Életforma.hu


Így készül a házi paradicsomos paprikakrém

Így készül a házi paradicsomos paprikakrém 

Az tény, hogy a házilag befőzött, téliesített finomságoknál nincs jobb. Ha még van hely a kamra polcain, ezt a fantasztikus paradicsomos paprikakrémet semmiképp se hagyjátok ki. Alapanyagként, ízesítőként sokféle ételhez felhasználható. Megéri a fáradtságot!
Áfonya hercegnő a nyerő

Áfonya hercegnő a nyerő 

Pechtol Zsolt hozzáadott cukor nélkül készült édessége nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, ami az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. Az édességet a nagyközönség először augusztus 20-án és 21-én, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg.
Zétától Zétáig

Zétától Zétáig 

Szeretnék venni valamit a férjem születésnapjára, de ne foglaljon a lakásban túl sok helyet - így fogalmazott egy francia hölgy, amikor szerette volna meglepni valamivel magyar származású párját! Így kezdődött annak a mádi Holdvölgy borászatnak a története, amelyik varázslatos kóstoló estet rendezett a sajtó munkatársainak a napokban. A házaspár először csak egy kis parcella tulajdonosa lett, majd bővítették a területet, és rájöttek a tokajinak nincs párja. Szakemberekkel nekiláttak a borkészítésnek, az újításoknak.    

Báró Harruckern öröksége 

2008 őszén kezdte munkáját a Gyulai Pálinka Manufaktúra, amelyik ma a Pálinka Céh Egyesület egyik legkiválóbb tagja. Nagyszerű nedűiket a legjobbak közt tartják számon idén is. A pálinkafőzés lényegesen korábban, már az 1700-as években megkezdődött a környéken. Az osztrák származású Báró Harruckern János György katonai szolgálataiért kapta a vidéket, aki kiadta: minden háznál főzzenek pálinkát!  
Niki grillpartija

Niki grillpartija 

Továbbra is ontják kollégáim a jobbnál jobb recepteket! Még a kiadó legifjabbja is meglepett egy szenzációs nyári recepttel! Csak annyit mondok: amiben ennyi zöldség van, az csak csodálatos lehet! Fogadjátok nagy szeretettel konferencia asszisztensünk, Kemény Nikolett receptjét! Nagyon büszkék vagyunk rá!
Nyers céklasaláta - Márti üdítő ötlete

Nyers céklasaláta - Márti üdítő ötlete 

Kedvencem a cékla! Minden módon elkészítve! Igaz, hogy mindkét kezed bíborvörös, mire elkészül, de kit érdekel! Tudjuk, hogy a keleti orvoslás egyik legnagyobb "fegyvere" a cékla, de a Földközi-tenger környékén is már 3 ezer éve ismerik. Csökkenti a vérnyomást, a koleszterin szintet, a csontritkulás, a szívroham veszélyét, rengeteg benne az antioxidáns, a folsav... és isteni finom!!!!  
Sajtos-tejfölös lángos

Sajtos-tejfölös lángos 

Bármerre is kalandozunk idehaza, a nyár nem nyár egy igazi klasszikus, sajtos-tejfölös lángos nélkül. Ezt egyszerűen elkészíthetjük magunknak akár otthon is, de szerencsére országszerte számtalan helyen ehetünk kiválóbbnál-kiválóbb lángosokat.
Bolgár salátám a grillpartihoz

Bolgár salátám a grillpartihoz 

Első repülős utam - ráadásul először a szüleim nélkül - Bulgáriába vezetett. Az első bolgár étel pedig, amit ott ettem, ez a saláta volt! Először idegenkedtem a sok olajtól, de aztán nagyszerűen csúszott a húsokhoz, a kagylókhoz egyaránt! Próbáld ki a következő sütögetésen! Igazi, mediterrán csoda! Az emberek pedig fantasztikusan kedvesek!
Van, aki büdösen is szereti

Van, aki büdösen is szereti 

Első ránézésre olyan, mint a többi, de az orrhoz való közelítése és ízlelése azonnal elárulja bűzös sajtszagát. A csehek ennek ellenére mégis nagy élvezettel nyalják...
Zabpelyhes banáncsemege - az egészséges nass

Zabpelyhes banáncsemege - az egészséges nass 

Chipsek, ropik helyett ajánljuk azoknak, akik vigyáznak a vonalaikra, de nassolni is szeretnek. Minden összetevője egészséges, és röpke fél óra alatt elkészül, sütéssel együtt.

Igyunk Irsai Olivér vizsgájára! 

A Bujdosó Pincészet a napokban végezte el az Irsai Olivér próbaszüretét, ennek alapján meghatározta a szüret időpontját is. Vajon milyen terméshozamra számítanak idén a borosgazdák? Ez ugye nekünk se mindegy...

Májas paprikafalatok - az esti sörözéshez 

Ahhoz, hogy feldobjuk a nyáresti sörözésünket valami finomsággal, nem kell zsíros, nehéz és bonyolult falatokban gondolkodnunk. A karakteres sötét lágerek karamell malátájához például kiválóan illenek a különböző gombás és májas ételek. Most egy különleges, de egyszerű receptet ajánlunk.

Az idei nyár kedvence: cukkinis-túrós muffin 

Mostanában tököt eszünk tökfélékkel, minden mennyiségben és formában. Most éppen muffinokat készítettünk a cukkiniből. Könnyed, másnap is puha finomság lett belőle. Egy jó kis zöldbab levessel párosítva fantasztikus zöldséges ebédünk lett!

Ilyen térkép még nem volt a Balatonról 

Elkészült az Éjjel-Nappal Balaton ”Speciális étkezési lehetőséget biztosító helyek a Balatonnál” című térképe. Mostantól a Speciális étkezés menüpont alatt megtaláljátok az olyan balatoni helyeket, amelyeket az egészséges életmódot követők és az ételérzékenységgel küzdők is nyugodtan látogathatnak - olvasható az Éjjel-Nappal Balaton oldalán Földi Rita tollából.

Latkesz, a zsidó lángos 

A laktesz, egy tradicionális zsidó lángosféle, ami rendhagyó módon inkább édes ízvilágú, hiszen ezt eredendően almaszósszal eszik. A latkesz tésztája a krumplitól lesz ropogós, a pikáns mézzel, rozmaringgal és citrommal ízesített almaszósztól pedig mennyeien ízes és szaftos.

Korsót fel! Ma ünnepeljük a Sör Világnapját! 

Elsőként jelent meg Ale sörrel a hazai piacon a Soproni. A szűretlen, kellemes, fűszeres, könnyű nedűvel az ország száz vendéglátó helyén és a különböző fesztiválokon találkozhatunk. Érdemes megkóstolni, de nemcsak ma, a Sör világnapján!

Márti őrítően jó ribizlilevese habgaluskával 

Savanykás, kellemes, igazi nyári ízvilág! Ezt jelenti nekem a ribizlileves. Kicsi koromban nem szerettem, mert a galuska hasonlított a madártejéhez, amit a mandulaműtét után látni se tudtam! Szegény anyukám pedig mennyit dolgozott érte! Változtak az idők, a galuskák, na meg én is.... Nem fogtok csalódni!  

Keresd a waweli sárkányt a Visztula partján! 

Krakkó, Lengyelország egykori fővárosa az egyik legszebb és legismertebb lengyel város. Főleg történelmi műemlékeiről és ritka művészeti alkotásairól ismert, de gazdag zsidó kulturális gyökereiről is, melyek most kerülnek újra feltárásra. Krakkó gasztronómiai programokban is bővelkedik. Érdemes tudni, hogy Varsó mellett Krakkó az egyedüli lengyel város, melynek éttermeit a nagy presztízsű Michelin-étteremkalauzban is kiemelték - ajánlja Hannes Saarpuu, a Lux Express Csoport ügyvezetője. 

Pideli kebap, a nyársra húzott lángos 

Nemcsak a történelmünk, de a gasztronómiánk is több ponton találkozik a törökökével. A Pideli kebap esetében a nálunk is ismert lángos tésztát húzzák nyársra húsokkal. Utóbbi lehet csirke, marha, disznó, de akár bárány is. Érdemes kipróbálni a nyári grillezéseken, mert nagyon különleges és laktató fogás, amivel elkápráztathatjuk a vendégeinket. Kínálj hozzá salátát!

Pély Barna legújabb dala 

Pély Barna legújabb szerzeményének témája egészen különleges, hiszen a nyár kedvenc itala, a sör adott hozzá ihletet. A nem mindennapi sláger bemutatója legalább annyira izgalmas, mint maga a témaválasztás, hiszen a Sör Világnapján lesz először hallható...

Spicc nélküli kirándulás a Vödörvölgybe 

A XIV. századból származik az első bejegyzés a pálinkáról. Károly Róbert feleségét, Erzsébetet gyógyították vele. Az élet vizének, aqua vitae-nek nevezték a nemesi nedűt. Ma jobbnál jobb pálinkák születnek a hazai pálinkaversenyeken. Sokszoros díjazott a Csalló Pálinka Manufaktúra, egy családi vállalkozás is. A Vödör-völgyben hamisítatlan kisüsti készül!       

Olasz pasim kanadai beütéssel, a Jeges Vanilio 

Ez az egyszerű jegeskávé recept kihangsúlyozza a Vanilio kifinomult, édes aromáit, miközben frissítő élményt nyújt. A még ínyencebb ízvilágért adjon hozzá egy kevés juharszirupot, ami lággyá és különlegessé varázsolja az italt!

Tudsz te sörkorcsolyázni? Akkor jelentkezz! 

Te milyen falatokat rágcsálnál szívesen egy pohár hideg sör mellé? Ha van ötleted és recepted, jelentkezz! A Sörszövetség idén először pályázatot hirdet éttermek, vendéglátósok számára, hogy megtalálja Magyarország Sörkorcsolyáját.

Különleges nyári kukorica krémleves 

Kukoricaimádók, figyelem! Ebben a levesben alig 30 perc alatt összehoztuk két kedvenceteket. Párosítottuk a főtt kukorica nyári ízét, és a pattogatott frissességét. Pikánsan ízesítettük, és még baconnal is megfejeltük. Fantasztikus lett!

Így készül az igazi kovászos uborka! 

Kovászos uborkát a nagyi nagyon egyszerűen, pár összetevőből: só, kenyér, kapor, uborka és víz készítette el. Ma már többféle ízesítéssel, mindenki a maga kénye-kedve szerint variálja. Mi most ezt próbáltuk ki, és nem bántuk meg!

Villámgyors sonkás-szalonnás pite - vacsorára 

Amikor már kifogysz a vacsoraötletekből, de van egy kis ilyen-olyan maradék a hűtőben, nos akkor kapd elő ezt a receptet! Villámgyors családi kedvencet készíthetsz percek alatt, és szerintünk jobb, mint a pizza. Legalábbis más.

Arctalan a pálinkánk 

Míg számos országban rengeteg pénzt fordítanak a nemzeti ital népszerűsítésére, addig nálunk ennek nyoma sincs! A Pálinka Céh Egyesület tájékoztatóján a Földművelésügyi Minisztérium illetékes helyettes államtitkára bejelentette: még idén megkezdődhet a nemzeti pálinkastratégia kidolgozása. Budapesten bemutatták a sajtónak az év legjobb pálinkáit.

Dögös arepas Venezuelából 

A lángos- és lepényféléket minden nép a legegyszerűbb ételei között tartja számon. Ahol sok búza van, ott búzalisztből készül, de ahol túlnyomórészt kukorica terem, ott a kukoricalisztet gyúrják össze vízzel, majd sütik ki olajban. Ilyen az arepas, azaz a venezuelai kukoricalepény is, amit kettévágva, avokádós krémmel, csirkecomb-csíkokkal és durvára vágott friss korianderrel töltenek meg.

Sztárpár New Yorkban 

Massimo Bottura és a Lavazza együtt ünnepelte New York-ban az olasz séf által vezetett Osteria Francescana nevű modenai étterem első helyezését a világ 50 legjobb éttermét rangsoroló 2016. évi díjátadót követően.

Megérkeztek Belgium büszkeségei 

A belga sörkultúra évszázados hagyományokra tekint vissza, napjaink legkiválóbb sörkülönlegességei között több belga sör is megtalálható. Az egyik észak-magyarországi sörgyár jóvoltából a sörbarátok most Belgium egy kis darabját vihetik haza. A stílusosan „Belgium büszkeségi” névre keresztelt válogatás az ország autentikus söreiből kínál egyedülálló ízelítőt a minőségi sörélmény kedvelőinek. Legyen szó baráti összejövetelről, kerti sütögetésről, vagy egy jóízű beszélgetésről, az alábbi három, markánsan megkülönböztethető sörkülönlegesség minden alkalomra kitűnő választás.

Bográcsos babgulyás Zsófi kerti partiján 

Ehhez a recepthez kell némi előkészület, de jó társaságban, segítő kezekkel, repül az idő! Pénzügyi és titkárságvezetőnk, Polákovits Zsófi legutóbbi kerti bulijának remek receptjét osztotta meg velünk. Mint annyiszor, most is összefutott a számban a nyál, amikor lejegyzem az új (köz)kincset! Próbáljátok ki, mert fantasztikus lesz!     

Török lángos 

A lángosra sokszor nézünk hungarikumként, pedig minden nemzetnek megvan a maga specialitása ebből a műfajból is. Itt van mindjárt a török burek, vagyis a Cig borek. Ez egy hússal töltött batyu, amit számtalan verzióban készítenek. Megjegyezendő, hogy igazából tatár eredetű. Burekkel egyébként rendszeresen találkozhatunk például, ha a horvát tengerparton nyaralunk, vagy egy hűs szlovéniai tóban fürdőzünk, nem kell feltétlenül Törökországig mennünk!

Jeges Bukeela Ka Ethiopia 

Ez az egyszerű és frissítő jegeskávé recept kihangsúlyozza a Bukeela ka Ethiopia kifinomult aromáit. A még izgalmasabb ízvilág eléréséhez enyhén fűszerezze meg őrölt korianderrel, amely felerősíti a kávé virágos jegyeit.

Mesebeli tésztasaláta - egy izgalmas nyári vacsora 

Ahány ház, annyi tésztasaláta, úgy van ez, mint a mesékben: mindenki hozzátesz valamit a saját szájíze szerint.  Amit most ajánlunk, valamiért különleges, és így érthető módon percek alatt el is fogyott. Vajon mi a titka?

Fehérjés rizskoch, a sportolók nagy kedvence 

Miért is kellene lemondani például a rizskochról annak, aki sportol vagy éppen az edzőteremben gyúrja magát? Néhány alkotóelem cseréjével Richard, a testépítő ezt most azoknak ajánlja, akik éppen izmosodnak, szálkásodnak. Büntetlenül fogyasztható finomság!

10 toplistás recept – ezeket imádtátok 2015 nyarán! 

Vajon mit főztük, sütöttünk legszívesebben a múlt nyáron? Talán a salátafélék voltak a legnépszerűbbek? Netán a sütés nélküli gyors desszertek? Összegyűjtöttük azokat a recepteket, melyekre a leggyakrabban lapoztatok virtuális receptkönyvünkben. Ezen a top 10-es listán ti is meg fogtok lepődni!

Citrommal és dióval tettük el a szilvát - isteni lett! 

Hull a szilva a fáról, de most nem lekvárt vagy pálinkát, de nem is egy szokványos honi befőttet készítünk belőle, hanem egy egészen különleges édességet. Szerbiában vendégváró csemege, de itthon akár a sült húsok mellé is el tudjuk képzeni. Pikáns recept következik!

Hagyományos házi céklasaláta Mártinál 

Soha nem felejtem el anyukám örömét, amikor annak idején valahol külföldön megvettük az első hullámos élű kését - eredendően kifejezetten a cékla szeleteléséhez. Azóta persze nekem is van, és imádom, mert más célt is szolgál. A cékla pedig számomra az első számú savanyúság - még akkor is, ha leve soha nem jön ki semmiből!

Cukkinikrémleves lime-mal és gyömbérrel P&P módra 

A kedves olvasó már megszokhatta, hogy kollégáim hétről hétre megörvendeztetnek jól kipróbált receptjeikkel! Most is így történt. Szabadságra készülő kolléganőm "hűtőtakarítást" végzett otthon, hogy semmi ne vesszen kárba! Régi receptjét így turbósította fel. Nagyszerűen sikerült! A fotózásra már nem is jutott idő! Így van ez, ha valami remek!  

Egy könyv, és más semmi? 

Kétszázkilencven tétel került be a Borkiválóságok könyvének 2016-os, harmadik fehér- és rozéborokat bemutató kötetébe; a Földművelésügyi Minisztérium gondozásában megjelent kiadványt a tárca kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztosa mutatta be hétfőn Egerben.

Márti nyári sült zellere 

Ezt a receptet nagyon régen egy főzőtejszínes dobozról vágtam le, annyira tetszett. Sokáig "aszaltam" a receptes füzetemben, amikor rátaláltam, és elkészítettem. Istenien sikerült. Azóta is az egyik kedvencünk! Próbáljátok ki!

Őrület! Jegeskávé gyömbérrel! 

Különleges kávés koktélokkal is meglephetjük szeretteinket, barátinkat! Ím egy tipp, az aromajegyeket fantasztikusan képviselő Ristrettóra! Ez az egyszerű jegeskávé, a még kifinomultabb ízek eléréséért adj hozzá gyömbért, ami kiemeli a gyümölcsös ízjegyeket, valamint a kávé kellemes keserűségét. Ezt a nap bármely szakában magadévá teheted!

Pikáns zöldséges krémleves - almával bolondítva 

Fantasztikus dolgokra képes egy savanykás alma! Ebben a levesben például úgy megbolondítja a zöldségeket, borsószemeket, hogy azok pépesen pikánsan végzik a levesestálban. Szóval, isteni levest készítettünk!

Almás zellerkrém - a férfias vitaminbomba 

Minden összetevője egészséges: az alma, a dió, a citrom és a zeller is. Ez utóbbi potencianövelő hatása miatt a férfiak kedvenc uzsonnakrémje is lehet. Igazán különleges társ natúr húsok mellé is.

Mennyei ananásztorta - sütés nélkül 

A recept déli szomszédainktól, Szerbiából származik, miként egyik alapanyaga is, a plazma keksz. Gyorsan elkészíthető, különleges desszert, igazi nyári meglepetés.

Olasz tiramisu Budán 

A népszerű olasz konyhának ez a remeke csupán a múlt század 80-as éveiben terjedt el a világon. Számtalan variációja ismert. Amit a legfontosabb tudni róla, hogy neve - átvitt értelemben - azt jelenti, dobj fel, ami nyilávn kávé és kakaótartalmára utal! Ezt a remek desszertet a Trattoria da Lello receptje alapján készítettük el!

Brit nő a hüvelyesek nagykövete 

Jenny ChandlerFőleg a főzőtanfolyamairól és szakácskönyveiről ismert brit szakácsnő-gasztroblogger nagy rajongója a hüvelyeseknek. Olyannyira, hogy ez az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének is feltűnt, és kinevezték őt az idei Hüvelyesek Nemzetközi Éve európai nagykövetévé. A gasztrobloggerrel a FAO budapesti Regionális Irodája készített interjút.

Virágos koktél virágos kedvhez - az 50. Debreceni Virágkarneválra! 

Idén 50 éves a Debreceni Virágkarnevál! Ebből az alkalomból rendeztek sajtótájékoztatót az MTVA székházában. Ott az újságíróknak az is kiderült, hogy megszületett a több napos fesztivál virágos koktélja! Az alkotó, a debreceni Ikon Étterem munkatársa megsúgta nekem, hogy egy pici furfanggal alkoholossá is lehet tenni a látványnak is csodás koktélt! Próbáld ki, és ünnepelj a cívis várossal!