Tészta cikkek

Spenótos, zöldborsós tagliatelle
Harsogóan zöld, tele van ízekkel, ráadásul szűk fél óra alatt el is készül? Igen, van ilyen… Használd hozzá a kedvenc tésztádat. Ha az éppen nem a tagliatelle, hanem a fussili vagy a spagetti, akkor azt.

Spenótos-fetás pite
Ez a nagyon egyszerű tortaformájú pite kétségtelenül családi kedvenc lesz. Annyira különleges és finom, hogy az amúgy spenótellenes gyerkőcök is pillanatok alatt eltüntetik a tányérról.

Sonkás, brokkolis tészta
Van az úgy, hogy az embernek nincs ideje megtervezni a vacsorát - bár a menütervezés nagyon hasznos dolog -, és abból kell gazdálkodni, ami a hűtőben van. Nekem most ez jött ki belőle.

Konfitált kacsacomb cvekedlivel
A konfitálás igen régi módszer, igazából tartósítás volt a célja. Az eljárás lényege, hogy úgy sütünk zsírban, hogy az éppen csak gyöngyözik, nem bugyog, nem forr. Így magára is hagyhatjuk éjszakára, nincs vele gond.

Thai tészta
A minap egy thai ételeket készítő étteremben jártunk és egy rizstésztából, zöldséges feltétekkel készült vegán ételt ettünk. A 10 ujjunkat megnyaltuk utána és elhatároztuk, hogy egy ilyen ételt mi is készítünk. Nagyon büszkén állíthatjuk, hogy a mienk is nagyon finom lett.

Halas, paradicsomos tészta
Mit főzz, amikor azt gondolod, hogy nincs otthon semmi? Saját tapasztalatból tudom, hogy jó, ha van talonban egy ilyen recept azokra az esetekre, amikor szinte a semmiből kellene valami gyors vacsorát, vagy ebédet prezentálni. Nos ilyenkor születnek a legjobb ötletek. Mindig előkerül a spájzból néhány finomság, akkor is, amikor azt gondoljuk nincs otthon semmi.

Tejszínes, gombás tészta
Bármilyen tésztából elkészíthetjük, tagliatelle, spagetti nagyon jó hozzá, de szívből ajánlom gnocchihoz is. Ne sajnáljuk a minőségi alapanyagokat ettől az egyszerű, csodálatos tésztaételtől!

Alapreceptek: a kevert tészta
Mindenki imádja a házi süteményeket, az is, aki eszi, és szerintem az is, aki elkészíti, mert kevés, rosszul elsült kísérlettől eltekintve ezekkel a sütikkel igazi sikereket lehet aratni. Szeretnénk segítséget nyújtani, ezért megmutatjuk a különböző alaprecepteket, amelyek birtokában nyugodtan neki lehet állni a sütisütésnek. Lássuk is az elsőt, a kevert tésztát!

Farfalle lazaccal, tejszínes gombával
Tészta- és hal imádóknak remek recept. Ízletes, tápláló, és nagyon könnyű elkészíteni. A lazac nem a legolcsóbb hal, de érdemes rá beruházni.

Pasta carbonara
Pillanatok alatt elkészül – a leghosszabb időt a tészta megfőzése igényli. Mindenképpen érdemes olasz tésztát használni hozzá, ami durum lisztből készült, egészen más lesz az állaga, mint a tojásos tésztával.
10 legjobb fánkreceptünk - egy tálon!
Fánkfesztivált rendeznek a jövő hét végén Nagykanizsán. De hogy addig se maradjunk a farsang jellegzetes süteménye nélkül, összegyűjtöttük az oldalunkon megjelent fánkos receptek közül a 10 legnépszerűbbet. Nem csak hazai finomságokat tálalunk!
Sajtos-brokkolis ravioli - vacsora percek alatt
Ha szeretjük a tésztát és a brokkolit, akkor egy remek ebédre vagy vacsorára akár össze is párosíthatjuk őket. Sajtokkal és ízlés szerint pirított bacon szalonnával tehetjük felejthetetlenné. Nem egyszeri eset lesz az elkészítése, ebben biztosak ehetünk.
Gorgonzolás, diós tagliatelle
A tagliatelle - széles metélt - az egyik kedven tészta fajtám. Az étel pedig egyike azoknak a vacsoráknak, amik egy fárasztó, undok nap után igazi melegséget költöztetnek a gyomorba éppúgy, mint a lélekbe.
Grízes tészta, a klasszikus
Méltatlanul lebecsült tésztánk a grízes tészta. Igaz, semmi trendi alapanyag nincs benne, egy életmód váltós diétába se nagyon fér bele, de aki teheti, néha nyugodtan elkészítheti magának. Házi barack lekvárral verhetetlen.
Egyszerű francia töltött tészta
Omlós tészta az alapja ennek a jó kis hétvégi francia quiche-nek (ejts: kis), aminek a töltelékét megszámlálhatatlan módon variálhatjuk kedvünk - és a hűtőnk tartalma - szerint.
Pikáns paprikakrémes tagliatelle szűzérmével
A szűzérme nemes alapanyag, nem is olcsó, érdemes vele úgy bánni, hogy valami kényeztetően finom étel jöjjön létre belőle. Gayer Taubert Szilvia receptjénél ez teljesülni látszik.
Tagliatelle Alfredo
Tartozom egy vallomással. Van egy középsúlyos függőségem, amit úgy tudnék meghatározni, hogy kifejezetten kellemetlenül érzem magam, ha nincs a hűtőszekrényemben friss petrezselyem. Mindegy, hogy tél van, vagy nyár, az erre a célra használt hosszú üvegpohárban mindig bevetésre készen kell ácsorognia 2-3-4 csokor zöld petrezselyemnek. Ez a vacsora is úgy született, hogy gyorsan kellett vele elkészülni, így aztán abból gazdálkodtam, ami a hűtőben volt.
Krumplis tészta
Nagy otthoni kedvenc. Hogy mitől? Az egyszerűségétől. A tiszta ízeitől. Hogy gyakorlatilag bármikor összedobható. Hogy gyorsan elkészül. Hogy lehet mellé savanyú uborkát, uborka salátát enni. Hogy olcsó. De ez mind kevés lenne, ha nem lenne olyan őrületesen finom. A barátnőmtől tanultam, hogy tegyek a tetejére egy kanál tejfölt, úgy még finomabb!
Pizzakészítés otthon
A pizza alapja egyszerű kenyértészta, és mint ilyen, az emberiség egyik legősibb étele. Különböző területeken más-más formában öltött testet, de a laposkenyér az alap, melyről szó esik már Vergilius egyik művében is, Krisztus előtt 20-ban.
Sajtos-darált húsos rétes
Van a túrós, a mákos, a káposztás, és a többiek. Rétesből sokan, sokfélét ismernek, de ez a darált húsos változat talán még újdonság. Természetesen kész réteslapokból sütöttük, egy hétköznapi vacsorára. Felejthetetlen!
Spagetti főzés kezdőknek
Spagettit és más tésztákat főzni nagyon egyszer, elég 5-6 szabályt betartani, hogy tökéletes állagú legyen a tésztánk. A tanácsok elsősorban olasz tészták esetében válnak be, a sok tojással készülteknél kicsit más az eljárás. Míg a köretnek valókat nem öblítjük le, egy levestésztát igen, hogy ne főjön tovább még a leszűrés után is.
Tonhalas tésztasaláta
Ennél a salátánál nincs egyszerűbb, ez egészen biztos. Tésztafőzés, konzerv kibontás, majonéz összekeverés, tálalás. Ennyi az egész. Ráadásul variálhatjuk zöldségek hozzáadásával, szóba jöhet a borsó, a kukorica, a kápia paprika. Turbózhatjuk petrezselyemmel, snidlinggel, kaporral, citrommal. Mi kell még a boldogsághoz?
Sajtos makaróni, ahogy az amerikaiak eszik
A nagy amerikai klasszikus. Mindenhol lehet kapni étteremben, a szupermarketekben ezerféle dobozos változata létezik, amit nagyjából öt perc alatt lehet elkészíteni, három perc alatt eltüntetni. Az amerikai gyerekek nagy része ezen nő fel - aztán meg is nézheti magát, ha felnőtt... -, és mi tagadás, a macaroni and cheese nem rossz. Szerintem ugyan semmi különös, de mondjuk szénhidrát függőségben jó szolgálatot tesz, mint lélekmelegítő comfort food. Atlantic Cityben kóstoltam jó néhány éve az eredeti változatot, és aki azt gondolja, hogy ez a sajtos tészta az a sajtos tészta, amit mi eszünk reszelt sajttal és tejföllel, téved.
Szilvás gombóc, ahogy nagymamám készítette
Nagy kedvenc nálunk. Nagyanyám, a drága, zseniálisan készítette, látom magam előtt, ahogy az ezeréves gyúródeszka fölé hajolva dolgozza a tésztát, majd a keskeny pengéjű, fanyelű késsel szabályos négyzetekre darabolja nyújtás után. Akkor se értettem, és sajnos ma, több évtized elteltével se sikerült rájönnöm a titokra, hogyan volt képes minden tésztát - legyen szó gombócról vagy levestésztáról, esetleg pitéről - olyan mértani pontosságúra nyújtani és vágni, mint ahogy tette.
Pizzakuglóf - Jucus konyhájából
Igazi hibrid! A formája kuglóf, az íze kissé a pizzára emlékeztet, az összetevői meg kicsit ez, kicsit az. Tény, hogy valami fantasztikus sonkás-sajtos-sós sütemény lett a végeredmény egy pohár tea vagy egy pohárka vörös bor mellé. Pompás vasárnapi hangulatfokozó!
Felejtsd el a régi módszert, főzz eredeti carbonara spagettit!
A magyar háziasszonyok tűzhelyein gyakorta készül carbonara spagetti, azaz spagetti szénégető módra. A főzés utolsó fázisaként jó alaposan felöntik tejszínnel, rendesen átsütik, hisz tojás is van benne, aztán hadd szóljon! Nos, az a rossz hírünk van, hogy az eredeti római gyökerekkel bíró szénégető spagetti a tésztán kívül mindössze négy hozzávalóból áll, ezek pedig a tojás, a tokaszalonna, a sajt és a nem kevés bors. Nem, tejszín tényleg nincs benne! De hidd el, ez a négy szerény összetevő is garantálja a fantasztikus ízeket!
Négysajtos gnocchi
Gnocchit, és más burgonyás tésztákat készíteni egyáltalán nem ördöngösség. Azt nem állítom, hogy ugyanannyi időbe telik, mint a mirelitet kifőzni, bár a víz felforralása és a főzési idő ugyanannyi, azért a zacskó felvágása, valamint a gombóc tészta összeállítási ideje messze nem azonos. De megéri a plusz ráfordítás.
Szegény ember étke: puliszka
A magyar, román, erdélyi szász, bolgár, ukrán hagyományos étkezésben egyaránt megtalálható ez az étel. Régebben az erdélyi szegény emberek fő tápláléka volt. Reggelinél, vacsoránál ez volt a főétel, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták, útravalónak, mezei, illetve erdei munkákhoz - írja a Wikipedia.
Brokkolis, sütőtökös makaróni - sajtszósszal
A sütőtökszezon nyitásaként ajánljuk ezt a fantasztikus rakott tésztát, ami egészséges zöldségekkel és sajtszószos ízesítéssel vált nálunk a család kedvencévé. Biztosak vagyunk benne, hogy nálatok is többször lesz majd az asztalotokon.
Házi gombás tortellinim
Ahogy megyünk bele a hűvös, borongós őszbe, úgy vágyunk elmélyülni a mediterrán világ idézte színekbe, illatokba! Ha már látványra is megkívántál ilyen falatokat, azt javaslom, bármennyire is gyorsnak tűnik, ne a szupermarketek változatát keresd! Hidd el, ez a tészta nem bonyolult, és a frissességnek nincs párja! Vágj bele!
Csirkés tortillatekercsek - paradicsomszósszal
Ahol sok nő dolgozik egy helyen, ott a pletyka és a divat téma mellett a leggyakoribb esemény a receptek cseréje szóban és írásban. Így történt ez a minap is, amikor egyik kolléganőm tortillatekercsétől illatozott a közös konyha. Azonnal lecsaptunk rá...
Egyéjszakás rozmaringos-csirkés tészta
Mondhatjuk egyéjszakásnak, de hívhatjuk 2-szer tízperces vacsorának is. Előző este előkészítjük a húsos hozzávalókat, másnap pedig kicsit átpirítjuk, amíg a tésztát kifőzzük hozzá. Egyszerű és gyors ebéd vagy vacsora lehet belőle!
Zsófi Eszterházy pulykatokánya
Zsófi új utakat, új feladatokat keresett magának, de a barátokat, vagyis minket megtartott. Így ugyan már nem szerkesztőségünk tagja, de főzni ugyanúgy imád, mint eddig, és veszi a fáradtságot, és el is küldi a receptet, mint eddig. Ebből is tudjuk, hogy jól van! Remélem, Zsófi napra tálalta fel otthon!
Tészta édes hagymával és keserű levelekkel
Mindig szerettem más országok különlegességeit kipróbálni. Vannak olyan barátaim, akik például csak azért mennek az egyik legismertebb lakberendezési áruházba, hogy ott ebédeljenek. Ezt a svéd receptet is onnan kaptuk! Próbáljátok ki!
Paradicsomos, parmezános nudli - a mindennapi egytálunk
A gnocchival, magyarul nudlival már mindenki találkozott. Vagy fagyasztott formában, vagy saját készítésben, különféle ízesítésekkel, többféle szerepben. Ilyen paradicsomos, sajtos fürdetésben még nem láttuk, nem kóstoltuk. Érdemes kipróbálni, nagyon különleges.
Mákos rétes - nyújtás nélkül, egyszerűen
Aki imádja a mákot és a rétest, de az utóbbi nyújtásával nem szeret vesződni, akkor az most biztosan tapsol örömében. Ez a világ legegyszerűbb, vesződségek nélküli finomsága. Kétszeresen is megkönnyítettük az elkészítését. Kezdőknek és időhiányos háziasszonyoknak ajánljuk!
Túrós spenót torta - a sulikezdéshez
A spenót magas vastartalma miatt a legjobb zöldségek egyike fáradékonyság ellen. Gyakran előfordul az iskolai menzákon is főzelék formájában, a gyerekek többsége azonban nem kedveli.Mi most megpróbáljuk megszerettetni egy nagyon finom süti formájában.Így biztosan elfogy!
Tökös rétes, a szezon királynője
Nem tökös-mákos, csak egyszerűen zsengetökös, sós rétest sütöttünk. Könnyű elkészíteni, mert nem kell nyújtani, csak jól kidolgozni. Amíg ilyen tökös idő van, többször is megismételhetjük a család örömére.
Villámgyors sonkás-szalonnás pite - vacsorára
Amikor már kifogysz a vacsoraötletekből, de van egy kis ilyen-olyan maradék a hűtőben, nos akkor kapd elő ezt a receptet! Villámgyors családi kedvencet készíthetsz percek alatt, és szerintünk jobb, mint a pizza. Legalábbis más.
Török lángos
A lángosra sokszor nézünk hungarikumként, pedig minden nemzetnek megvan a maga specialitása ebből a műfajból is. Itt van mindjárt a török burek, vagyis a Cig borek. Ez egy hússal töltött batyu, amit számtalan verzióban készítenek. Megjegyezendő, hogy igazából tatár eredetű. Burekkel egyébként rendszeresen találkozhatunk például, ha a horvát tengerparton nyaralunk, vagy egy hűs szlovéniai tóban fürdőzünk, nem kell feltétlenül Törökországig mennünk!
Mesebeli tésztasaláta - egy izgalmas nyári vacsora
Ahány ház, annyi tésztasaláta, úgy van ez, mint a mesékben: mindenki hozzátesz valamit a saját szájíze szerint. Amit most ajánlunk, valamiért különleges, és így érthető módon percek alatt el is fogyott. Vajon mi a titka?
Vidám polipvacsi a gyerekekkel
A facebookon jött szembe egy video - így mesélt újításáról szerkesztőségi munkatársam, Csarkó Judit online divízió igazgató. Szóval magától elindult az anyag hanggal, képpel – ha már így alakult, végig is nézte. Ha már végignézte, el is mentette. Polipot sütöttek. Virsliből. Na ez kell nekem - mondta! Eljött a pillanat, amikor kiszabadulva a negyedik emeleti lakásból a tőserdei kis ház teraszára kirakta az olajsütőt, és belevette magár a "tenger gyümölcsibe" a két tündéri gyerek anyukája! A siker nem maradt el!
Bolognai spagetti, ahogy legkedvesebb operatőröm szereti
Mindenféle olasz étel közel áll a lelkemhez! Miután ez a fogás legnagyszerűbb operatőröm kedvence, nyilvánvalóan meg kellett keresnem az eredeti, a legjobb receptet! Előre is elkészítheted, a fagyasztóban eláll, bármikor is érkezik a legkedvesebb barát, legfeljebb felvidítod egy kis vörösborral - a ragut!! Legyen egy ilyen barátod, hogy örömöt okozhass neki! Lehet, hogy a közeledben van, csak még nem vetted észre! Sok sikert!
Bomba jó, egyszerű, házi olasz fogás Márti konyhájából
Ehhez a recepthez is a kedvenc bio-tanácsadóm és bio-zöldségesem adta nemcsak az alapanyagot, a receptet is, az olcsósága miatt Itáliában oly népszerű - mángoldot. Valami olyan pazar olasz tésztafogás kerekedett belőle, hogy nem győztem otthon "bezsebelni" a dicséreteket!
Sajtkrémes-brokkolis rakottas - gazdaságosan
Amikor az influenza levesz a lábadról, nincs se kedved, se erőd, hogy a boltig elmenj, de főzni mégis kell valamit, na akkor kell kreatívnak lenni, és abból alkotni, ami otthon van. Így készült ez a finom rakott tészta is, ami a család szerint - tízujjas lett.
Aranygyökér: aranyat ér nemcsak az olasz pasiknak
Ezt a receptet is kedvenc zöldségesemtől kaptam, aki hétről hétre lep meg szenzációs újdonságokkal. Ezúttal az aranygyökérrel ismerkedtem meg. Ebből kerekítettem végül ezt az olaszos remeket. Állítólag a szegény vidéki itáliai családok előszeretettel tálalták esténként. Nemcsak finom, de rendkívül egészséges is.
Ami a pasiknál mindig bejön...
Na ez az, amit nem lehet elrontani! Nagyon gyors fogás ebédre vagy vacsorára, és elképesztően laktató. Mondjuk én egy picit csavartam rajta, mert a végén nem tejfölt, hanem pici főzőtejszínt használtam! Ettől valahogy lágyabb és selymesebb lett az egész! Mind tésztából, mind sajtból olyat választasz, amit csak szeretsz! Próbáld ki! Nem bánod meg!
Ezt a lilát nem felejted!
Indiából származik a padlizsán. Ez a pompás, lila termésű növény hozzánk török közvetítéssel került. A neve is így ismert nálunk: török paradicsom. Az egyébként tojásgyümölcsként is emlegetett növénynek számos, remek elkészítési módja van. Folyton újító keresztlányom a minap ezzel a recepttel lepett meg! Próbáljátok ki! Érdemes!