Életforma.hu


Barackos, túrós rétes

Barackos, túrós rétes 

A rétes igen népszerű desszert, sajnos szinte mindenki készen kapható réteslapból készíti, ami ugyan érthető, de azért mégis kicsit szomorú, főleg ha arra gondolunk, hogy bármilyen hihetetlen, rétes tésztát nyújtani otthon nem olyan bonyolult ám. De persze spóroljunk az idővel, és inkább kész réteslapból dolgozzunk, mint semmilyenből.

Sólet 

Hagyományosan szombatra készülő étel, francia gyökerekkel rendelkezik, eredeti neve "melegen letakartat" jelent. A legjobb, ha jól záródó agyagedényben készítjük.
Áfonyás, túrós muffin

Áfonyás, túrós muffin 

A muffin divatja sosem fog leáldozni, mert nem minden bokorban terem ám olyan édesség, amit mindenféle gyakorlat és rutin nélkül elkészíthetünk, tulajdonképpen maximum két edényt kell vele bekoszolnunk, egy szűk óra alatt elkészül, és még isteni finom is. Ebben a receptben ki lehet cserélni az áfonyát szinte bármilyen más gyümölcsre.
Fetás karfiol saláta

Fetás karfiol saláta 

Unod a karfiolt? Dobd fel újhagymával, feta sajttal, és máris azt tapasztalod, hogy az unalmas karfiol átlényegül egy üde, frissítő salátává.
Insalata Caprese

Insalata Caprese 

Készítem mindig, amikor rossz kedvem van, jó kedvem van, van itthon friss bazsalikom, amikor gyorsan, JÓT akarok enni, valamint folyton és folyvást, mert a caprese az egyik kedvenc ételem.
Életmódváltóknak szóló cukkini főzelék

Életmódváltóknak szóló cukkini főzelék 

Cukorbetegek diétájába remekül illeszthető akár ebédre, akár vacsorára ez a percek alatt elkészülő étel, de szívből ajánlom azoknak is, akik "csak" odafigyelnek az étkezésükre.
Töltött padlizsán

Töltött padlizsán 

Felsorolni sem lehet szinte, mennyi csodás töltelékkel gazdagíthatjuk a padlizsánt a hústól kezdve a zöldségeken át. Ez egy egészséges változat tofuval és barna rizzsel.
Epres képviselőfánk

Epres képviselőfánk 

Könnyű égetett tészta, vaníliás tejszínhab, eper. Úgy hangzik, mint egy tündérmese. És hogy miért? Mert az. Könnyen megvalósítható gyönyörűség. Ne féljünk az égetett tésztától, semmi olyasmi nincs benne, amit lehetetlen lenne megcsinálni. És az eredmény... Magáért beszél.
10 hasznos konyhai tanács

10 hasznos konyhai tanács 

Biztos néhánnyal találkoztál már, de biztosan lesznek közöttük újdonságok is. Érdemes megfogadni őket, megkönnyítik az életedet.
Újburgonya saláta joghurtos öntettel

Újburgonya saláta joghurtos öntettel 

Lassan megjelenik majd az újkrumpli is, amit a magam részéről türelmetlenül várok, hiszen a tavaszban - a zöldborsó után - szerintem ez a legjobb dolog. Salátának is kitűnő, nemcsak köretnek.

Friss fűszer, zöld fűszer 

Kedvenc hétvégi tevékenységem a piacra járás. No főleg április és október között, mert akkor van értelme piacolni, télen inkább csak kötelesség, mert olyankor a választék nem túl szívderítő. 

A legeslegjobb rakott krumpli 

Ez most más egy kicsit. Mint ahogy mindenki rakott krumplija más. Sőt, azt kell mondanom, én magam sem tudok két egyforma rakott krumplit csinálni, hiszen itt nemcsak egy összetevő minősége meghatározó a végeredmény szempontjából, hanem az összesé. Ha a krumpli vizes, ha a kolbász nem elég zsíros, vagy túl zsíros, ha a tejföl ócska, ha a tojás gyári, ha a szalonna silány, sőt, végső soron ha a só nem elég sós, a rakott krumplink már nem lesz tökéletes. Nagyon úgy tűnik, hogy az összeállítás módja szinte másodlagos az alapanyagok minősége mellett. 

Tavasz a piacon, jönnek a primőrök 

Végre ismét van miért piacra járnunk, gőzerővel beindult a tavasz, dübörögnek a fóliasátrakban a fűtő alkalmatosságok, nőnek a palánták az üvegházakban, és hamarosan dömping lesz a tavaszi zöldségekből a piacokon.

Mitől lesz igazán tavaszi a zöldségleves? 

Zöldségleves – mondod lesajnálóan. Zöldségleves – mondod, és felcsillan a szemed. Zöldségleves? – kérded reménykedően a családod tagjait. Zöldségleves. Lehet imádni valóan egyszerű, szeretni valóan kifinomult, megnyugtatóan ismerős, izgalmasan egyedi, mert mindenki másként főzi, és mégis mindenki egyformán.

Habos, gyümölcsös piskótarolád 

Bármilyen családi ünnepre kitűnően megfelel ez az igen dekoratív, és egyáltalán nem bonyolult habos, gyümölcsös rolád, melegen ajánlom!

Sajtos uborkasaláta 

Tele van a piac gyönyörű, piros retkekkel, megjelent már az üvegházi saláta is, kígyóuborka meg egész évben van. Nincs semmi akadálya ennek a vitamindús, friss salátának az elkészítésének tehát.

Tejszínes töltött karalábé 

Klasszikus tavaszi étel a töltött karalábé. Ahány ház, annyi töltelék, készíthetjük sertés hússal, de akár csirkével, pulykával is.

Csőben sült vegyes zöldség 

A sült zöldségekben az a legjobb, hogy annyiféle módon lehet variálni, ahányféle zöldség létezik. A tavasz közeledtével lehet kevesebb téli gyökérzöldséget és több újonnan megjelenőt használni hozzá.

Tavaszi gasztro programok 

Ha majd eltűnik ez a kellemetlenül szeles, esős, már-már télies időjárás, és hogy eltűnik, az bizonyos, mert így nem maradhat, akkor ismét lesz kedvünk különböző fesztiválokon tölteni a hétvégéinket. Összeszedtük, hogy a közeljövőben merre érdemes elindulni.

Stand25, ahol Széll Tamás főz neked 

Végre sikerült olyan időpontot találni, amikor mi is ráértünk egy kényelmeset ebédelni, és a Stand25-ben is volt szabad asztal. Elmondjuk, mit ettünk.

Eper, te drága! 

Az igazi tavasz megérkezését az jelzi, amikor megjelennek az illatos, édes eprek a piacokon. Persze ilyenkor nem szabadföldi az eper, de attól még lehet nagyon finom. A spanyol és görög importból származók más textúrájúak, mint amihez a magyar ízlés szokott, sokkal kevésbé lédúsak, mint a hazai, és annak ellenére ajánljuk inkább a magyart, hogy ilyenkor jóval drágább, mint a nagy mennyiségben beözönlő külföldi gyümölcs.

Meggyes-mákos pite 

A meggy és a mák remek párosítás, nagyon jól kihozzák, kiegészítik egymás ízeit. A lédús meggy pedig segít a mák viszonylagos szárazságán.

Túrógombóc eperrel 

Az epret a gombóc belsejébe akartam rejteni, de mivel szép nagyszemű gyümölcsök vannak itthon, elvágni nem akartam őket, így inkább külsőleg emelték a túrógombóc fényét. És mivel lusta voltam prézlit pirítani, porcukros tejföllel tálaltam.

Vörösboros eperleves 

Olyan finom, hogy komolyan mondom, megéri a macerát az ősz, a tél, a hideg tavasz, csak azért, hogy eljöjjön a nyár, és ilyen eperlevest lehessen enni. Zamatos eperből érdemes dolgozni, az éretlen, se íze, se bűze típusún a vörösbor se fog segíteni.

Vaníliás kávédesszert almával és mandulás keksszel 

A tökéletesen összeillő textúrák és ízek magával ragadó hangulata teszi  egyedülállóvá ezt a vaníliás kávédesszertet.

Mi legyen a húsvéti maradékkal? 

Sajnos akár parasztsonkával kényeztettük magunkat húsvétkor, akár kötözött sonkát vagy főtt tarját vásároltunk a húsvéti asztalra, minden évben eljön a pillanat, amikor látni sem bírjuk már a füstölt húst. Egyszerűen eltelünk vele, ami nem is csoda, hiszen tojással, kaláccsal körítve nem túl gyomorbarát étel a füstölt hús.

Sonkás kiflik az ünnepre 

Még most is neki lehet állni megsütni ezeket a kifliket, összesen 15 perc kelesztésre van szükségük, nem többre. Füstölt, főtt sonka a töltelékük.

Bableves 

Amikor a húsvéti sonkát megfőzzük, szert teszünk isteni alaplére, amit vétek lenne kiönteni, Főzzünk belőle bablevest, főleg, ha ilyen hűvös a tavaszi időjárás, mint idén.

Sárgatúró 

A sárgatúró jellegzetes húsvéti étel, főleg az ország kelet-nyugati felén ismerik és készítik az ünnepen. Ismerkedjünk meg vele, érdemes!

Körözött, a tavaszi sláger 

A körözöttet sokféleképpen elő lehet adni, én azt a variációt, amelyikben nincs juhtúró, kevéssé preferálom. Az én változatom így készül.

Spenótos túrótorta 

Spenót, túró, tojás, ezek mind a húsvéthoz kapcsolható alapanyagok. Igazi vendégváró finomságot ajánlok, előre is elkészíthető, hiszen hidegen is nagyon finom.

Tormakrémes sonkatekercs 

Az a jó a húsvétban - többek között -, hogy sokféle ételt kínálhatunk az ünnepek alatt, van időnk végigkóstolni valamennyi ilyen tájt szokásos finomságot. Retró ételnek számít ez a tormakrémes sonkatekercs, de a nagy klasszikusok fénye sosem kopik meg. Jó minőségű alapanyagokat használva soha meg nem unható fogást készíthetünk belőle. 

A sonka legjobb barátja a tojás 

Húsvéti ételeink közül a tojás az, ami legmarkánsabban képviseli az ünnep szellemi tartalmát. Járjuk hát kicsit körül a tojást kulturális és gasztronómiai szempontból is.  

Spenótos, krémsajtos tekercs 

A spenótos tekercs nagyon látványos eleme egy partira terített asztalnak, vagy a húsvéti vacsora asztalnak, érdemes rászánni az időt, megéri.  

Húsvéti répatorta 

Prémium minőség, ezt garantálom! Nemcsak a répa édessége, de a fehér csokoládé és a dió is emel egy-egy szintet ezen a remek tortán. A vendégeid el lesznek ájulva tőle, ez biztos.

Feketeerdő torta 

Igazi villantós, lenyűgöző torta, amivel zajos sikert fogunk aratni, ami teljesen indokolt is lesz, tekintve, hogy nem kevés munkát kell majd belefektetnünk az elkészítésébe. Vegyünk hát egy nagy levegőt, és álljunk neki!

Töltött tojás melegen 

Az első pillanattól kezdve imádtam, ma is bármikor meg tudom enni. Rizzsel körítve önálló vacsora lehet, hidegen - úgy értem, kihűlve - is nagyon finom, ezért nem fordult elő sosem, hogy ha egy kicsit nagyobb adagot sikerült készíteni, pocsékba menjen akár csak egy fél tojás is. A konyhában járva-kelve felkaptam egy-egy darabot, és mire körülnéztünk, már üres volt a jénai.

Dr. Torma 

A torma csodás gyógynövényünk, nagyon régóta ismert, hogy egészségügyi hatásai igen jelentősek, és épp olyan erős hatású, mint amilyen erős az íze. Ne csak húsvétkor együnk tormát, egészségünk meg fogja hálálni rendszeres fogyasztását.

Sonkás leveles pálca 

Ha buliról van szó, a legjobb alapanyag választás biztosan a kész leveles tészta. Annyi mindent lehet belőle készíteni, és olyan finom, hogy csak villogni lehet vele.  

Buffalo csirkeszárnyak 

A csirkeszárnyakat ne becsüljük le, igenis potenciális vendégváró készíthető belőle. Készítsünk Buffalo csirkeszárnyakat, imádni fogja mindenki.

Spenótos, túrós lepény 

Tökéletes választás a húsvéti asztalra ez a pite, készen kapható leveles tésztából, üde zöld spenótból és túróból. Előkészíthetjük a vendégek érkezése előtt is, és betehetjük a sütőbe, amikor megérkeznek.

Palacsinta zabpehely lisztből 

Azok számára, akik kénytelenek mellőzni a fehér lisztet, ám imádják a palacsintát, igazi kincs ez a recept. Mert nagyszerűsége nemcsak abban rejlik, hogy a palacsinta finom, hanem abban is, hogy nagyon gyorsan elkészíthető, és sokoldalúan felhasználható.

Így válassz húsvéti sonkát 

Húsvét előtt sokunknak fejtörést okoz, milyen sonkát vegyünk, hol vásároljuk meg, mire figyeljünk oda a sonka kiválasztásakor. Ehhez adunk némi segítséget, ugyanis a sonkavásárlás egyáltalán nem nehéz feladat, ha az ember tudja, milyen szempontokat vegyen figyelembe.

Karalábé nem csak nyulaknak 

Piacon járva sok jelét láthatjuk annak, hogy megérkezett a tavasz. A csodálatos halványzöld karalábé halmok megjelenése az egyik ilyen jel.

Fűszerkert az erkélyen 

Amint megérkezik a jó idő, azonnal kedvünk támad néhány olyan dologhoz, amit télen vagy nem szívesen csinálunk, vagy egyszerűen nincs rá lehetőségünk. Az egyik ilyen tevékenység a nagytakarítás, a másik a lakás, az erkély felvirágoztatása. Megmutatjuk, hogyan hozz létre csekély erőfeszítéssel hasznos, és nem utolsó sorban szép fűszerkertet az erkélyeden.

Húsvétoló 

Megszoktuk már, hogy ünnepek közeledtével sokkal többet tartózkodunk a konyhában, sütünk, főzünk, készülődünk. De vajon ennek feltétlenül így kell lennie? Muszáj fél napokat főzéssel tölteni, ahelyett, hogy élveznénk a családi programokat? A válasz: nem, nem muszáj, hogy így legyen. Jöjjön néhány ötlet, hogyan valósítsuk ezt meg?

Gnocchi kalauz 

A ma ismert gnocchit nagyjából  az 1880-as évek óta üdvözölhetjük itáliai konyhák tányérjain népszerű primi piattiként, azaz előétel formájában. Olaszországszerte közkedvelt étel, vannak tartományok, ahol még az általános közkedveltségnél is jobban odavannak érte, egyúttal nagy mesterei is a habkönnyű gnocchinak.

Juhtúrós édesburgonya gnocchi macihagymával 

Újabb medvehagymás édesburgonya finomság készült. Nem tudom, hogy lehetne-e még több kedvencemet belekombinálni egy ételbe, mert ez már a határokat feszegeti.