Tojás cikkek

Különleges tojás tények következnek a húsvét sztárjáról
Mennyi kalóriát tartalmaz egy tojás? Mit jelölnek a tojásméretek? Meddig tartható el? Íme a válaszok!

Itt a levendulaszezon! Különleges és egészséges recept levendulából
Már érezni a levendulaszezon friss illatát, amit most te is megünnepelhetsz egy levendulás gasztrokülönlegességgel.

Íme a világ legrégebbi húsvéti tojása
Vajon ehető még 62 év után ez a húsvéti tojás?

2 húsvéti tojásos finomság, amit érdemes elkészítened idén
Húsvétkor ízletes tojás-különlegességekkel várhatjuk a vendégeket

Tojássárgájából készítenek Covid ellenanyagot pécsi kutatók
A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának virológusai egy mohácsi céggel, a Prophyl Kft. –vel együttműködve tojássárgája felhasználásával fejlesztenek Covid19 vírussal szemben hatékony ellenanyagot.

Shakshuka - a közel-kelet lecsója
Izraelben és az arab országokban is kedvelt fogás ez a tartalmas lecsóétel. A nálunk honos verzióval ellentétben ennek összetételében nem a paprika, hanem a paradicsom van túlsúlyban. Az elkészítés módja viszont eléggé hasonló.

Így készül az igazi madártej
Senki nem tudja miért lett ez a neve ennek a finomságnak, az azonban vitathatatlan, hogy az íze mennyei. Forró nyári napokon, jól behűtve ajánljuk.

Kiadós, szaftos rakott krumpli
Íme egy olyan étel, melyet sokan rendszeresen készítenek, ám mindenki másképp csinálja. Ha te is a szaftos rakott krumpliért rajongsz, akkor ezt a receptet feltétlenül ki kell próbálnod.

A magyar nők nem tudnak elegendő időt szánni a reggelire
Egy frissen elkészült - hangsúlyozottan nem reprezentatív - felmérés szerint a magyar nők többsége, bár szeretne, de nem tudja a reggelt valamilyen egészséges étellel elindítani, mert a korai kapkodásban erre már nem futja az idejükből.

Indiai tojás curry
A főtt tojás önmagában nem túl izgalmas, de ha így készíted, rabja leszel!
Shakshouka, az izraeli reggeli
A közel-keleti lecsót, a shaksoukát már itthon is egyre több helyen lehet fogyasztani. Nem is nagy ördöngoösség elkészíteni otthon is, lepd meg a párodat vagy a családot.
Sonkás-sajtos rakott tészta
Keresgéltem a fagyasztóban, és találtam egy adag főtt sonkát, amit még húsvét után rejtettem el. Kiolvasztottam, és közben átvariáltam Anyukám sajtos makaróniját – írja Max. Ez lett belőle.
Vagdalttal töltött minicipó
Maradt a hűtőben egy kis házi húskenyér (sertés dagadóból), amit már senki sem akart elfogyasztani. Kicsit sokat sikerült csinálni, így érthető. Átalakítva, új formát nyert, és persze nem kell mondanom, így hamar elfogyott. Vacsorára gondoltam, de a programváltozások miatt, másnap ebéd lett belőle. Meg kell állapítani, jót tett neki az egy éjszaka pihenés. Megsütöttem, de csak addig, míg a sajt következett volna. Kihűtöttem, hidegre tettem, majd másnap a sütőben rásütöttem a sajtot, így át is melegedett.
Szezámmagos bundában sült sertéskaraj, burgonya és batátachipsszel, céklasalátával
Ó, te klasszikus rántotthusi! Sűrűn nem, de néha bizony nagyon jól tud esni egy aranyló színű, jó kis szaftos rántott hús. Szezámmaggal bolondítottam, és kipróbáltam a batátát, azaz édesburgonyát, hogy hogyan viselkedik chipsként. Jól vizsgázott!!!
Egyszerű spanyol mandulás sütemény
Mindig vidámság tölt el, ha a spanyol, sőt kiváltképp, ha a katalán konyháról esik szó. Ezt a receptet egy barcelonai forgatásomkor kóstolhattam meg, és már akkor beleszerettem. Isteni finom, és a magyar konyhához is remekül passzul. Kitűnő ötlet mondjuk egy gulyás után. A férjem imádja!
Töltött burgonyahajó
Könnyen és gyorsan elkészíthető. Olyan recept, amiben felhasználhatjuk a hűtőben tárolt maradékokat, de akkor is jó, ha éppen, csak egy egyszerű ebédre vágyunk. Használhatunk kisebb burgonyákat is, akkor akár egy falatozós, beszélgetős este része is lehet - írja a szerző: Somogyi Zoltán Max.
Kezdjünk pulykahúsos reggelivel!
Ha új év, akkor új élet. Az eseményben szegény január alkalmat ad rá, hogy átgondoljuk szokásainkat, és egészségünk érdekében friss szabályokat vezessünk be étkezésünkben, életmódunkban. Szakértőnk szerint kezdjük rögtön azzal, hogy rászokunk a reggelizésre!
Mák és túró, avagy a Tészta-emlék
Nagyon tésztás voltam az elmúlt időszakban, amit finoman jelezetem is. Tésztát szinte bármikor- vagy ahogy szoktam idézni a nagyokat "tésztaság fél egészség”! Talán egy hete lehetett, hogy mákostészta evés közben, kicsit elkalandoztam a múltban – há’ miko’ másko' - és eszembe jutott egy régi receptötlet, amivel azóta sok helyen találkozni, általában meggyes változatban... Gondoltam én is elkészítem, de mivel meggyem nem volt idehaza, ezért... Szóval minden így kezdődött Steffel Csaba konyhájában.
Füstölt lazacos-avokádós falatok a partiasztalra
Előétel gyanánt készítettem pár lazacos falatot kétféle variációban . Az egyik saját sütésű gyökérkenyéren tálaltam, a másik zöldségágyakon - gondolva az ételallergiásokra is.
Tojásleves franciásan
Hasonló a mi savanyú tojáslevesünkhöz, de itt a fanyar ízt mustárral hozzák létre. Nem bonyolult a recept, de nagyon ízletes, és különleges ételt tudunk készíteni. Kicsit savanykás, de testes, laktató leves, eltérve a megszokott ízektől. Igazi finomság Max konyhájából.
Omlett gombával, sajttal és baconszalonnával , friss házi gyökérkenyérrel
Mire felébredt a család, összeütöttem egy finom reggelit tojásokból, sajtból, szalonnával és gombával. Nem akartam rántottát, így szuflés tálkákban és sütőben sütöttem meg a következőképpen .
Farsangi virslis rolád
Őrülten jól házasítja az alapanyagokat az Őrülten jó ételek tudója. Steffel Csaba ezt a receptet szilveszterinek nevezte, de szerkesztői megbízatásom alapján önhatalmúlag átkereszteltem farsanginak, hiszen buli az buli, és biztos vagyok benne, hogy egy jó kis házi maszkabálban is remekül megállja a helyét. Ez nagyon guszta! Feltétlenül próbáld ki!
Gyors és isteni tojáskrémes reggeli
A család tojáskrémet kívánt, én meg gyorsan összedobtam egyet, sok-sok snidlinggel pirítóson kínálva. Semmilyen szakértelmet nem kíván, mégis kiadós finom reggeli kerekedik belőle. Nálunk mindenki elégedett volt vele. Íme, a bizonyság!
Brokkoli és alma, avagy A nyerő páros újra színre lép
„Ma nem kívántam húst enni a reggeli sonka-kolbász-felvágott-májkrém-disznósajt után... Szerintem mindenki szokott így lenni, néha-néha, úgyis mindig csak húsba gondolkodunk. Azt mondom, be kell iktatni ilyen lazítós napokat is. ...Hangsúlyozva csak reggeli után! Aztán eszembe jutott, hogy viszonylag régen használtam az általam nyerő párosnak titulált két dolgot, az almát és a brokkolit. Teljesen véletlenül mindkettő volt itthon, így hát ezekből alkottam meg a mai Őrültségemet.” Íme Steffel Csaba újabb alkotása!
Tükörtojás baconkalodában
Egy blogon láttam meg ezt a fantasztikus reggelinek-vacsorának valót, egy amerikai lány bejegyzéséből való, engem elvarázsolt az egyszerűsége és a nagyszerűsége – írja Pammer Lívia. A bejegyzés így folytatódik: sokszor készítek bacont tükörtojással, de ez most egy más dimenzió szülötte, látványos és tuti telitalálat. Nézzük!
Tojáslikőr, ahogy a nagyi készítette
Kevés tojáslikőr ért meg nálunk 3 hetet – mármint az érési idő végét. Aki a bárszekrény felé ment, kinyitotta, kikapta az üveget, felrázta, és „óvatosságból” megkóstolta. … És egyre jobb lett! … Ha így nézem, ebből már karácsonyra is lehet itóka, de szilveszterkor egészen biztosan koccinthatsz vele!
Töltött tojás a karácsonyi bulira
Ez a finomság soha nem hiányozhat nálunk az ünnepi asztalról. Hogy miből mennyit, az a vendégsereg méretétől függ, és javaslom, hogy a kevergetés közben gyakran kóstolgass! Még egy trükk: még az ünnepek előtt ellenőrizd a habzsákot. Én ugyanis most úgy jártam, hogy kidurrant, miközben töltöttem a tojásokat. Gyorsan fabrikáltam egy „egyszerhasználatos” újat egy ki nem dobott nejlonzacskóból. Íme, az újrahasznosítás csodája!
Fritatta, vagyis olasz rántotta, sütőben sütve
A fritatta könnyű állagát a hozzáadott tejszínnek és a sütőben, egyenletesen, minden oldalról kapott hőnek köszönheti. Van, aki meghatározza a tojás-tejszín arányt, de működik megérzésre-szemre elve is.
Gyerekkorunk tuti reggelije
Sosem felejtem el a nagyiéknál töltött bundáskenyeres reggeliket! Ezt a hangulatot szerettem volna felidézni a férjemnek is a minap, és ő boldog volt az ötlettől! Saját bevallása szerint anyukája készített utoljára neki ilyen csodás reggelit! Hölgyeim! Az anyukák reggelijével nem lehet felvenni a harcot, de próbálkozni lehet! Sőt, olyan boldogságot okozunk, amivel aztán hegyeket lehet elhordani… ! És olyan egyszerű, hogy mesébe illő!
Füstölt makrélás szendvicskrém
Gyönyörű , illatos füstölt makrélát vettem de nagyon nagy volt, így az egyik feléből szendvicskrémet készítettem, ami igazi fehérjebomba lett , a másik feléből előételek készülnek majd… Ez történt Pammer Lívia konyhájában.
Rakottas melegszendvics Csabától
Pofonegyszerűen oldottam meg a vacsimat, ami olyan jól sikerült, hogy muszáj megosztanom. Lényegében recept sincs hozzá hisz' mindenki olyan mennyiségekkel készíti el (ha kipróbálja) ami számára megfelelő, de azért túlzásokban ne essünk, mert nem biztos, hogy a több, a jobb!
Omlett lustálkodóknak a hétvégére
Néha jó egy kicsit lelassulni, kényelmesen, pizsiben elkészíteni egy jó kis omlettet, színes paprikákból, finoman megpirított baconszalonnával és egy napsugaras hétvégi reggelen feltálalni a szeretteinknek. Pammer Líviánál elmaradhatatlan része a reggeliknek a latte machiato vagy egy jó habos cappuccino, így együtt pedig remek kezdése például egy lusta vasárnapnak…
Menemen, a törökök lecsója
Autentikus török étel. A lecsó török formája egy mennyeien szaftos tojásos étel, amit Törökországban leginkább reggelire fogyasztanak. Sok paradicsompürét vagy friss kockázott paradicsomot használnak fel hozzá, fedő alatt párolódik szinte végig az étel. Idős török nénikétől tanultam meg az elkészítését , nagyban hasonlít a mi verziónkhoz. Pammer Lívia receptje érkezik – egyenesen a piacról!
A legis legegyszerűbb kaporleves
Ha egyszer a kapor megveti a lábát egy kertben, onnantól szinte kiirthatatlan - mondta a nagyi. De miért is kellene kiirtani ezt a finomságot? Ha már úgy is gyönyörűen díszíti kerted, használd ki a remek lehetőséget! Mutatok egy remek nyári levest! Nem bánod meg!
Almás-ananászos csirkesaláta
Szerepelt már ez a saláta a maxkonyhaja.hu blogon, de most újragondolta a szerző. Készíthető bármilyen maradék szárnyas sültből, vagy akár egy kis grillcsirke maradékból is. Hozzá egy jó majonézes öntet, ropogós alma, és kész a laktató saláta. Dúsíthatjuk a kedvenc félkemény sajtunkkal, pár kanál ricottával vagy egy kis körtével is. És a végeredmény: hmmmmm...!
Spárga rakottasan az esti bulimhoz
Jönnek a barátaim egy kártyapartira, de már mindenki vadul fogyókúrázik. Nézzünk egy jó kis spárgás receptet! Ebben az a jó, hogy a zsúrkenyértől a különböző péksüteményekig minden jó hozzá! A spárga és a tojás pedig remek találkozó! Hát még a bulim?!...
Spárga és reggel
Ez az utóbbi idők legjobb reggelije – állítja az őrülten jó ételek tudója. az ötlet remek, hiszen itt a spárgaszezon, ráadásul május 1-je nem maradhat virsli-sör nélkül! Ez a recept pedig vacsorára is tökéletes lesz!
Medvehagymás krémmel töltött tojások a húsvéti asztalra
Előételnek, hidegtálakra, vacsorára egy vékony kis sonkaszelettel vagy a húsvéti ünnepek egyik fogásaként kiváló étel a medvehagymás krémmel töltött főtt tojás. Gyorsan elkészül és pikáns, különleges ízű finomságot tálalhatunk a családnak.
Eger, Hajdúszoboszló és Gyula a toppon
Megtelnek a wellness-szállodák a négynapos húsvéti hosszú hétvégén a Szallas.hu foglalási adatai szerint. Egy átlagos áprilisi hétvégéhez képest majd négyszeresére, míg a tavalyi húsvéthoz képest csaknem a duplájára nő a forgalom. Főtt sonkával, tojásfestéssel és állatsimogatóval várják a szállásadók vendégeiket.
Húsvéti tojástorta az ünnepi asztalra
Egy újszülöttnek mindig vicc új, és teszem hozzá, szerencsére mindig vannak újszülöttek! Nos, így esett erre a régi receptemre a választás. Indítsuk tehát a húsvéti készülődést ezzel az egyszerű, de az ünnepi asztalon rendkívül dekoratív finomsággal! Nincs sok macera vele, és pofon egyszerű!
Még mindig buli a locsolkodás
Továbbra is biztos program a locsolkodás húsvétkor. Tízből nyolc kislány számít a reggeli ébresztőre húsvéthétfőn, és édességgel, hímes tojással, illetve pénzzel várják a locsolókat – derült ki egy friss felmérésből.
200 millió éves találmány a kemény tojás
Leheletvékony, mégis kemény héjuk volt a dinoszauruszok fosszíliákban ránk maradt tojásainak - derült ki egy most publikált tanulmányból. A korábban általános, lágy héjat felváltó evolúciós újítás nagyjából 200 millió éve robbanásszerűen terjedt el a gerincesek több fejlődési ágában is.
Max házi krémese
Ismét egy gyöngyszem Cicaanya süti gyűjteményéből. A nagy kedvenc a házi krémes: igazából nem egy nagy kunszt, de el lehet cseszni. Rendesen, de Cicaanyának, hála az égnek, megy. Jól megy! Maxnak jól megy, most Ti jöttök!
Sonkás-burgonyás serpenyős Max konyhájából
Szeretem az egy edényes, serpenyős ételeket. Semmi túlzás, elkészült, és abban az edényben mehet is az asztalra: van benne tartalom, energia, és egy baráti összejövetel része lehet. Max szerint 30-35 perc alatt el is készül!
Tavaszi tojásos nokedli friss fejes salátával
Egyre inkább vágyjuk a tavaszt, a színeket, az illatokat. Éppen ezért Pammer Lívia konyhájában tavaszváró tojásos galuska, alias nokedli készült friss bébisalátával.
Hétköznapi tojáslevesem
Tojáslevesnek lenni nálunk nagyon jó. Egyszerűen azért, mert mindenki szereti. Rohanunk, dolgozunk, kapkodunk, de néha nem árt leülni egy forró csésze leves mellé, ami lehetőleg nem porból készült. Na ez pont ilyen! És pár perc alatt kész!
Céklahimnusz, cékla hummusz
Imádom a céklát, de ez számotokra nem újdonság! Az viszont már igen, hogy a Felelős Gasztrohős Alapítvány kampányt indított a hazai, egészséges ételek érdekében. A lényeg, hogy te magad legyél az alkotó, és így szerezz örömöt a párodnak Valentin-napra.
Dobd fel a gyerek reggelijét!
Napi energia- és tápanyagbevitelünk körülbelül 20-25 százalékát kell reggel elfogyasztani egészségünk érdekében. A legtöbb reggeli menüjavaslatban szinte kivétel nélkül szerepelnek gabonafélék, ezek mellé kiegészítésképpen pedig nyugodtan csempészhetünk például egy ízletes gabonakávét is. Szűcs Zsuzsanna dietetikus buggyantott tojást javasol rozsos pirítóssal, koktélparadicsommal, tejes gabonakávéval.