Kandikó Éva cikkei

Krémsajtos szőlősaláta
Tartozom egy vallomással. Én nem nagyon rajongok a szőlőért. A saszlaszerűeket ki nem állhatom, az Otellót se díjazom különösképpen, a külföldről importált óriás szeműeket néha meg-megkívánom, és be is habzsolok belőlük akár 6-7 szemet is. Ez az én szőlőfogyasztásom, szerintem egy évben nem teszi ki a fél kilót sem. De ez a recept simán rá tudna venni, hogy akár napi fél kilót is lenyomjak belőle.

Szilvamennyország Szarvason!
Délkelet-Magyarország egyik legnagyobb és legkülönlegesebb gasztrokulturális fesztiválja a szilvaérés idején Szarvasra csábít. Az idei jubileumi szilvanapok szeptember 8-tól 10-ig várja a szilvás ételek kedvelőit, valamint azokat, akik szívesen töltenének el egy szórakoztató hétvégét a Körös parti kisvárosban. A háromnapos fesztivál a kulináris élvezeteken túl koncertekkel, kulturális és gyermek programokkal várja a látogatókat.

Vincellér saláta
Nem gondoltam volna, hogy a lila káposzta és a szőlő ilyen közeli, jó viszonyt ápolnak egymással, pedig nagyon jó barátok. Az édes és a sós ízek keveredése nekem nagyon bejön, így bátran ajánlom ezt a salátát a hozzám hasonló ízlésűeknek.

Indul a padlizsán szezon, ne tétlenkedj!
Egyre több és egyre szebb lila, feszes héjú, csillogó padlizsánnal találkozom a Bosnyák téri piacon, ahová heti rendszerességgel járok, nyáron akár többször is megfordulok ott. Érdemes sokféle padlizsán receptet kipróbálni, mert nagyon egészséges zöldség, ilyenkor nem is drága, úgyhogy szeretettel ajánlom összeállításomat.

4 legjobb receptünk télire, amit most kell elkészítened
A tartósítás sokak számára ismeretlen terep, de érdemes megtanulni az alapokat, és összegyűjtött receptjeink, melyek télen bearanyozzák a napjainkat, egyáltalán nem bonyolultak. A legfontosabb, hogy jó alapanyagból dolgozzunk, és nagyon ügyeljünk a tisztaságra.
Háromhagymás, sajtmártásos spagetti
Ó, a spagetti! Csak ne lenne olyan finom... és hízlaló... Állítólag azért kell fogkeményre főzni, mert az al dente módra főzött tésztának - főleg, ha durum lisztből készült - keményítőlánca elágazó szerkezetű, így lassabban tudja a szervezet lebontani, és lassabban emelkedik meg a vércukorszint.

Tavaszi csirkemell
Amikor már szinte minden tavaszi, nyári zöldség megtalálható a piacokon, isteni dolgunk van, csak válogatni kell a jobbnál jobb receptekből, hogy mit is főzzünk. Ez a csirke étel egyszerű, ízletes, hamar elkészül, nem kell egész délután a konyhában állnunk, mégis hamisítatlan nyári ízeket élvezhetünk.

Zakuszka
Lehetséges lenne, hogy még sosem hallotta az örmény eredetű zakuszka nevét? Ideje vele megismerkednie, mert kiváló előétel, de reggelire, vacsorára is bevethetjük, ha gyors megoldásra vágyunk. Számtalan változata létezik, ez egy a sok közül.

Itt van az ősz, itt van újra
Hogy is mondják pestiesen? Van itt kérem minden, mint a búcsúban. Nos, ez maximálisan igaz az első szeptemberi hétvége progamkínálatára, csak győzzenek belőlük válogatni!

Szedres piskótatekercs
Olyan isteni finom, édes szedret kaptam a piacon, hogy realitásérzékemet sutba dobva vettem egy kilót, ami persze az első lelkesedés után nemigen akart fogyni. De kevertem egy mascarponés, tejszínes krémet, belerejtettem a szedret, és már nyoma sincs a sütinek.
Paleo mákos süti
A sütemény nem igazán édes (ezt persze lehet a hozzáadott édesítő mennyiségével növelni, de én most pont azt szerettem volna, ha nem ragad össze a szám a sütievés után), remek az állaga, 30 perc alatt készen van sütéssel, összeállítással együtt, és jól variálható bármilyen gyümölccsel.
Mascarponés, gyümölcsös villámdesszert
A mascarponéval annyiféle desszertet lehet kreálni, hogy megéri egy-egy dobozzal tárolni a hűtőben. Persze nemcsak édességekhez jó, hanem tésztaszószokhoz, húsételek mártásához is.
Tárkonyos csirkeragu leves
Szeretem az olyan recepteket, amelyeket nyáron éppolyan szívesen készítek el, mint télen. A tárkonyos csirkeragu ilyen, mert nyáron a könnyed savanykás, tejfölös ízét kedvelem benne, télen pedig a tartalmassága az, ami megnyugtat. Télen éppen ezért több hússal készítem, nyáron inkább a tárkonyé és a tejfölé a főszerep. Ugyanígy nyáron kerül bele zöldborsó, télen inkább a gyökérzöldségek vannak többségben.
Búcsúzik a nyár...
Tessék, kérem, lehet, lehet! Ki lehet használni augusztus utolsó hétvégéjét, és inkább azt javaslom, ne a lassan tovaballagó nyár miatt szomorkodjunk, hanem élvezzük ki a nyár végi szép napokat, látogassunk borünnepre, csirkepaprikás fesztiválra, vagy kiránduljunk Szentendrére, ahol egymást fogják érni az események.
Cézár-saláta – 30 perc
A Cézár salátát sokféleképpen készítik.Tápláló, egészséges, és látványnak sem utolsó.Elkészítési ideje csupán harminc perc. Sokunk kedvence. Mi így szeretjük.
Nektarinos muffin
Annyira szeretem a muffin recepteket, olyan sokféle módon variálhatóak, annyi mindennel lehet turbózni őket, legfeljebb két edényt kell használnunk az összekeveréséhez, ha ügyesek vagyunk, 35-40 perc alatt el is készül.
Vitaminbombák, sorakozó!
Így augusztus táján roskadoznak a piaci standok a sokféle gyümölcstől, még akad mutatóba málna, és akár eper is csillagászati áron, a barackokkal Dunát lehet rekeszteni, már illegeti magát a szilva is, a színfalak mögött felkészül a szőlő, és persze előbújnak a sötét lila szekció tagjai is, az áfonya és a szeder.
Kedvenc receptjeink barackkal
Szerencsére a barackoknak hosszú a szezonjuk, júniustól októberig élvezhetjük valamelyik fajtáját. A magam részéről a nektarin a nagy kedvenc, de az az igazság, hogy minden barack fajtát szeretek, nehéz sorrendet felállítani köztük.
Te milyen dinnye vagy!
Édes, lédús, illatos, táplál, oltja a szomjat - ez a dinnye. Mindegy, hogy sárga, vagy zöld, magos vagy mag nélküli, szeretjük. Jól behűtve, mert úgy az igazi. Összeszedtük legjobb 5 receptünket a dinnye kedvelőinek.
Mindennapi kenyerünket...
Augusztus 20-a államalapításunk ünnepe, egyben az új kenyér ünnepe is. Mi az alapanyagot, azaz a lisztet fókuszba állítva vizsgáljuk meg a kenyeret.
Adjunk még a nyárnak, hisz nincs vége!
Bár az időjósok nem kecsegtetnek bennünket túl jó idővel az augusztus 20-dikai hétvégére, ne törődjünk vele, húzzuk fel az átmeneti kabátot, ha szükséges, és vágjunk neki a gasztroprogramoknak. Mindenképpen érdemes lesz, hisz se szeri, se száma a jobbnál jobb ajánlatoknak.
Lecsó tartósítása télire
A lecsót szinte mindenki szereti, és miért fosztanánk meg magunkat attól az élménytől, hogy télen is élvezhessük az ízeit? Minimális energiaráfordítással ez egyáltalán nem lehetetlen. Felbontva nemcsak a klasszikus egytál ételként használhatjuk, hanem készíthetünk vele lecsós csirkét, sertésszeletet is.
A világ legegyszerűbb csalamádéja
Savanyúságot bármikor vehetünk a piacon, de mennyivel jobb érzés a saját magunk által eltettet asztalra tenni! Az alábbi mennyiséggel még kis konyhákban is meg lehet birkózni, de persze többszörözni is lehet az adagot.
Cukkinis, gombás rakott tészta
Egy jó tészta még a legunalmasabb hétköznapunkat is feldobja. Egy masni tésztából készített egytálétel a legszürkébb téli napon is mosolyt csal az arcunkra. A színes szószok, pikáns falatkák pedig felpezsdítik a csendesnek induló estéinket.
Spagetti szósz télire
Paradicsomból sokféle házi konzervet készíthetünk, most annak a receptjét osztom meg, amelyet már vagy 15 éve minden nyáron készítek. Spagetti szósznak hívom ugyan, de teljesen alkalmas akár egy gyors paradicsomlevesnek, vagy pizza mártásnak, esetleg lasagne alapnak, és kiválóan teljesít egy húsgombóc mellett is. Használjunk hozzá lucullus paradicsomot, a többi fajtának túl sok leve van, hosszú idő, míg elfőzzük azt.
Török bulgur, a remek és egészséges köret
Biztos ti is találkoztatok már török büfékben ezzel a szép színű, pergős, isteni finom körettel, a "török rizzsel". A név megtévesztő, hiszen nem rizsből, hanem bulgurból készül, méghozzá roppant egyszerűen.
Ananászos pulykamell mazsolás rizzsel
Sokan szeretik a hús-gyümölcs párosítást, mi magunk is közéjük tartozunk. Pulykával, csirkével készíthetjük az alábbi receptet, ki melyiket szereti jobban. A mazsolás rizs köret is emel még az élvezeti értéken.
Sárgabarack szorbet
A nyár, a nagy meleg nem is lehetne elviselhető egy kis édes, hűs finomság nélkül. A fagylalt immáron évtizedek óta örvend töretlen népszerűségnek, ami nem véletlen. Otthoni körülmények között is elkészíthető egy-egy kevésbé bonyolult receptúra.
Szedres lepény
Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani. Vitamin- és antioxidáns tartalmának legnagyobb részét a friss gyümölcshús rejti. Jellegzetes, zamatos íze jól illik különböző tejtermékekkel készült ételekbe, gyümölcslevesbe, joghurtba, tejszínhez, süteményekhez.
Hogyan érleljük, pácoljuk a húst?
Elterjedt konyhatechnológia eljárás a húsok érlelése, pácolása, gondoljunk csak a hétvégi grillparti előtt a hűtőben pácolt húsokra, melyek különféle fűszeres pácokban várják sorsuk beteljesülését. De természetesen az érlelésnek, pácolásnak több fajtája létezik.
Pöttyös Panni – ez a legfinomabb hozzáadott cukor nélkül készült torta idén!
Varga Margit cukrász hozzáadott cukor nélkül készült tortája nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. A Pöttyös Panni győzelmét az Országházban jelentették be a Magyarország Tortájával és az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt. A Magyarország Tortája idén a Balatoni Habos Mogyoró lett, amit Vaslóczki Orsolya készített. A két győztes tortát a nagyközönség először augusztus 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg.
Bor, sör, hétvége, nyár!
Mi lehetne jobb, mint a nyári melegben árnyas fák alatt elfogyasztani egy-két pohár jéghideg sört, hűvös fröccsöt, vagy egy pohár igazán jó bort? Ha ilyen élményre vágysz, irány a hétvégi gasztroprogramok valamelyike!
Túróval töltött sárgadinnye sonkával
Diétázni nem csak úgy lehet, hogy az ember szeme mindig könnyes legyen a fűrészpor ízű, ócska ételektől. Okosan megtervezve finomakat is ehetünk, például sárgadinnye szezonban túróval, sonkával.
Összefogásból mátrai borünnep
Vár Rád a Mátra! - szólt a Mátra Open borászatinak szlogenje, akik azzal a nem titkolt céllal fogtak össze 2017 elején, hogy felhívják a figyelmet a kiváló mátrai borokra, mondhatni kinyissák a Mátra kapuit.
Szilvás, almás chutney
A chutney (ejtsd: csatni) dél-ázsiai eredetű sűrű szósz. Alapja a hagyma, ecet, cukor, erre az alapra kerülnek a zöldségek, gyümölcsök és fűszerek, amiket aztán hosszan főzve mártássá sűrítünk. Kis túlzással szinte minden zöldségből és gyümölcsből lehet chutney-t főzni, próbáljuk ki, mert érdemes játszani az ízekkel.
Hideg joghurtos uborkaleves
Eljött az az időszak, amikor a legjobb barátunk a konyhában a turmixgép, és hideg gyümölcsleveseket gyártunk vele minden nap. De ne feledkezzünk meg az uborkalevesről sem!
Velünk kihúzhatod a nyarat
Bődületes hőség van, ebben nincs vita közöttünk, ugye? Nos, megmondom őszintén, én ilyenkor két dolgon élek: dinnyén és fagylalton. Ha te is hasonlóan működsz, nézd meg jobbnál jobb receptjeinket, hagyd a csudába a bolti, méregdrága fagyikat, és készíts sajátot!
Csinálj programot hétvégére, biztosan jobb lesz, mint a lakásban főni
Nagyon meleg van, szenvedünk a lakásban, de szenvedünk szabad téren is. Ha nem akarsz vízparton tolongani a tömegben, ha unod a lakásod 30 fok fölötti hőmérsékletét, a legjobb választás, ha gasztroprogramokat látogatsz.
Gombás, húsos penne
Néhány egyszerű összetevő, 20-25 perc ráfordított idő, és máris jóízű házi kosztot tálalhatunk a családnak. Nem sokkal több energia-ráfordítás, mint házhoz szállítós cégtől ócska, ám drága ételeket rendelni.
Kukoricás goffri
Mindenki imádja a főtt kukoricát, egy kis sóval magában eszik. Pedig ez a zöldség rengeteg lehetőséget rejt magában. Mutatunk egy szokatlan ötletet.
Zöldborsós csirkemáj hagymás rizzsel
Nagyon sokan szeretik a csirkemájat, finom, olcsó alapanyag, ezerféle módon variálható. Mi most zöldborsóval készítettük, talán ez az egyik legismertebb elkészítési mód mind közül. De mint tudjuk, egy újszülöttne minden vicc új.
Menta szirup
Locsoljuk fagyira, limonádéba, mojitóba, de ihatjuk szódával higítva szörpként is. A menta, ha egyszer gyökeret vert a kertünkben, szinte ellenőrizhetetlenül burjánzik el - ezért érdemes inkább valamilyen vödörbe, konténerbe ültetni, hogy agresszív terjeszkedését megelőzzük -, érdemes tehát a felhasználásán gondolkozni. Mi erre a megoldásra jutottunk.
Hatosfogat - bombasztikusan jó póréhagymás receptjeink
Most jön a szezonja a póréhagymának, télig könnyedén hozzájuthatunk a piacon. Érdemes minél többféle fogásban kipróbálni, megszerettetni a családdal a hagyma család eme édeskés, jóízű tagját is.
Hétvégén hódoljon a gasztronómiának!
Nyár, napsütés, szabadság... menjenek valóban a szabadba, töltsék tartalmasan a hétvégét, és ha esznek egy jó halászlevet, isznak egy-két finom bort, szinte garantált a kikapcsolódás.
Nyári sztár, a koviubi
Amikor a hőmérséklet tartósan 25 fok fölé emelkedik, akkor több teendőnk is aktuálissá válik. Ezek egyike a sürgős kovászos uborka-készítés. Minél nagyobb tételben, annál jobb. Ráadásul kánikulában szinte röptében el is készül.
Forró nyárban hideg kávét!
Reméljük, hogy a nyár beköszöntével Önnek is sikerül kedvet csinálnunk egy finom, frissítő italhoz. Ismerkedjen meg néhány eredeti recepttel a nyár legjobb italainak elkészítéséhez!
Citrom fagylalt, ami életet ment
Ez a fagyi volt az idei nyár nagy favoritja. Debütálásakor gyakorlatilag megmentette a férjem életét, aki 40 fokos hőségben, hosszú városban autózás után érkezett haza, és amikor a ház előtt kiszállt a kocsiból, már akkor láttam, hogy a fagyigép a lehető legjobbkor végzett a feladatával. Úgyhogy mire ő felért az emeletre, én már kiadagoltam a fagylaltot, ő pedig hálásan kanalazta be, közben nem győzte mondogatni, hogy ez most életet mentett.
Főtt kukorica, ahogyan Éva készíti
Nyilvánvalóan mindenki képes megfőzni néhány cső kukoricát forró vízben, ehhez kétség sem fér. A kérdés inkább az, hogy az a kukorica élvezhető lesz-e, vagy kemény, fognyűvő fogásként kell vele megküzdenünk? Megmutatom, én hogy készítem a főtt kukoricát, és nyugodtan mondhatod, hogy ez olyan egyszerű, mint Kolumbusz tojása.