Életforma.hu


Padlizsán fasírt

Padlizsán fasírt 

Isteni mediterrán fogás, először Triesztben kóstoltam néhány éve, azóta is a rabja vagyok, ami nem csoda, mert rám azt mondják a rokonaim, hogy szinte semmi sincs, amiből ne tudnék fasírtot készíteni.
Sörös melegszendvics

Sörös melegszendvics 

Fárasztó napok után van, hogy nem is vágyunk másra, csak egy kényeztető melegszendvicsre. Gondoltál már arra, hogy sört is használj hozzá?
Avokádót imádók klubja

Avokádót imádók klubja 

Kétféle embert ismerek: aki él-hal az avokádóért, és aki ki nem állhatja. Az alábbiakból bizonyára ki fog derülni, hogy én az első csoportba tartozom.
Sütőtökös gnocchi

Sütőtökös gnocchi 

Ugyanúgy készül, mint a krumplis nudlik. Kevés hozzávaló, egyszerű elkészítési mód. Adhatunk mellé paradicsom szószt, vagy valamilyen tejszínes, fűszeres mártást, de tejfölös-fetással is isteni.
10 tipp, hogyan használd a citromlevet

10 tipp, hogyan használd a citromlevet 

Nemcsak limonádéban, nemcsak sütiben, a háztartásban is nagyon fontos szerephez juthat a citrom - ha hagyjuk. És érdemes lenne hagynunk, hiszen környezetkímélő módon válthatnánk ki vele például néhány háztartási vegyszert.
Baba ganoush

Baba ganoush 

A baba ganoush egy füstös, telt ízű padlizsánkrém, a libanoni konyha egyik legjobb darabja. Sokan összetévesztik a hummusszal, pedig az csicseriborsóból készül, a baba ganoush pedig padlizsánkrém. A közös pont a tahini, azaz szezámpaszta.
Kókusz csók

Kókusz csók 

A kókuszreszelék kiválóan beilleszthető különféle diétákba, sőt, ha a cukrot lecseréljük valamilyen édesítőszerre (xilit, eritrit), diétás édességet készíthetünk kevés fáradsággal.
Grízes tészta, a klasszikus

Grízes tészta, a klasszikus 

Méltatlanul lebecsült tésztánk a grízes tészta. Igaz, semmi trendi alapanyag nincs benne, egy életmód váltós diétába se nagyon fér bele, de aki teheti, néha nyugodtan elkészítheti magának. Házi barack lekvárral verhetetlen. 
Kakaós csiga, a kényeztető reggeli

Kakaós csiga, a kényeztető reggeli 

Kevés jobb dolgot ismerek, mint a házi kakaós csigát. Erre ébredni vasárnap reggel pedig maga a kéjmámor. De egye fene, ha bármelyik hétköznap reggel ezzel ébresztenének, azt se bánnám!
Praktikákkal a pazarlás ellen

Praktikákkal a pazarlás ellen 

Ha jártál már te is úgy, hogy szinte érintetlenül kellett kidobnod sajtot, felvágottat a hűtődből, tudod, milyen bosszúság ez. Nemcsak azért, mert hazahoztad, kifizetted, tehát pénzt, időt és fáradságot nem kímélve gondoskodtál arról, hogy a hűtőd tele legyen, hanem azért is, mert ez teljesen értelmetlen pazarlás. De vajon tehetünk-e ellene?

Padlizsán curry kókusztejjel 

Pofon egyszerű recept, egy gyerek is bármikor elkészíti, mégis különleges, egzotikus ízvilágú étel lesz a végeredmény.

Csicseriborsó vagdalt 

A hüvelyesek közül a babfélék fogyasztása igencsak elterjedt hazánkban, ám a szintén ehhez a családhoz tartozó csicseriborsóról ugyanez már nem mondható el. Pedig roppant egészséges, és még olcsó alapanyag is.

Töltött hagyma 

Őseink nagyon sok hagymát ettek, nem véletlenül. Ők még ismerték jótékony élettani hatásait. Azokban az országokban, ahol részben a szegénység miatt, részben a helyi szokások alapján még ma is sok fokhagymát és vöröshagymát fogyasztanak, lényegesen ritkább a rák, a cukorbetegség és az arterioszklerózis, és a hozzákapcsolódó, rettegett szívinfarktus előfordulása, mint nálunk.

Krumplilepény kukoricával 

A burgonya mindig jó választás, ha egyszerű, gyors vacsora ötletre van szükségünk. Szinte mindig van otthon - és legyen is! -, és ezerféle módon variálhatjuk.

Vörösboros sárgarépa leves 

Bizarrnak tűnhet ez a répaleves a vörösborral, egy fej fokhagymával és a sokféle fűszerrel, de higgyék el, hideg téli napokon pont erre van szükségünk, hogy kissé felmelegítsük magunkat.

Ribizlis muffin 

A muffinnál egyszerűbb édesség talán nincs is, akár gyerekek bevonásával is elkészíthetjük, egészen biztosan nem fogják elrontani még ők sem.

Banánkenyér 

Sokak kedvence a banán, és nemcsak héjából kibontva majszolhatjuk jóízűen, hanem süteményekben is nagyon jól helyt áll. Édesíti és szaftossá teszi bármelyiket.

Sváb sajtos galuska 

Akár tetszik, akár nem, a nokedli az egyik legolcsóbb étel. Liszt és néhány tojás, ez még hó végén is akad a házban. Ha más is kerül hozzá, az csak hab a tortán.

Berliner, a töltött fánk 

A fánk akkor is finom, ha a tetején van a lekvár, de még jobb, ha töltelékként van jelen. Könnyen követhető videó azok számára, akiknek jobban megy a sütés, ha előbb szemügyre veszik a munkamenetet.

Egyszerű francia töltött tészta 

Omlós tészta az alapja ennek a jó kis hétvégi francia quiche-nek (ejts: kis), aminek a töltelékét megszámlálhatatlan módon variálhatjuk kedvünk - és a hűtőnk tartalma - szerint.

Rote Grütze 

A Rote Grütze szó szerinti fordításban annyi tesz: piros kása. Ennél azért jóval több, a selymes vanília, és a bogyós gyümölcsből készült krém csodálatos harmóniájáról szól ez a desszert.

Zebra keksz 

Egy-két csomag keksz, egy kis keverés, egy kis kutyulás, és kész az isteni finom, házias nassolni való. Vendégségre is tökéletes, de piknikre is jó, vihetjük magunkkal az irodába, vagy csomagolhatjuk az uzsonnás dobozba is.

Túrós batyu 

Természetesen sokkal egyszerűbb bemenni egy pékségbe, és megvenni a túrós batyut reggelire, de hogy az nem lesz ilyen pompázatos, mint ez, azt garantálom.

Sonkás roló 

Mindig jó, ha nem kéznél egy csomag készen kapható leveles tészta, mert akkor ilyen vendégváró falatokat is el tudunk készíteni, ha úgy hozza az élet, hogy vendégeket kell hirtelen fogadnunk.

Amerikai szakácsok a világ legjobbjai 

Az Egyesült Államok csapata nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or döntőjét szerda este a franciaországi Lyonban, a második helyezett Norvégia, a harmadik pedig Izland lett. Széll Tamás és csapata magáénak mondhatja a legjobb hústálat, és a 4. elért helyezést. Szívből gratulálunk a magyar csapatnak, elképesztő munka és teljesítmény áll mögöttük!

Mexikói csirke Éva módra 

Omlós csirkedarabok, egészséges zöldségek, forró, fűszeres paradicsom mártás. Egyszerűen tökéletes triót alkotnak, érdemes kipróbálni. És persze tág teret ad az egyéni kísérletezésnek a fűszerezésben.

Paradicsomos kölesgombóc 

Olcsó, könnyen hozzáférhető, egészséges, gluténmentes - mi az? Bizony, ez a köles. Használjuk minél gyakrabban a konyhában, hasznunkra fog válni.

Spagetti szárított paradicsommal és chorizóval 

Elsőre talán furának tűnik egy spagetti, amiben paradicsom is van, meg tejszín is, de higgyétek el, igazi ízorgia, amit ez a két hozzávaló létrehoz. Ha hozzájuttok chorizóhoz, az nagyon klassz, de paprikás szalámival helyettesíthető.

Széll Tamásék Lyonban 

A Széll Tamás vezette magyar csapatnak sikerült mindent a tervek szerint végrehajtania a Bocuse d’Or szakácsverseny lyoni világdöntőjének első, keddi napján, ennek megfelelően bizakodva várják a szerdai eredményhirdetést - közölte az MTI-vel kedden a Magyar Bocuse d’Or Akadémia.

Banános, aszalt barackos csiga Évától 

A legjobb családban is megesik, hogy túlvásárolják magukat gyümölcsből, és a megbarnult, túlérett banánokat már senkinek nincs kedve megenni. Itt a recept, hogy ezentúl ne kelljen kidobnod azokat sem.

Az okos asszony kamrája 

Nálad mi számít konyhai alapfelszerelésnek? Kezdő háziasszonyoknak szeretnénk segítséget nyújtani ahhoz, hogy minden helyzetben legalább egy egyszerű étkezést összeállíthassanak az otthon lévő készletekből.

Kókuszos, citromos csirke 

Hát ez valami bitang jó! És nem is kell hozzá túl sok minden igazából. A minap a Nagycsarnokban jártam, és az Ázsia boltban kaptam friss koriandert, tulajdonképpen ahhoz a csomag fűszerhez kerestem receptet, és ezt találtam. Mostantól kikezdhetetlen helye van a konyhámban.

Sajtos csiga 

Még szilveszterre készítettem el ezt a nagyszerű sajtos csigát. Isteni finom lett, itt-ott megpirultak a szélei, ropogós lett benne a sajt, alig bírtuk megállni, hogy egy ültő helyünkben fel ne faljuk, bár ez elég nagy hiba lett volna, mert nem egy könnyű kis étel, hiszen a sajt és a vaj eléggé megterheli a gyomrot.

Sütőben sült zeller panko morzsában 

Nagyon szeretem a zellert. Mindegy, hogy húslevesben főtt, nyersen lakik egy salátában, esetleg majonézesen tálalják, minden formában jöhet. De a legjobban mégis a rántott zellerért vagyok oda. Bő olajban sütve is finom, de most kipróbáltam, milyen a sütőben sült - egészségesebb - verzió. A válasz egyszerű: irtó jó!

Pékfivérek - új sorozat a TV Paprikán 

A családi vállalkozásban dolgozó Tom és Henry szerint a brit ételek népszerűtlensége teljesen alaptalan, hiszen Nagy-Britannia híres a lelkes, elkötelezett termelőiről, akik mind kiváló alapanyagokat biztosítanak ahhoz, hogy végül remek fogások készüljenek az otthonokban is.

Narancsos torta percek alatt 

Banán, narancs, túró, zselatin, no meg egy kis háztartási fólia, egy mély tál, és máris nekikezdhetünk egy szuper egészséges, látványos tortának.

Sajtos burgonyagombóc 

Ami krumpliból van, az számomra csak jó lehet. Amikor először találkoztam ezzel a recepttel, azonnal beleszerettem, és rekord gyorsasággal ki is próbáltam, no és persze nem csalódtam benne.

Baconbe tekert csirkemell, a gyors hétköznapi vacsora 

Nálam mindig van a mélyhűtőben csirkemell filé - a csontját külön csomagban fagyasztom le, szuper alaplevet tudok belőle főzni, vagy ha elég nagy a mennyiség, akár húslevest is -, ezért nem jövök zavarba, ha hirtelen kell valamit varázsolnom az asztalra.

Kolbászos, babos egytál 

Vegyünk egy pár jófajta sütni való kolbászt, egy kis zöldséget, babot, tésztát, házasítsuk össze édes paradicsommal, főzzük meg őket, és élvezzük!

Frittata, a spanyol rántotta 

Ráérős vasárnap reggeleken szívesen sütök frittatát, sőt, előfordul, hogy vacsorára is összeszedek egyet, ha nincs más ötletem, és a családom tagjai nem kerítésszaggatóan éhesek. Azért szeretem a receptet, mert sokféle módon variálható a hűtő tartalmának megfelelően.

Sajtban sült csirke 

Bátran állíthatom, hogy a családunkban ez az egyik legnagyobb favorit, magam is igencsak kedvelem, mert az elkészítésével igazán nem kell sokat bajlódni, a végeredmény pedig mindig garantáltan isteni. Az évek alatt úgy alakítottam a receptet, hogy bár eleinte több sorban is egymásra raktam a húsdarabokat, mostanra jobban szeretem, ha a húsok inkább csak egy rétegben kerülnek az edénybe, mert így nem lesznek benne nem kellően átsült részek.

Csirkés Cézár saláta 

Videósulink következő darabjából a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb salátájának elkészítését ismerhetitek meg. Caesar Cardini 1924-ben alkotta a receptet. Az egyik legfinomabb salátával, a római salátával, frissen készített öntettel, ropogós krutonnal az igazi.

Otthon is süthetsz vadítóan jó croissant-t 

Megvadulok a jó croissant-ért. Természetesen akkor a legjobb, ha Párizsban ehetem, mellé cappuccinot lehet hörpölni, de Pesten sem söprök le a tányéromról egy-egy jófajta francia kiflit. 

Több ember juthat jó minőségű kenyérhez az új szabályozással 

A Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásainak bevezetésétől minőségi javulást remél a JÓkenyér alapítója. Ludwig Klára pékmester szerint ez a szigorú változtatás elősegítheti azt, hogy a jövőben tovább növekedjen a tudatos vásárlók száma a kenyérfogyasztás terén és egyre többen, egyre alaposabban nézzék majd meg, mi kerül az asztalra odahaza.

A hagyomány tisztelete 

A Fény utcai Auguszt Cukrászdában az idén is a hagyományoké, a klasszikus, monarchiabeli süteménykultúráé a főszerep. Auguszt József neve és személye a garancia arra, hogy a cukrászdában kapható édességek összetételükben, ízvilágukban és küllemükben méltók a közel 150 éves cukrászdinasztia hírnevére.

Pikáns virslitorta 

Aki szereti a virslit, de már kicsit unja az egyszerű „kifőzős” változatát, annak ajánljuk ezt az egyszerű és pikáns tortát. Az egész család jól lakhat vele, és garantáltan az egyik legkedveltebb  vacsorája lesz.

Tejszínes fokhagyma leves 

Egy finom, forró leves csodás tud lenni, ha az ember fázik. A fokhagyma pedig garantáltan felpezsdíti a vérünket, úgyhogy ne legyünk restek összedobni ezt a finomságot!

Gombás korhelyleves 

Nagyobb ivászat után jól esik a megfáradt gyomornak a káposzta és a tejföl savanykássága, pótolja az alkohol által elszívott folyadékot a szervezetben, és megnyugtatja a gyomor háborgását.