Életforma.hu


Sonkás-sajtos muffin

Sonkás-sajtos muffin 

A muffin nem csak édesen jó, de kitűnő vendégváró sós formában is. Persze egy gyors vacsorának salátával sem fog csalódást okozni.
Tejszínes gombakrémleves

Tejszínes gombakrémleves 

Gombához egész évben hozzájutunk, igen gazdag fehérjeforrás, ráadásul kalóriaszegény zöldség, érdemes belőle rendszeresen fogyasztani. Mivel a gomba főzési ideje igen rövid, nagyon alkalmas gyors vacsorának is ez a melengető leves.
Fóliában sült rakott csirke

Fóliában sült rakott csirke 

Ki ne szeretné az egyszerű, ám mégis zajos sikerrel kecsegtető recepteket? És azt tudjuk rég, hogy az az étel, amiben csirke és krumpli van, rossz nem lehet.
Csokoládés, diós kocka

Csokoládés, diós kocka 

Csokoládés sütemény receptből egyszerűen nem tud elég lenni a tarsolyunkban. Ennek a tésztájában kakaó van, a tetején csokoládé, és egyáltalán nem is bonyolult az elkészítése, érdemes tehát arra, hogy eltegyük a kedvencek közé.
Medvehagyma pesto

Medvehagyma pesto 

A pestónál jobb találmány kevés van a konyhaművészetben, legalábbis nekem ez a véleményem. Pillanatok alatt elkészül, íze varázslatos, százféleképpen variálható, tehetjük tésztára, húsra, levesbe, szendvicsbe, ha eléggé fantáziadúsak vagyunk, tényleg nagyon sokoldalúan használhatjuk fel.
Juhtúrós lasagne

Juhtúrós lasagne 

Számtalan fajtája van a lasagnénak, tölthetünk a tésztalapok közé fűszeres darált húst, spenótot, ricottát, zöldségeket, vagy juhtúrót, mint ennél a receptnél.
Pármai spagetti

Pármai spagetti 

15 perces vacsora, ami nem azzal kápráztat el, hogy milyen sokáig készül, hanem azzal, hogy mennyire finom! A tejszín, a fokhagyma és a parmezán magában is elég lenne az élményhez, de a császárszalonna felteszi rá a koronát.
Visszatért a Hagyjál főzni! az RTLII-re

Visszatért a Hagyjál főzni! az RTLII-re 

Vadonatúj évaddal tért vissza hétfőn este az RTLII képernyőjére a népszerű családi gasztro-komédia, a Hagyjál főzni! A második évad újdonsága, hogy nemcsak szülő-gyermek párosok, hanem például testvérek és szerelmespárok is versenybe szállhatnak majd a pénznyereményért.
Medvehagymás, juhtúrós pogácsa

Medvehagymás, juhtúrós pogácsa 

A medvehagyma az a növény, amit szinte bármibe belecsempészhetünk, amihez passzol a fokhagymás íz. Nagyon szeretjük a pogácsában, és bár ez a juhtúrótól és a vajtól nem egy könnyed kis darab, mégis érdemes kipróbálni.
Líbiai darasütemény

Líbiai darasütemény 

A süteményt egy líbiai étteremben kóstoltam a tengerentúl, és meg kell mondanom, amilyen egyszerű, olyan zseniális édesség. Bár azok a sütik, amikben ennyi vaj és cukor van, sajnos mind finomak, ha nem is túlságosan egészségesek.

Juhtúrós sztrapacska 

Mindenki ismeri a juhtúrós sztrapacskát, ezt az isteni szlovák ételt, de csak kevesen készítik autentikusan. Ez a recept az, és megsúgunk benne egy titkot is, amivel könnyíthetünk az elkészítésen.

Paradicsomos gombás gnocchi 

Tartalmas, laktató, ízletes és zamatos fogás – hús nélkül. Fehérje tartalma azért van, a tésztában lévő tojás, illetve a mártáshoz használt gomba miatt, és szénhidrátban sem szegénykedik.

Francia bableves kecskesajt pestóval 

Nem különösebben szeretem a babételeket, de időnként, ilyen különleges stílusban nagyon tudok rajongani érte. A csúcs extra még benne a kecskesajtból készített pesto.

Medvehagyma-krémleves 

A legegyszerűbb levesek egyike, ugyanolyan módon készül, mint a többi hasonló pürésített leves. Kellemesen fokhagymás ízét szeretni fogjuk. Tálaláskor adjunk hozzá apróra vágott camembert, nagyon különleges feltét lesz belőle.

Libanoni saláta keménytojással 

Ennél egyszerűbb saláta kevés van, csak egy fejes saláta, petrezselyem és néhány fűszer kell hozzá, hogy egzotikus, különleges ízű finomságot tálalhassunk.

Hamis sajttorta 

A sajttorta nagyon finom sütemény, de elkészítése kicsit sem kockázatmentes. Átsül, megreped vajon? Ennél a receptnél tökéletes sajttorta élményt kapunk mindenféle rizikó nélkül. És még sütni sem kell.

Zamatos almás muffin 

Ha van egy jó muffin recepted, igazából nagyon gazdag vagy. Bármikor elkészítheted, százféle módon variálhatod, nem kell vele sok időt eltöltened, és mindenkinek ízleni fog. Mi ez, ha nem főnyeremény?

A finom sütemények titkai 

Gyakran szembesülök vele, hogy azok a konyhai kifejezések, szakszavak, melyekkel egy gyakorlott háziasszony könnyedén dobálózik, kezdő konyhatündéreknek nem jelentenek semmit. Adunk néhány tanácsot, hogy a süteményeitek mindig jól sikerüljenek.

Répa, retek, nem mogyoró 

Elnézve a piaci standok kínálatát, nem nehéz rájönni, hogy megérkezett a tavasz, vele pedig a primőrök sora. Nézzük, mit ropogtatunk a következő hetekben!

Alapreceptek: a gyúrt omlós tészta 

Mindenki imádja a házi süteményeket, az is, aki eszi, és szerintem az is, aki elkészíti, mert kevés, rosszul elsült kísérlettől eltekintve ezekkel a sütikkel igazi sikereket lehet aratni. Szeretnénk segítséget nyújtani, ezért megmutatjuk a különböző alaprecepteket, amelyek birtokában nyugodtan neki lehet állni a sütisütésnek. Jöhet az omlós tészta!

Tejszínes, gombás tészta 

Bármilyen tésztából elkészíthetjük, tagliatelle, spagetti nagyon jó hozzá, de szívből ajánlom gnocchihoz is. Ne sajnáljuk a minőségi alapanyagokat ettől az egyszerű, csodálatos tésztaételtől!

Szezámos kréker 

Jön a jó idő, szívesebben mozdulunk ki otthonról, szaporodnak a baráti összejövetelek. Egy pohár bor vagy sör mellé remek kísérő ez a sós, szezámos keksz.

Rakott kelkáposzta 

Zöldséges is, húsos is, no meg gyors is ez a pompás egytálétel. Ebédre és vacsorára is ajánljuk. A hozzávalókat mindenki ízlése és kedve szerint variálhatja.

Kedvencünk, a máj 

Enni vagy nem enni, ez itt a kérdés. Mármint a belsőségek közül a májat. Tudvalévő ugyanis, hogy a máj a szervezet méreganyagainak kiszűrésére szolgáló szerv, és mint ilyen, nem biztos, hogy túlságosan egészséges.

Álmaid pályázata! 

Az Alvás Világnapját ünnepeljük március 17-én. Sok helyen foglalkoznak az alvással, hiszen globális járvány az alvásbetegség. Ebből az alkalomból hirdette meg különleges pályázatát Aludj stílusosan a Stílusosban! címmel a Stílusos Vidéki Szállodák Szövetsége. Az álom a kezdeben van! 

Baconbe tekert szűzérme 

Szűzérmét nem minden nap készít az ember, mert nem ez a legolcsóbb húsfajta, és ha nagyobb mennyiséget kell főznünk, szűzpecsenyéből igencsak drágán jönnénk ki. De ha tehetjük, használjuk bátran, mert igen nemes húsféleség. Ne klopfoljuk, ne süssük túl!

Megújult díszlettel jön az Ízes élet második évada 

Március 6-tól a Super TV2-n jelentkezik az Ízes élet új évada. A megújult díszletben forgatott gasztro-műsor legújabb epizódjai Marton Adrienn és Pataky Péter vezetésével továbbra is a legújabb konyhai trendeket, recepteket és trükköket mutatja be.

Diós kevert sütemény 

Kiváló, egyszerű sütemény kávé, tea mellé, nincs benne semmi extra, de pont ez az a fajta édesség, amire vasárnap délutánonként szükségünk van.

A méltatlanul mellőzött sárgaborsó 

A sárgaborsó nevének hallatán sokan elhúzzuk a szánkat, nem igazán népszerűek a belőle készült ételek mifelénk. Ezt a magunk részéről nem is annyira az ízének, mint inkább a sárgaborsóból készült ételek állagának tulajdonítjuk. Ám többek között az mellette szól, hogy roppant olcsón hozzájuthatunk a sárgaborsóhoz, gyakorlatilag szinte minden élelmiszer üzletben kapható. És mivel a felesborsó még egészséges is, mindenképpen tegyünk vele egy próbát, mielőtt teljesen elutasítjuk!

Tavaszi nagytakarítás a konyhában 

Gondolom, abban mindannyian egyetértünk, hogy a lakás legkényesebb pontja – már ami a tisztaságot és higiéniát illeti – a konyha. Ott nem ismerhetünk tréfát, mert a hanyagságnak komoly egészségügyi következményei lehetnek. Hasznos, ha legalább félévente nekiugrunk egy alapos nagytakarításnak, de így tavasz közeledtével mindenképpen szakítsunk rá időt!

Nagy kedvencünk, a tejföl 

Bizonyára sok olyan alapanyag van, amelynek használata egy-egy nemzet konyhájára jellemzőbb, mint másokéra, a magyar konyhát alapvetően meghatározó termékek között a tejföl előkelő helyet foglal el.  

Kevert süti gyümölccsel 

Sok pozitívuma van ennek a sütinek. Egyrészt az elkészítési ideje mindössze egy óra. Összeállításához elég egy edény. Ráadásul készíthetjük friss gyümölccsel, befőttel vagy fagyasztottal, mindenhogyan finom lesz.

Alapreceptek: a kevert tészta 

Mindenki imádja a házi süteményeket, az is, aki eszi, és szerintem az is, aki elkészíti, mert kevés, rosszul elsült kísérlettől eltekintve ezekkel a sütikkel igazi sikereket lehet aratni. Szeretnénk segítséget nyújtani, ezért megmutatjuk a különböző alaprecepteket, amelyek birtokában nyugodtan neki lehet állni a sütisütésnek. Lássuk is az elsőt, a kevert tésztát!

Ismered a legszebb gyümölcsöt? 

A gránátalma nagy színjátékos. Első ránézésre azt hiszed, valami almához hasonló gyümölcsöt vettél, amibe majd beleharapsz, piros leve csurog az álladon, de jó lesz. Jónak jó, csak juss el odáig!

Jótékony gyökerek, nézzünk szét a föld alatt! 

Végre átvágjuk magunkat a fehérrépa-pasztinák-petrezselyemgyökér–tengelyen is. Gyerünk a föld alá, nézzük meg, milyen gyökérzöldségekkel tudunk tervezni azokban a hónapokban, amikor nem roskadoznak a piacok standjai a primőröktől, nyári zöldségektől.

Óriás gnocchi 

Minden népnek megvan a maga burgonyás galuska receptje, bár az olaszok járnak élen a gnocchi készítésben. Észak-Olaszországban nagy kedvenc ez a változat, jóféle vörös borral öblítik le. Ez a recept is bizonyítéka annak, hogy a legegyszerűbb a legjobb.

A legfinomabb gombóc szomszédainktól 

Ausztriában találkozhatunk ezzel a gombóc fajtával, és bár az osztrákok nem elsősorban konyhaművészetükről híresek, járjunk utána, gombócban elég erősek-e?

Bimbók, nemcsak tavasszal 

Nagy köszönettel tartozom a belgáknak a kelbimbóért. Ők voltak ugyanis olyan kedvesek, és kinemesítették ezt a növényt a 19. században, amely egyébként a Földközi-tenger környékéről származik. Nagy jót tettek ezzel az emberiség azon hányadának, akik szeretik a bimbóskelt.

Fahéjas csiga 

Sokan azt gondolják, egy fahéjas vagy kakaós csigát elkészíteni otthon túl nehéz feladat. Pedig nem kell hozzá más, mint 2 óra szabadidő, és máris falatozhatjuk a langyos, édes csodát.

Használatban a fűszerek 

Ételeink nem lehetnek tökéletesek, ha az alapanyagokon kívül (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) nem tartalmaznak kevés, de mégis szükséges mennyiségben bizonyos táp-, íz- és illatanyagokat is.

Peperonata 

Az olaszok egyik remek étele, állagát talán a mi lecsónkhoz lehetne hasonlítani, Virslivel, friss kenyérrel igazi csemege.

Rozmaringos, fehérboros csirke szőlővel és őszibarackkal 

Csirkecomb felhasználásával száz és száz féle ételt készíthetünk, ne elégedjünk meg csak azokkal a receptekkel, amelyeket már évek óta főzünk, kutassuk mindig az újat!

Narancsos, zabpelyhes keksz 

Ha a kekszhez való lisztet zabpehellyel keverjük, valamelyest csökkenthetünk az édesség szénhidrát mennyiségén, ezért megfontolandó a zabpehely használata.

Zöldborsó-krémleves 

Az egyik legjobb találmány a mirelit zöldborsó, amiből számtalanféle ételt készíthetünk percek alatt. Az egyik ilyen a zöldborsó-krémleves, ami üde színével és intenzív ízével mindenkit lenyűgöz.

Néhány gondolat a fűszerekről 

Mindenki használ főzés közben fűszert. A só és a bors mellett nyilván nagyon népszerűek a kömény, a majoranna, a bazsalikom, de vajon tudjuk-e, mikor mit használjunk, milyet vásároljunk, hogyan tároljuk fűszereinket?

Molnárka 

Tudod, ez az a kicsit édes péksütemény, amibe sonkát, sajtkrémet szoktak tölteni, díszítésképp jöhet egy kis salátalevél, és kész is a büfé szendvics. Reggelire nagyon szeretjük, pont azért, mert a kissé édes tésztának nagyon jól állnak a sós felvágottak, krémek.

Mediterrán lencseleves 

Csicseriborsó, bab, lencse, fekete szemű menyecske... dúdoljuk a népszerű gyerekdalt. De ne álljunk meg az éneklésnél, főzzünk lencsét, mert egészséges, olcsó és finom.

Citromos rizottó 

A rizottó az olasz konyha ékköve, semmi szín alatt nem tévesztendő össze azzal az étellel, amit a magyarok annak hívnak. A rizottó kerek szemű rizsből készül, alapfeltétele, hogy borral és valamilyen alaplével felöntögetve, kavargatva készítsük el. Minden más eljárással készült rizsétel lehet finom, de nem rizottó.