Kandikó Éva cikkei

Hűsítő fagylaltok, parfék, szorbék! Ez kell most!
Kevesen vannak, akik a nagy kánikulában ellen tudnak állni a csábító hűsítőknek: parfénak, fagylaltnak vagy a nálunk kevésbé elterjedt sörbetnek, jégkásának. Talán még a vonalaikat féltők sem mondanak le egykönnyen e valódi kalóriabombákról.

Házi pilóta keksz
Vannak gyerekkorunknak ikonikus ízei, nekem az egyik ilyen a Pilóta keksz íze. Nyilvánvalóan ez nem pont olyan, de nagyon kellemes, hasonlít is az eredetire, és pontosan tudom, mi van benne. Csakis az, amit én beletettem. Mesterséges adalékokat márpedig nem tartok itthon, úgyhogy az nem is kerülhet a kekszbe.

Színpompásak, finomak, hidegek és melegek: kedvenc leveseink
A leveseknek fontos szerepe van étkezéseink között. Tápláló, étvággerjesztő, folyadékpótló szerep jut nekik. Hogy hidegen, melegen, krémesen vagy darabosan fogyasztjuk, az évszak és az ízlésünk határozza meg. Megmutatjuk öt kedvenc receptünket.

Egészségesen is lehet: gyümölcsös pite
Hozzáadott cukrot nem tartalmaz, annyi van benne, amennyit a gyümölcsök prezentálnak. A pite tészta teljes kiőrlésű lisztből készült, fehér lisztet minimális mennyiségben tartalmaz, ám mivel az egészséges típusúak vannak benne túlnyomó részt, lassú felszívódásúnak számít így is. Nyugodt szívvel mondom: finom.

Hull a szilva a fáról
Ha csak azt tudnánk a szilváról, hogy számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik, jól használható kalóriaszegény diétában, illetve hogy meglehetősen gazdag A-, B- és C-vitaminban, akkor is érdemes lenne belőle bőséggel fogyasztanunk ősszel.
Top 3 túrós receptünk, mi ezeket szeretjük a legjobban
A túró fantasztikus alapanyag, kalóriaszegény, hasznos fehérje a szervezet számára, és hát nem elhanyagolható tényező az sem, hogy finom, és sokoldalúan felhasználható. Megmutatjuk, melyik a mi három kedvenc receptünk.

Ribizlis túrókrém, a szuper igazi nyári desszert
Ez a gyümölcsös desszert bizonyára igen közkedvelt lesz, hiszen sütés nélkül készül, és remekül hűsít a nyári melegben! A piacra éppen érkezik a ribizli - mindannyiunk örömére!

Nagyszerű köret: szalonnás krumpli
A legjobb dolgok végtelenül egyszerűek, pont úgy, mint ez a köret is. Mégis akkora cuppogás volt, amíg ettük, hogy öröm volt hallgatni. A vasárnapi ebéd fasírt lett, de láttam a családon, hogy nem feltétlenül szeretnének petrezselymes krumplit enni hozzá. De mivel abban mindannyian egyetértünk, hogy a krumplinál jobb étel nincs a földön, arra gondoltam, kicsit megtekerem én ezt a krumpli dolgot...

Túrófánk nagymamám szakácskönyvéből
Nagyon szeretjük a túrófánkot, több receptem is van hozzá, de ez a kedvenc, amit nagymamámtól örököltem. Nyáron is elkészíthető, egy jó fejtettbableves utáni fogásnak egyszerűen tökéletes.

Waldorf saláta
Nem javaslom, hogy a reggelit kihagyjuk, az a nap legfontosabb étkezése, de azt szívből ajánlom, hogy egy ilyen könnyű salátával indítsuk a napot. Tudtad, hogy az első Waldorf salátát Oscar Tschirky, a New York-i Waldorf Astoria séfje készítette 1893-ban?
A 3 legjobb rebarbarás receptünk
Megmutatjuk azt a három rebarbarás receptünket, amelyeket a legjobban szeretünk elkészíteni, amikor szezonja van a rebarbarának.
Magyaros szűzérme
Ez a lecsós, magyaros ízvilágú szűzérme igazi klasszikusa a hazai konyhának, érdemes kipróbálni, ha valami igazán jóízű ételre vágyunk. Vasárnapi ebédnek tökéletes.
Tejfölös, virslis krumplileves
Hihetetlenül könnyed, nyári, savanykás levest főztem a minap, aminek elkészítése rém egyszerű, viszont két napig rájártunk, ettük langyosan, hidegen, mindenhogyan. Ha elfogadtok egy tippet, próbáljátok ki kaporral!
Hétvégi programok az egész családnak
Ezen a hétvégén is várják a szabadtéri programok az érdeklődőket, ezen a héten a barack és a sör van terítéken. Egyre ügyeljenek, hogy egymás után ne fogyasszák a kettőt!
Rakott kel
A kelkáposztát sokan nem kedvelik, ennek ellenére nekik is ajánljuk a rakott kelt, amiben sokkal inkább dominál a darált húsos ragu és a rizs, mint a kelkáposzta.
Gyakorlati útmutató, melynek nyomán elkészítheted első befőttedet
Megvetted a legjobb áron, a legjobb minőségben az alapanyagot, haza is vitted, kezdődhet a móka!
A szőrös, a kopasz és a lapos
A barackokban többek között az a fantasztikus, hogy mivel termésidejük eléggé elhúzódik, sokáig élvezhetjük őket. Ez sokaknak jó hír, hiszen a barackot mindenki szereti.
Kovácsoljunk tervet a nyárra!
Tartósítani, befőzni hasznos elfoglaltság, jó móka, vicces családi program lehet. Az alapanyag beszerzésétől kezdve az üvegek polcokra pakolásáig megszervezhetünk mindent családdal, barátokkal, kerekíthetünk belőle akár egy jó kis bulit is, de mint minden hasonló tevékenységnek, ennek is vannak szabályai, amiket érdemes betartani, ha nem bosszankodni, hanem alkotni vágyunk.
Lecsóval a világ körül
Sok étel van a világon, amely ahány ház, annyi szokás jegyében készül, egyik ikonikus tagja ennek a körnek a lecsó. Szinte mindenki szereti, szinte mindenki másként készíti, és szinte mindenki meg van róla győződve, az övé a világ legjobb lecsója.
Vörösboros málnaleves
A nyár nagy ajándékai a gyümölcslevesek. Némelyiket főzni sem kell, csak tejszínnel turmixolni, másokat pedig nem árt azért felfőzni. És vannak olyan prémium minőségek, amikbe jöhet egy kis alkohol is.
Csapdába ejteni a nyarat - tanácsok a befőzéshez
Ahogy minden évben, idén is megérkezett a nyár, eljön a zöldség- és gyümölcs dömping, amikor olcsón tehetjük el télire a savanyúságot, kompótokat, lekvárokat és szószokat.
Sörben az igazság, sörben a vigasz
Június harmadik hétvégéjén átírjuk a klasszikus bordalt, és most sörbe fojtjuk az igazságot, és a sörtől várjuk a vigaszt. Országszerte hangulatosnak ígérkező sörfesztiválokon hódolhatnak szenvedélyüknek az árpa és a komló szerelmesei. Mi biztosan ott leszünk valamelyiken!
Lecsó
Egy jó lecsó... Az bizony isteni tud lenni nyáron, amikor a paradicsom és a paprika már szabadföldön terem, nem fólia alatt. De mi kell egy igazán jó lecsóhoz?
Ehető gyomnövényekkel indult a MOM Park Gasztro Napok
Négy napig az ínyenceké a MOM Park – a Gasztro Napok nyitóeseményén Mautner Zsófi vezetésével megtudhattuk, hogy mik az idei nyár legizgalmasabb alapanyagai a konyhánkban.
Csak a fül van, meg a lélek...
Izgalmasnak ígérkező világzenei koncertet ad június 11-én Palya Bea a budapesti Szent István Bazilikában az ortodox Pünkösd alkalmából. Ennek apropóján kérdeztük a művésznőt arról, hogyan ismerkedik mások műveivel, és hogyan énekli sajátjait.
Hétvégi programok országszerte
Ezen a kellemes kora nyári hétvégén a gyümölcsök, a boroké és a halaké a főszerep az ország különböző fesztiváljain. Budapesten éppúgy találnak kedvükre valót, mint az ország egyéb tájain.
Zöld energiabomba
A smoothie olyan, mintha turmix lenne, de nem az, ugyanis mifelénk turmixon a tej alapú italokat értjük, a smoothie-kban pedig általában nincs tej. Ugyanakkor nem is gyümölcslé, mert benne van a gyümölcs minden rostja, tehát sűrűbb, mint a gyümölcslé. Az mindenesetre biztos, hogy a variációk száma végtelen, érdemes kikísérletezni a kedvenc ízkombinációinkat.
Dinnye saláta feta sajttal
Amikor először találkoztam a recepttel, azt hittem, ez valami vicc. De szerencsére volt bennem elég vállalkozó kedv, hogy kipróbáljam, és nem bántam meg.
Menta fagyi
A legtutibb nyári desszertek, nyalakodni valók egyike. Elég hozzá egy cserép ablakpárkányon is nevelhető menta, tejszín, és jó, ha van egy fagylalt készítő gép is, de ennek hiányában is el lehet készíteni.
Az ellenállhatatlan pink csoda: málnahab
Málnából sohasem elég. Évek óta nem főzök belőle lekvárt, hanem inkább fagyasztok le pár dobozzal, jobban fogy télen zabkására, gyümölcstortára, mint lekvárként.
A medvék nyomában: a málna a népszerűségi toplisták élén
A nyárban a legjobb a málna, és kész. Mindegyik gyümölcs jó, mindegyik finom, mindegyiket szeretjük, de a málna verhetetlen. Nincs az a mennyiség, amit könnyedén be ne lehetne lapátolni belőle.
Szederleves hidegen
A gyönyörű mélylila, illatos szeder a nyár egyik slágere, már azok körében persze, akik ismerik és szeretik. Szívből ajánlom kipróbálásra, mert csak úgy elszemezgetve is isteni, de levesbe, süteménybe, sőt lekvárnak is csodás!
Gasztronómiai rendezvények június első hétvégéjén
Borünnep, halas fogások, vadételek, pálinka és túrós csusza, sörfesztivál és csülökparádé várja a pünkösdi hétvégén kikapcsolódni vágyókat országszerte.
Majonézes virsli saláta
Néha nem vágyunk túl nagy ebédre, megelégszünk egy könnyű, egyszerű salátával. Ezzel a virsli salátával alig van munka, mire megkeverjük a tartárt és belekarikázzuk az alapanyagokat, a virsli is kihűl. Magos kenyérrel a legfinomabb.
Sajttorta erdei gyümölcsös öntettel
Számtalan féle sajttorta recept létezik, talán nem ez a legegyszerűbb, mert piskótát kell hozzá sütni, de hogy a legfinomabbak között van, az biztos.
Gyümölcsös galette
A franciák nagy mágusok, tudom én ezt régen. Mintha nem lenne elég nekik Provence, a csodás boraik, az olajfa ligeteik, a tengerpartjuk, Párizsuk, a macaronjaik, a sajtjaik, a parfümjeik, de még a galette is...
Túrós csusza Éva módra
Klasszikus magyar recept, külföldön bajos is elkészíteni, mert a legtöbb környező országban nem készítik azt a fajta túrót, amit mi, magyarok. Legjobb, ha nem a kifőtt tésztára tesszük a hideg túrót és tejfölt.
Mézes rebarbarás süti
A rebarbara különleges, fanyar ízével nem biztos, hogy első kóstolásra belopja magát a szívünkbe, de érdemes vele kísérletezni, akár más gyümölcsökkel társítani.
Túrógombóc zabpehellyel
Inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek kerülniük kell a fehér lisztet, darát, de egy kis leleménnyel azok is lecserélhetők okos szénhidrátokra.
Gombás szűzérme
A szűzérme nem az olcsó húsok közül való, ezért érdemes jól elkészíteni, ha már rászántuk magunkat a megvásárlására. A legfontosabb dolog, hogy ha sütjük, sose süssük túl, maradjon a közepe rózsaszín, akkor omlós, és nem cipőtalp jellegű.
Rántott harcsafilé
A harcsa kellemes ízű, fehér tömör húsú hal, nagyon alkalmas például rántott formában való elkészítésre. Bármilyen köretet adhatunk mellé, de szerintem a legfinomabb valamilyen majonézes salátával, vagy valamilyen majonéz alapű mártogatóval.
Oreo sütinyalóka
Május utolsó hétvégéje a gyerekeké, őket kényeztetjük minden elképzelhető módon. Jöhetnek a közös programok, állatkert, kirándulás, az a fontos, hogy szemünk fénye jól érezze magát. És mi mással vehetnénk le végleg a lábukról magzatunkat, mint egy jópofa édességgel, amit mi magunk készítettünk?
Chorizo fehér borban
A chorizo spanyol füstölt kolbász, valójában nagyon hasonlít a magyarra, mégis kicsit más. Árulják száraz és friss formában is, csakúgy, mint a magyart. Ebből következően ha nem jutunk chorizóhoz, megteszi a mi hazai kolbászunk is.
Katalán paradicsomos kenyér
A katalán konyha egyik gyöngyszeme, holott elkészítését talán még receptnek sem merném nevezni. Egy ötlet, ami egy finom bagettből, édes, érett paradicsommal csodás étel.
BBQ oldalas
Azt megfigyelték már, hogy a grillsütők mellett inkább a férfiak serénykednek? Grillezni jó, mert társasági esemény, erősíti a baráti kapcsolatokat, ráadásul isteni dolgokat lehet közben enni.
Nagymama csokitortája
Csokitortával sosem lőhetünk mellé, azt mindenki szereti, úgyhogy érdemes nekiállni ennek a nem különösebben bonyolult darabnak az elkészítésének.
Fagyizni jó!
Szokatlan ízek, sosem hallott párosítások, káprázatos színkavalkád, ez jellemzi Damniczki Balázs, a Gelato World Tour nyertesének kínálatát.
Epres triffle
Hosszú a recept, de nem olyan bonyolult az elkészítés mégsem. A házi készítésű piskótát lecserélhetjük boltira - bár kétségtelen, hogy a saját sokkal finomabb. A gyümölcs is variálható benne.