GASZTRO

Óriás túrógombóc, házi tejföllel, édes morzsával
Ismét gondoltak az Életforma olvasóira a MOM Park szakácsai, és megleptek minket egy isteni túrógombóccal. Ez szerintem már csak azért is jó ötlet, mert a túrógombócot mindenki szereti, mindenki úgy szereti, ahogy a nagymamája készítette, mindenki megpróbálja, és végül nem sikerül... Vagy legalább is nekem soha nem siekrült... A Paulaner receptje tuti, úgyhogy vágjunk bele!

Konyha, sör, főzés
Jó 25 éve annak, hogy referenciafilmet forgattam egy cégnek, amelyik sörfőző berendezéseket kezdett forgalmazni. Olyan nagy sikere volt a mozinak, hogy még vietnami nyelvre is lefordították. Lám, most itt a könyv, amelyik megmutatja, hogy nem kell egy egész manufaktúrát felépíteni, elég hozzá a konyhád!
Töltött tök kapormártással, ahogy Márti a legjobban szereti
Gyerekkoromban nem szerettem a tököt. Talán azért, mert apukám sem. (Ő ugyanis nem kedvelte a k-betűs ételeket... Még most sem!) Én azóta sokkal inkább. Talán azért, mert a férjemnek igazán nagy örömöt okozok vele. Ez a fogás a vasárnapi ünnepi asztalra is szenzációs így nyáron! Könnyű, finom, nem nagy macera. Ebben a szezonban pedig egész egyszerűen üdítő!

Van új a nap alatt!
Vingardium Borliget néven kel életre egy teljesen új szerveződésű borfesztivál az Erzsébetligetben. A hagyományteremtő szándékkal megrendezésre kerülő, nagyszabású Vingardium Borliget elsősorban borfesztivál, de nem a megszokott keretek között, hiszen a helyszín és a színes program-kavalkád családi fesztivállá is varázsolja. Bor, napsütés, koncertek, piknik a fűben, gasztrocsodák, gyerekprogramok – ezt ígéri a VINGARDIUM BORLIGET!

Villámgyors hűsítő gyümölcsdesszert - jobb, mint a fagyi
Nyári melegben nem csak a fagyit, hanem más, jól lehűthető desszerteket is szeretjük, különösen, ha gyümölcsökből, és sütés nélkül készülnek. Hát, ez pont ilyen!

Spenótos-gombás fasírt puliszka ágyon
Az szinte biztos, hogy a vegetáriánusok kedvence lesz ez a gombás-spenótos fasírt, akár puliszkával, akár más szokványos körettel esszük. De saláták mellé is remek nyári fogás, még diétázóknak is.

Kapros-túrós cukkini rétes
Cukkini rajongókat örvendeztetjük meg ezzel fantasztikus rétessel, melyet valószínűleg a vegetáriánusok is gyorsan bejegyzetelik a receptkönyvükbe. A túrós-kapros-köményes variációt egy szabadkai ismerősömtől tanultam, aki az ottani, de már a nálunk is kapható réteslapokból készítette.

Ne a kukában landoljon a vacsora!
A brit televíziós szakács és újságíró, a River Cottage műsorokból is ismert Hugh Fearnley-Whittingstall a „vissza a természethez” filozófia hű követője évtizedek óta. Saját fenntartható gazdálkodását vezeti, nagy környezetvédő hírében áll, és valószínűleg ő az egyik legnagyobb ellensége a fogyasztói társadalomnak. Legyen szó tonhalhalászatról vagy épp papír kávéspoharakról, rendszeresen kampányol a pazarló életmód ellen és a tudatosságra tanít.

Fehércsoki-mousse málnakrémmel
A gyakorlottabbak tudják, hogy a legnagyobb hőségben talán csak éjjel vagy a hajnali órákban lehet megmaradni a tűzhely vagy a sütő mellett, szerencsére azonban számos sütés nélkül elkészíthető desszert van, amelyek ilyenkor is bevethetők. Ezúttal a MOM Park éttermei osztották meg bombabiztos receptjeiket, hogy a forró nyári napokon se maradjunk édes élvezetek nélkül. Egy mousse mindig tökéletes választás, ha el akarjuk bűvölni vendégeinket, vagy csak valami különlegességet varázsolnánk a családi asztalra. A TG Piccolino mestere ezúttal málnával bolondította meg a csemege nyári ízvilágát.

Keressük az ország legjobb lángosozóját
Kedvenc lángosozó a Balaton parton vagy éppen egy budapesti strandon, esetleg egy nyüzsgő piacon az ország bármely pontján? A Vénusz Lángos Voks oldal segítségével mindenki megtalálhatja, hol érdemes ezt a magyar street food-klasszikust megkóstolni. Már ötödik alkalommal hirdetik meg az országos lángosversenyt. Idén a teljes szavazási platform megújul, és a verseny a www.langosvoks.hu oldalra költözik, ahol még könnyebben lehet lángosozókat keresni illetve szavazni rájuk, valamint a mesterek is egyszerűbben nevezhetik sütödéjüket.
Vidám polipvacsi a gyerekekkel
A facebookon jött szembe egy video - így mesélt újításáról szerkesztőségi munkatársam, Csarkó Judit online divízió igazgató. Szóval magától elindult az anyag hanggal, képpel – ha már így alakult, végig is nézte. Ha már végignézte, el is mentette. Polipot sütöttek. Virsliből. Na ez kell nekem - mondta! Eljött a pillanat, amikor kiszabadulva a negyedik emeleti lakásból a tőserdei kis ház teraszára kirakta az olajsütőt, és belevette magár a "tenger gyümölcsibe" a két tündéri gyerek anyukája! A siker nem maradt el!
Nyári túrófagyi bazsalikommal
Barátnőim boldogan kóstolnak meg minden fagyit. Akinek pedig nyáron van a névnapja, jó ha, ezt a kelléktárat alaposan felvértezi. A kánikulai bulikban ugyanis ez egy remek édesség a grillezés után! Próbáld csak ki!
Parádés rakott cukkinim a biokertészemtől
Kedvenc biokertészem minden héten meglep a csodálatos és persze aktuális zöldségekkel. Ezúttal például rengeteg sárga cukkinit kaptam: kicsit és nagyot vegyesen. Volt még a csomagban új vöröshagyma, paradicsom, így adta magát ez a náluk már rég kedvelt és bevált könnyű finomság. Húsmentes nyári recept, a férjemnek nagyon ízlett!
Gazdag csirkemell saláta - egy könnyed nyári vacsora
Könnyed nyári vacsorák készülhetnek a csirkemell és a sokféle zöldségek együtteséből. Az már mindenkinek az ízlésére van bízva, hogy mivel tuningolja az alapot, és milyen öntettel teszi pikánssá. Mi most így készítettük!
Kukoricapehelyben hempergetett hekk
Ha hekk, akkor Balaton vagy legalábbis vízpart! De hogy ne kelljen sorba állni a finom halas falatokért, akár otthon is elkészíthetjük, ráadásul egész különleges panírozással. Lehet, hogy ezek után majd a szomszédok állnak sorba?
Málnakrémes habos kakaós-diós kevert
Bár a kakaós kevertet önmagában is szeretjük, de ezzel a fantasztikus málnakrémmel, tortaformába öntve igazi ünnepi desszert lehet. No és igazi hab is van a tortán, fehér csoki reszelékkel.
Bazsalikomos görögdinnye kehelyben
Minden görög kert elmaradhatatlan része a bazsalikom. Krétai utamon az egyszerű szállás bejáratánál például ott virult egy nagy dézsában. Valahányszor ki- vagy bementem a kapun, annyiszor kaptam be egy levelet. Házigazdáim nem vették zokon, ők is ezt csinálták. Ezt a koktélt egy barátnőmtől tanultam, aki viszont a görögdinnye szerelmese. Ma már az én kertemben is ott egy nagy cserép bazsalikom, így nincs akadálya, hogy kortyoljak egyet!
Sertéskarajom kedvenc söröddel
Gyors és egyszerű receptem bármikor bevethető, még akkor is, ha váratlanul érkeznek a focinéző barátok. Ha tudod előre, hogy jönnek a vendégek, előre besózhatod, borsozhatod a hússzeleteket. Ha nem egész egyszerűen a tálaláskor adj hozzá egy kis mustárt! Nem fogsz csalódni!
A zöldborsó új arca - belecsaptunk!
Itt a nyár, bátran használjuk együtt a különböző, friss, kerti zöld fűszereket a főzéskor. Jól megy például a petrezselyem a mentához! Itt van például a zöldborsóleves, amit egész egyszerűen újjávarázsolhatsz velük. Kánikulában nemcsak kifejezetten üdítő, de elkészítve is bámulatosan friss zöld színű!
Agglegényszendvics
Ezt a recept rém egyszerű! Nyilván ezért kapta az agglegény nevet. Anyukámtól tanultam a dupla vajas trükköt, és mindig bejött! Javaslom, kínálj hozzá paradicsomot, paprikát!
Szalonnás-kolbászos kevert süti - az esti borozgatáshoz
Kevert tésztát leginkább édesen készítjük, ám ez a füstölt, sós változat is könnyen a kedvencünkké válhat. A füstölt húsok hozzáadásával egy igazi sörözős-borozós nyáreste főszereplőjévé válhat.
Tonhalkrémes sült paprika
Szeretjük a gyors és egyszerű nyári vacsorákat, különösen ha azok halból és zöldségekből állnak. Ezt az alig fél órás költeményt nem egyszer fogod elkészíteni, az is biztos.
Július legfinomabb sütés nélküli gyümölcstortája
Sorra érnek a nyári gyümölcsök, ideje van a gyümölcstortáknak, gyors sütiknek is. Ez a nagyon mutatós, üdítő és egyszerű torta sütés nélkül készült, amit ezekben az izzasztó napokban különösen kedvelünk. Ám egy nyári szülinap, évforduló alkalmával is felkerülhet az ünnepi asztalra.
Hideg habgaluskás ribizlileves
Gyerekkoromban imádtam a nagypapáék kertjében bóklászni. Boldogan csipegettem az apró piros szemeket órákon keresztül. Ők sövényt készítettek a ribizliből, nagymami leginkább szörpöt főzött nekünk. Csak később tudtam meg, hogy a ribizli Ázsiából érkezett hozzánk a XVII. században. Először kolostorok kertjét díszítette, majd rájöttek, hogy magas C-vitamin tartalma miatt kitűnően gyógyítja például a skorbutot. Van, ahol vadegresnek hívják. Kicsit macerás a szedése, de megéri!
Egyszerű köménymagos levesem
A köménymag már a XIII. században elterjedt Európában. Szerencsés növény, mert szinte mindenütt megterem. Bélrendszeri gondok gyógyítására kiváló. Segíti a gyomorsav termelődését, ezért például étkezés előtt, csak úgy magában is ehető. Kiváló görcsoldó, és puffadás ellen is jó.
Márti töltött paprikája
Akkor köszönt be számomra az igazi nyár, amikor már zöldpaprikát és paradicsomot is lehet kapni a piacon. Imádok ilyenkor vásárolni! Mámorító illatokkal teli minden stand. Ez a könnyű egytálétel melegíthető is, így a kánikulában nem kell kétszer a tűzhely mellé állni. Másnap csak egy gyors mikrózás jön!
Bud Spencer kedvence: a hagymás bab
Számtalanszor néztük végig filmjeit! Mi, egykori televíziósok sokszor két munka között is leültünk egy jót szórakozni. Így jött az ötlet, hogy próbáljuk meg megfejteni a hagymás babot. Mindenki felírt valamit, amit arról egy-egy Bud Spencer-filmben látott, és összehoztuk ezt a receptet. Carlo Pedersoli civilként is nagyon szeretett enni, és valóban ez volt az egyik kedvence!
Mézes gyümölcskehely - a forró napokra
Egy jól lehűtött gyümölcsökkel teli kehely nem csak a szemnek üdítő látvány, de a benne lévő színes kavalkád az ízlelőbimbók kedvence is lehet. Igazi frissítő a forró nyári napokon.
Rakott tök - ne állj meg vele félúton!
Nem annyira macerás, mint ahogyan leírjuk, ezért nem is szabad az elkészítésben félúton megállni. Az összetevők ismerősek, az eredmény pedig egy felejthetetlenül finom egytálétel.
A győztesek csokis rizses tortája - sütés nélkül
Imádjuk a sütés nélküli különlegességeket! Ez a torta a mascarponétól és a csokis rizstől válik egészen egyedivé. Igazi szülinapi torta lehet, vagy csak egy remek vasárnapi meglepetés, mit előző nap is elkészíthetünk.
Dalmát paprika
Gyermekkori nyaralásaim jutnak eszembe erről a receptről! Emlékszem, milyen izgalommal töltött el, hogy megismerhetem egy teljesen másik ország lakóit, életét, gasztronómiáját. Ezt a receptet csak tavaly tanultam, de Dubrovnik festői óvárosa azonnal megjelent előttem!
Rém egyszerű alufóliás sárgarépa
Ezt a receptet akkor találtam ki, amikor már semmilyen ötletem nem volt párt találni egy kellemes sült húshoz. Nem csalódtam magamban! A sárgarépa mindig kéznél van! Bármit is készítesz, ő valahogy mindig ott figyel "bevetésre készen"! Ízletes, sok benn a vitamin, és persze karcsúsító!
Bébicékla saláta, ahogy Franciaországban láttam
Imádom a bébicéklát, mert nem kell annyit főzni, mint felnőtt társait. Ha sikerül olyan kicsit szerezni, amit darabokra sem kell vágni, az még jobb is, mert vicces még a terítés is vele: sötét kis "céklaegerek" farkincáival díszítheted a grilles este asztalát!
Zöldbabsaláta tarármártással
Most, hogy friss zöldbab-hegyekkel telik meg reggelente a piac, alig várom, hogy valami ínyencséget készítsek belőle! Már ránézni is gyönyörűség! Jönnek a grillezős esték, bármelyik sülthöz isteni kísérő! Csak arra vigyázz, hogy a tartár gyorsan romlik, ezért a tálalásig csak a hűtőben tarthatod! Utána meg arasd le a babért!
Töltött cukkini bolognai módra
A zöldségrajongóknak és az olaszos ízek kedvelőinek ajánljuk ezt a könnyed egy tál ételt. Tésztával már ismerős a recept, de tökkel, cukkinivel kicsit diétásabb, de nagyon finom ez a variáció.
A világ legegyszerűbb gyümölcsfagyija
Ideje van a nyárnak, a focinak és még az epernek, ezért aktuálisan el is készíthetjük a világ legegyszerűbb fagyiját, mindössze 3 összetevőből. A lényege, hogy a friss gyümölcsöt, legyen az bármi, előtte jól le kell fagyasztani.
Gyorsan kevert epres süti - az esti meccshez
Most, hogy a foci körül forog minden, még a sütéssel is igyekezni kell, ha megkívánják a házi szurkolók. Ez a finom epres alig egy félidő alatt elkészül, s a szünetben bizonyára el is fogy!
Mangalica oldalas házi barbecue-szósszal kemencében sütve
A kemence isteni dolog, de Gazdag Tamás, a HomeCatering.hu vezetője elárulta, ezt a receptet nyugodtan elkészítheted a sütőben is. Ezt az isteni oldalast a Nivegy-völgyben kóstolhatod meg a Tagyon Birtokon. A házi barbecue-szósz receptjét már elmeséltem, azt tálald hozzá!
Művészi recept, hogy vidám legyen az ébredés
Amennyiben egy igazán színes és elképesztően finom reggelit szeretnél a hétvégén összedobni, ne habozz kipróbálni ezt a receptet, mert valami elképesztő ízorgia részese lehetsz körülbelül egy órán belül! Lehet, ez soknak tűnik számodra - amennyiben csak egy kávé volt eddig a menő, vagy maximum a Nutellás kenyérig jutottál a főzőtudomány terén -, de ez nemcsak finom, hanem egészséges is! Tele lesz a bendőd, azt garantálom - délelőtthöz! És ne habozzatok hálálkodni majd, amikor eszitek - ezt javasolja Csutka István színművész.
Szuper egészséges epres süti
Persze, az édesség nem éppen az egészséges táplálkozás csúcsa, de ha már, akkor ez a süti a lehető legjobb, amit választhatunk. Gyümölcs és rostok - extra finom formában. Egyik kolléganőm legújabb receptjét olvashatjátok!
Házi barbecue-szósz a Tagyon Birtokról
Itt a nyár, itt a grillezések ideje. Igazán különlegessé teheted a partit ezzel a recepttel. Boltban mindenki tud venni egy üveggel, de ilyen élő ízeket másképp nem tudsz varázsolni! A HomeCatering.hu séfje, Gazdag Tamás elárulja a titkot: még fahéj is lesz benne!
Gombás csirkemell - így még a tepsi sem látta
Az összetevők, mint a gomba, csirkemell és sajt már többféle variációban találkozott. De talán még így sosem, hogy még a sütő is önfeledten örült volna neki. A család tagjairól nem is beszélve. Egyszerűen nagyszerű vacsoraötlet!
Rongyos leves, ahogy a nagyi tanította
A legegyszerűbb és a legolcsóbb levesek egyike, mégis az egyik legtartalmasabb. Amikor hajfájósak voltunk, a nagyi mindig ezt készítette jó köménymagosan, tojás és liszt nélkül. A rongyos változat már a tojásosan tuningolt variáció, amit a nagyapám is nagyon szerette, mert fickósította...
Sütés nélküli csokis pilótatorta - a jó bizonyítványért
Már csak napok kérdése, és itt a vakáció, a jól megérdemelt pihenés. A bizonyítványosztást pedig mi mással ünnepelhetnénk meg, mint egy fantasztikus sütés nélküli csokitortával. Igazi meglepetés lehet a dicséret mellé!
Mangalicás lecsó
Lágy balatoni lankák ölében készült ez a lecsó előételnek. Minden ami benne van, a Nivegy-völgy termése - volt tavaly. A Tagyon Birtok gasztronómiájáért felelős HomeCatering.hu alapító-tulajdonosa, Gazdag Tamás augusztusban tette el hagyományos módon magát az alapanyagot. Tartósítószer nincs benne. A mangalica is saját nevelésű sertésből vált kolbásszá, szalonnává. Most azonban olyan receptet küld nektek, amit azonnal használni tudtok, amint beérik az első paradicsom, paprika!
Bolognai spagetti, ahogy legkedvesebb operatőröm szereti
Mindenféle olasz étel közel áll a lelkemhez! Miután ez a fogás legnagyszerűbb operatőröm kedvence, nyilvánvalóan meg kellett keresnem az eredeti, a legjobb receptet! Előre is elkészítheted, a fagyasztóban eláll, bármikor is érkezik a legkedvesebb barát, legfeljebb felvidítod egy kis vörösborral - a ragut!! Legyen egy ilyen barátod, hogy örömöt okozhass neki! Lehet, hogy a közeledben van, csak még nem vetted észre! Sok sikert!
Egyben sült bőrös karaj
Az a legjobb, ha vásárláskor rögtön megkéred kedvenc hentesed, hogy saját, remek késével szépen vágja le a a csontot a húsról, majd kockázza be a bőrős felületet. Ő már tudni fogja, hogy a bőrt vágja át! A többi már a te és a sör dolga! Ez sem lesz rossz a focis napokra!
Sissi híres ibolyafagyija
1867-ben e napon érkezett Budára Sissi, hogy a Mátyás templomban Ferenc Józseffel együtt megkoronázzák. A szertartásra komponálta Liszt Ferenc koronázási miséjét. Ennek emlékére indította ma útjára a Sissi Alapítvány a Sissi csodálatos világa elnevezésű kulturális projektet. Jövőre ünnepeljük Erzsébet magyar királynő születésének 180. évfordulóját. Az alapítvány célja, hogy olyan programsorozatot indítson, amely hozzásegít egymás megértéséhez, Európa egyedülálló kulturális, történelmi, művészeti értékeinek megismeréséhez, megőrzéséhez. A fővédnökséget Habsburg Eilika főhercegné vállalta el.