GASZTRO

Borleves
A borleves tipikusan karácsonyi étel a magyar családok jelentős részénél, olyankor inkább édes borból készül. De hol van az írásban lefektetve, hogy csak az évnek ezen a napján ehetünk borlevest? Készítsük félszáraz, félédes borból, tálaljuk más betéttel, mint az ünnepen, és máris van egy szuperül használható hétvégi levesünk.

Klári bursenje - buliba küldve
Családi ünnepeink remeke ez az egyszerű kence. Férjem unokatestvére a nagy tudora. Nincs olyan közös buli, ahol ne lenne ilyen (az én kolbászos kiflim mellett)! Kenhető sós kekszre, pirítósra esetleg pogácsára. A karácsonyi vagy újévi partiban is jó szolgálatot tesz!

Burgonyasaláta majonézzel, tojással
Karácsony táján gyakrabban készítünk burgonya salátát, mint egyéb időszakokban, jól jön a rántott hal mellé, vagy egyéb húsételek mellé köretnek. Ez a verzió kicsit krumpli, kicsit tojás saláta, és annak, aki mindkettőt szereti, ideális párosítás.

A legjobb csokis keksz
Csokoládéval minden jobb, és ez egészen biztos. A csokoládé egészséges is, már feltéve persze, hogy megtartjuk a mértéket a fogyasztásában, ami ugyebár nem is olyan könnyű. Ez a csokis keksz világbajnok a maga nemében, biztos, hogy nem csak egyszer fogod elkészíteni.

Bakonyi sertésborda
Ez a tejfölös, gombás hús a magyar konyha egyik ikonikus darabja, sokak kedvence, bármikor könnyedén elkészíthető vacsorára. Ha valaki nem szereti a sertéshúst, csinálhatja csirkéből vagy akár pulykából is.

Meggyes-mákos muffin
A mákos süteményeket meggyel megbolondítva igen finom, komplex ízhatást érhetünk el, a meggy szaftosabbá teszi a süteményünket. Ezt pite, muffin és torták esetében is alkalmazhatjuk. Lassan klasszikus párosításnak számít, ami nem csoda, mert nagyon finom!

Sajtos-darált húsos rétes
Van a túrós, a mákos, a káposztás, és a többiek. Rétesből sokan, sokfélét ismernek, de ez a darált húsos változat talán még újdonság. Természetesen kész réteslapokból sütöttük, egy hétköznapi vacsorára. Felejthetetlen!
Moscauer
A moscauer minden cukrászdában, ahol kapni lehet, igencsak drága sütemény, ami persze érthető, hiszen a benne lévő csonthéjasok sem olcsók. Elkészíteni azonban akár egy gyerek is el tudja, és egészen biztos, hogy otthoni körülmények között jóval olcsóbban tudjuk előállítani, mint ha megvásárolnánk.

Bögrében sült sütemény - mikrós édesség 5 perc alatt
Ha hiszed, ha nem, tényleg 5 perc! Ez az édesség tökéletes olyan esetekben, amikor villámgyorsan kell varázsolni valamit az édességvágy azonnali csillapítására. Vagy ha váratlanul vendégek toppannak be, és szeretnénk őket megkínálni valamivel. És akkor is jól jön, ha csak úgy ennénk valami finomat.

Saslik, nemcsak nyárson
Saslikot vagy rablóhúst nemcsak nyáron, nyárson készíthetünk, hanem a lakásban is, jól felforrósított rácsos aljú grill serpenyőben is. A lényeg, hogy a húst alaposan bepácoljuk, és hogy magas hőmérsékleten süssük. Ha végeztünk, egy alapos szellőztetés ráfér a konyhára, de a tányéron lévő étel minden macerát megér.
Vanília puding zacskó nélkül
Nem vagyok ellensége annak, hogy amennyire lehet, megkönnyítsük a saját dolgunkat a konyhában. De azt soha nem értettem meg, miért kell zacskós pudingporból főzni a pudingot, amikor a klasszisokkal finomabb házi változat pont ugyanannyi időbe telik, mint a zakócsat megfőzni.
Brownie
A brownie-ban az a jó, hogy nem sül teljesen szilárdra, a közepe mindig egy kicsit krémes marad, és az valami isteni! A leírásból látható, hogy igazán nem egy nagy etwas összedobni, inkább ahhoz kell nagy önuralom, hogy ne tüntessük el az egész tepsinyi mennyiséget egyedül.
Télapóváró pudingos kekszkockák - sütés nélkül
Nagyon egyszerű kekszes pudingos sütit készítettünk, és még a sütőt se kellett bekapcsolni hozzá. Egy finom tea mellé igazán mutatós vendégváró desszert, nemcsak az ünnepnapokra.
Fish and chips, az angol tuti
Londonban járva kötelező kulináris elem a fish and chips, azaz sörtésztában sült hal fogyasztása sült krumplival. Ettem már klasszikus módon tálalva, újságpapírból, de ettem közepesnél jobb étteremben is, ahová az első látogatást követően muszáj volt minden nap elzarándokolni a megérdemelt fish and chipsünkért. Pedig nem is vagyok nagy halrajongó. Na de egy frissen sütött, néhány órája lehalászott tőkehalnak ki tudna ellenállni?
Gyümölcskosárka pudinggal
Tulajdonképpen azt is mondhatnám, hogy retro süti, de minden alkotóeleme időtálló, sosem megy ki a kulináris divatból, és ha ügyesek vagyunk, elkészíthetjük olyan dekoratívra, hogy mindenkinek leesik az álla, aki meglátja. Igazából bármilyen gyümölcs jó hozzá, nincs idényhez kötve tehát az elkészítése.
Sült hal citrom mártással
A magyarok sajnos kevés halat esznek, hiába, nem vagyunk tengerparti nemzet sajnos. Ünnepek táján azért megugrik a halfogyasztás, ehhez mutatunk most egy nagyon kellemes receptet. Tengeri halból is nagyon finom, de ha ahhoz nem jutunk hozzá, fogasból is kiváló.
Aszalt paradicsomos ciabatta
Szintén egyik konyhai kísérletem eredménye, ami olyan jól sikerült, hogy örökre bevonult a családi repertoárba. Leggyakrabban hétvégén készítem, hogy másnap legyen mit csomagolni a család munkába induló férfi tagjainak. A kenyérsütő gép pedig szinte minden munkát elvégez helyettem.
Így készül a másnapos mézes puszedli
Az ünnepi hangulathoz nélkülözhetetlen a csokoládé, a narancs és a fahéj illata, s ezek rendszerint a mézes sütemények alapanyagai is. Ez a nagyon finom puszedli egynapos pihentetés után alakul finom süteménnyé. Ezért másnapos. Harmadnapra viszont láthatatlanná válik, ha nem vigyázunk!
Töltött gomba
Mint minden remek ételre, erre is igaz, hogy gyorsan elkészül, számtalan módon variálható, és még látványos is, ha megadjuk a módját a tálalásnak. Ez a verzió most sajtkrémmel és túróval készült, de tölthetjük a gombát sajttal, sonkával, zöldségekkel, de akár darált hússal is.
Aranygaluska, a nagy klasszikus kedvenc
Nagy klasszikus, szeretjük, ünnep számba megy, ha elkészítem, mert bár a kenyérsütő gép segítségét igénybe véve gyerekjáték az elkészítése, mégis, mire asztalra kerül, minimum 2, de inkább 2 és fél óra telik el az ötlettől az evésig. Horváth Ilona receptje szerint készítem, mindig kiváló minőségben sikerül, úgyhogy bátran ajánlom.
Kókusztejes tőkehal spárgával
A tőkehal nem igazán elterjedt Magyarországon, de időnként hozzá lehet jutni a Nagycsarnokban, esetleg fagyasztottat is használhatunk ehhez a recepthez. Könnyű tavaszi jelleget ad neki a spárga, de szezonon kívül készíthetjük zöldborsóval is.
Házi készítésű ravioli spenóttal töltve
Házi tésztát készíteni maga a mennyország! Az ember elfeledkezik minden bajáról, amíg a tésztát nyújtja, tölti, abajgatja. Az egyik legjobb terápiás elfoglaltság. És ha nem fogy el a tészta frissen, nyugodtan megszáríthatjuk, jó lesz később. No nem a raviolit, az kizárólag frissen jó!
Csokis tuti Mártiéknál
Mindig ünnepi az a süti, ami csokival készül! Ezt a receptet egy barátnőmtől tanultam, aki ebben a műfajban általában - vagy legyek teljesen őszinte, teljesen - ügyesebb, mint én! Ő egyébként brownienek nevezi, de ezt a szót saját interpretációmban nagyképűnek tartanám! Próbáljátok ki előre, hogy az ünnepre tökéletes legyen! Hajrá!
Sajttal, tejszínnel sütött csirkemell
Széll Tamás mesterszakács mutatja meg ennek az egyszerű, de ízletes ételnek az elkészítését, amit akár a hétvégi menübe is beilleszthetünk.
Márti mézes csirkéje
Már tervezgetem a karácsonyi menüt! Ahogy lapozgattam a receptjeim között, ezt találtam. Egy barátnőmtől tanultam, náluk karácsony első napján mindig ez a menü. Annyira emlékszem erre a pompás ízre, hogy a hétvégén én biztosan elkészítem! Jó étvágyat nektek is!
Paradicsomleves sajtos pirítóssal
Konyhai ténykedésem egyik sarokpontja volt a paradicsomleves. Imádtam enni, képtelen voltam elkészíteni. Ha az állaga megfelelő volt, az íze volt csapnivaló, ha sikerült valami aromát belecsempésznem, akkor híg lett, vagy épp olyan sűrű, hogy megállt benne a kanál. Tartott ez mindaddig, amíg egy szép napon a kezembe került egy doboz paradicsom ivólé.
Piskóta készítés
Sok háziasszony nemcsak hogy retteg a piskóta készítésétől, de neki se áll, mert biztosan nem fog sikerülni, szalonnás lesz a közepe, nem jön fel magasra. Mindegy, hogy milyen metódus szerint készítjük el - bár sokat variálni nem lehet vele -, ha van egy tuti receptünk, tegyük el jó alaposan, és használjuk mindig azt, ami egyszer már bevált. Ez a recept ilyen.
Omlett, a csodás reggeli
A tojás ideális reggeli étel, sokféle módon elkészíthetjük, és például ezt az omlettet variálhatjuk is, ahogy csak eszünkbe jut. Tálalhatjuk sonkával, sajttal, párolt zöldségekkel, adhatunk hozzá pirítóst, croissant, friss kiflit.
Virsli leveles tésztában
Ha ilyet tálalsz vacsorára, a gyerekek imádni fogják, a felől kezeskedem! Különösebb konyhatechnikai képzettséget nem igényel az elkészítése, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezzel lehetetlen mellélőni. Még akár házibuliban is bevetheted, sör mellé is kiváló.
Sajtos stangli
Ünnepek közeledtével mindig kiderül, hogy jó sós rágcsálni valókból sosem elég. Gyorsan össze lehet őket dobni, nagyon népszerűek a vendégek körében, és az ebéd vagy vacsora után a sör vagy a bor mellé el-elfogy egy adag belőle. De ha este filmmaratont tervezel a pároddal, akkor is jól jön néhány darab sós stangli.
Romani Gastro. Hagyományosan. Másképp.
A karácsony közeledtével megélénkül a mozgolódás a szakácskönyvek körül is, egészen pontosan most dobják piacra az új szakácskönyvek csaknem teljes skáláját a könyvkiadók. Érthető ez, hiszen a szakácskönyv nagyon is ajándéknak való, főleg, ha azt tekintjük, hogy igencsak borsos az áruk. Egy csodálatosan színes, izgalmas darabot ajánlok most a figyelmetekbe.
Szilvás gyönyör
Csodákra képes a méz, az örök ifjúság kulcsa! Legalább is az ókorban így tartották! Szerintem most is egy csoda, hát még ha cukor helyett egy csomó helyen használod! Itt van például egy turmix. Szilvát ma is találsz a nagyobb szupermarketekben, de variálni is lehet más gyümölcsökkel!
Sajtos-sonkás rizs
Ez amolyan retró étel, de nagyon finom, ráadásul sok teendőnk sincs vele azon kívül, hogy a füstölt húst meg kell főzni, de hát az fő magától, nem kell mellette állnunk. Akár hétvégére is ajánlom, amíg kitakarítjuk a lakást, elkészül az ebéd.
Krumplis pogácsa
Van-e jobb egy langyos, pihe-puha, friss pogácsánál? Aligha. Egy pohár teával vacsorára is jó, sörrel, fröccsel meg bármikor jöhet. Elképzelni sem tudom, hányféle variáció receptje járhat kézről kézre, de a sorba ez a darab is bátran becsatlakozhat, nagyon tuti darab!
Vörösboros marha casserole
Hogy mi az a casserole (ejtsd: keszrol)? Valójában egy vasedény, de az abban készült rakott, lassan sült ételeket is így hívják. Ez a vörösboros marharagu a világ egyik legjobb étele, az angol konyha remeke, és ebben a kategóriában azért nem sok étel indulhat a címért.
Így készül a pizzatészta
Nem kell mindig telefonon pizzát rendelni, ahányszor megkívánod. Nyugodtan elkészítheted te is, ehhez nyújtunk segítséget ezzel a videóval, amiből minden, de minden kiderül, alig egy perc alatt.
Vajon mit főznek a szomszédaink karácsonykor?
Idén a te feladatod lesz a karácsonyi vacsora elkészítése? Pánikra semmi ok! A legjobb séfek sietnek segítségedre, hogy az ünnepi vacsorára érkező szeretteidet garantáltan lenyűgözd. A TLC A legjobb karácsonyi vacsora című sorozatában egy magyar, egy bolgár, egy román és egy szerb séf mutatja be – a szó legszorosabb értelmében – a régió karácsonyi tradícióit, már ami a kulináris élvezeteket illeti.
Halpástétom - hidegtálakhoz is
Nemrég egy fogadáson találkoztam ezzel a finomsággal - modern hidegkonyha egyik remekeként. Nagyon egyszerű elkészíteni, és akár uzsonnára is adhatod!
Marokkói karfiolleves
Tuningoljuk fel a karfiol megszokott ízét egy kis afrikai fűszerezéssel, és máris kész a tüzes, melengető, őszi-téli leves. Szezonjában a karfiol nagyon olcsó, akár fagyasztani is érdemes belőle néhány perces blansírozás után.
Dödölle, a vasi csoda
Jellegzetes zalai étel, régebben mi is sokat ettük, mert apósom nagy mestere volt, ő pedig a Balaton-felvidéken született, úgyhogy náluk a gánica mindennapos étel volt. Semmi ördöngösség nincs az elkészítésében, és bár nem egy über egészséges, trendi recept (zsír, krumpli, liszt... na... gondolhatod...), nálunk nagy kedvenc.
Máglyarakás lépésről lépésre
Varga Gábor, az "apróséf" nektek is megmutatja, hogyan kell világbajnok máglyarakást készíteni.
Csipkebogyó leves - a folyékony vitaminbomba
Lekvárt, szörpöt már készítettem belőle, teaként is szeretem, ám levest még sohasem főztem a csipkebogyóból. Egy svéd ismerősöm ajánlotta, náluk ez egy nagyon közkedvelt leves, és persze egészséges is. Próbáljuk ki mi is!
Diplomata puding
Nem túl ismert desszert, de nem árt megismerkedni vele, mert nagyon egyszerűen elkészíthetjük, az eredmény garantált, a siker bizonyos. Mindenki kitapasztalhatja, milyen gyümölcsöket szeret benne, én javasolnám, hogy a kandírozott narancs héjat feltétlenül tartsuk kéznél!
Áfonyás muffin csokival
Ősszel, amikor a piacon hegyekben áll az áfonya, érdemes kivárni, míg viszonylag emberi áron hozzájuthatunk - akkor sem lesz olcsó persze -, ha veszünk egy kilót és lefagyasztjuk, jó párszor süthetünk a tél folyamán ilyen finom csokis muffint a segítségével.
Olasz burgonyatorta
Az olaszok mindig is tudták a tutit, főleg ha főzésről volt szó. Gondolnád, hogy főtt krumpliból pompás édességet lehet varázsolni? Én is csak meregettem a szemem, mikor találkoztam a recepttel, és muszáj volt kipróbálni. Bizony, a végeredmény igencsak jó lett!
Fahéjas zabkása - az egészséges reggeli
A zabpehely reggeli a diétázók, fogyókúrázók, sportolók és a cukorbetegek egyik kedvence. Gyümölcsökkel, különféle magokkal megpakolva, ebben az esetben pedig fahéjjal ízesítve laktató és egészséges napkezdő finomság.
Krumplilepény, azaz tócsni
Ezt az ételt minden családban ismerik és szeretik, olcsó, laktató vacsora azokon a napokon, amikor nem volt idő bevásárolni, vagy a hó végi bankszámlán lévő összeg már szemmel nem látható túl jól. Rengeteg névvel illetik az ország különböző tájegységein, legismertebbek a tócsni, tócsi, lepcsánka, cicege elnevezések.
Krumplileves
Szegények levese, vagy ahogy drága nagyanyám hívta, tésztaleves. Leginkább akkor készítette, ha krumplit főzött, akkor a levében gyakran készült ilyen egyszerű, de páratlan ízű leves. Nagyon fontos bele a friss zellerzöld íze, az adja meg azt a kicsi kis pluszt, amitől ez a leves több, mint "csak" egy krumplileves.