Egészséges táplálkozás cikkek

Pikkelysömör, mi lesz veled a nyáron?
Ha jellegzetesen vörös, vaskos kiütések jelennek meg a könyöködön, térdeden és a hajas fejbőrön, akkor bizony a pikkelysömör támadott meg. A nyári időszakban még látványosabbak a jellegzetes tünetek. Hogyan szabadulhatunk meg tőlük? Bőrgyógyász tanácsai következnek!

10 évvel idősebbnek akarsz látszani? Egyél sok cukrot!
Néha hajtjuk előre az időt, máskor meg megállítanánk, hogy ne rohanjon annyira. Ám ha nem teszünk az egészségünkért, korunkhoz képest sokkal öregebbnek is látszhatunk. A dohányzás, a stressz, a szennyezett levegő, az egyoldalú táplálkozás és a nagy mennyiségű cukorfogyasztás mind hozzásegíthet ehhez. Előzzük meg!
8+1 hasznos étrendtipp hátfájás ellen!
A különböző hátfájdalmakat még egy jó csontkovács vagy masszőr is csak időlegesen tudja meggyógyítani, a kezelést vagy kezeléssorozatot követően mindenképpen életmódváltásra van szükség. Sokan nem tudják, hogy a gerinc épségének megőrzése, erősítése érdekében, persze a rendszeres és minőségi mozgás beiktatása mellett, az egészséges táplálkozás is sokat segíthet!

Innen (is) tudhatod, hogy vitaminhiányod van!
Tudtad, hogy a legtöbb vitamin hiánya szájnyálkahártya-tünetekkel jár? Ezek közül is az egyik vezető tünet a szájszárazság, amelynek megszüntetésében a vitaminok szedése mellett sokat segít a cukormentes rágógumi is!

Melyik almafajta lesz Magyarország kedvence? Szavazz te is!
Neked melyik a kedvenc almafajtád? Itt az alkalom, hogy most egy országos szavazáson győzelemre juttasd! Az iskolagyümölcs-program, valamint a magyar alma népszerűsítésére indult roadshow egyes állomásain kóstolás után a helyszínen, valamint online is lehet szavazni!

Ne vedd félvállról! Nem mindegy, hogy mit eszel!
Az elmúlt években számtalan táplálkozási útmutató, diéta látott napvilágot, amelyek nem felelnek meg a helyes étkezés alapvető szabályoknak. Igen ám, de a magyar hagyomány sem igazán vág össze ezekkel. Akkor most miből mit és mennyit kell együnk, hogy jót tegyünk a szervezetünknek?

Ezt biztosan nem tudtad a cukorhelyettesítőkről!
Rákkeltő, veszélyes, nem veszélyes, rossz ízű, vegyszer – sokszor elhangzanak ezek a szavak, ha a cukorhelyettesítőkről esik szó. Mi is a valós helyzet ezen a téren? Most megtudhatod!

Te mit tudsz a nád- és nyírfacukorról? Ezt biztosan nem!
A kristálycukornál jóval drágább nádcukor összetétele táplálkozási szempontból pontosan ugyanaz, mint a sima kristálycukoré. A szintén méregdrága nyírfacukornak pedig kevés köze van a nyírfához, sokkal inkább a kukoricához áll közel. És a barna cukor sem lóg ki ebből a sorból.

Gombás spárgaragu - gyors, finom és egészséges!
Még tart a spárgaszezon, ne hagyjuk kihasználatlanul! A következő francia „származású” recepttel nemcsak a családunkat és vendégeinket kényeztethetjük, hanem jót teszünk az egészségüknek is! Kóstold meg, nem fogod megbánni!

Drasztikus változások lesznek a közétkeztetésben!
Szeptember elsejétől tilos lesz többek között a szénsavas vagy cukrozott üdítő és a magas zsírtartalmú húskészítmény az iskolai menzákon, valamint eltűnnek a só- és cukortartók is az asztalokról. Az ősztől hatályos közétkeztetésről szóló rendelet részletesen szabályozza a kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát, és előírja, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.
Egyszerű és nagyszerű: mediterrán tésztasaláta
Lassan itt a strandszezon, mindenki ügyelni akar a vonalaira. S bár a tésztaféléket nemigen ajánlják fogyókúrás receptként, de ebben a gyorsan és egyszerűen elkészíthető ízletes fogásban inkább a többi összetevőé a főszerep. Úgyhogy bátran próbálkozhatsz vele!
A cukorral egyszerűen lefárasztod magadat!
Állandóan fáradt vagy? Úgy érzed, hogy sohasem tudod kipihenni magad? Fáj minden tagod? Lehet, hogy túl sok cukrot eszel, és még csak nem is tudsz róla! Merthogy a feldolgozott élelmiszerek mindössze 10 százalékában nincs cukor.
Útmutató: ez kell a mindennapi egészséges táplálkozáshoz!
Sok-sok remek elvet ismerünk, hogy mi kell az egészséges az étrendhez. Ám általában válogatunk közülük, külön-külön próbáljuk meg követni ezeket az elveket, aztán meg csodálkozunk, vagy bosszankodunk, hogy a várva várt eredmény elmarad. Most csokorba gyűjtöttük e legfontosabbakat, amelyek így együtt megmutatják, hogy miként étkezhetünk valóban egészségesen a mindennapokban!
Így etesd a gyereket allergia ellen!
A picik megfelelően összeállított étrendjével sokat tehetünk azért, hogy ne váljanak a már népbetegségnek számító allergia áldozatává. Mire figyeljünk, hogy ne allergiás felnőttek legyenek a gyerekeinkből? Segítünk!
Borzasztó, hogy mennyire nem törődünk magunkkal
Sokan egyáltalán nem tartunk ebédszünetet, hanem a munkaasztalunk mellett dolgozva kapunk be valamit, tízórai vagy uzsonna szinte szóba sem jön. Napit ötszöri étkezés... Persze, tudjuk, hogy az lenne a jó, de ehelyett inkább vedeljük a kávét. Ezzel szembesít most bennünket egy felmérés.
A probiotikumok nem csak az emésztést segítik
Tavaszra nemcsak a szervezet vitaminraktárai merülnek ki, de a téli antibiotikum-kúrák, hasmenéses betegségek is nyomot hagynak a szervezetben. Éppen ezért érdemes probiotikumokat szedni, amelyek jótékonyan hatnak a bélflóránkra, és így a közérzetünkre is.
Kíméld a gyomrod! Így!
A gyomorbántalmak, gyomorfájdalmak megkeseríthetik mindennapjainkat, nyűgössé, beteggé vagy akár letargiássá is tehetnek bennünket. Ha odafigyelünk a táplálkozásunkra, elkerülhetjük a gyomorbántalmakat.
Mégsem a zsíros étrend miatt beteg a szív?
Lehet, hogy a zsíros ételek, a tejszín vagy a vaj mellőzése nem teszi egészségesebbé az embert? A szív egészségét elsősorban a dohányzás mellőzése, a rendszeres mozgás és a zöldségben-gyümölcsben gazdag mediterrán és vegetáriánus étrendben látják a szakemberek.
Makrobiotika: ételeink harmóniája
A makrobiotika életmód, amely a testi, lelki és szellemi egyensúly elérését célozza. Eszköz, amely segít, hogy a természet rendjéhez igazodva éljük életünket, megteremtve ezáltal mind az érzelmi, mind a fizikai jólétet.
Mire nem jó a sütőtök?!
A sütőtök, szegény, sokak által félreértett növény. Olvasónk a nyomába eredt, hogy sült változatán vagy levesen kívül még mit lehet előállítani a téli szezon jellegzetes és szerencsére még mindig kapható vitamindús zöldségéből.
Segíti az emésztést, zsírszegény és még finom is? Ide vele!
Segítik az emésztést, alacsony a zsírtartalmuk, húspótlóként is fogyaszthatók és könnyen felhasználhatók: a hüvelyes növényekben – mint a zöldbab, a szárazbab vagy a zöldborsó – megtalálható tápanyagok a téli időszakban különösen fontosak szervezetünk számára.
Mik azok a transzzsírsavak, és hogy kerülnek az ételünkbe?
Már megszoktuk, hogy van jó meg rossz koleszterin, meg van jó és rossz zsírsav. A jók a többszörösen telítetlenek, mint az omega-3 és az omega-6, a rosszak pedig a transzzsírsavak. De mik is ezek, és hogy kerülnek az ételünkbe?
Tovább élhetsz, ha figyelsz a D-vitamin-pótlásra!
A D-vitamin nagy részét a szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására – az elmúlt hónapokat azonban inkább a szürkeség, a napfényhiány jellemezte. Ilyenkor különösen fontos a D-vitamin pótlása, amelynek már rövid távú hatásai is igazoltak.
A téli fittség titka: vitaminbombák és mozgás!
Az évszakhoz képest enyhe idő miatt sokakat megbetegítenek a levegőben terjedő vírusok és baktériumok. Ám a közelgő lehűlés és az influenza is komoly problémákat okozhatnak, így nem árt, ha időben felkészítjük a szervezetünket a betegségek kivédésére vagy leküzdésére. Ha immunrendszerünk erős, könnyebben elkerülhetjük, vagy súlyosabb panaszok nélkül vészelhetjük át a megbetegedést.
Csecsemőkorban dől el, egészséges lesz-e a gyerek!
A szervezetünkben élő jótékony baktériumokról sokat hallunk, és sokan talán azt is tudják, hogy fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. De mi köze valójában a bélrendszernek az egészségünkhöz? És miért fontos már csecsemőkortól kezdődően figyelmet fordítani a megfelelő táplálkozásra?
Sütifüggő a magyar!
Még mindig a sütireceptekre vadászik a legtöbb magyar felhasználó az internetes gasztrooldalakon, de a jelek szerint már feljövőben vannak az egészségesebb ételek is.
Álallergia ellen - kezdje diétával az újévet!
Az arra érzékenyeknél csalánkiütést, arcdagadást, -kivörösödést, tüsszögést, orrdugulást okozhatnak azok az élelmiszerek, amelyek lebontása során hisztamin szabadul fel a szervezetben. A hagyományosan összeállított ünnepi menüsor több ilyen fogást is tartalmaz. A tünetek kezelésében a diéta segíthet.
Túletted magad? Ez segít!
Az ünnepi időszakban különösen sokan hajlamosak a túlevésre, túl sok édesség és alkohol fogyasztására, ráadásul sokak esetében a napi rutin sem sokkal egészségesebb... Ha a túlevés nem is egészséges, néha mindenkivel megesik. Káros hatásai viszont csökkenthetők!
Szomorú tény: nem fogy a tej
Már gyermekkorunkban is arra tanítottak bennünket, hogy a tej élet, erő, egészség, hiszen gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás, egyben a legfontosabb kalciumforrásunk, valamint D-vitamint, tejcukrot és teljes értékű fehérjéket tartalmaz. Most már tudjuk, hogy nemcsak a tej, hanem az extra minőségű tejből készült élőflórás tejtermékek – többek között a joghurt, tejföl, kefir is – kiemelkedő szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásban, s az egészséges életmódban.
A bejglitől a lábszárfekélyig
Az év végi ünnepek velejárója a gazdagon terített asztal és a sok-sok finomság. Ilyenkor hajlamosak vagyunk sokkal többet, és sokkal kevésbé egészségtudatosan enni, mint egyébként. Ez azonban – a túlsúly mellett – egyéb problémákat is okozhat.
A legnagyobb ajándék karácsonyra: az egészség
A karácsony közeledte egyben azt is jelenti: ilyenkor végre pár napra felfüggeszthetjük a diétát és annyit ehetünk, amennyi jól esik. Aki azonban ügyelni akar a kilókra, az inkább zöldségekkel tömje magát!
Kapkodás helyett készüljünk nyugodtan a Szentestére!
A decemberi napokat minden család életében a karácsonyi készülődés és persze az ünnepek határozzák meg. Írjunk listát és adjunk pihenőt a gyomrunknak is!
Igazságot a popcornnak!
Számos fórumon olvashatunk arról, milyen élelmiszereket érdemes kerülnünk, melyek azok, amelyeknek nincs helye az étrendünkben. Pedig tudjuk: nincs egészségtelen étel, csak egészségtelen étrend. Szabó S. András, egyetemi tanár, az Élelmiszerfizika Közhasznú Alapítványának kuratóriumi elnöke segít bennünket a tévhitek eloszlatásában.
Ezekkel az ételekkel harcolhatsz az érszűkület ellen!
Az érszűkület Magyarországon mintegy négyszázezer embert érint. A betegség a szívinfarktus és a stroke után a leggyakoribb érbetegség és ahhoz, hogy elkerülhessük a kialakulását, nagy segítséget jelenthet, ha megfelelően táplálkozunk.
Agyserkentés vitaminokkal
Nem csak a szépség számít, oda kell figyelni az agyunkra is, és tudatos étrenddel segíteni, hogy a szellemi erőfeszítés ne legyen megerőltető. Az agy ugyanis nem képes tárolni az energiát, azt nekünk kell folyamatosan pótolni számára.
3 fém az egészségedért
A vitaminokról sokat beszélünk, mindenki tud legalább 2-3 C és B12 vitamin forrást. A nyomelemek szerepe kevésbé ismert, holott legalább annyira fontosak az élethez, mint a vitaminok. Íme három olyan elem, amelyeket inkább az iparból ismerünk, pedig testünkben is jelen vannak.
Padlizsán zöldségekkel töltve
A zöldségekből és halfélékből készült ételek közös tulajdonsága, hogy többségüknek az átlagosnál kevesebb az energiatartalma, így egy-egy jóízű étkezés után nem kell pluszkilóktól tartanunk.
Parajjal rakott burgonya kecskesajttal grillezve
A zöldségekből és halfélékből készült ételek közös tulajdonsága, hogy többségüknek az átlagosnál kevesebb az energiatartalma, így egy-egy jóízű étkezés után nem kell pluszkilóktól tartanunk. Sőt, ezek a receptek akár abban is segíthetnek, hogy megszabaduljunk tőlük.
Így győzhetünk a fáradtság ellen!
Stressz, rohanás, fáradság, kiegyensúlyozatlan lelkiállapot, légszennyezettség, sötét, borús napok – mind jelentősen ronthatják szervezetünk védőbástyájának a teljesítményét. A különféle méreganyagok is az immunrendszer ellen dolgoznak: serkentik a kártékony szabadgyökök kialakulását, csökkentik a táplálékkal bevitt ásványi sók és vitaminok hatását. Épp ezért figyeljünk arra, hogy az őszi-téli influenzás időszakban bőven jussanak a szervezetünkbe immunerősítő vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok!
Tízből kilenc magyar D-vitamin hiányos
A magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin. A 95 százalékos arány sokkal rosszabb a korábbi, 60 százalékos becslésnél, így az orvosok szerint még sürgetőbb a problémára felhívni a figyelmet.
Uborkaleves, az őszi C-vitaminbomba!
Az esős, szeles őszies időjárásban fontos, hogy kellő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot vigyünk szervezetünkbe. Következő receptünk nem csak egészséges, de nagyon finom is!
Zsíros, sós, mégis egészséges. Mi az?
A sajtok alapvető összetevője a zsír és a só, amelyek nem éppen az első helyen szoktak szerepelni az egészséges tápanyagok listáján, de ha pár szempontot figyelembe veszünk a választásnál, a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos részei lehetnek.
Van egy jó hírünk: itt az ősz!
A nyárnak sajnos hivatalosan is vége, de van egy jó hírünk: itt az ősz! Ez a színes, változékony, de semmiképpen sem unalmas évszak, amit bár sokszor szürkének és egyhangúnak látunk, valójában rengeteg lehetőséget rejt akár bent, akár kint, a szabadban. A FittKlub oldala ezúttal is igyekszik meghozni a kedvet egy kis őszöléshez, programajánlóval, tippekkel, ötletekkel, hogy könnyebben túltehessük magunkat a nyár elmúlta felett érzett melankólián.
"A párom három hét után észrevette az eredményt!"
Molnár Andreát a legtöbben a Szombat Esti Lázból ismerhetik, ám azt kevesen tudják róla, hogy nem csak a tánc szerelmese, de egyben világbajnok dobogós is. Az aktív mozgással töltött idő meg is hozza az eredményt, Andi kifogástalan idomai, tökéletes alakja sokaknak irigységre ad okot.
Vegetáriánus Fesztivál nem csak növényevőknek
Táplálkozási szakemberek előadásai, makrobiotikus és vegetáriánus ételkóstolók, főzőtanfolyamok, valamint öko- és biotermék-bemutatók is szerepelnek az idei Vegetáriánus Fesztiválon, amelyet augusztus 24-én és 25-én tartanak Budapesten.
A spenót sem mindig csodafegyver
A vérszegénység sokak számára egyet jelent bizonyos sztereotípiákkal: ha valaki sápadt, vagy a vérvétel alacsony vasat mutat, akkor az illető biztosan vérszegény, illetve ha sok spenótot eszünk, akkor biztosan búcsút inthetünk ennek a betegségnek.
Kapros-juhtúrós burgonya
A sok zöldséget fogyasztók között bizonyítottan jóval kevesebb a szív- és érrendszeri betegségben, túlsúlyban szenvedők aránya, mint a „nagy húsevők” között, és ritkábban támad a cukor- és rákbetegség is. Következzen tehát az egészség jegyében néhány igazán kímélő vegetáriánus étel!
Parajos csusza
A sok zöldséget fogyasztók között bizonyítottan jóval kevesebb a szív- és érrendszeri betegségben, túlsúlyban szenvedők aránya, mint a „nagy húsevők” között, és ritkábban támad a cukor- és rákbetegség is. Következzen tehát az egészség jegyében néhány igazán kímélő vegetáriánus étel!