GASZTRO

Zabpelyhes, áfonyás keksz
Kell néha egy kis kényeztetés az embernek, ehhez kétség sem fér. Különösen ilyen ronda időben, amikor hideg szél nyargalászik az utcákon, már kora délután sötét van, és úgy nagyjából pont semmihez sincs kedve az embernek. Kivéve... kivéve néhány kekszet.

A görögök legjobb ötlete, a muszaka
Érdemes kipróbálni más nemzetek konyháinak klasszikus receptjeit, ezzel nemcsak szuper íz-élményekben lehet részünk, de megtanulhatunk más konyhatechnikai eljárásokat is. A görögök muszakája remek kiindulópont, hogy körülnézzünk a nagyvilágban.

Citromos, mákos keksz
Bizony ez is egy olyan kekszes-dobozba-vele típusú finomság, aminek a sütéséhez 12 perc kell, az összekeverése még annál is kevesebb, a legtöbb időt a hűtése veszi igénybe. Ám van egy remek hírem! Ez a tészta istenien fagyasztható, elég a rudakat betenni a mélyhűtőbe, és csak elő kell kapni belőle, ha szükség mutatkozik egy jó kekszre.

Majonézes kukorica Mártinál
Gyerekkorom óta imádom a majonézt és a tartárt. Ami ezzel készül, az csak jó lehet! Így van ez a kukoricával is! Nem éppen fogyókúrás recept, de például hideg sültekhez egészen kiváló! Karácsony este is jó hasznát veheted! Ha előre lesütsz valamilyen húst, akkor ezzel tálalhatod! Ráadásul, nekem kell kapkodni, nehogy kihűljön. A hideg ünnepi vacsora ugyanolyan jó, és előre tudsz vele készülni.

Sült paprikakrémleves
Először egy jó nevű balatoni étteremben kóstoltam ezt a levest. Forró nyár volt, a leves pedig hűsítően hideg. Igazi felüdülés volt. Ámde miért ne ehetnénk ilyen finomságot télen is, melegen? Semmi akadálya nincs ennek a verziónak sem.

Ez igen! Csúcson a pálesz!
Óriásit javult a pálinka minősége a hatósági mérések alapján, amihez fontos kutatások is hozzájárultak – derült ki a szakma és a döntéshozók részvételével szervezett konferencián. A Baján, a Városháza dísztermében megtartott tanácskozás a termelés, a fogyasztás kultúrája és a közösségformálás köré épült...

Gyömbéres, mézes ital megfázás ellen
Nem is mondanám receptnek az alábbi leírást, az viszont igaz, hogy nagyon jó szolgálatot tesz megfázás, meghűlés esetén ez a gyors ital. Átmelegít, a gyömbér fertőtlenít, a méz szintén antibakteriális hatású, és inkább ilyen természetes készítményeket igyunk, mint a gyógyszertári forró, méregdrága italporokat.

Hamis gulyásleves a hétköznapokra
Mitől hamis egy gulyásleves? Attól, hogy nincs benne hús. Az én hamis gulyásom mégis tartalmaz húst, és attól nevezem hamisnak, hogy nem marhából, ürüből készül, mint a gulyás általában, hanem csirkehúst csempésztem bele.

Gyors chilis bab
Vannak azok a napok, amikor semmi másra nem vágysz, mint egy gyors vacsorára, ami átmelegít, kicsit fel is ráz a fáradtságból, és ami mellett el lehet beszélgetni a családtagokkal a tányér fölött. Nos, ez pont ilyen recept.

Anyukám mese almása
Gyerekkoromban sokszor ez volt a telitalálat! Imádtuk a húgommal! Sőt, még Apa is nagyon kedvelte! Alma télen mindig volt! Hát még egy kis dióval meghintve, na ez tényleg maga a mese! Nagyon egyszerű, és mégis elég ahhoz, hogy elkápráztassa a családot, a vendégeket! Igazi karácsonyi süti is lehet belőle!
Kenyérlángos, a magyar pizza
Ugye tudjuk, hogy a töki pompost nem akkor találták fel, amikor a kézműves vásárokon és fesztiválokon elkezdték árulni méregdrágán? De nem ám! Régen, amikor kemencében sült a kenyér, a megkelt tésztából mindig lecsippentettek egy darabot, amit a gyerekeknek sütöttek meg, aztán a kamrában található finomságokkal gazdagon megrakták. Őrizzük meg a hagyományainkat, és bátran álljunk neki a pompos sütésnek otthon is!
Kókuszos panna cotta pite gyümölcsökkel és Raffaelloval
Fördős Zé gaszroblogger nem főz karácsonyi menüt, ám megosztotta velük egyik legkedvesebb desszertjét. A panna cottás gyümölcsös pitének már a látványa is emeli az ünnep fényét. Hát még az íze!
Csicsóka krémleves
Vannak ételek, amelyek - mondjuk ki az igazságot, egyáltalán nem szépek. Ez a leves is azt a tábort erősíti, de az íze nagyon kellemes, diós, a bacon chips remekül illik hozzá. Arról nem beszélve, hogy szuper egészséges, mivel a csicsóka igen előkelő helyet foglal el az egészséges zöldségek listáján.
Gyors vacsora: töltött csirkemell
Nálam mindig van a mélyhűtőben csirkemell filé, így aztán sosem jövök zavarba, ha hirtelen kell valamit villantani. Tejföl, sajt szintén van a fridzsiderben, az aszalt szilva pedig helyettesíthető akár barackkal, paradicsommal.
Póréhagyma torta
Mindig jó, ha tartunk a hűtőben leveles tésztát, számtalan varázslatos ételt rittyenthetünk belőle igen rövid idő alatt. Választhatunk a friss tészta és a fagyasztott között, nyilván mindkettő jó, a frissel azonnal lehet dolgozni, viszont a mirelit hónapokig eltartható.
Kukoricás muffin - meglepő és finom!
A muffin nem olyan rég hódított teret kis hazánkban, és viszonylag kevesen készítik sósan. Pedig a sós változat is kitűnő, rendhagyó és remek körete lehet akár húsoknak is, de simán el tudom képzelni tepsiben sütve, felkockázva is.
Bajadér szelet videó - így készítsd ezt a finomságot
A bajadér nevű édességet sokan ismerhetik nyári, horvátországi nyaralásaikból, ott lehet kapni ezt az isteni finom desszertet. Megmutatjuk, hogyan kell házilag elkészíteni. Karácsonyi gasztroajándéknak is kiváló!
Hatszáz mézeskalács jótékony célra
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) minőségi, termelői magyar mézből készült mézeskalácsok adományozásával kívánja szebbé tenni az ünnepet a nélkülöző családok számára. Az elkészült mézeskalácsokat a Baptista Szeretetszolgálat ajándékozza oda december 19-én a VII. kerületben élő, rászoruló családoknak.
Pirítósban sült tükörtojás
A kedvenc reggelim. Simán el tudok pusztítani belőle kettőt is egy ültő helyemben. Pofonegyszerű, ezért aztán érdemes kényeztetni magunkat vele reggel, még akkor is, ha akár öt percet is el kell töltenünk miatta a tűzhely mellett állva.
Párolt lilakáposzta
Sült húshoz, disznótoros mellé elengedhetetlen köret. Nemcsak a szép színe miatt szeretem készíteni, de a pikáns kicsit édes, kicsit savanyú ízét is imádjuk. Lehet, hogy nem szokványos, de én csirke mellé is nagyon szívesen fogyasztom.
Krumplis tészta
Nagy otthoni kedvenc. Hogy mitől? Az egyszerűségétől. A tiszta ízeitől. Hogy gyakorlatilag bármikor összedobható. Hogy gyorsan elkészül. Hogy lehet mellé savanyú uborkát, uborka salátát enni. Hogy olcsó. De ez mind kevés lenne, ha nem lenne olyan őrületesen finom. A barátnőmtől tanultam, hogy tegyek a tetejére egy kanál tejfölt, úgy még finomabb!
Gravlax színes céklákkal,- ahogy egy gasztroblogger készíti
Fördős Zét, a népszerű gasztrobloggert a napokban egy izgalmas workshopra hívták meg, ahol három fantasztikus ünnepi finomsággal lepte meg a résztvevőket. Ennek a különleges lazacos ételnek az elkészítését is elleshették tőle.
Egyben sült töltött karaj
Töltött karaj variáció számtalan van, ezt a sonkával, sajttal töltöttet kipróbálásra ajánlom, a sajt egyszerűen eltűnik belőle, de nem megy messzire, hanem beszívódik a húsba. Egyszerűen isteni!
Karácsonyi könyvajánló: Magok a konyhában
A karácsony közeledtével megélénkül a mozgolódás a szakácskönyvek körül is, egészen pontosan most dobják piacra az új szakácskönyvek csaknem teljes skáláját a könyvkiadók. Érthető ez, hiszen a szakácskönyv nagyon is ajándéknak való, főleg, ha azt tekintjük, hogy igencsak borsos az áruk. Bezselics Ildikó harmadik szakácskönyve a BOOOK Kiadó gondozásában jelent meg, ezt ajánlom most figyelmetekbe.
Gyümölcsös nápolyi - a sütés nélküli csemege
Hosszú téli esték, de még a vasárnapi családi mozi délutánok kedvelt csemegéje is lehet, ez a különleges, szárított gyümölcsös sütés nélküli nápolyi. Ilyet nem találsz a boltokban!
Ischler
Én évtizedekig azt hittem, nem szeretem az ischlert. Aztán egy véletlen folytán kiderült, hogy nagyon is szeretem - azt, amit én sütök. Még jobb cukrászdákban is csak fűrészpor szárazságú darabokat lehet kapni, pedig az ischler egy csoda sütemény, ha minden benne van, aminek benne kell lennie.
Mákos, szezámos barhesz készítése
A zsidó konyha alap süteménye a barhesz. A videóban megnézhetitek, hogyan készül a speciális fonás - nem nehéz! -, hogyan kell mákba mártani a barhesz tetejét, és hogyan kell megsütni. Összefut az ember szájában a nyál, és legszívesebben futna a konyhába sütni.
A borok királya, a királyok bora
Azzal dicsekedhetünk mi, magyarok, hogy e földön terem a világ talán egyik leghíresebb bora. A rendszerváltás után kicsit megfakult fénye, de azóta felnőtt egy új borász nemzedék, és ismét teljes szépségében pompázik a zamatos nedű! Nagyon sokunk ünnepi asztalán ott lesz majd a tokaji, de vajon tudod-e mi az a tokaji aszú?
Egészséges kölesfasírt
Tudom, a kölest legtöbben madáreleségnek tartják, pedig ideje lenne felülvizsgálni ezt a nézetet. Földünk népességének jó része alap táplálékként fogyasztja az évezredek óta termesztett, egészséges kölest. Legalább hetente egyszer javasoljuk fogyasztani mi is, mert olcsó és rendkívül egészséges gabonaféle, mely ráadásul nem tartalmaz glutént.
Kuglóf, a békebeli sütemény
A kuglóf alapvetően egy magas, kerek, nagyjából bő 22 cm átmérőjű, szeletekben kínált, tartalmas, édes kalácsféle, amely tradicionálisan élesztővel, sok tojással és vajjal készül.
Kolbászhússal töltött, baconbe csavart szűzérme
Nem tudom, mások konyhájában hogy van ez, nálunk a szűzérme ünnepi étel. És nem elsősorban az ára miatt, bár az sem elhanyagolható. Az alábbi recept jól variálható, tölthetjük gombával, májas töltelékkel, de el tudom képzelni kuszkuszos-gyümölcsös béléssel is. Elkészítése könnyű, előkészíthető előző nap is, egyszóval ideális ünnepi recept.
Így süss palacsintát
Ha sosem sikerül a palacsintád, ezt a videót neked ajánljuk, ebből megtudhatod, hogyan csinálják a profik.
Békési az Ország Söre
Négyféle komlóból, háromféle malátából állította össze díjnyertes sörét a békésszentandrási Szent András Sörfőzde. Húsz hazai kis sörfőzde versengett a címért.
Samoza
Közép-ázsiai tésztaétel, melyet vagy sütőben, vagy olajban sütnek ki. Tölteléke vagy zöldség, vagy darált hús, jellemzően bárány. Háromszög alakúra formálják, Indiában nem maradhat el mellőle a jellegzetes mentaszósz.
Csirkemell párolt gyümölcsökkel
Évekig, amíg a gyerekeim kicsik voltak, semmi más nem lehetett a szentestei vacsora, csakis ez a párolt gyümölcsös csirkemell. Egyszerűen imádták. Óriási könnyebbség kisgyerekes családoknál, hogy ezzel nem kell előre készülni, sakkozni az idővel, elég, ha előző nap gondoskodtunk arról, hogy legyen otthon három-négy féle gyümölcs.
Márti salátája a csábításhoz
Ez igazi ízorgia! A számomra nagyon kedves előételt ünnepi alkalmakra szánom. Most például egykori, legkedvesebb kollégáim, barátaim tiszteletére készítettem - teljes megelégedésre! A fickósító salátám a karácsonyi ünnepi asztalon is megállja majd a helyét!
Füstölt sajtos burgonya saláta
Ezzel a salátával nyugodtan előállhatunk az ünnepekkor is, hiszen bármilyen rántott vagy sült hús mellé kiváló. Az alma és a füstölt sajt együtt is nagyon jól harmonizálnak, a burgonyával és a kissé savanykás tartás mártással pedig egészen különleges aromákat hoznak létre.
Diós puszedli
Egyike a kedvenc karácsonyi aprósüteményeimnek, mert gyerekkorom ízeit idézi vissza. Háziasszonyként pedig roppant módon megbecsülöm, hogy egyszerűen és gyorsan készíthető. Ez ünnepek táján bizony nagy előny!
Így savanyítok én lila hagymát
Egyszerűen imádom ezeket a vastagfalú csatos üvegeket. Remekül használom mindenféle tárolásra. Ilyenbe szűröm le a sült libamájat, vagy a kovászos uborkát, és már mehet is a hűtőbe! Már az pompás, ahogy az ételek rám mosolyognak a polcokról. Ehhez az őszi-téli recepthez is ajánlom. Még tálaláskor is pompásan néz ki! Bár megérte volna a nagymamám, akitől ezt a receptet is tanultam!
Kuszkusz fahéjjal és almával
A kuszkuszt sokan gondolják apróra zúzott búzának, ezzel szemben a kuszkusz valójában tészta, mely úgy készül, hogy daraszemeket nagyon finom lisztréteggel vonnak be, így azok könnyebben magukba szívják a nedvességet. Kinézetre inkább gabonafélének tűnik, és megfőzni is úgy szokás. Észak-Afrikából ered, de a világ minden táján ismerik.
Pikáns gyümölcssaláta, amit imádni fogsz
A gyümölcssaláta jó dolog, felhasználható benne minden otthon fellelhető gyümölcs, akár konzerv is, és olyan gyümölcsöket tehetünk bele, amiket szeretünk. Édes ízével remek desszert, de próbáld ki pikánsan, egy kevés rokfort sajttal is!
Daramorzsa
Gyermekkorunk nagy-nagy kedvence, legalábbis én imádtam, és a gyerekeimnek is gyakran készítettem. Mirelitből. Azt csak fel kellett melegíteni, és lehetett asztalhoz ülni. Hogy ez a verzió mennyivel, de mennyivel finomabb, azt el sem lehet mondani.
Caprese saláta
A meleg nyarak legklasszabb ebédje, vacsorája, bármikor jöhet, csak egy a fontos: legyen otthon friss bazsalikom, mert anélkül semmit sem ér. Ezt szárított fűszerrel nem érdemes elkészíteni, mert mindennek a alfája és omegája, ahogyan a bazsalikom íze összeolvad a paradicsoméval és a mozzarellával. Miután hála az égnek már télen is lehet friss fűszernövényeket kapni, a caprese négy évszakos saláta lett.
Pizzakészítés otthon
A pizza alapja egyszerű kenyértészta, és mint ilyen, az emberiség egyik legősibb étele. Különböző területeken más-más formában öltött testet, de a laposkenyér az alap, melyről szó esik már Vergilius egyik művében is, Krisztus előtt 20-ban.
Ütött a forralt bor utolsó órája
Vége a kétes minőségű forralt boros karácsonyi vásároknak és a cipekedésnek – a prémium boros rendezvényeiről ismert Winelovers az ünnepek előtti kóstolás és vásárlás XXI. századi generációját hozza el Budapestre. Indul a Pezsgő és Aszú kóstoló és vásár!
Brokkoli pesto
Pestót készíteni nem csak a nyári hónapokban lehet különböző zöld levelekből, télen sem kell lemondanunk erről az üdítő színű finomságról. Készítsük brokkoliból, tálaljuk bármilyen tésztával.
Feta sajtos hajdina
A hajdina csodás gabona, a keserűfűfélék családjába tartozik, és története igen messzire nyúlik vissza. Mostanában reneszánszát éli, tekintve, hogy igen sokféleképpen lehet felhasználni, akár a magokat, akár az abból készült lisztet, és mivel gluténmentes, sokan használják napi szinten a hajdinát.
Csokiszalámi
Mindenki szereti – az is, aki nem vallja be -, úgyhogy ezzel a csokoládé szalámi recepttel nem tudunk mellélőni. Sokáig eltartható, lehet belőle vékony szeleteket vágni – már akit ez érdekel… -, és sokféleképpen ízesíthető.