Életforma.hu


Fagyizni jó!

Fagyizni jó! 

Szokatlan ízek, sosem hallott párosítások, káprázatos színkavalkád, ez jellemzi Damniczki Balázs, a Gelato World Tour nyertesének kínálatát.
Croque Monsieur, a francia melegszendvics

Croque Monsieur, a francia melegszendvics 

Isteni finom, és hát az a helyzet, hogy bizony nem diétás étel. De bánja a csuda, néhanapján ki lehet rúgni a hámból, nem igaz? Jöjjön egy csábító francia bisztró étel!
Csirke saslik

Csirke saslik 

Készítheted kerti grillen is, de én inkább azoknak ajánlom, akiknek nem adatik meg a kerti grillezés gyönyörűsége. Ezt ugyanis serpenyőben, a gázon is megsütheted.
Háromszínű kuszkusz saláta

Háromszínű kuszkusz saláta 

Ha van otthon kuszkusz, nagy baj már nem lehet. Mindegy, hogy hús mellé köretnek eszed, vagy egy színpompás salátát dobsz össze belőle, percek alatt elkészülsz, és biztos, hogy jót eszel.
Gasztro programokat ajánlunk a hétvégére

Gasztro programokat ajánlunk a hétvégére 

Számtalan érdekes gasztro program várja a látogatókat ezen a nyári hétvégén is. Válogathatunk a borünnepek, a grill fesztiválok és a csokoládé- és édességünnepek közül.
Sült rizs csicseriborsóval és spenóttal

Sült rizs csicseriborsóval és spenóttal 

Időnként meglepődöm, hogy hihetetlenül egyszerű hozzávalók társításával milyen remek ételek varázsolhatók a tányérba. Így jártam most is, amikor szembe jött velem egy recept, azt mondja: csicseri, rizs és spenót. Hm. Kicsit variáltam rajta, kipróbáltam beleszerettem.
Epres muffin, amitől nem lesz lelkifurdalásod

Epres muffin, amitől nem lesz lelkifurdalásod 

Bizony, lelkifurdalásod nem lesz, mert a cukrot kihagyjuk belőle, és a fehér lisztet is lecseréljük lassan felszívódó, teljes kiőrlésű lisztekre. Persze ettől még nem ehetsz belőle egy ültő helyedben fél tucatot, de kettőt simán.
Tejfölös eper fagyi

Tejfölös eper fagyi 

A világ legegyszerűbb dolga, készíthetjük mesterséges édesítőszerrel is, akkor még aggódnunk sem kell nagyon a súlyunkért és az alakunkért. Persze ha megtartjuk a mértéket, az sokat számít.
Cukkini torta

Cukkini torta 

Végigkíséri az egész nyarat karcsú, zöld testével, lehetőséget adva arra, hogy gyakorlatilag bármilyen fogást készítsünk belőle a salátától kezdve a levesen át a főételekig. Szeretünk, cukkini!
Elzászi almatorta

Elzászi almatorta 

Olyankor szoktam elkészíteni, amikor ráérősen tudom megsütni, nem mintha nagyon macerás lenne, de valahogy ehhez az édességhez nekem mindig a lassú, kényelmes konyhai tötyörgés kapcsolódik, amikor sülés közben édesen terjeng a konyhában a tésztában lévő bor illata, elkeveredve a fantasztikus alma illattal. Igazi terápiás sütés ez mindig.

Sangria 

Tudom, lehet kapni készen a boltban is. De miért fanyalodnánk erre a megoldásra, mikor csekély erőfeszítéssel saját sangriát is keverhetünk magunknak, ráadásul nem egyenízűt, hanem olyat, amit tényleg szeretünk?

Zabpehely palacsinta eper raguval 

A főtt zabpehely alacsonyabb GI-vel rendelkezik, mint a nyers, mivel a főzés felszabadítja a vízoldékony rostokat. Ezek a rostok lehetővé teszik, hogy a glukóz csak lassan jusson a véráramba, ami szintén pozitívum.

Sütőben sült sonkás tészta 

Ki állítja, hogy sonkás tésztát csak húsvét után lehet enni? Még mielőtt beront az ajtón a tomboló nyári hőség, készítsünk egy jellegzetesen magyar tésztát sonkából, sütőben.

Whoopie pie 

Becsapós desszert. Mindig mást bizonyít, mint amit hinnél róla. Ránézésre bonyolultabbnak tűnik az elkészítése, mint amilyen. És azt gondolnád róla, tulajdonképpen szimpla kis süti, a valóságban pedig egy kis rafinált dög. Eteti magát, mégpedig igen gyorsan.

Sáfrányos rizottó 

Mi kell a jó rizottóhoz? Elsősorban erre a célra megfelelő rizs (Arborio, Carnaroli vagy Baldo), finom alaplé, jó bor és egy percre meg nem álló fakanál. És aztán indulhat a kavarás!

A tavasz biztos jele: tavaszi zöldségleves 

Imádom a májust, a májusi piacot, a májusban megjelenő zöldségeket, a borsót, az új répát, a harsogó zöld karalábét és a petrezselyem bokrétákat. Kell egy kevés alaplé hozzá, és máris kész az utánozhatatlan, friss zöldségleves.

Cukkinis lecsó 

A cukkini finom, egészséges, olcsó, percek alatt elkészül, és nagyon sokáig tart a szezonja. Mindezek teszik olyan ellenállhatatlanná.

Spárga brüsszeli módra 

A tavasszal szezonális spárga számos jó tulajdonsággal bír. A szénhidrát- és zsírtartalma elhanyagolható, annál fontosabb azonban a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége.

Palacsinta torta 

Nekem úgy tűnik, mindenki él-hal a palacsintáért, legyen az akár édes, akár sós. De tortaként talán kevesen ismerik és fogyasztják, pedig isteni!

Arancini, a sült rizsgolyó 

Olasz étel, kiváló maradékhasznosító recept, bár én most frissen főztem hozzá a risottot. Amit egyébként nem szeretek. De ez a sült rizsgolyó nagyszerű találmány, gyors vacsorának éppúgy jó, mint vendégségben előételnek, a gyerekek nyilván imádják minden formájában, szóval jó étel. 

Zöldséges fasírt mártogatóssal   

A zöldségek a legjobb barátaink, olyan sokféle ételt készíthetünk belőlük, amilyenre épp vágyunk. Bizony, akár fasírtszerű pogácsákat is süthetünk. A receptet variálhatjuk a hűtőnk tartalmának megfelelően.

Fenyőrügy szörp 

Csodás borostyánszínű szörpöt kapunk a fenyőrügyekből, ami nyári hőségben szénsavas, hideg ásványvízzel, citromkarikákkal fogyasztva remek hűsítő ital.

Töltött csirke párolt zöldséggel   

A csirkehús mindig, minden alkalomra jó választás, ünnepi fogásnak éppúgy, mint egy ilyen egyszerű, gyorsan elkészíthető hétköznapi étkezésre.

Borzas Kata 

Klasszikus családi recept, minden háztartásban ismerik ezt a receptet, vagy ehhez nagyon hasonlót. A jó házi baracklekvár csodákat tesz az egyszerű omlós tésztával.

Az inkák aranya, a quinoa 

A quinoa az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, kiemelkedően magas a fehérje-tartalma.Található benne C-, E- és B-vitamin, továbbá az öregedésért is felelős szabadgyököket hatástalanító béta-karotin, az ásványi anyagok közül pedig magnézium, vas, foszfor, cink, kálcium, valamint minden olyan aminosav, melyre a szervezetnek szüksége van. Egyik legnagyobb vonzereje, hogy gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Fűszeres almakrémleves 

Gyors, egyszerű, könnyű és nem porból van. Ebédre és vacsorára is finom, glutén-, tej-, és cukormentes fogás.

Görög spenótos rétes 

Itt a friss spenót szezonja, már az ára is kezd a normál tartományba kerülni, és egy könnyű rétesnél aligha képzelhető el jobb hely egy csomó zsenge spenótnak...

Quinoa saláta 

A quinoát főzés előtt nagyon alaposan le kell öblíteni, ha ezt elmulasztjuk, ételünk keserű lehet. Érdemes sűrű szűrőt használnunk, netán gézzel kibélelni azt, hisz a magok nagyon kicsik.

Lamington, az ausztrál kókuszkocka 

A sütemény névadója Lord Lamington, aki Queensland (Ausztrália) kormányzója volt valamikor a messze régmúltban. A sütemény az ausztrálok kedvenc sütije, őszintén szólva egészen pontosan értem, miért. Az alábbi recept autentikus, Queenslandben élő ismerősömtől kaptam, arrafelé így készítik.

Kókusztejes csirkeleves 

Az ázsiai ételek lelke a sok fűszer, ám ha kész fűszerkeveréket használunk, leegyszerűsíthetjük a dolgot. Sokféle curryt lehet ma már kapni erre szakosodott boltokban, érdemes kísérletezni velük.

Sajtos brokkolikrémleves 

Szeressük meg a brokkolit, mert nagyon egészséges, és nagyon hasznos a szervezetünknek. Gyakorlatilag egész éven át hozzáférhető, nagyon változatosan elkészíthető zöldség.

Juhtúrós lángos 

A lángost nem lehet megunni! Önmagában sem, ráadásul mindig új arcát mutatja, amikor más-más ízesítés kerül rá. A tejföl, fokhagyma már-már sablonosnak számít, érdemes kipróbálni egy kis juhtúróval is. A tejföl persze maradhat…

Hétvégi gasztrofesztiválok 

Ezen a hétvégén is nagyon gazdag a gasztronómiai rendezvények kínálata, akár többet is körüljárhatunk a két nap alatt. Az idő csodaszépnek ígérkezik a programokhoz.

A mangalicák elfoglalták a Millenárist 

Csütörtökön megnyitotta kapuit a Gourmet Fesztivál, az ország legrangosabb gasztronómiai fesztiválja. A több mint száz kiállítót felsorakoztató fesztivál a legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek ételeit, a régió kiemelkedő italait, cukrászdáinak és gourmet üzleteinek kínálatát is bemutatja. Idén első alkalommal a szakmai zsűri és a közönség is szavazhat a legjobb kiállítóra és a legjobb ételre.

Diós kenyér 

Nagyon szeretek itthon kenyeret sütni, bár azokat a recepteket, ahol napokig kell a kovászt érlelni, gondozni, bevallom, kerülöm. De ez a diós kenyér olyan finom - és nem is kell hozzá kovász -, hogy bármikor szívesen nekiállok az elkészítésének.

Répás keksz 

Egészséges ropogtatni való, akkor járunk legjobban, ha rögtön dupla adaggal kezdünk. Legyünk óvatosak a sütésnél, nehogy megégjenek a kekszek!

Hagymás lepény 

Sosem árt, ha tartunk a hűtőben - vagy a mélyhűtőben - egy-egy csomag leveles tésztát. Jöjjenek váratlan vendégek, legyen szükség gyors vacsorára, vagy csak nassolhatnékunk támad, a leveles tészta mindig jó választás.

Pina Colada koktél, a trópusi varázslat 

A Pina Colada az egyik legfinomabb trópusi koktél, mely egy San Juan-i szállodában született meg, 1954-ben. Olyannyira népszerű lett, hogy 1978-ban Puerto Rico nemzeti italának választották. Elkészítése gyors, egyszerű, és a hozzávalók is könnyen hozzáférhetőek.

Liszt nélküli kréker 

Kalóriában nem túl szegény, szénhidrátban azonban igen, úgyhogy megfelelő mennyiségben életmentő lehet egy ilyen kekszecske.

Almás édeskömény saláta 

Ízgazdag, üde, friss, ropogós, egészséges! Kell ennél több, ha egy salátáról beszélünk? 

Polenta fűszeres gombaraguval 

Attól, hogy egy étel egyszerű, egyáltalán nem biztos, hogy nem isteni finom. A polenta semleges ízű, remekül variálható alap ehhez a jó kis fogáshoz, a gombák pedig felteszik rá szó szerint a koronát.

Fülöp-szigeteki tésztasaláta 

Az egyik amerikai utamon tanultam ezt a roppant egyszerű receptet, azóta is gyakran készítem, sőt, én is szoktam belőle munkahelyi ebédet kerekíteni, mondhatom, remek választás!

Édesburgonyás muffin rebarbara mártással 

A muffin egyre népszerűbb desszert, és ez nem véletlen, hiszen könnyű elkészíteni, ráadásul finom is. De a finomnak is vannak fokozatai, és muffinban is lehet különlegeset alkotni, amire receptünk a legjobb példa.

Rebarbara chutney 

Sok helyen láttam már a hétvégi piacon rebarbarát, annak, aki nem ismeri, érdemes közelebb kerülnie hozzá, annak pedig, aki szereti, egy újabb remek recept a felhasználására.

Legjobb édesburgonyás receptjeink 

Noha magyar neve megtévesztő lehet, jó tudnunk, hogy az édesburgonyának semmi köze a krumplihoz. Gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle, vagyis igen sokoldalú, ezt válogatásunk is megerősíti.

Vörösboros kuglóf 

Vörösbort a sütibe? Miért ne? A csokoládéval és a fűszerekkel remek harmóniát fog alkotni, olyannyira, hogy csak győzzük figyelemmel követni, milyen gyorsan fogy el a kuglófunk.

Csokis brownie vanília fagylalttal 

Ez nem a durván csokoládés, kicsit ragacsos közepű brownie, ez egy könnyedebb, piskótásabb jellegű változat, de isteni! A fagyit ne spóroljuk el mellőle!

Epres túrókrém, a diéta ékköve 

Cukorbetegségben is jár az édesség, és a nassolás élvezete, csak nem mindegy, mikor hódolunk ennek, és főleg az nem mindegy, hogy milyen mennyiségben, minőségben visszük be az édességet. Tízórainak, uzsonnának tökéletesen alkalmas ez az édesség, melynek szénhidrát tartalma 20 gramm.