Kandikó Éva cikkei

Focaccia lilahagymával
A focaccia az olasz konyha egyik közkedvelt tagja, nem más, mint egy lisztből, élesztőből és vízből álló lapos kenyér. Számtalan variációban létezik, de a világ szinte minden táján sütnek hasonló lepényféleséget hasonló tésztából. Összehasonlításképpen a magyar langallót említenénk.

Mediterrán kukoricakenyér
A változatosság gyönyörködtet, érdemes tehát megismerkednünk és megbarátkoznunk másféle kenyerekkel, mint amiket ismerünk. Ez a verzió kukorica- és búzaliszt keverékéből készül, és még tojást is teszünk bele. Érdekes, nemde?

Csikós rostélyos
Gundel Károly nem csupán világhírűvé vált éttermet alapított a múlt század végén, hanem olyan fogásokat, ételeket vonultatott be a magyar gasztronómiába, melyek a legszebb hagyományokhoz nyúlnak vissza.

Sajtos nokedli
Az alpesi hütték megunhatatlan sztárja a sajtos spatzle, az én változatom másfajta sajtos galuska. Érdemes kipróbálni, mert viszonylag olcsó étel, hétköznapi vacsorának szuper lesz!

Csirkés tortilla tekercs
Jó, ha tartunk otthon tortilla lapokat, nagy segítség lehet bármelyik estén, ha gyorsan kell vacsorát készítenünk. Általában 8 darabos kiszerelésben árusítják, nagyobb élelmiszer-áruházakban vagy delikátokban beszerezhető. Érdemes belőle több csomaggal venni, szavatossági ideje általában elég hosszú, és nagyon változatosan tudjuk használni.

Indiai fűszeres rizs (biryani)
A biryani lényege a basmati rizs, valamint a vele főzött fűszerek sokasága. Ez egy hús nélküli változat, de készíthető csirkével, hallal, rákkal, birkával is akár.

Beszéljünk a fánkról!
A fánk és a farsang története a magyar néphagyományban ugyan összeforr, azonban ha szétnézünk a fánktörténelemben, bőséggel találunk országokat, ahol egész évben hódolnak a fánkevés gyönyörűségének. És milyen jól teszik...!

Polenta lepény marhahússal
A polenta - ismertebb nevén kukoricadara - nagyon sokoldalúan felhasználható alapanyag, isteni köreteket, party snackeket - is - lehet belőle készíteni. Itt most a takaró szerepét tölti be a fűszeres marhahús fölött.

Sajtkrokett
Sajttal minden jobb, mondják, és ezzel mélyen egyetértek. Ha pedig valaminek a fő alapanyaga a sajt, akkor csakis finom lehet. Ez a krokett bár kissé macerásnak tűnhet, igazából nem az, viszont akár köretnek, akár egy salátával vacsorának isteni.

Csicseriborsós halpogácsa
Hidegen, melegen egyaránt kitűnő, viheted munkahelyre, teheted uzsonnás dobozba, és a pikniken is jó szolgálatot tesz.
Csípős babos egytál
A csípős, fűszeres egytál ételek még ilyenkor, tél végén is jó szolgálatot tesznek, ráadásul sok bajlódás sincs velük. Laktatóak, melengetőek, finomak.
Cajun csirke ananászos rizzsel
A cajun (kreol) konyha az Egyesült Államok déli részének és a karibi szigetvilág konyhájának keveredése. A kreol konyhára a grillezett húsok és halak, az édeskés, tartalmas mártások, és a sokféle köret a jellemző.
Töltött karalábé
Sokaknak nem tűnnek elég zsengének azok a nagyfejű karalábék, amiket a piacon kapni lehet. Pedig azok, és tölteni csak ezek jók. A látszat ellenére nem bonyolult ez a recept, s nem is vesz túl sok időt igénybe.
Almafánk
Egy kiadós, tápláló leves, mondjuk gulyásleves után második fogásként már csak egy kis tésztafélét kívánunk. Erre is kitűnő az almafánk. Nagyétkűeknek hús után, desszertként is könnyen lecsúszik.
Kelbimbós krumplileves gyulai kolbásszal
Kevés olyan ételalapanyag van, amelyből annyi minden lehetne készíteni, mint a krumpliból. Ezért aztán tulajdonképpen elmondható, ha krumpli van otthon, biztosan nem maradunk éhesek.
Mexikói chilis bab
Egyszerű, érthető videóban mutatjuk meg, hogyan készül sokak kedvence, a mexikói chilis bab.
Március 13-tól folytatódik a Hagyjál főzni! az RTLII-n
Március 13-án tér vissza az RTLII-re a népszerű gasztro-komédia, a Hagyjál főzni!. A második évad újdonsága, hogy nemcsak szülő-gyermek párosok, hanem testvérek és házaspárok is versenybe szállhatnak majd a pénznyereményért. A Hagyjál főzni! konyhájában – ahol idén is feltűnnek majd népszerű hazai sztárok – ezúttal is Istenes Bence fogadja a versenyzőket, akiknek főztjéről és sorsáról idén is az ország legszigorúbb ételkritikusa, Vajda Pierre fog dönteni.
Hófehérke, a verhetetlen desszert
Ez a csoda desszert kíván egy egész kevés előre tervezést, de sokszorosan megéri elkészíteni. Garantálom, hogy egy kanálnyi sem marad belőle másnapra.
Halleves
A magyarokat gyakran éri az a vád, hogy nem esznek elég halat, és ez igaz is. De hát nem vagyunk tengeri nagyhatalom, ritkán jutunk friss halhoz a tengerből. De ha mégis, a legjobb dolog, ami azzal a hallal történhet, ha főzünk belőle egy jó levest.
Gazpacho
Messze még a nyár, de már nagyon várjuk. Képzeljük el, hogy kánikula van, és mi ezt a hűvös gazpachót kortyolgatjuk.
Brokkolis, baconös felfújt
Szuper kaja, nemcsak azért, mert finom, hanem mert magában, főételként is fogyasztható, nálunk most rántott csirkemellhez debütált köretként, hidegen is, melegen is isteni. Elkészítése nem macerás, szóval hölgyeim és uraim, engedjék meg, hogy bemutassam a háziasszonyok álmát, a brokkolis, baconös, sajtos felfújtat.
Farfalle lazaccal, tejszínes gombával
Tészta- és hal imádóknak remek recept. Ízletes, tápláló, és nagyon könnyű elkészíteni. A lazac nem a legolcsóbb hal, de érdemes rá beruházni.
Chilis, sajtos omlet
Néha az egyszerű dolgok a legfinomabbak. Egy omlett akár reggelire, akár vacsorára értékes táplálék, teljes kiőrlésű kenyérrel még lelkifurdalásunknak sem kell lennie az elfogyasztása miatt, hiszen az omlett önmagában nem tartalmaz szénhidrátot.
Isteni müzliszelet otthon
A müzliszelet mindig jól jön, ha nagyon megéheznénk, hordhatjuk magunkkal iskolába, kirándulásra, mindig jó szolgálatot tesz. És garantáljuk, hogy finomabb, mint a bolti.
Meggyes-mákos krémes
Igazi ünnepi sütemény! Leírása hosszúnak és bonyolultnak mutatja, valójában azonban egy mákkal dúsított piskóta, és egy puding alapú vajas krém alkotja.
Mandulás pulykaragu
A kicsit unalmas pulykamellet is lehet izgalmassá tenni, csak kell hozzá találni egy olyan társat, ami kiemeli a szürkeségből a pulykát. Jelen esetben ez a társ a mandula.
Pasta carbonara
Pillanatok alatt elkészül – a leghosszabb időt a tészta megfőzése igényli. Mindenképpen érdemes olasz tésztát használni hozzá, ami durum lisztből készült, egészen más lesz az állaga, mint a tojásos tésztával.
Quinoa pogácsa
A quinoa hazánkban nem oly rég indult el hódító útjára, manapság kezdik felfedezni maguknak a gluténmentes étrenden élők, az életmódváltók és az egészségtudatos táplálkozás hívei. Rendkívül egészséges – nem véletlenül nevezték az inkák a gabonák anyjának -, elkészítése pofonegyszerű, felhasználása pedig igen sokoldalú.
Quinoa gombócok mártogatóssal
A quinoa nagyon sokoldalúan felhasználható mag, készíthetjük akár házibulira is, ha kínálunk mellé valami jófajta pizzaszószt, amibe a labdacsokat mártogatjuk.
Reggeli quinoa tál
Remekül kezdődik a napunk, ha első étkezésünk bőséggel tartalmaz quinoát. Tejben főzve, gyümölcsökkel társítva igazi reggeli csemege.
Raffaello desszert házilag
Nagyon szeretem a Raffaellót, és egészen biztosan nem lehet száz százalékig leutánozni az eredetit otthoni körülmények között, de egy a változat azért megér egy próbát.
Házi bonbon
Saját bonbont készíteni nem mindig problémamentes elfoglaltság, de ha sikerül a folyamat végére jutnunk, és elfogadható bonbonokat készítenünk, mi leszünk a világ legbüszkébbjei.
Sós muffin tízóraira
Ki mondta, hogy a muffin csak édes lehet? Elkészíthetjük sósan is, így szaftosabb húsok remek kísérője lehet, de könnyen magunkkal vihetünk néhányat belőle munkahelyi ebédnek, tízórainak.
Süssünk lángost!
A lángost mindenki imádja, nyaranta képesek vagyunk még sorba is állni érte. Na de hol van az kőbe vésve, hogy lángost csak nyáron, és csak strandon ehetünk? Lássunk neki otthon elkészíteni!
Habos meggyes-mákos kocka
A meggy és a mák remek párosítás, olyan jól passzolnak egymáshoz, hogy szinte vétek a mák mellől elhagyni a meggyet. De miért is kellene elhagyni? Koronázzuk meg fehérje habbal, és máris kész a pompás desszert.
Kukoricás, zöldborsós csirke kókusztejben
Az ilyen típusú étel igazi gyors étel lehet a repertoárunkban, tekintve, hogy 25 percnél több egyáltalán nem szükséges az elkészítéséhez. Semmilyen extra alapanyagot nem tartalmaz, ámde finom és tápláló.
Gyümölcsrizs
Gyümölcsrizst készíteni talán még egy nagyobbacska gyerek is tud, azonkívül, hogy folyamatosan kevergetni kell, nagy tudás nem kell hozzá. Mégis, mint az egyszerű dolgok általában, brutálisan finom tud lenni!
Tőkehal sörtésztában
Londonban – elhallgattatva a bizonytalanul csipogó belső hangot – mégis kategorikusan kijelentettem: fish and chipset feltétlenül ennünk kell. De hát nem is szereted a halat… – hangzott a csodálkozó válasz. No de Angliában járva muszáj kipróbálni ezt, ez nem kérdés. És milyen jól tettük, hogy kipróbáltuk! Életem legfinomabb halát ettem a Trafalgar Square-től néhány lépésnyire található pubban. Hazatértünket követően pedig egy horrorisztikusan hosszúra nyúlt Nagycsarnok-béli bevásárlást követően megkíséreltem életre hívni itthon is az élményt.
Az ideális reggeli sütemény
Hála istennek elég sokan vannak már, akik maguk sütik mindennapi kenyerüket. Ez egy nagyon jól használható és variálható alap recept.
Lasagne, ahogy nálam készül
Sokféle változata létezik a lasagnénak, számtalan variációban tölthetjük meg a csodás tojásos tésztalapokat. Ez a recept spenóttal és túróval készült.
Amerikai almás pite
Ismertek olyan embert, aki nem szereti az almás pitét? Én nem. Nekem mindegy, hogy hazai, vagy amerikai fajta, mindegyik jöhet bármikor! Az utóbbi különösen vanília fagyival szuper.
Csokis villámsüti
Esküszöm, hogy 25 perc alatt elkészül! Egy tálban összekeverjük a hozzávalókat, már öntjük is a tepsibe, mehet az előmelegített sütőbe 20 percre, és kész!
Paradicsomos, zöldséges gnocchi
Ezt a zöldséges gnocchit egy kiállításon járva tanultam, van már vagy 6-7 éve. Azóta is állandó szereplője a konyhai repertoáromnak, mert amilyen egyszerű elkészíteni, olyan meggyőző a végeredmény, ami a tányérra kerül.
Mogyoróvajas korongok
Sosem titkoltam, hogy odavagyok a mogyoróvajért. Tudom, ezt a szenvedélyemet sokan nem tudják megérteni, ez azonban nem akadályoz meg abban, hogy minél többféle formában kipróbáljam nagy kedvencemet.
Zöldséges rétes
Az édes réteseket mindenki ismeri és szereti, de próbálták már a zöldséggel töltötteket? Tehetnek bele brokkolit, spenótot, póréhagymát, gombát, szaporíthatják a tölteléket túróval, sajttal.
Krumplis-diós kenyér
Szeretek kenyeret sütni, szeretem tudni, mi van a kenyérben. Jó ideje a kenyérsütő gépet már csak dagasztásra, kelesztésre használom, a tészta a sütőben sül aztán ropogós héjúra.
Vörösboros, mazsolás pulykacsíkok
Azt gondolhatnánk, hogy a mazsolától és a vörösbortól édeskés lesz az ételünk, de a szójaszósz és a gyömbér-fokhagyma duó csodásan ellensúlyozza a két édeskés hozzávalót. Nagyon finom egytál étel, akár vasárnapra is.
Dupla csokis, meggyes álom
A süti elkészítése során már az is nehézséget okozott, hogy a nyers tésztát ne nyalakodjam el, a krém elkészítésekor már nagyon kínos volt a helyzet, és a végeredmény minden várakozásomat felülmúlta.