Életforma.hu


Az év utolsó napján menj a Bazilikához!

Az év utolsó napján menj a Bazilikához! 

Az év utolsó és az újév első napján is különlegességekkel készülnek az Adventi Ünnep a Bazilikánál szervezői és street food kiállítói. December 31-én a forró koktélok mellett fényfestés és visszaszámlálás várja a látogatókat, január 1-jén pedig az összes kiállító különleges lencse étellel készül, amely a hagyományok szerint nemcsak pénztárcánkat, de afrodiziákumként szerelmi életünket is feltölti.
Alkoholmentes frissítők, koktélok szilveszterre is

Alkoholmentes frissítők, koktélok szilveszterre is 

Télen-nyáron jól esik az alkoholmentes frissítő. Szilveszterkor azok is fogyaszthatnak koktélt, akik nem szeretnének szeszt magukhoz venni, de a koktélozás élményétől sem akarják megfosztani magukat.
Malacsült

Malacsült 

Szilveszterkor és újévkor nem szabad baromfihúst enni, mert a hagyományok szerint azok elkaparják a szerencsét, szemben az ajánlott malachússal, mert a malac kitúrja nekünk az áhított szerencsét. Rajtunk ne múljon, mutatjuk, hogyan süss malacot.
Jamie újra főz

Jamie újra főz 

Jamie Oliver azt javasolja, ne azért étkezzünk egészségesen, mert úgy kell, hanem azért, mert finom! Ehhez  ad számtalan ötletet és mutat ínycsiklandó fogásokat legújabb, Jamie Oliver - Családi klasszikusok című műsorában.  
Egyszerű, de ütős szilveszteri koktélok

Egyszerű, de ütős szilveszteri koktélok 

Ha a szilvesztert idén otthon töltjük, néhány egyszerű és olcsó koktéllal mégis feldobhatjuk a szokásos sör-bor-rövid menüt. Koktélozni különben is menő!
Majonéz készítése házilag

Majonéz készítése házilag 

A majonéz cseppet sem egészséges étel, de azzal vitatkozni, hogy nagyon finom, sajnos nemigen lehet. Ha tenni akarunk legalább egy kicsi lépést az egészségünk felé, készítsük a mártást otthon, és ne adalékanyagokkal telezsúfolt boltit használjunk.
Szendvicset készítene? Ötleteket adunk hozzá!

Szendvicset készítene? Ötleteket adunk hozzá! 

Az év utolsó éjszakáján mindenki izgatott, nagy a jövés-menés, házibuliból házibuliba jár az ember, otthon pedig nem lehet tudni kik és hányan toppannak be. Lelki szemeink előtt megjelenik a ropogós malacpecsenye és az éjféli dupla adag székelykáposzta. Vagy mégsem?
Tárkonyos malacleves

Tárkonyos malacleves 

A tárkonyos malacleves igazán kitűnő menü szilveszterre, de újévre is. Mindenképpen szerencsés választás!
Szilveszteri bólé

Szilveszteri bólé 

Ha vendégeket hívunk az év utolsó napján, hogy együtt ünnepeljük az új évet, fel kell készülnünk alkoholos italokkal is, nemcsak finomságokkal. A bólét sokan szeretik, ezt ne hagyjuk ki a kínálatból!
Virsli saláta

Virsli saláta 

A virsli szilveszterkor örök sztár, de ne mindig csak az unalmas főtt virslit együk, legyünk kicsit kreatívabbak. A majonézes saláta sem a kulinária csúcsa, de kiadós, finom saláta az ünnepi éjszakára.

Falatkák szilveszterre 

Ha szilveszteri bulit rendezünk, az a lényeg, hogy könnyen fogyasztható, de mégis finom ételekkel kínáljuk a vendégeket. A virsli nagy klasszikus ugyan, de talán unalmas már egy kicsit. Bátran készíthetünk más, kicsit komolyabb fogásokat is, ha megfelelő - kicsi - formába öntjük őket. A falatkákat így könnyű lesz megenni, és nem kell hozzájuk se kés, se villa.

Kuszkusszal töltött csirkerolád 

Komolyan mondom, zseniális étel. Finom, variálható, mutatós, nem is túl drága. Egyetlen hibája talán az, hogy nem gyors, de gyakorlottabb háziasszonyoknak nem nagy kihívás, kevésbé gyakorlottak meg bátran szánják rá a időt, mert megéri. Ünnepi asztalra is kiváló.

Töltött tojás, a hidegtálak központi fogása 

Vannak ételek, amelyekhez szinte mindenki ugyanazt az emléket társítja. Szerintem ilyen a töltött tojás, amiről a legtöbbünknek a szilveszteri hidegtálak jutnak eszünkbe. Tojás, alatta a megszokott francia saláta, mellette pedig a szintén megszokott tormakrémes sonkatekercs. Így készítsd a töltött tojást.

Menzareform módosítás 

Az elmúlt időszak tapasztalatai és több szervezet, köztük a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének javaslatai alapján módosították a közétkeztetési rendeletet: megváltoztatták a korábban drasztikusan lecsökkentett sómennyiséget, optimalizálták a zöldségadagokat, és szigorították a diétára vonatkozó előírásokat is.

A piac, ami nem szimpla 

Nem ismerek egyetlen olyan helyet sem Budapest belvárosában, amelyik ilyen leleményesen használná ki a hely adta lehetőségeket, mint a Szimpla Kert/Szimpla Piac. Vasárnaponként megtelik a ház kézműves sajtokat, füstölt árut, lekvárt, mézet áruló termelőkkel, no meg a törzsközönséget alkotó, visszatérő vásárlókkal. Ha még nem jártál ott, feltétlenül megér egy sétát!

Téli karfiolsaláta 

Sok helyen látni a piacon karfiolt, nem olyan vészes az ára, érdemes tartalékolni belőle a hűtőben, mert bármikor elővehetjük, ha egy salátára vágyunk, de persze leves is nagyon rövid idő alatt készíthető belőle. Az ünnepek körüli nagy evészetek után jól jön egy könnyű saláta recept mindenkinek.

Szilveszterre még elkészül: füstölt sajtos ropi 

Szilveszterkor a legnyerőbb receptek a sós rudacskák különböző változatai. Nálunk is sok ilyet találtok, na de miért is ne lehetne eggyel több?

Kourabiedes 

Minden görögországi ajándékboltban megtalálható ez az elragadó, vastag porcukor takaró alatt heverő sütemény, hála az égnek honfitársaink hozzák is haza szorgalmasan a kourabiedest. De miért ne süthetnénk meg mi magunk?

Karibi húsgolyó 

Tudom, a hozzávalók hosszú sora riasztó lehet, de megígérem, hogy érdemes lesz beszerző körútra menni, és elkészíteni ezt a húsgolyót, mert irtó finom.

Mogyoróvajas, csokis keksz 

Emlékszem, sok évvel ezelőtt szent borzadállyal néztem azokra, akik ettek már valaha mogyoróvajat, sőt, nemcsak ettek, de szeretik is azt. Hogy lehet a mogyoróból vajat készíteni? Aztán mikor egy tengeren túli látogatásom alkalmával először kóstoltam mogyoróvajjal töltött csokoládét, éreztem, hogy közel a vég. Örökre rabja lettem a mogyoróvajnak.

Kókuszos csiga 

Ez a süti is lehet nyugodtan karácsonyi finomság, mert finom, látványos, és pont olyan hatást kelt, mint amilyet ezekben a napokban érezni szeretnénk: melegség, szeretet, az otthon fényei.

Bouillabaisse, a marseille-i halleves 

A bouillabaisse (ejtsd: bujábesz) eredetileg a halászok étele volt, akik mindjárt a halászat befejezése után kint a tengerparton készítették el, szabad tűzön, nagy üstben, méghozzá azokból a halakból, melyeket amúgy se lehetett volna eladni a piacon, pl. sziklahalakból (ezek ma sem hagyhatók ki egy igazi bouillabaisse-ből), amelyeket semmi másban nem lehet felhasználni, csak ebben a levesben. Gyakran tesznek a levesbe rákokat és kagylóféléket is.

Pot au feu - fazék a tűzön 

A pot au feu (ejtsd: potofő) egy jó erős marhahúsleves, zöldségekkel, burgonyával tálalva, bagettel, mustárral, tormával körítve. Legalább 3 órát fő, de tulajdonképpen sok teendő nincs vele. Mennyei étel!

Túrótorta 

Könnyű túrótorta, finom barackkal a tetején, de készíthetjük bármilyen más idénygyümölccsel. Az alapja piskóta, igazából ezzel van egy kevés munka, de minden fáradságot megér.

Hagymás burgonyasaláta 

Klasszikus karácsonyi saláta a rántott hal mellé, a magyar háztartások jelentős részében elkészítik minden karácsonykor. Persze másfajta rántott ételek mellé is remek köret.

Oroszkrém torta sütés nélkül 

Persze nem igazi oroszkrém torta ez, de az illúzió tökéletes, a munka vele jóval kevesebb, mint az igazival, és vannak helyzetek, amikor ez a szempont nagyon is fontos.

Sült paprika tekercs krémsajttal 

Attól függ, milyen ügyesen tekerjük a sült paprika és mortadella csíkokat, mert ha jól csináljuk, nagyon mutatós előételt készíthetünk belőle. Érdemes a kézügyességünket próbára tenni, imádni fogják a vendégeink ezt a fogást!

Körtés zellerkrémleves 

Nagy zeller rajongó vagyok, és idén nagyon sok finom körte is termett, azokból is jól belakmároztam. De hogy a kettő együtt milyen finom, azt most szívesen megmutatom másoknak is.

Francia fehérboros, fokhagymás csirke 

Elegáns név, egyszerű, de finom étel - pont úgy, ahogy a francia konyhára jellemző. Nem mondom, hogy nincsenek bonyolult receptjeik, de a többség ilyen, könnyen elkészíthető, mégis szuper finom.

Élelmiszer kisokos - mi mit jelent a csomagoláson? 

Ma már számtalan light, alacsony- vagy csökkentett energiatartalmú, cukor- és kalóriamentes élelmiszerrel, itallal találkozhatunk a boltok polcain. De vajon mit jelentenek pontosan ezek a fogalmak?

Gundel palacsinta az ünnepekre 

Van-e széles e hazában, ki a Gundel nevet nem ismeri? Érdekesség, hogy a Gundel palacsinta receptjét nem is Gundel János alkotta meg, hanem Márai Sándor felesége. Szó köztünk maradjon: igen jól tette!

Töltött káposzta Éva módra 

Jó töltött káposztát utoljára akkor ettem, amikor nagyanyám, a drága még élt, és ő főzte. Azóta próbálok a nyomába lépni, persze azért haladok is az úton, egyre jobban csinálom én is, de jaj, ha még egyszer megkóstolhatnám az övét, de sokat adnék érte!

Karácsonyi borleves 

A borleves az ünnepi menü elmaradhatatlan része sok családnál. Bármilyen egyszerű is az elkészítése, mégis sokféle recept forog közkézen. Amit most mutatunk, egy klasszikus verzió.

Rántott pontypatkó 

A videó egy percben precízen megmutatja, hogyan panírozzunk, süssünk rántott halat. Csak nézd meg, és készítsd el te is a karácsonyi rántott pontypatkót!

Ha unod a mézeskalácsot, egyél linzert! 

Bizony előfordul, hogy már alig-alig bírunk ránézni a karácsonyi mézeskalácsra. De semmi gond, együnk helyette linzert! Pleskó Enikő kedves olvasónk küldte nekünk a receptet. Ha versenybe akarsz szállni a Kitchen Aid gépek valamelyikéért, küldj te is receptet nekünk!

Gőzerővel készülnek Széll Tamásék a lyoni döntőre 

Heti 6 napon, napi 8 órában készül a január 24-25-én Lyonban megrendezésre kerülő Bocuse d’Or döntőre az európai döntőt májusban Budapesten megnyerő magyar csapat. A megterhelő felkészülés mellett azonban a jótékonyságra is jut ideje Széll Tamáséknak: a közmédia „Jónak lenni jó!” jótékonysági műsorának keretében ők is felajánlottak egy emblematikus tárgyat, a csapat által használt dedikált séfkabátot, amelynek értékesítéséből származó bevétel a Magyar Református Szeretetszolgálat tevékenységét segíti majd.

Bejgli, ahogy te is szeretni fogod 

Nem állítom, hogy bejglit sütni nagyon könnyű. Nem az, mert gyakorlat kell hozzá. Az kezdőknek  pedig nem szokott lenni, viszont senki nem úgy születik, hogy a kisujjában van a sütés minden tudománya. És ha ez így van, akkor egy a jelszónk, és az nem feltétlenül a béke, hanem a gyakorlás! 

Bajai halászlé 

A karácsonyi halevés szokása valamennyi európai keresztény országban elterjedt. Nálunk és a lengyeleknél a karácsony elmaradhatatlan fogása a halleves. Oroszországban a lazaccal és kaviárral töltött palacsinta, a blini, a németeknél a pirítóssal tálalt kaviár, a svédeknél a lutfisk elengedhetetlen fogás.

Drezdai kalács, azaz stollen készítése 

A  Krisztuskalács, más néven Stollen vagy Stolle egy ismert német karácsonyi péksütemény, melynek formája és kinézete a bepólyált Kisjézusra emlékeztet. Leginkább a magyar gyümölcskenyérhez és a különböző kalácsfélékhez hasonlít. A stollen sűrű kelt tésztából készült pékáru, mely 10 kg liszthez legalább 3 kg vajat vagy margarint, 6 kg mazsolafélét (közönséges, sultana és feketeszemű mazsolát), illetve kandírozott narancs- és citromhéjat tartalmaz. Figyeld a videót!

Halas kiskáté 

Néhány praktikus tanács a karácsonyi halászlé, illetve rántott hal elkészítése előtt bárkinek jól jöhet.

Csicsókapüré 

A csicsóka roppant egészséges zöldség, fogyasztása igen ajánlott így tél derekán. Jó hatással van a hasnyálmirigy működésére, kordában tartja a vércukrot, bár ezzel óvatosan kell bánni, mert túlzott fogyasztása akár nagyon le is viheti azt.

Vajas pogácsa 

Tegye fel a kezét, aki nem szereti a pogácsát! Szerencsére egy kezet se látok a magasban, ezért megosztom az egyik kedvenc pogácsa receptemet az olvasóval. Másnap is kellemes, puha pogácsa a végeredmény. Van benne anyag rendesen, az már biztos, de a végeredmény sem mindennapi!

Mézes krémes, ami nem hiányozhat karácsonykor 

Klasszikus ünnepi sütemény, falusi lagzi ma sem lehet meg nélküle, de nagymamáinktól mi is megörököltük. Kicsit macerás a négy lap külön sütögetése, cserébe azonban sokáig finom, puha, krémes süti a jutalmunk.

Paradicsomos káposzta főzelék 

Még mielőtt bármi is történne, szeretném védelmembe venni a paradicsomos káposztát. A jól elkészített paradicsomos káposzta ugyanis jó. Sőt mi több: finom. Nem flancos, nem fúziós, nem trendi, csak az, aminek mondja magát. Egy jóízű főzelékféle, ami attól, hogy olcsó, még lehet finom.

Mogyoróvajas csirke 

Tudom, hogy sokan tágra meredt szemmel olvassák a receptet. Nemcsak a mogyoróvaj, mint hozzávaló szokatlan, de az egész recept úgy, ahogy van. Pedig érdemes barátkozni az ismeretlen ízekkel.

Ha nem főztél még halászlevet, nézd meg videón, hogyan kell! 

Ha még soha nem főztél halászlevet, nem árthat egy olyan videót megnézni, amin hozzáértő séf mutatja be a lépéseket.

Kesudiós csirke 

Attól csodás, hogy nagyon hamar készen van, látványnak sem utolsó a maga színkavalkádjával, és a mártás hozzávalóit pedig örökre elhelyezem a családi recepttár legbecsesebb darabjai közé, mert pont olyan, amilyennek én ezeket az ázsiai jellegű ételeket szeretem.

Gyümölcskenyér, ahogy én tanultam 

Állandó szereplője a karácsonyainknak, nemcsak azért, mert pillanatok alatt összedobható - tényleg! -, hanem mert gyakorlatilag elronthatatlan, ugyanakkor nagyon finom, némileg variálható is a beleszórt ez-meg-azok változtatásával. Ha még nincs tele a puttonyod a karácsonyi sütikkel, vagy szilveszterre szeretnél valami édeset is az asztalra tenni, próbáld ki nyugodtan!