Kandikó Éva cikkei

Dobj egy spárgát!
Nincs mese, ki kell mondani végre: a spárga macerás zöldség. Azt azonban, hogy minden fáradságot megér, fölösleges kimondani, hiszen rajongói ezt úgyis tudják, az ódzkodókat pedig nehéz meggyőzni.

Lassan sült báránylapocka
A bárány hagyományos húsvéti étel, ha alacsony hőfokon sütjük több órán át, vajpuha, szaftos sültet kapunk, ráadásul alig van vele munka.

Reggelizz, mint egy király!
Azt már mindenki fejből tudja, hogy reggelizni nagyon fontos, ideje, hogy az ismereteket a gyakorlatba is átültessük. Jó lenne, ha egyre inkább átvennénk a mediterrán országok szokásait, és ráérősen reggeliznénk, mellőzve az adalékanyagokkal dúsított bolti ételeket.

Havas Dóra megnyitja álmai cukrászdáját
Havas Dóra megsüti az álmait, és erre a nézőket is megtanítja. A népszerű gasztroblogger legújabb műsorában azoknak az édességeknek az elkészítését mutatja be, melyek a legkedvesebbek számára. Április 15-én a TV Paprikán indul a Havas Dóra: Álmaim cukrászdája, mellyel a húsvéti készülődéshez is ihletet ad.

Grissini, az isteni kenyérpálcika
A grissini, az olasz kenyérpálcika kitűnő levesek és hidegtálak ellé. Rágcsálni valónak, vagy aprósütemény és sós mogyoró helyett is ajánljuk.

Meggyes, mákos torta
Bár a leírás bonyolultnak tűnhet, egy közepesen gyakorlott háziasszonynak a torta elkészítése nem megugorhatatlan feladat. Van benne rizikó, de azokat most mindjárt ki is lőjük. Az egyetlen komolyabb nehézség a mákos lapok megsütése, azaz inkább a sütőpapírról való eltávolításuk egyben. Mindenképpen várjuk meg, míg teljesen kihűlnek a korongok, csak akkor van esélyünk törés nélkül pakolgatni a mákos korongokat.

A húsvéti kalács nyomában
Nincsen Húsvét kalács nélkül. Megdönthetetlen hagyomány, hogy a sós sonkához édeskés kalácsot eszik a magyar, és ez így van jól.

Ázsiai zöldséges tészta
Nagyon szeretem a rizstésztát, főleg azért, mert semmi más teendő nincs vele, mint forrásban lévő vízzel nyakon önteni, néhány percet várni, majd leszűrve fogyasztani. Zöldségekkel és szójaszósszal variáltam.

Csirke medvehagyma pestóval, spagettivel
Érdemes minél többször medvehagymát enni szezonjában, főleg, hogy egy óriási csokorral 200 forintért dobálják az ember után a piacon a medvehagymát. Most egy igazán gyors vacsorát készítettem a segítségével.

Bisztró Újpest központjában
Nem hiszem, hogy túl sokan vannak, akik kulináris kalandozásuk helyszínéül éppen Újpestet választanák, Budapest ezen része mérsékelten híres gasztronómiájáról. Mi mégis találtunk egy gyöngyszemet.
Túrógombóc
Egyszerű és olcsó alapanyagokból is készülhet remek fogás, talán a legjobb példa erre a túrógombóc. Ügyelni kell a dara mennyiségére, ha túl sok, nagyon megkeményíti a gombócunkat. Segít még könnyedebbé tenni a tésztát a felvert tojásfehérje.
Málnás torta
Nem olyan bonyolult elkészíteni, mint amennyire a leírás alapján látszik. Használhatunk hozzá készen vásárolt piskótalapot is, de csinálhatunk neki vajas-kekszes alapot is.
Húsos leveles táska
Ha előfordul, hogy a bolognai ragunkból marad egy adag, netán kettő, le is fagyaszthatjuk, mert jól bírja a mélyhűtést, de készíthetünk belőle könnyű vacsorát, vagy vendégváró falatot is.
Csoki szuflé
Szuflét készíteni csak egy kicsit bonyolultabb, mint egy jó rántottát elkészíteni. A csoki szuflénál az a fontos, hogy a közepe még folyós legyen, akkor mondhatjuk el, hogy igazán jól sikerült felfújtat készítettünk.
Köménymagos kocka
Minden retró cukrászdában - de megkockáztatom, a nem retrókban is - fellelhető ez az egyszerűségében oly szerethető sós aprósütemény. A legalapvetőbb hozzávalókból készül, semmi faxni nincs benne, és talán épp ettől olyan jó.
Nyakig a pácban - avagy a grillezés rejtelmei
Mit csináltok a hétvégén? Gyertek át, sütögetünk valamit a grillen, iszunk hozzá jó hideg fröccsöt, dumálunk egy jót, a gyerekek játszanak. Rendben? Akkor 7-re várunk benneteket! Sok családnál hangzik el ez a beszélgetés mostantól egészen október végéig, ameddig tart a grill szezon.
Almás kenyér
Az almás süteményeket gyakorlatilag nem lehet sem megunni, sem elrontani, ez a recept pedig olyan egyszerű, hogy nyugodtan rábízhatjuk akár kamaszodó gyermekünkre is az elkészítését.
Eperkrémes piskótarolád
Egy könnyed piskóta édes eperrel és mascarponéval maga a mennyország, próbáld ki te is, amint lehetőséged adódik rá. Piskótát sütni ugyanis egyáltalán nem ördöngősség.
Kukoricás, sonkás leves
Az angoloknak van egy ételük, a chowder (ejtsd: csóder), ami egy igen tartalmas, sűrű leves, a mi fogalmaink szerint már-már főzelék. Most sonkával és kukoricával próbáljuk ki ezt a laktató fogást.
Csirkés tekercs
Mindegy, hogy wrapnak hívjuk, tortillának, pitának, ezeknek a tekercseknek közel azonos az alapjuk, mégpedig valamilyen egyszerű laposkenyér, melyet a világ számos országában ismernek és szeretnek.
Fűszeres cékla-narancs chutney
Még van a piacon cékla is, narancs is, főzzünk egy isteni chutney-t belőlük, másfél óra alatt elkészíthetjük, és állítom, megéri, mert sültek, sajtok mellé egészen különleges ez a finomság.
Tarte tatin - fordított almatorta
Biztosan állíthatom, az alma a legsokoldalúbban felhasználható gyümölcsünk, már csak azért is, mert egész évben hozzá lehet jutni. Tehát nincs olyan időszaka az évnek, amikor egy jó almatortát vagy pitét ne készíthetnénk.
Eperkrémleves
Ezt a levest bármilyen, az idénynek megfelelő gyümölcsből elkészíthetjük, kitűnő cseresznyéből, meggyből, málnából, barackból... De én a legjobban mégis eperből szeretem.
Szezámmagos saláta
Amilyen aprócskák a szezámmag magjai, élettani hatásuk annál jelentősebb. Kalciumban különösen gazdag, de más ásványi anyagoknak, így például káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása.
Francia citrom torta
A tészta összeállításának módja eltér az eddig megszokottól, de érdemes így is kipróbálni, nagyon kellemes, omlós a végeredmény.
Sajtos vitamin saláta
Tavasz közeledtével egyre többen odafigyelnek az alakbarát étkezésre, azoknak pedig, akiknek egészségügyi problémáik miatt kell diétázniuk, az a jó hírem van, hogy lehet finomakat enni. Erre itt van példának ez a csodás saláta.
Sonkás, brokkolis tészta
Van az úgy, hogy az embernek nincs ideje megtervezni a vacsorát - bár a menütervezés nagyon hasznos dolog -, és abból kell gazdálkodni, ami a hűtőben van. Nekem most ez jött ki belőle.
Pupusa
Gyors vacsorának, otthoni tízórainak vagy uzsonnának, vasárnapi brunch-hoz is kiváló, nagyjából percek alatt elkészül, és nagyon finom. Salvador nemzeti eledele állítólag, nevét pupúszának ejtik, és biztos vagyok benne, hogy arrafelé még az enyémnél is finomabbat - és szebbet! - készítenek, de én a sajátommal is nagyon elégedett voltam.
Sertéspörkölt
Pörköltet készíteni nem nehéz ügy, de ismerni kell a jó pörkölt egy-két titkát. A legfontosabb a sok hagyma, amitől a pörköltnek tartalmas szaftja lesz.
Spenótos tortellini
Ha tartunk otthon a hűtőben kész tortellinit, bármikor hozzányúlhatunk a készletekhez. Kapható hússal, sajttal, spenóttal, ricottával töltött változat, bármilyen mártással tálalhatjuk akár húsz perc alatt is.
Mokka brownie
Ha egy igazán édes kényeztetésre vágysz, jó választás a brownie. Szinte minden recept azzal kezdik : olvassz meg jó sok csokit jó sok vajjal. Ne álljunk ellen a csábításnak, néhanapján belefér ennyi luxus az életünkbe!
Churros
A churros (ejts: csurrosz) spanyolok egyik nemzeti eledele. De ha azt gondoljuk, hogy a spanyolok találták fel a spanyol viaszt, hát erősen tévedünk. Merthogy a churros égetett tészta, ugyanúgy, mint a mi tolófánkunk, vagy az ördögpirulánk, esetleg a zeppole, vagy a profitterol, ha olasz vonalon mozgunk.
Gulyás, ahogy mi szeretjük
Ha lehetőségünk van, főzzünk szabadtűzön, bográcsban gulyást, utánozhatatlan íze lesz a levesünknek. De akinek nincs rá lehetősége, az se mondjon le a gulyásleves örömeiről, mert természetesen tűzhelyen is elkészíthető.
Savanyú káposztával az egészségért
Ha a savanyú káposztát műanyag gyógyszeres tégelybe tömve árusítanák, egészen nyugodtan ráírhatnák a címkére: multivitamin. Nem csoda, hogy olvasóink által az egyik legjobban kedvelt receptben is van belőle bőven.
Bulgur, köles, hajdina - egészséges köretek
Nem muszáj mindig krumplit és rizst ennünk köretként, az a kíméletlen igazság, hogy ezek az egészséges táplálkozás szempontjából nem túl szerencsés választások. Ismerkedjünk meg azokkal a lehetőségekkel, amelyek sokkal alakbarátabbak.
Egy csokor medvehagyma
Viszonylag sokáig tart még a medvehagyma szezonja, azoknak, akik szeretik és használják, na és persze azoknak is, akik most ismerkednek vele, szeretnénk átnyújtani egy képletes csokor medvehagymát, azaz egy csokorba gyűjtöttük receptjeinket, melyekben medvehagyma szerepel.
Édes-pikáns csirkemell falatok
Sokan azért nem mernek belevágni egy-egy kínai fogás elkészítésébe, mert általában az előkészítés gyakran lényegesen hosszabb időt vesz igénybe, mint maga a főzés.
Chilis kukoricakrémleves tortillával
A krémlevesek kedvelőjeként most egy fűszeres kukorica krémlevest készítettem. Tartalmas, kiadós levesről van szó, remek választás lehet például vacsorára, kiegészítve egy kis ropogós tortilla chipsszel, vagy ha igazán bírod az erőset, még egy kis chilit tehetsz bele tálaláskor is.
Mese almás
Érdekes neve van ennek a sütinek, évtizedek óta hallom erre is, arra is, hogy így emlegetik ezt a könnyű almás süteményt. Próbálják ki, gazdagítsák az almás süti rajongók népes táborát!
Könnyű almás desszert
Alma még télen is kapható, ha szerencsénk van, még jó ízűt is sikerül kifognunk, és elég néhány darab ehhez a csodás desszerthez.
Bajor sörös borda
Néhány szép szelet hús, egy kevés hagyma, néhány fűszer és egy üveg sör. Nem is kell más egy ízletes ebédhez.
Káposztasaláta mustáros joghurtos öntettel
Az édeskés répa remekül illik a káposzta kissé vad ízéhez, a mogyoró képviseli a salátában a fehérjét, a hagyma és a mustár pedig csodás ízt ad a salátának.
Banoffee pite
Két dolog jut róla eszembe. Az első: ez merénylet az emberiség ellen! A második: nem érdemes nélküle élni. Nos, aki ezt az ellentmondást fel tudja oldani valamilyen módon, ne habozzon megosztani velem a megoldást. És hogy miért Banoffee? Mert az angolok összeházasították a banán és a toffee (karamell) szavakat. Ötletes, nemde?
Jambalaya
A jambalaya amerikai-spanyol-francia étel, emlékeztet a rizottóra és a paellára is. Spanyol bevándorlók készítették először, a méregdrága sáfrányt paradicsommal helyettesítve. New Orleansban alakult ki mostani formájában, karibi befolyásra kerültek bele jellegzetes fűszerei, a cayenne bors, a koriander, az oregánó, fokhagyha, chili.
Francia almatorta
A francia almatorta nagyon finom, gyerekjáték elkészíteni, és az utolsó lépésként ráöntött tejfölös, tojásos keverék ellenállhatatlanná teszi. Egy pohár desszert borral csodás élmény.
Sonkás, sajtos töltött pulykamell
A pulykahús eléggé száraz, ízben sem jellegzetes húsféle, ám megfelelő fűszerezéssel, a mellé választott kiegészítőkkel remek ételek varázsolhatók belőle.
Őszibarackos csirke
Vannak, akik nem rajonganak a hús-gyümölcs párosításáért, tiszteletben tartjuk az ízlésüket, ám akik szeretik ezt a fajta ízkavalkádot, azok készítsék el ezt az egyszerű, ízletes csirke ételt.
Citromos, barackos muffin
Üde citromos muffint mutatunk, csempésztünk bele egy kevés aszalt sárgabarackot az édesség, no és a nyári ízek kedvéért. Desszertnek éppolyan jól beválik, mint reggelinek vagy uzsonnának.