ÍNYENCEKNEK
Halleves Finnországból
Sokan állítják, hogy a finnek halat esznek hallal. Ez persze nem igaz, de mellesleg azért olyan egészségesek, mert valóban sok halat esznek – állítják az orvosok. Nos, ennek jegyében osztom meg veletek finn barátaim remek különlegességét, azaz a kalakeittot! … Azután menjünk szaunázni!
Hozzávalók:
- 1,5 kg hal
- 1,5 kg krumpli
- 1 szál póréhagyma vagy 2 fej vöröshagyma felkarikázva
- 2 l langyos víz
- 1 babérlevél
- 15 szem szegfűbors
- 5 ek vaj
- 4 dl 20%-os tejföl
- 1,5 ek só
- 1 csokor kapor apróra vagy a póré zöld szára vékonyan karikázva
Elkészítés:
A megtisztított halat felszeleteljük, a megpucolt krumplit felkockázzuk. Egy mélyebb lábas aljába öntsük bele a burgonyát, szépen igazgassuk el. Terítsük rá a hagymát, majd szórjuk meg a fűszerekkel. Most jönnek a haldarabok, rá a vajkockák, majd az egészet jól sózzuk meg. Öntsük rá a langyos vizet, kapcsoljuk be a gázt (vagy a villanyt), forraljuk fel, majd lassan addig főzzük, amíg minden megpuhul. Csak a legvégén adjuk hozzá a tejfölt, és koronaként megszórjuk a kaporral, vagy a póré zöld karikáival. Kínálj hozzá például fokhagymás kenyeret!
Jó étvágyat!
Kenyérben sült virsli, ahogy a finn barátaim készítik
Alig ismertem meg finn barátaimat, máris meg kellett kérdeznem tőlük, mit énekel a Picasso kalandjai című filmben a finn dizőz? Jót nevettek, mert nem én voltam az első, aki érdeklődött. A válasz: egy hagyományos finn recept, ami arról szól, hogyan készül a kenyérben sült hal? Innetől kezdve felkeltette az érdeklődésemet a finn konyha, íme egy nagyon egyszerű, ám isteni finom vendégváró, amit tőlük tanultam.
Hozzászólás zárolva.