasabb alkoholtartalom jellemzően a nagy testű vörösboroknak tesz majd jót. Jó hír, hogy a Márton-napi libavacsorához passzoló újborok némi szellőztetés után jó társai lesznek a vörös húsú madaraknak.
Kreatív indiai étterem Budapest szívében
Budapest belvárosában találhatjuk a Maharaja étterem lánc legújabb gyöngyszemét, ahol merőben új módon közelítenek a vendégek ízléséhez, szokásaihoz. Nem kell hozzá jóstehetség, hogy azt gondoljuk, a hely az indiai ételek szerelmeseinek zarándokhelye lesz.
Töltött burgonya
Őszies hidegre fordult az időjárás, és azon nyomban eszembe jutott ez az étel. Télen szoktam igazából sütni, de most még paradicsom salsával, tejföllel épp a határmezsgyén mozgott a nyári és téli étel között. Ha elsőre készíti az ember, még kicsit pepecselősnek tűnik, de némi gyakorlatot szerezve pikk-pakk elkészül.
Lotharingiai quiche
Az omlós tészta készítésének van néhány szabálya, amit betartva biztosak lehetünk a kitűnő végeredményben. Hideg vaj és hideg kéz kell hozzá, no meg hűtőben való pihentetés. Ennyi az egész. Akkor dolgozunk a legeredményesebben, ha egy késes betétű aprítógépet hívunk segítségül, és addig nyomogatjuk a gombját, míg labdává nem dolgozza a hozzávalókat anélkül, hogy mi a meleg kezünkkel megolvasztanánk a vajat gyúrás közben.
Hortobágyi húsos palacsinta, a családi sztár
Ritkán fordul elő, hogy van annyi maradék csirkepörkölt itthon, amennyiből érdemes lenne nekiállni a hortobágyi húsos palacsintának, de ennek az ételnek a kedvéért nagyon szívesen nekiállok "maradék" pörköltet főzni. Ízléstől függ, a csirke melyik részéből készítjük a paprikást, ajánlom, hogy legyen benne comb is a mellen kívül, nehogy túl száraz legyen a töltelékünk.
Borsókrémleves
Csodás, élénk zöld színével a legrondább szürkeségben is jó kedvre derít ez a leves. Igazán semmi extra nem kell hozzá, borsóból pedig megfelelő a fagyasztott is. Egy kis petrezselyem, jóféle olívaolaj, a tetejére egy tökéletes buggyantott tojás, és máris a mennyországban érzed magad.
Töltött paprika
A töltött paprika nyári étel, akkor a legfinomabb, ha friss paprikába töltjük a húsmasszát, ha csodás zeller zöldet tudunk beletenni ízesítésnek. De akkor sem kell róla lemondanunk, ha borongós ősz, vagy tél van, paprika mindig van a piacon, és már egy-két darabbal is felidézhetjük a nyár ízét a tányérunkon. Ha pedig nem akarunk borsos árat fizetni a fólia alatt termelő darabokért, a pucér gombócok is nagyon finomak tudnak lenni a paradicsom mártásban.
Éva majonézes tojássalátája
A tojás finom, a tojás egészséges, a tojás Jolly Joker. Adhatod szendvicsbe, hús mellé, önmagában salátának, mindenhogyan jól fog szerepelni. Ez a saláta pillanatok alatt összedobható, amíg 10 perc alatt keményre fő a tojás, elkészül a majonéz, és kész, tálalhatsz!
Tönkölylisztes ciabatta
A magam részéről nagyon kedvelem a ciabattát, tökéletesen alkalmas a reggeli szendvicsek alapjául. Négyszögletes formájával ideális alany mindenféle finomság befogadására. Vasárnap este gondoskodnom kellett a hétfőn munkába menő férfiemberek szendvicseiről, ezért a jól bevált ciabatta recepthez nyúltam.
Milyen a jó buggyantott tojás?
Az egyik legjobb, legegészségesebb reggeli a tojás. Tökéletes tápanyag forrás, emellett olcsó, változatosan elkészíthető, nem véletlenül képezi már ősidők óta a táplálkozás szerves részét.
Francia gombaleves
Megmondom őszintén, fogalmam sincs, Provence-ban esznek-e gombalevest, bár ha van egy kis eszük, akkor mindenképp. Nem követtem leírt receptet, csak a piac felé haladtomban megszületett egy íz a képzeletemben, hogy olyan ízű gombalevest kellene főzni. És mivel kaptam hozzá szép barna fejű csiperkét is, meg kakukkfüvet is, neki lehetett állni a megvalósításnak.
Répatorta Éva receptes füzetéből
Imádom. Ettem már nagyon rosszakat is, amikor benyaltam egy-egy kávézó hírnevét, és elhittem, hogy amit ők sütnek, az csak jó lehet. De ez még régen volt, azóta óvatos vagyok, és inkább magam sütöm a répatortát.