GASZTRO

Gyors minestrone leves
Van nekem csoda jó minestrone levesem egyenesen Jamie Oliver konyhájából, de azt nem két perc elkészíteni. Ezt a receptet se lehet megfőzni tíz perc alatt, de mondjuk 25 alatt simán. Az pedig bármelyik délutáni, esti vacsorafőzésbe belefér. Érdemes rá előre készülni, hogy legyenek otthon különböző zöldségek, meg parmezán, de ha ez mind megvan, a család hálás lesz, és garantálom, hogy addig fognak rájárni, amíg csak egy csepp is van a lábas alján.

A jó öreg pásztor pite
Az angol konyha ikonikus szereplője, eredeti nevén cottage pie. A 18. század óta van jelen az angol otthonokban, kétféle változatban készítik, a cottage pie marhahúsból, a shepherd's pie bárányhúsból készül. Semmi faxni, néhány zöldség, darált hús, krumpli, mindössze ennyi az alapanyag szükséglete.

Bögrés mákos, a legnagyobb családi kedvenc
Az egyik legeslegjobb kevert sütemény a repertoáromból. Nem kell hozzá egy mérőedénynél és egy keverőtálnál több, a ráfordított munkaidő 5 perc, a sütési idő 30-35 perc, és kész. Variálható cseresznyével, szerintem málnával és sárgabarackkal, szederrel és áfonyával is isteni lehet. Bármikor készítem, osztatlan sikert aratok vele. Langyosan, frissen a legjobb, aztán másnap, a gyümölcstől kissé átpuhulva újabb arcát mutatja meg. Akár egy hétig is friss marad. Akarom mondani, maradna, ha maradna!
Páratlan sajtkrémleves burgonygombóccal
Imádom a sajtot! No, és ebből most még egy leves is, az már pazar ötlet! Hát még milyen finom! A pápai Villa Classica séfje ezt biztosan tudta, amikor a férjemnek elkészítette ezt a remek levest! A cég munkatársa, Bódi Tünde azt is elmondta, hogy különlegességük nemcsak nekünk, hanem a sok-sok országból érkező vendégüknek is nagyon ízlik.

Csicseriborsós fasírtgolyók - az egészségünkért
Amikor a nevét hallottam, kissé bizalmatlan voltam, eddig csak a gyerekdalból ismertem. Ám egyik ismerősöm olyan golyókat sütött belőle, hogy azóta is a heti menüsor egyik kedvence. Kóstoljátok meg!

Sonkás töltött gomba - vacsora percek alatt
Egy fáradt nap után mi másnak is örülhetnénk a legjobban, mint egy olyan receptnek, ami gyors és finom vacsorát ígér. Gombaimádóknak ajánljuk ezt a töltött változatot, körettel vagy anélkül.

4 emeletes kekszes-nápolyis csoda - sütés nélkül
Ehhez a négyemeletes desszerthez nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis egy nagyon látványos finomságot készíthetünk, ami bármilyen ünnepi alkalomra megállja a helyét. A titok a különleges rétegezésekben rejlik.

Sütőtökös fánk
Tudom, jó néhányan nem szeretik a sütőtököt, és meg is értem ezt annak ellenére, hogy én eléggé imádom. Mindemellett nekik is ajánlom ezt a receptet, ugyanis egyáltalán nincs sütőtök íze, viszont nagyon szaftos tőle a fánk. Egyetlen dolog van, amire figyeljetek oda, ez pedig a sütési hőmérséklet. Ugyanis attól, hogy a tészta nagy hányada nedves hozzávaló, hajlamos lehet nem átsülni a fánk, holott a külsején már úgy látszik, mintha készen lenne.

Négysajtos gnocchi
Gnocchit, és más burgonyás tésztákat készíteni egyáltalán nem ördöngösség. Azt nem állítom, hogy ugyanannyi időbe telik, mint a mirelitet kifőzni, bár a víz felforralása és a főzési idő ugyanannyi, azért a zacskó felvágása, valamint a gombóc tészta összeállítási ideje messze nem azonos. De megéri a plusz ráfordítás.

Pink Lady kiütötte Jonatánt
Javában tart az almaszüret, mégis eltűnt a boltok polcairól a magyarok egyik kedvenc almafajtája, a Jonatán. Helyette azonban megjelentek olyan új klónok és hangzatos fajták, mint a Pink Lady vagy a Jonagold. Gyerekkorunk ízeire pedig itthon még mindig nagy kereslet lenne, a nemzetközi trend és a termesztési nehézségek azonban kiszorították a hajdanán népszerű fajtákat. Az érdi faiskolában azonban megőrizték a hagyományos magyar almafajtákat, és a kistermelők, hobbikertészek továbbra is hozzájuthatnak a régi kedvencekhez.
Éva kedvenc csirkéje
Ha átütően fűszeres, csípős ízre vágyom, első dolgom, hogy leemeljem a harissa krémet tartalmazó üveget a kamrapolcról. A harissában az a legjobb, hogy önmagában is elegendő, hogy jobbá tegye az ételeket, de ha még adunk hozzá egyéb finomságokat is, verhetetlen ételt varázsolhatunk vele.
Sztárok nyakig sushiban
Vajon mit csinált Erdőhegyi Brigitta, Rippel Feri, Kefír és Frabato, vagy a szépséges Kocsis Korinna kedd délután Budapest egyik legexkluzívabb japán éttermében, a Sushi Sei-ben? Az ismert sztárok egyfajta különleges próba-tortát „tekertek” együtt, méghozzá az ismert japán csemegéből, a sushiból. A sztártorta hamar elfogyott, az igazi sushi-tortát pedig október 20-án, az étterem születésnapján bárki letesztelheti.
Sajtos zellekrém leves
Nagy kedvencem a zeller. Azon népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik, amelyek erős vízhajtó hatásúak. A népi gyógyászat szerint még arra is képes, hogy a vesehomokot kihajtsa. A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat és flavonoidokat is. Serkentőleg hat a veseműködésre. Háromféle fajtáját termelik világszerte (metélő zeller, halványító zeller, gumós zeller), nálunk a gumós változat népszerű, de nagyobb élelmiszer áruházak polcain és a piacokon is megtaláljuk már a szárzellert, ami salátákba kiváló, ráadásul jóval több ásványi anyagot is tartalmaz, mint a gumós változat.
Zöldségek, gyümölcsök a rászorulóknak
A legújabb Eurostat adatok szerint a magyar lakosság majd fele nem engedheti meg magának, hogy rendszeresen minőségi élelmiszereket fogyasszon. Az október 16-i Élelmezési Világnap alkalmából a 25 éves Budapesti Nagybani Piac is segít: zöldségeket és gyümölcsöket juttat el az Élelmiszerbank Adománykonvoján keresztül a rászorulókhoz.
Gombapörkölt sajtos puliszkával - déli szomszédainktól
Puliszkát legutóbb a nagyanyám készített itthon. Most egy kicsit más összetevőkkel és más helyről, Szerbiából gyűjtöttem be ezt a finomságot. Gombapörkölttel tálaltam a családom nagy örömére és étvágyára.
Fehér csokis piff-puff muffin - Juci módra
A gyors és nagyon kedvelt sütik egyike a muffin, amit már számos változatban ismerünk. Hozzávalóit szabadon variálhatjuk, ahogy ebben a fehér csokis változatban is tette Juci lányom. Diétás és laktózmentes egyben.
Végre! Jövő hétvégén kolbászból lesz még a kerítés is!
Három napig kolbászból lesz még a kerítés is Budapesten! Harmadjára kerül megrendezésre október 21-23-ig a budapesti Disznótoros Kolbászfesztivál a Magyar Vasúttörténeti Parkban. Családi programok, folklór műsorok, disznóvágás bemutatók és óriási kolbászvásár várja a látogatókat. A 10 hektáros fesztiválterületen egész nap neves fellépők szórakoztatják a közönséget 3 színpadon.
Almatorta, ahogy csak egy férfi tudja
Sanyi nem cukrász, csak sima, sütni tudó szomszédos férj. Amikor átléptem hozzájuk, éppen ezt az almás csodát készítette. Hát, tudjátok, ilyen finomat már régen ettem! De ha ő el tudta készíteni, akkor nyugodtan rábízhatjuk a többi férjre, barátra és élettársra.
Lisztmentes csokoládétorta - sörhöz is
Nem csalás, nem ámítás, bizony a csoki illik a sörhöz. Na nem mindegyikhez! A Magyarország Sörkorcsolyája 2016-os verseny nyertese, a búza sör kategóriában, a Seasons Bisztró Lisztmentes csokoládétorta receptje. Kóstold meg!
Szegény ember étke: puliszka
A magyar, román, erdélyi szász, bolgár, ukrán hagyományos étkezésben egyaránt megtalálható ez az étel. Régebben az erdélyi szegény emberek fő tápláléka volt. Reggelinél, vacsoránál ez volt a főétel, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták, útravalónak, mezei, illetve erdei munkákhoz - írja a Wikipedia.
Nassolni is tudni kell!
Rohanó világban élünk. Már gyermekkortól kezdődik, hiszen óvoda, iskola után még oda kell érni a különórára, de már maguk a reggelek sem olyan kényelmesek, mint ahogyan az legtöbbször jól esne. Felnőttkorban ehhez még társulnak a munkahelyi kihívások, esetleg az egzisztenciális problémák, a kapcsolatokban rejlő feszültségek, így nem csoda, ha azt lehet mondani, hogy kevés ember van, akit nem érint korunk betegsége, a stressz. Pedig a stressz hosszú távon mindenkinek ártalmas, ha ez több mint némi egészséges izgalom, vizsgadrukk, versenyláz, akkor mindenképpen csökkenteni kell.
Citrusos pohárdesszert sörkísérőnek
Gyakran gondolják, hogy csak édes, nehéz, magas alkoholtartalmú sörökhöz lehet megfelelő desszertet kínálni. A nagy nyári melegben egy könnyű, citrusos, üdítően friss bajor stílusú búzasörhöz is készíthetünk csábító édességet, csak a megfelelő ízeket kell összeválogatnunk - olvashatjuk a Sörmitöbb oldalán, ahol az idei legjobb sörkorcsolyák receptjeit is megtalálhatjuk. Azt már én teszem hozzá, hogy nem kell feltétlenül nagy melegnek lennie, most is jólesik!
Tormás paradicsomfalatok a meccshez
Minden meccshez új sörkorcsolyát álmodni emberpróbáló feladat, de ne adjuk fel! Szerencsére a Sörmitöbb receptversenyt hirdetett, és a legjobbakat közreadta. Íme, az egyik! A pilzeni sör mézes, kenyeres, malátás édességéhez és elegáns, zöldségesen száraz komlózásához remekül illik bármilyen krémsajt, amit egy kis karakteres zöldség és pár pikáns, enyhén csípős íz még jobban kiegészít.
Sajtos-kelkáposztás kenyérleves
Kenyeret sosem dobunk ki! - mondta nagyanyám, aki sokféle módon tudta újrahasznosítani. A tőle tanult,vagy a már azóta megismert praktikákkal jó magam is gyakran feldolgozom. Ezt a káposztaleveses változatot az egyik áruházlánc receptkártyáján találtam. Én már megfőztem. Engem már megfőzött!
Itt az ország legjobb lángosa!
Ismét döntöttek a magyar lángosrajongók, és idén is megszavazták az idei Lángos Voks díjazottjait. Ebben az évben a békéscsabai Mester Lángos Büfé végzett az első helyen, így övé lett a megtisztelő Vénusz Kedvenc Lángosozója 2016 cím, és az 500 liter minőségi napraforgó-étolaj nyeremény!
Brokkolis, sütőtökös makaróni - sajtszósszal
A sütőtökszezon nyitásaként ajánljuk ezt a fantasztikus rakott tésztát, ami egészséges zöldségekkel és sajtszószos ízesítéssel vált nálunk a család kedvencévé. Biztosak vagyunk benne, hogy nálatok is többször lesz majd az asztalotokon.
Ez most a 10 legjobb cukkinis receptünk!
Ezen a nyáron és ősszel csak úgy ontottuk a jobbnál jobb cukkinis finomságokat, aminek ti is nagyon örültetek. Mivel még mindig szezonja van ennek az egészséges zöldségnek, egy csokorba gyűjtöttük a legsikeresebb recepteket, hogy könnyebb legyen válogatni. Jó étvágyat!
Almás-fahéjas tejbegríz - a 10 perces édesség
Van az úgy, hogy a tévé előtt ücsörögve valami gyors édességet enne a család. Nos, erre való a jól bevált tejbedara, amit most egy kis almával felturbósítottunk fel. Amolyan almakompót-tejbedara hibrid lett belőle. Igazán különleges és imádni való desszert.
Márti gyors lepényhala francia molnár módjára
Ez talán a legkedvesebb francia receptem! Hamarabb imádtam, minthogy francia földre léptem volna! Ráadásul a franciák is nagyon szeretik - persze minden vidéken másként! És ez természetesen így is van rendjén! Én most a legegyszerűbb és leggyorsabb változatot mutatom meg! Ízletes és üdítő!
Csak tiszta forrásból!
Az vagy, amit megiszol - továbbra is ezt hirdeti az idén harmadik alkalommal megrendezendő Mitiszol Fesztivál. Az esemény szervezője, a természethű borokat népszerűsítő Terra Hungarica korábbi rendezvényét, a Borszalont cserélte a Mitiszolra elsősorban azért, hogy a borfanatikusokon túl egy szélesebb közönséggel is megismertesse az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő borkategóriát.
Gyors sült rákfarok - Márti kedvence
Ez egy könnyű thai recept. Valahol Sziracsa környékén tanultam. Azt szokták mondani, hogy az ottani, egyébként is igen gazdag és finom konyhák közül épp Sziracsa vidékén készítik a legcsípősebb fogásokat. Láttam négy lányt ebédelni egy asztal körül. Középen állt egy pezsgősvödör teli jéggel. Amikor már ők sem bírták a csípősséget, akkor meghúzták az épp kiolvadt jegyet. Te is adhatsz hozzá csípős szószt, de így is nagyon pikáns lesz!
Házi gombás tortellinim
Ahogy megyünk bele a hűvös, borongós őszbe, úgy vágyunk elmélyülni a mediterrán világ idézte színekbe, illatokba! Ha már látványra is megkívántál ilyen falatokat, azt javaslom, bármennyire is gyorsnak tűnik, ne a szupermarketek változatát keresd! Hidd el, ez a tészta nem bonyolult, és a frissességnek nincs párja! Vágj bele!
Lukács séf úr karrierje
Az ismert séf életét feldolgozó könyv a vendéglátás korrajza is egyben, mely az 1950-es évektől napjainkig való eseményeket, történéseket ismerteti meg annak olvasóival. A könyv bemutatja, az akkori kor vendéglátását, annak filozófiáját, számtalan félreértést és kétséget megmagyaráz, valamint több alkalommal helyére teszi a dolgokat, a mára már megkopott gasztronómiai emlékek sűrűjében.
Szardíniás tálam estére
Sokaknak biztosan egy mediterrán est jut eszükbe erről a remekbe szabott kis receptről. Az egészet úgy találtam ki egy este, hogy konkrétan csak ennyi hozzávaló volt itthon. Összedobtam, és nagy sikere volt. Halat enni pedig nemcsak egészséges, hanem valami isteni!
Csirkés tortillatekercsek - paradicsomszósszal
Ahol sok nő dolgozik egy helyen, ott a pletyka és a divat téma mellett a leggyakoribb esemény a receptek cseréje szóban és írásban. Így történt ez a minap is, amikor egyik kolléganőm tortillatekercsétől illatozott a közös konyha. Azonnal lecsaptunk rá...
Popey levese - a gyerekek kedvence
Amikor én még kislány voltam, no akkor ment az a rajzfilm sorozat, amelytől egyszer csak beindult a piacokon a spenótfelvásárlás. Állítólag Popey, a tengerész ettől erősödött, izmosodott, és így vele együtt minden követője. Én most nem főzeléket, hanem levest főztem az egészséges zöldségből. Imádják a gyerekeim.
Októberi mákos kevert - csokis, lekváros mázzal
A mák virágja gyönyörű, a mák egészséges, és amúgy minden mákos tésztát és desszertet imádok. Például ezt a majdnem hagyományos mákos kevertet is, amiben egy kanál liszt sincs. De nem csak ettől különleges, hanem a lekváros-csokis máztól is.
Lager-tábor! Ilyet még nem ettél!
Ez a recept nyerte a lager kategóriában a hazai sörkorcsolya versenyt! Azóta több interjút is hallottam a rádiókban a Magyarország Sörkorcsolyája 2016-os vetélkedőről, és mindenki azt mondta, ez a Tepertős rétespogácsa, a Hotel Wellamarin alkotása, valami fantasztikus! Próbáljátok ki, mert a virsli-ropi párosítás rég kiment a divatból!
Lazac édesburgonya- és lencsesalátával
Elképesztő változatossággal készítik a halakat a svédek. Az egyik legfinomabb alapanyag természetesen a lazac. De nemcsak finom, rendkívül egészséges is! Az édesburgonyát, vagy más néven batátát is nagyon kedvelem, mert igen változatosan lehet felhasználni. Szerencsére a nagy áruházakban már rendszeresen lehet kapni! Íme, ez az egyik legismertebb lakberendezési áruházlánc isteni receptje!
Nizzai halsaláta - ahogy Márti szereti
Legszívesebben azt írnám, hogy ezt Nizzában tanultam, mert olyan elegáns lenne, de sajnos ez nem igaz. Már jóval korábban imádtam, minthogy arra jártam volna. A helyzet az, hogy minden, amiben hal van, az nálam már nyerő. Szóval az igazság: régen, egy nyelviskolában kaptam egy padtársamtól ezt a remek receptet - két nyelvtani fordulat között! Előnye, hogy a legegyszerűbb közértben is kapható hozzá minden!
Családi karcsúsító uborkasalátám vacsorára
Azt szokták mondani, amíg ilyen gyönyörű idő van, addig a kovászos uborkának igazi szezonja van! Csak halkan súgom meg, hogy a koviubi elkészítéséhez nem a nap, hanem a meleg kell, tehát, ha találsz a lakásban ilyen helyet, télen se add fel. Ez a saláta pedig egyszerűen remek.
Egyéjszakás rozmaringos-csirkés tészta
Mondhatjuk egyéjszakásnak, de hívhatjuk 2-szer tízperces vacsorának is. Előző este előkészítjük a húsos hozzávalókat, másnap pedig kicsit átpirítjuk, amíg a tésztát kifőzzük hozzá. Egyszerű és gyors ebéd vagy vacsora lehet belőle!
Szakácsbiblia mindenkinek
Az egész úgy kezdődött, hogy véget ért a francia forradalom. Utcára kerültek a főúri házak szakácsai. Ők csak a polgárosodó családokhoz szegődhettek el. Nem volt mást tenni, mint kialakítani az új stílust, és megnyílt az első étterem. Később megjelent az első konyhatechnológiai kézikönyv is, ami azóta egyfajta bibliája az európai stílusú szakácsoknak. Magyarországra több mint száz évvel később, csak most jutott el A főzés tudománya - konyhatechnológiai kalauz című könyv! Na ez a főzés ünnepe!
Kapros zöldbabfőzelék, ahogy a szomszédfiú szereti
Az ember azt gondolná, gyerekjáték egy főzeléket elkészíteni. Ám a kezdő háziasszonyok valószínűleg nem így vélekednek erről. Ifjú szomszédasszonyom faggatott útban hazafelé, hogyan készítse el úgy a zöldbabfőzeléket, hogy azt a párja is megemlegesse... Elmondtam, lépésről lépésre, ahogy én szeretem. Azóta a szomszédfiú is így kapja.
Diós gesztenyerolád sütés nélkül - jobb, mint a püré
Minden készen kapható hozzá, nem kell vele vesződni, mégis más, mint a hagyományosan tálalt gesztenyepüré. A legnagyobb előnye, hogy gyorsan, sütés nélkül készül, és szinte ugyanannyi idő alatt el is fogy. Szeretni fogjátok!
Több van a csillag mögött
Bárhová megyünk a világban, a jól ismert zöld üveg, a piros csillag és a mosolygós „e” betű régi barátként kacsint ránk. Mindannyian tudjuk, hogy mire gondoljunk, ha azt halljuk, Heineken, de vajon mennyien vagyunk tisztában azzal, hogy mi van az üvegbe zárva?
Na, ez csípős lesz!
A TV2 Csoport portfólió-fejlesztésének újabb lépéseként szeptember 26-án elindul a Chili TV. A gasztrocsatorna két saját gyártású műsorral debütál. Az Ízes Élet - Négykezesben Marton Adrienn ételstylist és Pataky Péter séf ragad fakanalat, míg a Kézzel Írott Receptek házigazdájaként Bereznay Tamás séf vendégeivel áll a konyhapult mögé. Az ízek szerelmesei ezen túl számos országos tv premier segítségével kapnak bepillantást a gasztronómia színes világába.
Győztes toros derelye Zamárdiból
Először hirdetett sörkorcsolya versenyt a Magyar Sörgyártók szövetsége még augusztusban, a Sör Világnapján. Összesen 49 pályamű érkezett, és láss csodát, a négycsillagos zamárdi Hotel Wellamarin két kategóriában is győzött. Ez a finom falat a lager sör kategóriában bizonyult a legjobbnak. Próbáljátok ki, és gondoljatok arra, amit a sörgyártók is mondanak, a sör a nőké is!