Életforma.hu


A liba és az újbor ünnepe

A liba és az újbor ünnepe 

November 11-én van Márton napja, melyhez rengeteg népszokás, hagyomány és legenda kötődik. Számos előrejelzést is tesznek a Márton-napi jelekből a következő időszak időjárására vonatkozólag.
Krémsajtos-sonkás burgonya Mártinál

Krémsajtos-sonkás burgonya Mártinál 

Mindig hasznos az egytálétel. Általában gyorsan elkészíthető, összedobható, és amíg a munka után végre letusolhatunk, pont készre sül! Jöhetnek a vendégek!   
Libatöpörtyű, az ellenállhatatlan

Libatöpörtyű, az ellenállhatatlan 

Az egyik legjobb dolog, ami a libával történhet, ha a hájából töpörtyű lesz. Puha, friss kenyérrel, lilahagymával felülmúlhatatlan és zseniális étel. Egyetlen dologra kell vigyázni, az pedig a mérték, amivel fogyasztjuk, bár köztudomású, hogy mindennek ellen lehet állni - a kísértést kivéve...
Márton püspök kenyere

Márton püspök kenyere 

A téli időszakban bármikor bevethető ez a szuper recept, egyszerűen elkészíthető, napokig kellemesen puha, szaftos, a belevalókat pedig kedvünk és a rendelkezésre álló alapanyagaink szerint válogathatjuk össze. Ajándéknak sem utolsó ám!
Libaaprólék leves

Libaaprólék leves 

Egy jó, forró húslevestől mindenki elalél, nincs annál jobb a nyirkos, hideg novemberi időben. Meg aztán itt van Márton napja is, illendő tehát, hogy a hagyományoknak megfelelően kényeztessük magunkat. A libaleves egyébként egyszerű húsleves, nyilvánvalóan attól liba, mert libahús van benne. Nem érdemes nemesebb részeket belefőzni, a combot, mellet hagyjuk meg a sülthöz, a levesbe megfelel a liba háta, szárnya, a zúzája, nyaka, szíve, lába.
Lassan sült libacomb

Lassan sült libacomb 

Ez a sült úgynevezett konfitálással készül, ami manapság igen divatos szakszó lett, de ne dobjuk magunkat hanyatt tőle olyan könnyen, ez ugyanis egy ősi tartósítási eljárás. Annyit tesz, hogy a sütésre szánt húst viszonylag alacsony hőfokon sütjük órákon át, ettől a hús isteni puha lesz, és amit nem használunk fel belőle azonnal, azt a zsírral légmentesen befedve hetekig, hónapokig tárolhatjuk a hűtőben, vagy a hideg kamrában.
Otthon főzni jó!

Otthon főzni jó! 

Néhány napja megszületett otthonfozok.hu rovatunk, és ugrásszerűen megnőtt új olvasóink száma! Ez azt jelenti, hogy jó úton járunk, és kedveltek minket! És akinek ezt köszönhetjük: rovatvezetőnk KANDIKÓ ÉVA! Ismerkedjetek meg a világ legvidámabb fakanálforgatójával, aki nemcsak remek recepteket tálal fel nekünk, hanem konyhai praktikákkal és étteremkritikákkal is kedveskedik! Mutatkozzatok be rovatában, töltsétek fel receptjeiteket, mert otthon főzni igenis jó! Ő bebizonyítja!   
Márton-napi jó tanács: szellőztesd a bort!

Márton-napi jó tanács: szellőztesd a bort! 

Kifejezetten jó évjáratnak ígérkezik a 2016-os a magyar borok választékában. A szokásosnál erősebb savak és magasabb alkoholtartalom jellemzően a nagy testű vörösboroknak tesz majd jót. Jó hír, hogy a Márton-napi libavacsorához passzoló újborok némi szellőztetés után jó társai lesznek a vörös húsú madaraknak. 
Kreatív indiai étterem Budapest szívében

Kreatív indiai étterem Budapest szívében 

Budapest belvárosában találhatjuk a Maharaja étterem lánc legújabb gyöngyszemét, ahol merőben új módon közelítenek a vendégek ízléséhez, szokásaihoz. Nem kell hozzá jóstehetség, hogy azt gondoljuk, a hely az indiai ételek szerelmeseinek zarándokhelye lesz.
Töltött burgonya

Töltött burgonya 

Őszies hidegre fordult az időjárás, és azon nyomban eszembe jutott ez az étel. Télen szoktam igazából sütni, de most még paradicsom salsával, tejföllel épp a határmezsgyén mozgott a nyári és téli étel között. Ha elsőre készíti az ember, még kicsit pepecselősnek tűnik, de némi gyakorlatot szerezve pikk-pakk elkészül.

Lotharingiai quiche 

Az omlós tészta készítésének van néhány szabálya, amit betartva biztosak lehetünk a kitűnő végeredményben. Hideg vaj és hideg kéz kell hozzá, no meg hűtőben való pihentetés. Ennyi az egész. Akkor dolgozunk a legeredményesebben, ha egy késes betétű aprítógépet hívunk segítségül, és addig nyomogatjuk a gombját, míg labdává nem dolgozza a hozzávalókat anélkül, hogy mi a meleg kezünkkel megolvasztanánk a vajat gyúrás közben.

Házi kávés Baileys likőröm 

Nem kedvelem az édes italokat, de azért a vendégeim közül sokan, elsősorban a hölgyek, szívesen isznak egy kis kontyalávalót! Nem nagy munka, kicsit előre kell dolgozni, de akkor már nem kell vele tenni semmit, amikor a vendégek már megérkeztek! Egészségetekre!   

Hortobágyi húsos palacsinta, a családi sztár 

Ritkán fordul elő, hogy van annyi maradék csirkepörkölt itthon, amennyiből érdemes lenne nekiállni a hortobágyi húsos palacsintának, de ennek az ételnek a kedvéért nagyon szívesen nekiállok "maradék" pörköltet főzni. Ízléstől függ, a csirke melyik részéből készítjük a paprikást, ajánlom, hogy legyen benne comb is a mellen kívül, nehogy túl száraz legyen a töltelékünk.

Madártej mikróban 

Kétféle ember van, az egyik szereti a madártejet, a másik nem. Van, aki egész egyszerűen azért nem készíti, mert folyton odaégeti... Nos, most ezt is megoldjuk, hiszen ez egy olyan recept, amihez csak a mikrohullámú sütő kell. Leégés kizárva, és még gyors is!  

Borsókrémleves 

Csodás, élénk zöld színével a legrondább szürkeségben is jó kedvre derít ez a leves. Igazán semmi extra nem kell hozzá, borsóból pedig megfelelő a fagyasztott is. Egy kis petrezselyem, jóféle olívaolaj, a tetejére egy tökéletes buggyantott tojás, és máris a mennyországban érzed magad.

Töltött paprika 

A töltött paprika nyári étel, akkor a legfinomabb, ha friss paprikába töltjük a húsmasszát, ha csodás zeller zöldet tudunk beletenni ízesítésnek. De akkor sem kell róla lemondanunk, ha borongós ősz, vagy tél van, paprika mindig van a piacon, és már egy-két darabbal is felidézhetjük a nyár ízét a tányérunkon. Ha pedig nem akarunk borsos árat fizetni a fólia alatt termelő darabokért, a pucér gombócok is nagyon finomak tudnak lenni a paradicsom mártásban.

Éva majonézes tojássalátája 

A tojás finom, a tojás egészséges, a tojás Jolly Joker. Adhatod szendvicsbe, hús mellé, önmagában salátának, mindenhogyan jól fog szerepelni. Ez a saláta pillanatok alatt összedobható, amíg 10 perc alatt keményre fő a tojás, elkészül a majonéz, és kész, tálalhatsz!

Tönkölylisztes ciabatta 

A magam részéről nagyon kedvelem a ciabattát, tökéletesen alkalmas a reggeli szendvicsek alapjául. Négyszögletes formájával ideális alany mindenféle finomság befogadására. Vasárnap este gondoskodnom kellett a hétfőn munkába menő férfiemberek szendvicseiről, ezért a jól bevált ciabatta recepthez nyúltam.

Milyen a jó buggyantott tojás? 

Az egyik legjobb, legegészségesebb reggeli a tojás. Tökéletes tápanyag forrás, emellett olcsó, változatosan elkészíthető, nem véletlenül képezi már ősidők óta a táplálkozás szerves részét.

Francia gombaleves 

Megmondom őszintén, fogalmam sincs, Provence-ban esznek-e gombalevest, bár ha van egy kis eszük, akkor mindenképp. Nem követtem leírt receptet, csak a piac felé haladtomban megszületett egy íz a képzeletemben, hogy olyan ízű gombalevest kellene főzni. És mivel kaptam hozzá szép barna fejű csiperkét is, meg kakukkfüvet is, neki lehetett állni a megvalósításnak.

Répatorta Éva receptes füzetéből 

Imádom. Ettem már nagyon rosszakat is, amikor benyaltam egy-egy kávézó hírnevét, és elhittem, hogy amit ők sütnek, az csak jó lehet. De ez még régen volt, azóta óvatos vagyok, és inkább magam sütöm a répatortát.

Juhtúrós, krémsajtos krém 

Eleinte csak bulik alkalmával készítettem - igaz, akkor ipari mennyiségben -, mostanában már reggelire is el-elkészül nálunk ez a szuper finom krém. Lehet játszani az összetevők arányával, ha valaki kevésbé kedveli a juhtúró jellegzetes ízét, tehet bele több krémsajtot, vagy helyettesítheti sima tehéntúróval egy részét, tehetünk bele tejfölt is, akkor az állaga is változik kissé, úgyhogy kísérletezésre buzdítok mindenkit! Egy kötelező elem van, és az a fokhagyma.

Túrós-tökös pogácsa - percek alatt 

Ha nincs sok kedved ma a konyhában sürgölődni, akkor ezt a nagyon gyors vacsorát ajánljuk, főleg ha van otthon egy fél kilóra való tököd és egy csomag túród. Körettel vagy tejföllel is kínálhatod, és mindössze fél óra alatt elkészítheted!

Pulykakoszorú, az ünnep fénypontja 

Felfedezése és kipróbálása óta minden ünnep number one-ja ez a pulykamellből készült étel. Mindegy, hogy karácsony, születésnap vagy házassági évforduló, ez az étel mindig asztalra kerül nálunk, és soha senki nem unja. Variálható aszalt barackkal, karácsony közeledtével akár aszalt áfonya is kerülhet bele, kipróbálhatjátok pulyka helyett csirkével is, de a sok bacont ne hagyjátok el róla!

A karamellás tejpuding esete a szikkadt kenyérrel 

Sose gondoltam volna, hogy a szikkadt kenyérből ilyen isteni és mutatós desszertet lehet készíteni. Ezt a finomságot egy receptkártyán találta egyik ismerősöm, és azonnal tovább is passzolta nekem. Latin-Amerikában ez egy nagyon kedvelt családi édesség. Rövidebb ideig tart elkészíteni, mint elolvasni!

Mini mákos rétes 

Csak megjelenésében tér el a klasszikus mákos rétestől, ujjnyi darabokban talán jobban is fogyasztható, mint a hagyományos, nagy szeletek. A citromhéj és az alma pikáns ízt ad neki, a lekvár pedig biztosítja, hogy a töltelék ne legyen száraz, ha az alma ehhez nem lenne elég. 

Pulyka korma 

Nem, nem pulyka koma, az valami egészen más! Ez egy indiai ételféleség, jellegzetes fűszerei vannak, és elengedhetetlen alkotóeleme a joghurt vagy kókusztej. Az ételkészítés alapja a hús magas hőmérsékleten való megpirítása, majd lassú tűzön, hosszú időn át tartó főzése. Érdemes kipróbálni, remekül színesítheti konyhai repertoárunkat.

Salátaleves 

Tavasztól őszig készíthetjük ezt a levest, télen bizony nem túl kifizetődő vállalkozás, amikor a saláta ára az egekben jár. De szezonjában bármilyen főétel elé szívesen ajánlom, könnyed, a tejföltől kicsit pikáns, fokhagymás levest tehetünk asztalra, ha a salátalevesre esik a választásunk.

Lassan sült tarja 

Azt gondolnánk, húst mindenki tud sütni, de ez nem igaz. Ha csak a magam példájából indulok ki, már akkor is megdől az elmélet, mert régebben vagy nyers maradt a hús, vagy rágós lett, vagy szénné égett, gyakorlatilag ezekből a módozatokból lehetett választani. Ezzel a lassú módszerrel azonban a hús vajpuha lesz, ezt garantálom.

Rugelach, a lenyűgözően finom édesség 

A rugelach lengyel származású hanukai sütemény, Tubisvát, azaz a fák ünnepére szokták elkészíteni a zsidó konyhákban. Modern változata krémsajttal készül, ettől egy kicsit nehéz bánni a tésztájával, de egyrészt a probléma orvosolható a tészta néhány órán át való hűtésével, másrészt az eredmény annyira finom, hogy nincs az a nehézség, ami megakadályozhatna az elkészítésében. A fák ünnepén sok-sok gyümölcsöt kell enni, töltsük tehát mi is a rugelachot minél több aszalt fajtával.

Mogyorókrémes kekszkosárkák - sütés nélkül 

Már gyűjtögetjük az ünnepi alkalmakra azokat a finomságokat, amelyek gyorsan, sütés nélkül készülnek. Ezt az édességet gyerekjáték elkészíteni, ezért a lurkó is besegíthet a golyózásba. A mogyorókrém miatt a gyerekzsúrok kedvence lesz, az tuti!

Tojáslikőr karácsonyra, hogy teljes legyen az ünnep 

Karácsony vagy húsvét, ez az a két ünnep, amikor a tojáslikőr a vendégek elé kerül. Sokféle finomat lehet kapni az üzletekben, de én elkötelezett híve vagyok a házi készítésű ünnepi ételeknek, italoknak, hiszen ettől kapnak más jelentést az ünnep előtti napok, mint bármelyik másik hétköznap, hogy elkészítjük ezeket. Ha barátokkal készítjük a tojáslikőrt, hallgassunk közben zenét, beszélgessünk, nevessünk, és egy icipicit akár be is csiccsenthetünk!

Pestós csirke, a 30 perces ebéd 

Több klassz dolog is van ebben az ételben, nyilván mindenki mást tart a jóságok közül fontosnak benne. Maga a pesto, ami az egyik legnagyobb királyság kerek e földön. Egyszerűség. Ha nem idegenkedsz a bolti pestótól, azzal is csinálhatod, és akkor a húson és a kis üveg pestón kívül másra alig van szükséged. Gyorsaság. Esküszöm, fél óra alatt elkészülhet. Finomság. Mert mi tagadás, a sok pozitívuma mellett ez a kaja még jó is.

Chili con quinoa 

A chili con carnéról már hallottál, ha szereted, tán már meg is főzted, de mi a csuda az a chili con quinoa? Nos, ez egy igen egészséges, és igen finom egytál étel, hús nélküli, mégis azt az illúziót adja, hogy van benne hús. Egyéb összetevői megegyeznek a chili con carnééval, ízvilága úgyszintén, csak az állaga más. Villants egy nagyot vega barátnődnek, vagy a pasidnak, hátha elájul az újdonságtól!

Cukkinikenyér, ahogy mi szeretjük 

Ezt a sütit először vagy 5 éve sütöttem, az unokahúgaim legnagyobb örömére, no meg persze a magaméra. Ők azért örültek, mert ízlett nekik a süti, én pedig azért, mert úgy tudtam belecsempészni a menübe a cukkinit, hogy rajtam kívül ezt senki sem tudta. Ebben a sütiben ugyanis a cukkini teljesen észrevétlen marad, semmi más szerepe nincs, mint szaftossá tenni a tésztát.

Csodaszarvasom Pápáról 

Ennek a receptnek az a pontos elnevezése, hogy hirtelen sült szarvas szelet hercegnő burgonyával és erdei gyümölcsraguval. Pápán, a Villa Classica séfje készített el nekem ezt az őszi különlegességet. Természetesen a konyhán nincs idő recepteket írogatni, de Bódi Tünde, aki mindezt tálalta, segített ebben is nekem! A most következő étekben az ősz minden íze ott lapul, és alig várja, hogy kibontsa magát a számban!       

Pórékrémleves 

Már nem emlékszem, hogyan lett nálunk ez A Kedvenc Leves, talán egy karácsony előtti teszetoszáskodásom eredménye lett, és aztán úgy maradtunk. Évekig minden karácsonykor és minden családi ünnepen ezt kellett asztalra adni, néha legörbülő szájjal kérleltem a többieket, hadd főzzek inkább más levest, de nemigen engedtek a póréból.

Resztelt csirkemáj 

Aki nem idegenkedik a belsőségek fogyasztásától, az bizonyára kedveli a resztelt májat. Nálunk csak csirkemájból készülhet, ami azért is előny, mert percek alatt vacsorát lehet tenni az asztalra, a csirkemájnak ugyanis nem kell sok idő, hogy megsüljön.

Mátrai borzaska 

Van széles e hazában olyan, aki ezt az ételt nem ismeri legalább hallomásból? A mai trendi éttermeket kivéve talán ott van minden magyar étterem étlapján, vagy ha ma nem is, de 6-8 éve még biztosan. Sokan szeretik, gondolom, sokan tudják is, miből áll ez az étel. Én is tudtam, és minden alkalommal, amikor társaságomban lévő ezt az ételt rendelte, megállapítottam, hogy na, ilyet aztán én soha! Tocsogott az olajban, hol feketére volt sütve, hol hóka színe volt, így azonnal lehetett tudni, milyen ízre számítsunk, keserűre, vagy inkább nyers krumpliéra és húséra. De az is lehet, hogy egyszerűen csak nem jó éttermekben fordultam meg az idő tájt.

Csokoládéhab, amiért megőrülsz 

Van az úgy, hogy az ember azonnal édességre vágyik, és szinte mindegy, mit kap a keze közé, csak édes legyen. Na, ez a csokoládéhab nem az a kategória. Ezt lassan, élvezettel kell eszegetni, kis kanalanként a szájba téve, minél lassabban, hogy jó sokáig tartson. Ha egyszer kipróbálod - és miért is ne tennéd? -, mindig fogsz otthon tartani csokoládét és tejszínt, hogy bármikor elkészíthesd ezt a csodát.

Vargányás gnocchi, az ősz ajándéka 

Az egyik legjobban sikerült receptem, mióta csak ténykedem a konyhában, és az bizony már nem mostanában kezdődött. Ősszel tele vannak a piacok szebbnél szebb erdei gombákkal, ezek ára sajnos elég borsos, a vargányáé is több ezer forint. Nem kell belőle túl sok, mert az íze igencsak intenzív, de arra nagyon figyeljünk oda vásárláskor, hogy garantáltan ne legyen bogár rágta, férges a gomba, amit veszünk, mert az nemcsak nagy bosszúság, de a pénztárcánkat érzékenyen érintő kár is.

A jó cukrászda nagy kincs 

Manapság már alapkövetelmény, hogy egy jó cukrászda kiváló alapanyagokból dolgozzon, ne használjon ízfokozókat, mű alapanyagokat, a minőségi vaj, tejszín, tojás használata elengedhetetlen az igényes vásárlók kiszolgálásához. Ha a sütemények még szépek is, ne adj isten, fantáziadúsak, nem szokványosak, az meg különösen nagy vonzereje lehet egy cukrászdának. Damniczki Balázs Székesfehérvár után Budapestet is meghódította.

Nem kell hozzá Colombus! 

Maga az élet és az ételcsoda a tojás! A Tojásszövetség a Tojás Világnapja alkalmából rehabilitálta az évtizedekkel ezelőtt tévesen elítélt tojást, és neves szakértők körében felfedte a korábbi tévedés eredetét. A szövetség állítja: napi 3 tojással az ajánlott vitamin- és ásványianyag-szükséglet több mint egyharmada fedezhető!

Éva kedvenc brokkolikrémlevese 

Az egyik nagy kedvencem ez a leves, és ennek három oka van. Az első, hogy nem kell vele sokat pepecselni, mivel mindent le kell majd turmixolni, nem kell túl sokat bajlódni az egyforma darabokra vágással. A második, hogy nagyon finom és egészséges, a harmadik pedig, hogy variálható attól függően, mivel akarom sűríteni, egyáltalán akarom-e sűríteni, vagy csak diétás változatot szeretnék.

Olasz húsgombóc 

Minden családnak megvannak a maga nagy favorit ételei, amit bármikor szívesen fogyaszt. Nálunk ez a húsgombóc ünnepi ételként kezdte karrierjét, tekintve, hogy a hozzávalók száma akkor még riasztóan soknak tűnt, sőt, emlékszem, eleinte ki kellett pipálnom a listán, ha egy-egy alkotóelemet beletettem a masszába. Ma már rutinból nyomom, és persze nemcsak ünnepeken. Napokig rá lehet járni, remekül melegíthető illetve fagyasztható, mindig van itthon hozzá házi paradicsomszósz, és a fagyasztóban darált marhahús. Úgyhogy szeretettel ajánlom ezt a receptet, aki szereti az olasz konyhát, biztosan nem fog benne csalódni. Amit semmiképp ne hagyj ki belőle, az a citromhéj és a petrezselyem.

Málnás túrós lepény - egy falat nyár 

Nyári gyümölcsdömping közepén kötelezővé tenném ennek a receptnek a kipróbálását, de ha valaki ősszel, vagy télen talál rá, annak sem kell elkeserednie, hiszen fagyasztott málnával, esetleg áfonyával, ribizlivel ugyanolyan finommá varázsolhatjuk.

Tojáskrém, az adu ász 

A tojáskrémet azért nevezem adu ásznak, mert akár reggelire, akár vacsorára elkészíthetjük, de ha éppen bulizni támad kedvünk, oda is bevethetjük. A tojás általában olcsó, nem dönt minket anyagi romlásba a tojáskrém elkészítése, ha mondjuk húsz darabból kell elkészítenünk.

Egyszerű tejfölös-gombás szeletem 

Amiben karaj és gomba van, csak jó lehet! Ez a recept is úgy született, hogy egy nap gyakorlatilag "üres" volt a hűtő.... Ezt hoztam össze a maradékból! Szerintem tetszeni fog! Próbáld ki!