étkezés cikkek

Így kerülheted el a nyári gyomorbajokat!
Nyaralás során hajlamosak vagyunk eltérni mindennapi étkezési szokásainktól, és ez nemcsak pluszkilókkal, hanem különféle gyomorbántalmakkal is járhat. Egzotikus utazásunkat szintén megkeseríthetik a különféle fertőzésekből fakadó emésztési gondok. Hogyan előzhetjük meg és orvosolhatjuk a bajt?

Mit eszünk idén? Gasztronómiai trendek
Paradicsomos fagylalt, sült szöcske, paradicsomos fagylalt és alga? Azért kevésbé sokkoló, egészséges ételeket is jósol bőven a nemzetközi sajtó a 2015-ös év étkezési trendjeiről. Az új jelige a kókuszcukor, a matcha tea, a gluténmentes gabonák és zöldségek, de akadnak vad elképzelések is.

Van, ahol direkt jó turkálni az ételt!
A japánok szürcsöléssel fejezik ki a tetszésüket, a kínaiak pedig az étel széttúrásával, de az eszkimóknál még a szex is elvárt, ha vendégségbe mész. Ahány nép, annyi szokás, és ez az étkezésben hatványozottan érvényesül.

Posztold ki, amit a facebookról megfőztél!
Döbbenetes adatokat közöl egy legutóbbi felmérés az érkezési kultúra átalakulásáról, mely szerint az étel státuszszimbólummá, míg maga az étkezés a szükséges napi rutinból egyre inkább versenysporttá vált. Az internethasználók fele már a közösségi médiumok segítségével főz.

Még mindig imádjuk a parizert
Hiába az egészséges életmód egyre nagyobb divatja, a párizsi még mindig a magyar háztartások kedvence. Egy friss felmérés szerint pedig nem is elsősorban az ár alapján választunk.

Drasztikus változások lesznek a közétkeztetésben!
Szeptember elsejétől tilos lesz többek között a szénsavas vagy cukrozott üdítő és a magas zsírtartalmú húskészítmény az iskolai menzákon, valamint eltűnnek a só- és cukortartók is az asztalokról. Az ősztől hatályos közétkeztetésről szóló rendelet részletesen szabályozza a kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát, és előírja, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.

„Kabbe” ezt most anyuci kedvéért!
A gyerekkel többféleképpen lehet megutáltatni az evést. Többek között azzal is, ha olyan ételeket tuszkolunk belé, amit gyűlöl, ám szerintünk meg egészséges. De akár úgy is, hogy órákig ültetjük egy tál leves mellett, amíg meg nem eszi. Pedig nálunk jobban csak a gyerek tudja, hogy mit, mikor és mennyit kell ennie.

Ezt szeretik a franciák!
Továbbra is a pékségekben vásárolható baguette-ből készült sonkás szendvics a gyorsétkezés legnépszerűbb terméke Franciaországban, azonban a gallok egyre több hamburgert esznek. Ők lettek a második legjelentősebb hamburgerfogyasztó nemzet Európában.

Tipp, hogy elkerüljük az esti nassolást
A reggeli fontosságát már régóta hangsúlyozzák a tudósok, dietetikusok. Most viszont egy amerikai kutató a fehérjében gazdag reggeli jelentőségére mutatott rá. Az ilyen típusú étkezés javítja az étvágy kontrollálását és csökkenti az egészségtelen, zsírokban és cukorban gazdag esti nassolást.

Kiegyensúlyozott táplálkozás – Mit egyen a gyerek?
Bár nem kérdés, hogy a szülők mindig a legjobbat szeretnék a gyerekeiknek, ennek ellenére sok az ismerethiányból fakadó tévedés és rossz gyakorlat, ha a kicsik megfelelő táplálásáról van szó. A csemeték megfelelő fejlődéséhez és kiegyensúlyozott étrendjéhez elengedhetetlen, hogy rendszeresen, változatosan étkezzenek - ez szakemberek szerint megalapozza felnőttkoruk étkezési szokásait is.
Mit és hol eszünk legszívesebben?
A menuvalasztek.hu oldal kutatásaiból kiderült, hogy a menüzés még mindig nagyon népszerű a fiatalok körében. Mindenki számára fontos az ár, és a változatos étkezés.
Melyiket és milyen étrendkiegészítőt szedjek?
Ember legyen a talpán, aki eligazodik a hatalmas étrend-kiegészítő piacon, ahol szinte minden elérhető. De vajon melyek a legfontosabb szabályai az étrend kiegészítésének, és hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a hasznos anyagok befogadására? A kérdésről az Oxygen Medical táplálék-kiegészítés specialistája, dr. Bakanek György beszélt.
Hogyan ne egye végig a menüsort, avagy a svédasztal csapdái
Arra azért figyeljünk, hogy a nagy örömbe, nehogy üröm vegyüljön! Figyeljünk arra, hogy mit tesznek elénk egy svédasztalon. Csapdába eshetünk...Arra is ügyeljen, hogy ne érkezzen üres gyomorral az eseményre.
Egyre több gyermek ételallergiás! Mire ügyeljünk?
Az óvodába, iskolába kerülő ételallergiás gyermekek étkeztetése külön figyelmet igényel. Mire ügyeljen a szülő, ha a gyermek speciális igényei miatt a menza nem jelent megoldást?
Sokat elmond jellemedről az, ahogy eszel!
Ha a vizsgált személynél több is egybemosódik az itt felsorolt étkezési stílusok közül, akkor az összetevő elemek középarányosa alapján határozzuk meg jellemét.
Jól csak a szájával lát a gyermek!
Tudta, hogy a zöld színnek egészen más az íze, mint mondjuk a narancssárgának? Hogy a tányér gyakorta finomabb, mint ami rajta van? Hogy a (plasztik) teknős jóval ízletesebb a (plasztik) csigánál?
A 8 legfontosabb étkezési szabály kismamáknak!
A kismama táplálkozása nem csak a saját egészsége és jó közérzete miatt fontos, de a magzat fejlődése szempontjából is döntő jelentőségű. Mindazonáltal nem szükséges kettő helyett enni, így a szintén mindkettejük egészségét befolyásoló elhízás is elkerülhető. A legfontosabb szabályokról dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyász szakorvosa beszélt.
A nyár különösen veszélyes időszak!
A gyermekek étkezési szokásai az egész életükre kihatnak. A helytelen vagy éppen nem megfelelő ritmusban történő táplálkozás könnyen szokássá válik, és később is nagyon nehéz megszabadulni tőle. A táplálkozástudomány szakértői már régóta figyelmeztetnek, hogy a gyermekkori étkezési szokások fontos szerepet játszanak a felnőttkorban kialakuló betegségek megelőzésében.
Mindent be a hűtőbe! A füstölt kolbászt is!
A nagy nyári melegben sokan indulnak a strandra és egyéb fürdőhelyekre. Van, aki éhét, szomját ilyenkor a helyszínen csillapítja, sokan azonban pénztárcájukat kímélve, és egészségükre ügyelve otthonról pakolnak a hűtőtáskába.
Nem csoda, ha az édesanyák szarvashibákat követnek el
Finom átmenet helyett sokkoljuk az 1-3 éves gyermekek szervezetét a felnőtteknek készült sós, cukros és kalóriadús fogásokkal. A magyar anyukák fele ugyanis nem tudja, hogy attól, hogy kinőtt a gyerek foga, még nem eheti mindig ugyanazt, amit a család többi tagja - derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságának friss felméréséből. Az orvosok azt tanácsolják, hogy főzzünk külön az 1-3 éveseknek, kínáljuk őket a korosztálynak készült bébiételekkel és gyerekitalokkal, és teljesen hagyjuk el az édességeket.
Nehezen múlik a tavaszi fáradtság? Mi okozza?
A melegebb hónapok beköszöntével sokan küzdenek a tavaszi fáradtság tüneteivel. A huzamosabb időn át jelentkező kimerültség érzés hátterében számos probléma is állhat. Ha a tavasz elején jellemző nehezebb ébredések, napközbeni lassultság továbbra sem múlik, érdemes utána járnunk, mi okozza a panaszokat!
A táplálkozás és a meddőség kapcsolata
Talán meghökkentőnek tűnik a kérdés, mégis a termékenység nem pusztán hormonális szinten dől el, számos egyéb más dolog is befolyásolja. A testi, lelki tényezők mellett a nő és a férfi étkezése is döntő fontosságú abban, hogy szülőkké válhatnak-e, s ha igen, gyermekük milyen esélyekkel jön a világra.
Ehető virágok a tányéron
Éttermekben egyre gyakrabban találkozhatunk itthon is virágokkal a tányéron a "hagyományos" ételek mellett. Sokan azt hiszik, csak dekoráció. Pedig ezek - amellett, hogy valóban díszítő elemek is - ehető virágok, s ízük általában harmonizál a fogás ízvilágával.
A következő generáció nem élhet olyan sokáig, mint a szüleik
A történelemben először, a következő generáció nem élhet olyan sokáig, mint a szüleik. A háttérben pedig az elhízás talaján kialakuló betegségek állnak. A helyzet a fejlett világban mindenütt súlyos, a magyar állapotokról dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője beszélt.
A silány mellékterméket is olívaolajként árulják
Az olívaolajok közötti jelentős minőségi különbségekre hívják fel a figyelmet a táplálkozástudományi szakemberek, hangsúlyozva: az "olívaolaj" felirat gyakran megtéveszti a vásárlót. A silány mellékterméket is olívaolajként árulják.
Böfögött, könyékig belemászott, majd a sarokba rohant
Valóban, így étkeztek több száz évvel ezelőtt az arisztokraták, sőt az uralkodó családok tagjai is. Ugye elborzadunk? De álljunk meg egy percre! Mi ismerjük az asztali viselkedés szabályait?
Így készül az amerikai palacsinta
Amikor a filmekben láttam, sosem értettem, hogyan lehet ezt reggelire megenni. Nálunk általában az ebéd második fogásaként, vagy az éttermekben előételként fogyasztjuk a palacsinta különféle változatait.
Miért éppen a hal és a pulyka kerül az ünnepi asztalra?
Az év végi ünnepek étkezési szokásai többé-kevésbé minden háztartásban hasonlóak. Az utóbbi időkben mind több helyen kerül új, eltérő fogás az asztalokra.
Most tegye el a gyümölcsöket, zöldségeket télre! Tanácsaink!
Nyáron, amikor mindig lehet friss zöldséget, gyümölcsöt kapni, nagyon egyszerű változatos és egészséges ételeket készíteni. Télen már nehezebb a helyzet, de nem megoldhatatlan, hiszen szinte minden zöldség és gyümölcs tárolható fagyasztva. De azért érdemes néhány tanácsot megszívlelni!
Mit együnk migrén ellen?
Melegfrontok idején sokak életét keserítheti meg az akár napokig is elhúzódó migrén. A panaszok ellen sokat tehetünk, ha a tányérunkra kerülő ételeket helyesen válogatjuk össze. Nem mindegy azonban, hogy milyen összetevőket zárunk ki étrendünkből, a legújabb kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a hagyományosan javasolt sajtok, csokoládék és alkoholos italok mellőzése sem jelent mindenki számára garanciát a rohamok elkerülésére.
Mióta elkezdődött a nyár, azóta csak hízik...
A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket. Ráadásul a rendszeres testnevelésórák és edzések hiánya is okozhat náluk súlygyarapodást, így érdemes ebben az időszakban is nagyobb hangsúlyt fektetni az egészségükre. - tájékoztat dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője.
Gyorsan akarsz fogyni? Egyed fitté magad
Itt a nyár, a könnyű öltözékek és fürdőruhák szezonja, s bizony senkinek nem árt egy kis alakformáló súlyleadás, amit magunk is eredményesen elvégezhetünk, méghozzá megfelelő étrenddel.
Makrobiotikus ételek házhozszállítása-a rák ellen!
A Makrobiotikával a Rák Ellen Alapítvány, amely az elmúlt év végén alakult, a Spoon étteremben tartotta meg első sajtótájékoztatóját. Az alapítvány célkitűzései közé tartozik, hogy a makrobiotika - hosszú élet tudománya - szemléletet hazánkban is széles körben ismerté tegye. A makrobiotikán alapuló étkezés nagymértékben segít a betegségek megelőzésében, illetve, a már meglévő betegségek esetén, a makrobiotikus élelmiszerekből összeállított diéta a kór legyőzésében.
Fittek, karcsúak a sokadik X után is? Lehet!
A kor előrehaladtával a kilók elleni küzdelem szélmalomharcnak tűnhet. A huszonévesen még látványos eredményeket hozó diéta az évek múlásával hatását veszti, úgy érezzük a plusz kilóktól már csak a koplalás menthet meg. Hogyan lehetünk karcsúak, fittek a sokadik X után is?-erről kérdeztük dr. Kocsi Anikót, az Oxygen Medical belgyógyász, diabetológus orvosát.
A lisztérzékenység meddőséget is okozhat
Világszerte emberek millió szenvednek a lisztérzékenység miatt jelentkező panaszoktól. A betegség szerteágazó tünetei miatt azonban a páciensek a legtöbb esetben nem is sejtik, hogy panaszaikat a búza, árpa és rozs elfogyasztása okozza, így nem is fordulnak orvoshoz.
Mit egyenek a kamaszok?
Az iskolás kamasz gyerekek hajlamosak kapkodva táplálkozni, előszeretettel hagyják ki a reggelit, és választják napközben a gyorséttermek menüsorait. A szülőknek pedig sokszor az a legkényelmesebb, ha rájuk hagyják. Holott ezek az évek nagyon fontosak a gyerekek fejlődése szempontjából, hiszen nem csak a kapcsolatot erősíthetik meg az együtt elköltött reggelik, de a szervezetbe bejuttatott létfontosságú tápanyagok későbbi betegségeket is megelőzhetnek.
Ez a téli csodafegyver, vedd elő!
A béta-karotin az A-vitamin legfontosabb forrása, és szinte minden sárga és piros növényben megtalálható. Télen legkönnyebben a sárgarépával, a sütőtökkel, kelkáposztával vagy éppen tojássárgájával tudjuk bevinni a szervezetbe és ezzel számos betegséget megelőzhetünk.
Az egészség anyagilag is megéri
Egy munkahelyi egészségfejlesztési terv célja, hogy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb emberek dolgozzanak egy empatikus légkörű, korszerű munkahelyen. A megfelelő fizikális állapot, mentális és lelki kiegyensúlyozottság eredményeként már rövidtávon elkerülhető a tartós stressz, így csökkenhet a pszichoszomatikus megbetegedések száma. A lehetséges lépésekről dr. Budavölgyi Attila, az Oxygen Medical foglalkozás-egészségügyi szakorvosa beszélt.
A gyomorfájás rejtett forrása
A gyomorfájás az egyik leggyakoribb panasz hazánkban a felnőtt lakosság körében. Sok esetben azonban az alapos és minden részletre kiterjedő kivizsgálás sem hoz megoldást. A tüneteket ételintolerancia is okozhatja, melynek kimutatása egyszerű vérvizsgálattal is elvégezhető.
Tények és tévhitek a vérnyomásról
Magyarországon a felnőttek 16-20 százaléka, a 60 éven felüliek több, mint fele magas vérnyomás betegségben szenved, ám sokan nem ismerik problémájuk okait, összefüggéseit. Annyit tudunk, hogy nem jó, ha túl magas a vérnyomás, és az is lehet zavaró, ha túl alacsony.
Sztárok a pult mögött
2009. november 21-én szombaton a McDonald's éttermeket országszerte ellepik a magyar hírességek. A McHappy Day jótékonysági akció során zenészek, énekesek, sportolók, színészek, modellek, műsorvezetők és a helyi közösségek vezető személyiségei állnak be a gyorséttermek pultjai mögé, hogy adományokat gyűjtsenek a budapesti és miskolci Ronald Házak javára. Többek között Csonka András, Csepregi Éva, Dukai Regina és olimpikonjaink szolgálják ki a vásárlókat ezen a napon. A november 16. és 22. között zajló jótékonysági héten a gyorsétteremlánc és a vállalat franchise partnerei minden eladott sültkrumpli árából 40 forintot ajánlanak fel a Házakat üzemeltető Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány számára.
Te is a veszélyeztetettek közé tartozol? Vigyázz!
A cukorbetegség alattomos kór, amely sokszor csak akkor okoz tüneteket, amikor már a szövődmények is kialakultak. Különösen azoknak érdemes figyelni a cukorbetegség első, kezdeti tüneteire, akik a veszélyeztetettek közé tartoznak ebből a szempontból.
Boros-szőlős finom étkezések
A szőlő gyümölcsként vagy annak leve formájában a világ minden tájékának étrendjében megtalálható. Nem véletlenül, hiszen a napfény érlelte termésről az orvostudomány már rég bebizonyította: nemcsak finom és élvezetes gasztronómiai csemege, hanem életfontosságú, teljes értékű táplálékunk.
A láthatatlan fenyegetés
Napjaink testtudatos életmódja kétirányú folyamatot indított el fogaink állapotát illetőleg. Egyrészt a fogorvosok szerint a körültekintőbb fogápolás és a jobb szájhigiéné kövekeztében kevesebb lyukas fogunk van. A rossz hír az, hogy egy másik probléma lépett a fogszuvasodás helyébe.
Együnk és barnuljunk!
Ilyenkor mindenki barna bőrszínre vágyik, de azt kevesen tudják, hogy a napozáson vagy a szoláriumozáson kívül is van megoldás. Hívjuk segítségül az ételek rejtett kincseit, és gyönyörű lesz a bőrünk. És még valami: nem áll fenn a leégés veszélye.
Egészséges táplálkozás a kezdetektől
Amíg a nálunk jóval fejlettebb országok bölcsődéiben, óvodáiban és iskoláiban gyakori, hogy kizárólag bioalapanyagokból készített ételeket kapnak a gyermekek, addig nálunk ez még jó ideig csak - néhány civil szervezet és újság által útjára indított - erőtlen kezdeményezés marad. Pedig számos kutatás eredménye mutatja, hogy mennyire fontos már gyerekkorban a táplálék megválasztása, többek között az, hogy igazán jóféle tej kerüljön az asztalra.
A folsav életet ment
Aki sokat étkezik menzán, garantáltan folsav hiányban fog szenvedni. A hő és a melegen tartás ugyanis tönkreteszi ezt a létfontosságú vitamint. A hiány szellemi fáradtságban, rosszabb vérképben és emésztési zavarokban nyilvánul meg.