GASZTRO

Tejes-vajas zsemle
Mindig jó, ha van a tarsolyunkban néhány kipróbált, bombabiztos péksütemény recept, hogyha a körülmények miatt magunkra lennénk utalva, hogy ellássuk a családot szendvicsnek valóval. De ha szeretünk sütni, és nemcsak végszükség esetén állunk neki zsemlét készíteni, akkor különösen jól használhatjuk a receptet.

Ahol nem bűn... az édesség
Körtés-fekete teás torta, wasabis macaron, almás-fahéjas chia puding, citromos-marcipános keksz, málna-rózsa szörp – csak néhány azok közül az újhullámos édességek közül, amelyek a frissen megnyílt I Love Kex cukrászda kínálatát alkotják. A különleges ízkombinációkkal készült torták, kekszek, cake pop-ok és számos más édesség mintegy fele cukor-, glutén- és laktózmentes.

Japán gyümölcsnyárs bundázott sült fagylalttal
Igazi keleti desszert csupa olyan finomsággal, ami a magyar ízlésnek nagyon is megfelel. Ugyanakkor a sült fagyi biztosíték arra, hogy ezt a csinos tálat mindenki nagyon egzotikusnak fogja találni.

Madártej a mikróból
A madártejet sokan szeretik, de félnek az elkészítésétől, mert úgy gondolják, nehéz elkészíteni. Ha segítségül hívjuk a mikrohullámú sütőt, nagyon megkönnyíthetjük az életünket.

Húsgolyók zöldségágyon
Izgalmas recept, amelyben egyszerre készíthetjük el a húst és a köretet. Igazi hétvégi recept.

Almás süti
Az a süti, amiben alma van, már csakis jó lehet. Ez egy klasszikus pite, amit elkészíthetünk alma helyett más gyümölccsel is.

Vargabéles
Egy erdélyi szakácsnő alkotta meg állítólag e receptet, ami valójában tészta a tésztában. Sok túróval, mazsolával, vajjal, tojással készül, alul-fölül réteslap borítja.

Csíkos süti
A hagyományosan bevált recept: süss háromféle piskótát, kend meg vajas krémmel, állítsd össze a süteményt, és élvezd!

Ecetes sajtos rúd
Attól, hogy egy sós rúd hozzávalói egyszerűek, még lehet nagyon jó a végeredmény. Most is ez történt, hiszen ebben a sósban gyakorlatilag a liszten, són és margarinon kívül alig van más.

Sajtos, sós keksz
Igazi, klasszikus sós sajtos keksz receptje, amiben jó sok sajt van, pirospaprika, köménymag is, ahogy kell. Vékonyra nyújtsuk, hogy finom ropogós legyen!
Diós, narancsos kevert süti
Ez a kevert sütemény is nagyon lagzi-gyanús, amit Judit küldött nekünk, szerintünk ilyen típusú sütivel már mindannyian találkoztunk vidéki lagzikban. És milyen jó, hogy élnek még ezek a receptek!
Kiwis túrótorta
Itt a cáfolat arra, hogy gyümölcstortát csak nyáron lehet készíteni. Hiszen vannak gyümölcsök télen is, csak meg kell találni az éppen alkalmasat.
A tanyán minden megtörténhet, sőt, mindennek az ellenkezője is
Krisztián és párja egy alföldi tanyán élnek, és bármilyen furcsa, ez volt szívük minden vágya, annak ellenére, hogy még igen fiatalok. Főzni mindketten szeretnek, de ebben is remekül működik közöttük a munkamegosztás.
Habroló
Klasszikus cukrászdai sütemény a habroló, de otthoni körülmények között is el lehet készíteni. Tölteléke sokféle lehet, használjuk ki ezt a sokszínű felhasználhatóságot!
Hamis tiramisu torta
A tiramisúnak rengeteg változata van, készítik málnával, eperrel, pohárkrémként. Mutatunk egy olyan verziót, ahol a mascarpone helyét a tejföl veszi át. Érdekes megoldás!
Zabkekszes, kókuszos szelet
Ennek a sütinek a hozzávalóit olvasva is elkezd csorogni az ember nyála. Ha nem esszük magunkat degeszre belőle, még talán azzal is vigasztalhatjuk magunkat, hogy ez egészséges süti.
Mediterrán paprikáskrumpli
Csirkemell, burgonya, padlizsán, paradicsom, olívaolaj, nem is kell más egy tányérnyi boldogsághoz. Ezek a mediterrán népek tudnak valamit az élet értelméről!
Sütőben sült zeller panko morzsában
Nagyon szeretem a zellert. Mindegy, hogy húslevesben főtt, nyersen lakik egy salátában, esetleg majonézesen tálalják, minden formában jöhet. De a legjobban mégis a rántott zellerért vagyok oda. Bő olajban sütve is finom, de most kipróbáltam, milyen a sütőben sült - egészségesebb - verzió. A válasz egyszerű: irtó jó!
Rántásos rétes
A gasztroszerkesztő életében is eljön időnként a pillanat, amikor a klasszikus viccel szólva így hümmög magában: no, ezt már nem gondoltam volna! Bevallom, még soha nem hallottam a rántásos rétesről, de ki fogom próbálni.
Virslis partifalatkák
Ha virslit használunk a konyhában, legyen szó bármilyen ételről, lehetőség szerint törekedjünk arra, hogy a lehető legjobb minőségűt válasszuk. Érdemes mindig elolvasni a csomagoláson található információkat, nagyon hasznosak.
Brokkoli fasírt
Mi lehet egészségesebb, mint egy zöldségekből készült fasírt, amelyhez zabpelyhet használunk, és nem bő olajban sütjük, hanem sütőben, minimális olaj felhasználásával?
Kávés, diós kocka
Retró sütemény a javából, a pudingpor és a vajkrém elengedhetetlen hozzávalója, ami a mai modernebb sütési alapanyagok között kevésbé talál helyet. De ami régi, nem biztos, hogy nem is jó!
Szingapúr, ahol nem tudsz választani!
Lestár Móni igazi, XXI. századi sztárszakácsunk! Olyan remek recepteket töltött fel az otthonfozok.hu -ra, hogy szerkesztőségünkben el voltunk ragadtatva! A briliáns alkotásokat - ígéretünkhöz hűen - egy csodás KichenAid aprítógép képében háláltuk meg!
Lilakáposzta krémleves
Az utolsó dolgok egyike lenne, ami eszembe jutna, hogy lilakáposztából krémlevest készítsek. Viszont semmi olyan hozzávaló nincs ebben a levesben, ami amellett szólna, hogy ne próbáljuk ki ezt a merőben szokatlan ételt.
Körtével és vörösborral sült máj
A legtöbben rántva vagy resztelve készítjük a csirkemájat, legfeljebb még pástétomot készítünk belőle, pedig van ennél sokkal kifinomultabb módja is az elkészítésnek. Körtével és vörösborral készült ez a változat.
Málnás tiramisú
Babapiskótából nagyon sokféle desszert készíthető, a tiramisú a klasszikus babapiskótás édességek közé tartozik. Ha pedig málnával kombináljuk, isteni kombinációt hozhatunk létre.
Körtés, diós lepény
Körte, dió, kakaó - verhetetlen triót alkotnak. Szeretjük az olyan süteményeket, melyeknek összeállítása csak néhány percet igényel, viszont ellenállhatatlanul finomak. Ez is közéjük tartozik.
Tejfölös káposztaleves
Igazi téli leves, káposztával, hússal, tejfölös habarással. Ha ezt felveszed a menübe, elég utána egy könnyű tészta második fogásnak.
Szabolcsi töltött káposzta
Ahány ház, annyi szokás, tartja a bölcs mondás, és igaz ez a töltött káposztára is. Mert sokan szeretik a szabolcsi változatot, ami paradicsomban fő. Te próbáltad már? Györgyi most megmutatja, hogy csináld!
Kapros-tejszínes csirkemáj juhtúrós sztrapacskával
A csirkemáj igen változatosan felhasználható belsőség, és aki nem idegenkedik az ilyesmik fogyasztásától, ezt a receptet is valószínűleg szeretni fogja.
Sajtos ropogós
Hiába no, sajttal minden jobb! Megpirult sajttal meg pláne... Judit sajtos ropogós receptje nagyon egyszerű, a végeredmény viszont zseniálisan finom. Akkor jársz a legjobban, ha rögtön dupla adagot készítesz.
Őszibarackos chia puding
A chia mag nem gabona, mint ahogy sokan tévesen gondolják, hanem egy Peruban őshonos növény, az azték zsálya magja. Újrafelfedezése után gyorsan bekerült a szuperélelmiszerek közé, annyira egészséges. Próbáld ki te is, és ez az őszibarackos változat az egyik legjobb mód erre.
Kaszinótojás
A hidegtálak elengedhetetlen tartozéka a jó kaszinótojás, amit nem is olyan nehéz elkészíteni. Nem lesz olyan, mintha profi hidegkonyhán készült volna, mert lehet, hogy még annál is finomabb lesz!
8+1 mennyei páros
Krémes, selymes textúra, szemet gyönyörködtető, élénk színek, gyümölcsös ízek, fűszeres illatok, savak és cukrok harmóniája… tokaji borról vagy csokoládéról van szó? Mindkettőről, mégpedig ezúttal együtt! Fedezzük fel együtt a tokaji borok és a csokoládé rengeteg közös vonását. Adjuk át magunkat a komplex színek, illatok, ízek, sőt – mint alábbi cikkünkből kiderül: hangok! – által nyújtott élményeknek. Ajánlunk 8+1 csodás Holdvölgy-Harrer párost, amelyeknek senki sem fog tudni ellenállni!
Heni mindenre kész!
Soha nem nyertem még semmit! Így kiáltott fel Juhász-Váczi Heni, amikor felhívtam, hogy Övé a háziasszonyok álma, egy KichenAid robotgép! Rengeteg, jobbnál jobb receptet töltött föl az otthonfozok.hu oldalunkra, és amiből kiderült, olvasóink ugyan szeretik a klasszikus magyar konyhát, de imádják a reform megoldásokat is!
Kenyérlángos
Ez a krumplis kenyérlángos tökéletes ebédre, vacsorára, de kerti partik sztárja is lehet. Minél gazdagabban rakod meg a tetejét, annál finomabb. Szinte bármit rátehetsz, mi szem-szájnak ingere. Sütőben ugyanúgy megsütheted, mint kemencében.
Csirke cacciatore édesburgonyával
Az olasz cacciatore (ejtsd: kaccsatóre) magyarul annyit tesz: vadász. Tehát a csirke cacciatore valójában egy vadász módra készült étel, általánosságban elmondhatjuk róla, hogy a hagyma, a zöldségek, a vörös bor és a paradicsom alapvető hozzávalója az ételnek.
Fűszeres sült paradicsomleves sajtos, újhagymás, duplán sült burgonyával
Nagyon-nagyon izgalmas ez a paradicsomleves, aki egy kicsit is kedveli ezt a műfajt, annak feltétlenül ajánlom kipróbálásra, mert minden bizonnyal páratlan élményben lesz része a leves kanalazásakor.
Túrófánk
A fánkot mindenki szereti, legalábbis én még nem találkoztam olyan emberrel, aki visszautasította volna. Ez a túrófánk pedig végtelenül egyszerű, nem kell keleszteni, mégis a fánkozás szuper élményét adja. Mindenkinek ajánljuk szeretettel Kard Éva receptjét.
Ropogós kacsacomb grillezett sárgarépával, spenótos rizzsel
A recept egyáltalán nem bonyolult, még ha viszonylag hosszú is a leírása. Tipikus példája annak, amikor jó alapanyagokból, nem nagyon sok munkával szuper finom ételt varázsolunk az asztalra.
Dán briós diós mogyorókrémmel töltve
Nem egy tíz perc alatt összedobható sütemény receptje ez, de különleges a végeredmény, ez bizonyos. Kicsit muffin, kicsit briós, kicsit krémes töltött süti, a tészta felcsíkozása meg olyasmi, mint mikor csörögefánkot készítünk. Egy ráérősebb hétvégén megéri kipróbálni.
Somlói kocka
Ez a recept nem az igazi, nem a klasszikus somlói galuskára alapoz, hiányzik belőle a diós piskóta és a csokoládé öntet, ráadásul a pudingpor sem igazán autentikus, de somlói illúziónak tökéletes lehet. Ne használjanak hozzá növényi tejszínt, ez a sütemény megérdemli a valódi habtejszínt.
Kókuszos szelet
Érdekes ennek a kókuszos süteménynek az elkészítési módja, az összekevert tésztát tepsibe öntjük, és az előzőleg megfőzött és kihűtött pudingot a tetejére szaggatjuk, csak ezután kerül a sütőbe. Érdemes kipróbálni, nagyon finom.
Baconbe tekert csirkemáj aszalt szilvával
Ideális vendégváró étel, mert jóval a vendégek érkezése előtt elkészíthető, elég akkor sütni, ha megérkeztek. Hidegen is, melegen is kitűnő. Adhatunk mellé salátákat, rizst, burgonyát, ahogy szeretnénk.
Csirkecombok zöld köntösben, lila karfiolpürével
A csirkecomb önmagában nem túl izgalmas alapanyag, de Györgyi néhány ötlettel igencsak vonzóvá, és nem utolsó sorban látványossá tette, amely látványhoz a lila karfiol is hozzájárul.
Karalábé krémleves kakukkfüves húsgombóccal
A karalábélevest sokan ismerjük, szeretjük, de ahogy Kard Éva készíti, az eltér a megszokottól. Krémlevest készít a karalábéból, majd apró, kakukkfűvel ízesített gombócokkal tálalja.
Mesy szelet
Sütés nélküli finomság, mindenféle földi jóval. Túró, tejszín van benne bőven! Ideális sütemény forró nyári napokra, amikor ennénk valami édeset, de a sütőt nem akarjuk bekapcsolni.
Tepsis csirkecomb vele sült újkrumplival
Kard Éva küldte be ennek az ínycsiklandó csirkecombnak a receptjét, amelynek legnagyobb előnye - azon túl persze, hogy isteni finom -, hogy egy edényben, egyszerre készül a hús és a köret.