Tojás cikkek

Mit nem ehetnek a hisztamin intoleranciások húsvétkor?
Lassan elkezdjük összeállítani az ünnepi menüsort és beszerezni a főzéshez szükséges alapanyagokat. A tervezés során azt is tartsuk szem előtt, hogy hisztamin intolerancia esetén a füstölt húsok, sonkák mellett a csokitojás és a kalács is kellemetlen tüneteket okozhat.

Túrós krémes
Ez a süti hasonlít a Rákóczi túróshoz, de attól egy picit egyszerűbb. Viszont ugyanolyan finom, bátran ajánlom az elkészítését.

Medvehagymás töltött tojás
Két dolog is apropóul szolgált ahhoz, hogy ezeket a töltött tojásokat elkészítsük. Egyrészt itt a medvehagyma szezonja, másrészt nyakunkon a Húsvét, a tojásételek szezonja.

Túrógombóc
Egyszerű és olcsó alapanyagokból is készülhet remek fogás, talán a legjobb példa erre a túrógombóc. Ügyelni kell a dara mennyiségére, ha túl sok, nagyon megkeményíti a gombócunkat. Segít még könnyedebbé tenni a tésztát a felvert tojásfehérje.

Francia almatorta
A francia almatorta nagyon finom, gyerekjáték elkészíteni, és az utolsó lépésként ráöntött tejfölös, tojásos keverék ellenállhatatlanná teszi. Egy pohár desszert borral csodás élmény.

Kölesfelfújt
Tudom, a kölest legtöbben madáreleségnek tartják, pedig ideje lenne felülvizsgálni ezt a nézetet. Földünk népességének jó része alap táplálékként fogyasztja az évezredek óta termesztett, egészséges kölest. Legalább hetente egyszer javasoljuk fogyasztani mi is, mert olcsó és rendkívül egészséges gabonaféle, mely ráadásul nem tartalmaz glutént.

40 év hűségért csipkés tojás jár!
Zsigóné Kati, az ország nyuszija legszebb ünnepnek a házassági évfordulóját tartja, és csak utána jön a húsvét. 2017-ben e kettőt most szinte egyszerre ünnepli, ugyanis 40 éves házas lett. Erre az alkalomra egy 300 000 forint értékű csipkézett strucc tojást készített.

Túrós burek
A burek török gyökerekkel rendelkező csodaság, honfitársaink leginkább mégis a horvát tengerparton járva ismerkednek meg vele, ettől azt gondolják, odavalósi ez a finomság. Készítik édesen, sósan, minden variációban lenyűgöző.

Egyszerű francia töltött tészta
Omlós tészta az alapja ennek a jó kis hétvégi francia quiche-nek (ejts: kis), aminek a töltelékét megszámlálhatatlan módon variálhatjuk kedvünk - és a hűtőnk tartalma - szerint.

Parasztreggeli
Legalább hétvégenként engedjünk meg magunknak egy kényelmes, tartalmas reggelit, legyen ez mondjuk a parasztreggeli!
Tejpite
A tejpite egyszerű, paraszti gyökerekkel rendelkező desszert, más népek konyháiban is megtalálhatjuk rokonait. Tulajdonképpen palacsintatésztát készítünk, csak a tojásk nem egészben, hanem különválasztva kerülnek a tésztába, amit aztán sütőben sütünk meg.
Vargabéles
Egy erdélyi szakácsnő alkotta meg állítólag e receptet, ami valójában tészta a tésztában. Sok túróval, mazsolával, vajjal, tojással készül, alul-fölül réteslap borítja.
Túrófánk
A fánkot mindenki szereti, legalábbis én még nem találkoztam olyan emberrel, aki visszautasította volna. Ez a túrófánk pedig végtelenül egyszerű, nem kell keleszteni, mégis a fánkozás szuper élményét adja. Mindenkinek ajánljuk szeretettel Kard Éva receptjét.
Fasírttekercs, ahogy Györgyi tekeri
Györgyi ezt írta receptje mellé: Nálunk akkor van fasírt, amikor se időm, se türelmem törni az agyamat valami extra menün. Mindenki szereti, még a macskám is. Darált húst mindig tarok a mélyhűtőben, mert kiváló mentőöv vész esetére, de bevallom, nem szeretek gyakorta ugyanazt készíteni. A fasírtot már számtalan módon megvariáltam, de még nem tekertem, így most ennek is eljött az ideje.
Túrós ünnepi sütemény
A kelt tészta, túró, szilvalekvár, dió kombináció nagyon izgalmasnak tűnik ebben a receptben, és látszik, van vele munka bőven, minden bizonnyal nem csalódik, aki elkészíti.
Sajtos burgonyagombóc
Ami krumpliból van, az számomra csak jó lehet. Amikor először találkoztam ezzel a recepttel, azonnal beleszerettem, és rekord gyorsasággal ki is próbáltam, no és persze nem csalódtam benne.
Meggyes tejespite
A tejespite külföldi változata a ma oly divatos clafoutis, de ez a tejespite elnevezés nagyon is kifejező. Bármilyen gyümölccsel kombinálható, a gyerekek egyik legnagyobb kedvence lesz. A receptet Oláh Krisztiántól kaptuk.
Frittata, a spanyol rántotta
Ráérős vasárnap reggeleken szívesen sütök frittatát, sőt, előfordul, hogy vacsorára is összeszedek egyet, ha nincs más ötletem, és a családom tagjai nem kerítésszaggatóan éhesek. Azért szeretem a receptet, mert sokféle módon variálható a hűtő tartalmának megfelelően.
Majonéz készítése házilag
A majonéz cseppet sem egészséges étel, de azzal vitatkozni, hogy nagyon finom, sajnos nemigen lehet. Ha tenni akarunk legalább egy kicsi lépést az egészségünk felé, készítsük a mártást otthon, és ne adalékanyagokkal telezsúfolt boltit használjunk.
Pirítósban sült tükörtojás
A kedvenc reggelim. Simán el tudok pusztítani belőle kettőt is egy ültő helyemben. Pofonegyszerű, ezért aztán érdemes kényeztetni magunkat vele reggel, még akkor is, ha akár öt percet is el kell töltenünk miatta a tűzhely mellett állva.
Kuglóf, a békebeli sütemény
A kuglóf alapvetően egy magas, kerek, nagyjából bő 22 cm átmérőjű, szeletekben kínált, tartalmas, édes kalácsféle, amely tradicionálisan élesztővel, sok tojással és vajjal készül.
Borleves
A borleves tipikusan karácsonyi étel a magyar családok jelentős részénél, olyankor inkább édes borból készül. De hol van az írásban lefektetve, hogy csak az évnek ezen a napján ehetünk borlevest? Készítsük félszáraz, félédes borból, tálaljuk más betéttel, mint az ünnepen, és máris van egy szuperül használható hétvégi levesünk.
Burgonyasaláta majonézzel, tojással
Karácsony táján gyakrabban készítünk burgonya salátát, mint egyéb időszakokban, jól jön a rántott hal mellé, vagy egyéb húsételek mellé köretnek. Ez a verzió kicsit krumpli, kicsit tojás saláta, és annak, aki mindkettőt szereti, ideális párosítás.
Vanília puding zacskó nélkül
Nem vagyok ellensége annak, hogy amennyire lehet, megkönnyítsük a saját dolgunkat a konyhában. De azt soha nem értettem meg, miért kell zacskós pudingporból főzni a pudingot, amikor a klasszisokkal finomabb házi változat pont ugyanannyi időbe telik, mint a zakócsat megfőzni.
Omlett, a csodás reggeli
A tojás ideális reggeli étel, sokféle módon elkészíthetjük, és például ezt az omlettet variálhatjuk is, ahogy csak eszünkbe jut. Tálalhatjuk sonkával, sajttal, párolt zöldségekkel, adhatunk hozzá pirítóst, croissant, friss kiflit.
Angol karácsonyi ital, az eggnog
Hasonló a mi tojáslikőrünkhöz, mégis kicsit más. Tej és tejszín keverékéből készítik, kevesebb benne az alkohol, mint a mi likőrünkben, és elmaradhatatlan belőle az őrölt szerecsendió. Egy próbát mindenképp megér!
Spenótos rétes - déli szomszédunktól
Déli szomszédaink nagyon szeretik a kész réteslapokat, fantasztikus kreativitással töltögetnek bele mindenféle édeset és sósat. Ez most egy zöldséges, pontosabban spenótos változat. Érdekessége a tojások létszáma, és a hozzáadott kukoricadara. Pillanatok alatt elkészül!
A tökéletes rántotta, ahogy Jamie készíti
Többféle módon készíthetsz tökéletes rántottát, ha Jamie-t követed. Érdemes megnézni, ő hogyan csinálja!
Mutasd a tojásod!
November 14-én a Felelős Gasztrohős Alapítvány belekezd idei utolsó szemléletformáló kampányába, hogy a karácsonyi sütiket egy kicsit fenntarthatóbbá tegye. A Mutasd a tojásod! négy hete alatt a civil szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy mi a különbség a ketreces, mélyalmos, szabadtartású és a bio tojás között, és arra biztatja a lakosságot, hogy minél alacsonyabb számmal jelölt tojást vegyenek.
Shakshuka, a közel-keleti lecsó
Előszeretettel aposztrofálják különböző website-okon izraeli lecsónak, ami találó elnevezés, hiszen az étel összetevői hajszál pontosan megegyeznek a mi lecsónkéival, a fűszerezése azonban teljesen más. Néhány hete készítettem ilyet először, azóta lángoló szerelem fűz a shakshukához. Isteni étel, pillanatok alatt elkészül, és mivel a kedvenc fűszereim találhatók benne, így semmi nincs, ami e szerelem útjába állhatna.
Madártej mikróban
Kétféle ember van, az egyik szereti a madártejet, a másik nem. Van, aki egész egyszerűen azért nem készíti, mert folyton odaégeti... Nos, most ezt is megoldjuk, hiszen ez egy olyan recept, amihez csak a mikrohullámú sütő kell. Leégés kizárva, és még gyors is!
Éva majonézes tojássalátája
A tojás finom, a tojás egészséges, a tojás Jolly Joker. Adhatod szendvicsbe, hús mellé, önmagában salátának, mindenhogyan jól fog szerepelni. Ez a saláta pillanatok alatt összedobható, amíg 10 perc alatt keményre fő a tojás, elkészül a majonéz, és kész, tálalhatsz!
Milyen a jó buggyantott tojás?
Az egyik legjobb, legegészségesebb reggeli a tojás. Tökéletes tápanyag forrás, emellett olcsó, változatosan elkészíthető, nem véletlenül képezi már ősidők óta a táplálkozás szerves részét.
Tojáslikőr karácsonyra, hogy teljes legyen az ünnep
Karácsony vagy húsvét, ez az a két ünnep, amikor a tojáslikőr a vendégek elé kerül. Sokféle finomat lehet kapni az üzletekben, de én elkötelezett híve vagyok a házi készítésű ünnepi ételeknek, italoknak, hiszen ettől kapnak más jelentést az ünnep előtti napok, mint bármelyik másik hétköznap, hogy elkészítjük ezeket. Ha barátokkal készítjük a tojáslikőrt, hallgassunk közben zenét, beszélgessünk, nevessünk, és egy icipicit akár be is csiccsenthetünk!
Nem kell hozzá Colombus!
Maga az élet és az ételcsoda a tojás! A Tojásszövetség a Tojás Világnapja alkalmából rehabilitálta az évtizedekkel ezelőtt tévesen elítélt tojást, és neves szakértők körében felfedte a korábbi tévedés eredetét. A szövetség állítja: napi 3 tojással az ajánlott vitamin- és ásványianyag-szükséglet több mint egyharmada fedezhető!
Tojáskrém, az adu ász
A tojáskrémet azért nevezem adu ásznak, mert akár reggelire, akár vacsorára elkészíthetjük, de ha éppen bulizni támad kedvünk, oda is bevethetjük. A tojás általában olcsó, nem dönt minket anyagi romlásba a tojáskrém elkészítése, ha mondjuk húsz darabból kell elkészítenünk.
Akarsz király lenni? Reggelizz!
Ha a szervezet működéséhez igazítjuk étkezésünket, akkor a reggelinek bőségesnek kell lennie, legalábbis elegendő és megfelelő összetételű zsírt kell tartalmaznia. A jól összeválogatott ételsor ugyanis azonnal elindítja az emésztést, vagyis elősegíti az emésztőnedvek jó ürülését, amely nélkülözhetetlen az emésztőrendszer minél tökéletesebb működéséhez. A zsírok vagy olajok megfelelő mennyiségű elfogyasztása – természetesen egyéb fontos tápanyagokkal együtt – adja a jóllakottság érzését is, és nem kényszerülünk 1-2 óra múlva újból ételhez nyúlni.
Skót tojás
Tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy ez az étel a skótok Stefánia vagdaltja. Nem más, mint egy fűszeres darált húsba burkolt főtt tojás, melyet bepaníroznak és bő olajban kisütnek. Felhasználása igen sokoldalú lehet, hiszen melegen, hidegen egyaránt finom, büféasztalokra, piknikhez ideális.
Keménytojás Moghlai szószban
Nagyon kedveljük az indiai ízeket, ezért viszonylag gyakran kerül indiai étel az asztalunkra. Ez például egy roppant gyorsan és egyszerűen elkészíthető vacsora, osztatlan elismerés fogadta minden családtagom részéről. Ráadásul mindenki szívesen megeszi, nem kell azon töprengeni, hogy az egyik a csirkét nem szereti, a másik a disznóért nincs oda, a halat pedig egy emberként nem eszik. A tojást mindenki imádja.
Egyszerű, mint Kolumbusz tojása
Ugye te is ezerszer hallottad már, hogy a tojás fogyasztásával vigyázni kell, mert rossz hatással van a koleszterin szintre? Gondolom, téged is riogattak már vele, hogy rossz vége lesz, ha heti három tojásnál többet eszel. Jó hírünk van a tojáskedvelőknek: mindkét állítás téves, tehát elő a serpenyőkkel, induljon a rántotta party!
Mikortól ehet tojást a baba?
Egy legutóbbi kutatás szerint a 4-6 hónapos kor a legideálisabb időpont arra, hogy a csecsemő először tojástartalmú ételt fogyasszon. Állítólag minél korábban találkozik a kicsi szervezete az allergénnel, annál valószínűbb, hogy nem jelentkezik nála allergiás reakció az adott ételre. A gasztroenterológus azonban óvatosságra int.
Tojásos céklakrém, ahogy még sosem etted
Méregtelenítő, rákellenes és vérképző hatású...Nem kérdés, hogy a cékláról beszélünk, aminek rendszeres fogyasztásával közérzetünk is javul, de az esetleges gyomorpanaszokat is megszünteti. Most egy fantasztikus céklakrémet készítettünk, hogy ne csak jól lakottak, de egészségesek is legyünk!
Francia majonéz - házilag
Egy újszülöttnek minden vicc új. Vagyis: többször előfordult már, hogy megírtam egy remek receptet, de később kiderült, egy-két olvasó számunkra alapvető receptekkel, eljárásokkal nincs tisztában. Ezen szeretnék segíteni többször is a jövőben! Elsőként álljon itt a francia majonéz receptje, ami nemcsak egy remek rántott hal mellé kiváló, számtalan más ételnek is alkotóeleme!
Művészi recept, hogy vidám legyen az ébredés
Amennyiben egy igazán színes és elképesztően finom reggelit szeretnél a hétvégén összedobni, ne habozz kipróbálni ezt a receptet, mert valami elképesztő ízorgia részese lehetsz körülbelül egy órán belül! Lehet, ez soknak tűnik számodra - amennyiben csak egy kávé volt eddig a menő, vagy maximum a Nutellás kenyérig jutottál a főzőtudomány terén -, de ez nemcsak finom, hanem egészséges is! Tele lesz a bendőd, azt garantálom - délelőtthöz! És ne habozzatok hálálkodni majd, amikor eszitek - ezt javasolja Csutka István színművész.
Rongyos leves, ahogy a nagyi tanította
A legegyszerűbb és a legolcsóbb levesek egyike, mégis az egyik legtartalmasabb. Amikor hajfájósak voltunk, a nagyi mindig ezt készítette jó köménymagosan, tojás és liszt nélkül. A rongyos változat már a tojásosan tuningolt variáció, amit a nagyapám is nagyon szerette, mert fickósította...
Vasárnapi reggeli az ágyba!
Olyan jó egy kis reggeli kényeztetés. Aludhatunk picit többet, lustálkodhatunk..., és ha még egy vállalkozó szellemű partnert is találsz a lakásban, rajta, gyorsan csináljatok egy reggelit, tegyétek tálcára minden kellékével, és irány vissza az ágy! Mindenki megérdemel egy ilyen reggelt - legalább egy héten egyszer!
Friss tavaszi tojásos nokedli P&P módra
Kolléganőim változatlanul elbűvölnek a receptjeikkel. A csapat pénzügyi- és titkárságvezetője, Polákovics Zsófia már a párját is bevonta az alkotásba. Az ő közös, különleges fogásukat ajánlom figyelmetekbe!
7+1 tudnivaló a tojásallergiáról
Húsvétkor nem hiányozhat az asztalról, a sonka és a kalács mellett az ünnepi menü elmaradhatatlan része a tojás, mely egyben a leggyakoribb allergének egyike is. A tojásallergiával kapcsolatos érdekességek összeállításában dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa volt segítségünkre.