GASZTRO
Rukkola saláta - házi öntetemmel
Sokan panaszkodnak arra, hogy a rukkola zöld ízű, - mintha a zöldnek lenne íze... Pedig ez a manapság igencsak divatos zöldség rengeteg ásványi anyagot rejt, amire igencsak nagy szükségünk van - főként ilyenkor, tavasszal! Adok hozzá egy saját magam által kikísérletezett öntetet, ami eddig mindig bevált. Vendégeknek csak akkor tálald, ha mindenki eszik belőle! (Tudod, a hagyma...!)
4magos fittkeksz, amit csak kilószámra érdemes sütni
Az első sütést hetenkénti követte, és azóta is folyamatosan, kilószámra gyártom. Egészséges és ropogós keksz a család erőgépekkel birkózó tagjainak kedvence.
Tavaszi darált húsos zöldségleves
A recept Szerbiából való, egy kedves ismerősömtől, ahol nagyon gyakran készítik ezt a finom krémes zöldséglevest. Egy kis marhahússal tettük izgalmassá és laktatóbbá. Bizonyára itthon is kedvenc lesz.

3 pudingos sütés nélküli keksz költemény
Többet is ütöttünk egy csapásra! Nem sütöttünk, csak rakosgattunk, és egyféle pudingot ízesítettünk 3 féle módon. Így lett belőle egy emeletes finomság, amelyben mindenki megtalálja a maga kedvenc ízét. Elkészíteni pedig szinte gyerekjáték.
Vasárnapi reggeli az ágyba!
Olyan jó egy kis reggeli kényeztetés. Aludhatunk picit többet, lustálkodhatunk..., és ha még egy vállalkozó szellemű partnert is találsz a lakásban, rajta, gyorsan csináljatok egy reggelit, tegyétek tálcára minden kellékével, és irány vissza az ágy! Mindenki megérdemel egy ilyen reggelt - legalább egy héten egyszer!

Kagyló cataplanában
Portugália ízeit kóstolgathatjátok végig május második hétvégéjén Budán, a Gellért tértől végig a Bartók Boulevard-on. Ebből adok most ízelítőt Felde Csilla és Székely Ervin Portugál ételek című könyvének segítségével.
Medvehagymás pogik a szomszédból
Ezt a remek receptet azonnal le kell írnom, mielőtt vége a medvehagyma szezonjának. A pogikat most kaptam egyik kedvenc szomszédasszonyomtól, Évától. Ez a fantasztikus növény rövid idő alatt óriási karriert futott be nálunk. De annyira, hogy egyenesen félteni kellett a gyönyörű déli területeket, ahol a legjobban érzi magát. Meglovagolva a divatot - néhány forint reményében - vandálok kaszával estek neki a medvehagyma mezőknek! Szerencsére idén már őrizték a védett területeket!
Mézes-mustáros sült oldalas Mártinál
Nálunk nincs olyan oldalas, ami pillanatok alatt ne fogyna el. A benne sült csonttól mindig olyan finom, ízletes lesz, hogy semmi nem léphet a nyomába. Ezért aztán igyekszem mindig valamit újítani...

Dióval töltött ponty
A tavaszi horgász szezon csak úgy ontja a finom és egészséges halállományt. A rántott ponty helyett azonban most valami nagyon egyszerűt, de mégis különlegeset ajánlunk. Dióval párosítottuk, és töltöttük meg a halunkat. Isteni lett!

Szezámmagos csirkeszárnyak - szójaszósszal
Igazán gyors, és pikáns vacsora készülhet csirkeszárnyakból is. Most éppen mézben, szójaszószban hempergettünk, sütöttünk, és percek alatt elfogyasztottuk.
A világ legegyszerűbb csirkés ebédje
Ha nem látom, el sem hiszem, milyen gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni egy vasárnapi ebédet. Ráadásul újdonság, hogy a levesport, most nem leveskészítésre használjuk. Érdemes kipróbálni, kezdő szakácsok kedvence lesz.
Túrós pudingos csoda
Ez a nagyon egyszerű süti az egyik kedves szomszédasszonyom remeke! Nálunk nincs ünnepnap nélküle - és így, szerencsére nálunk sincs benn hiány! Próbáld ki, mert isteni!
Burgonyasaláta csodás lila hagymával
Nálunk a burgonya minden formája az elsők között szerepel! (Nem véletlen! A férjem kereskedelmi hajón volt tengerész, és annyi rizst szállított, hogy ma gyakorlatilag rá se tud nézni!) Ezt a salit mindketten szeretjük, mert például a hétvégeken, hideg sültek mellé elképesztően finom, de kaláccsal reggelire is különleges!
Sós, pirított mandula - házilag
Drága dolog a mandula! Benzinkutaknál, presszókban egy vagyont kérnek egy-egy pici, celofánba csomagolt zacsiért. Pedig te is el tudod készíteni, mert nem ördöngösség! Az édesapám imádja, a recepttudományom természetesen anyukámtól származik. Próbáld ki, nem fogsz csalódni!
Mámorító fűszeres borjúoldalas
Mindenféle oldalas mindenféle elkészítési módja nálunk nyerő. A férjemnek gyerek kora óta ez a kedvenc húsétele. Így aztán igyekszem mindent kihozni a csontos darabokból. Igazából nincs nehéz dolgom, mert az a hús, amiben benne van a csont is, biztosan kiváló ízű lesz. A sör pedig csak rásegít! Ne félj, ha gyerek is van a családban, mert az alkohol elpárolog belőle! Próbáld csak ki!
Medvehagymás töltött gomba
Aki szereti a zöldséget, és a most szezonális medvehagymát, az bizonyára örülni fog ennek a gyors finomságnak. Pillanatok alatt fantasztikus ebéd vagy vacsora készülhet most a gombából és némi sonkamaradékból.
Karfiol a sütőből
A karfiol egy igazi csodadoktor. Amellett, hogy védi a szívet, erősíti a csontokat, segíti a sebek begyógyulását, kiváló segítőtárs a fogyókúrában is. Most éppen egészben tettük a sütőbe, de előtte kapott egy finom masszá(zs)t is.
Poharas kevert kakaós - lekvárral bolondítva
Az a jó a kevert sütikben, hogy többnyire egyszerűek, gyorsak és egytálasak. Ennél a lekvárral bolondított kakaósnál azonban még 3 különböző méretű pohárra is szükség lesz. De a végeredmény mindenképpen feledteti a pluszmosogatást.
Kardra hányt tenger gyümölcsei zölségágyon
Rajongok mindenféle halért, kagylóért, rákért. Ez a recept ennek tökéletes elegye. Még Malajziában láttam először, és örökre a szívembe zárta magát! Nem véletlenül!
Lencseleves - húsvét után
Szinte nincs olyan szakácskönyv, amelyik ne tanácsolná a húsvéti sonkafőzéskor, hogy a levet ne öntsd ki! Most jött el az idő! Van, aki csak berakta a hűtőbe, van, aki későbbre lefagyasztotta. Aki pedig szereti lencsét, annak ez igazi ínyencség! Ilyen például az én férjem, aki akár napokig képes ezt enni! Legyen az hétköznap, vagy ünnepi asztal. Nos, most jött el az idő!
Friss tavaszi tojásos nokedli P&P módra
Kolléganőim változatlanul elbűvölnek a receptjeikkel. A csapat pénzügyi- és titkárságvezetője, Polákovics Zsófia már a párját is bevonta az alkotásba. Az ő közös, különleges fogásukat ajánlom figyelmetekbe!
Csirkeszárny kagylómártásban
Nálam a csirkeszárny mindig nyerő, bárhogyan is legyen elkészítve. Ezt a receptet már akkor imádtam, amikor még nem is jártam a Távol-Keleten. Vonzalmam a kagylómártásos csirkeszárnyhoz onnantól csak nőtt. Ez a fogást a kínai konyhaművészetben az előételek között szolgálják fel. Pálcikát nem használnak, kézzel eszik. Csirkét egyébként is lehet kézzel enni!
Sonkás, sajtos palacsinta - maradékokból
Semmi se vesszen kárba, főleg ne a húsvéti sonka. Számtalan felhasználási mód közül, most ezt az egyszerű palacsintás megoldást választottuk. Imádni fogjátok!
Egyéjszakás sütés nélküli töltött keksztorta
A gyors, sütés nélküli édességeket minden háziasszony szereti. Elkészíteni is. Főként, ha ezt már előtte nap megteheti, és a hűtőben pihentetheti. Ezért hívjuk ezt a tortánkat egyéjszakásnak. Eltüntetni azonban pillanatok kérdése.
Mini répatorta kuglófok - nem csak locsolóknak
A húsvéti menü méltó lezárása a répatorta, új formában tálalva. A gyönyöstarjáni Kovács Borház különleges receptjével most nem csak a locsolókat etethetjük be.
Rozmaringos báránysült burgonyatortával
Tradicionális húsvéti fogás a bárány. Nem mindegy azonban, hogy hogyan készítjük elő a húst, majd magát a fogást! Ez egy olyan különlegesség a gyöngyöstarjáni Kovács Borháztól, amelyik bátran megállná a helyet a bárányt különösen kedvelő olaszok előtt is! Kellemes ünnepeket!
Fűszeres sajtgolyók rozmaringos olivás lapos kenyérrel
Tradicionális ünnepünk a húsvét - megannyi remek, hagyományos recepttel! Szerencsére mindig vannak vállalkozó kedvű olvasóink, akik szívesen kipróbálnak újdonságokat is. A gyöngyöstarjáni Kovács Borház például ezt a remek különlegességet ajánlja Neked, és vendégeidnek! Csábítóan néz ki!
Tradicionális sonkafőzés Bujdosó-módra
A húsvét az egyik legfontosabb keresztény ünnepünk, amelyhez számos sokszínű hagyomány kapcsolódik, így például a húsvéti sonka elkészítése. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet követi a hagyományokat, így nem telhet el a húsvét e tradicionális sonka elkészítése nélkül.
Zöldfűszeres hagymaleves sajtos lángoskával
Ezt a leves egy népszerű budapesti étteremben kóstoltam először. Nagyon ízlett a lángoskával együtt.A baj csak az, hogy utána már nem fért belém semmi! Nagyon laktató!
Batátaleves gomba betéttel
Bár édesburgonya a másik neve, nem rokona a burgonyának. De ez bennünket most nem zavar, így is egy fantasztikus, vitaminokban gazdag és különleges levest készítettünk belőle. Egy kis gombával tettük rá a koronát.
Zselatinos joghurt saláta - a húsvéti asztalra
Ezt a nagyon mutatós és különleges salátát már előző nap elkészíthetjük, így időt nyerünk a további ünnepi tennivalókhoz. A húsvéti sonka mellé igazi finomság, akár a locsolókat is megkínálhatjuk vele.
Négy töltelékes medvehagyma pite - locsolóknak
Furcsa módon nem hajtogatjuk, csupán egymásra rakjuk, és négy rétegű töltelékkel megkenjük emeletenként ezt a különleges tavaszi pitét. A medvehagymán kívül készülhet mangolddal, spenóttal is. Igazi vendégváró finomság.
Farkas barátom férfias salátája
Farkas barátom nem a konyhaművészetéről híres, de nagyszerűen tud segíteni a konyhában, ha akar. Ezt a salátát például ő találta ki, rakta össze, és meg kell mondanom, önálló fogásnak is egészen remek - mondjuk egy pirítóssal. Nekünk szarvassülthöz kínálta! (A sült már nem az ő keze munkáját dicsérte, de erről majd később!)
Ötfűszeres kínai csoda!
Kínában az étkezések az élet legkiválóbb pillanatait igyekeznek bearanyozni! Így vált a gasztronómia is óriási kinccsé az évszázadok alatt! A most következő recept egyik alkotóeleme a póréhagyma, ami önmagában is remek! Annak sem csípi a szemét, aki a hazai vöröshagymába belehal - szeletelés közben! Gyors, mutatós és nagyon finom!
Sajtleves baconös fokhagymás csavarral
Idegenkedtem ettől a fogástól, de később kiderült, nincs miért! A lényeg, hogy használd a fantáziád, mert elképesztő milyen remek dolgokra vagy te is képes!
Fa is, fül is, gomba is! Na, mi ez?
Imádom a távol-kelti konyhát! Már akkor rajongtam érte, amikor még nem is ismertem a valódi wokok földjét. Szenzációs ízharmóniák tobzódtak egy pillanat alatt egykori konyhámban, a Váci úton! Soha nem lehet elfelejteni azt a kísérletező kedvet, és azt a rengeteg barátot, kollégát, akik boldogan rohantak kóstolni!
Csirkehús póréhagymával és feta sajttal
Ez a csirkés finomság akár a húsvéti asztalon is helyet követelhet. Ízletes, különleges és saláták mellé is remek falat. Nálunk a család kedvence. Akár az uzsonnás dobozba is tehetünk holnap belőle. Ha marad.
Narancsba töltött tonhal - egy üdítő reggeli
Ennél egészségesebb reggelit nehéz lenne kitalálni. Együtt van minden, ami egy napot beindíthat: hal, zöldség, gyümölcslé. A látványa pedig egyszerűen lenyűgöző.
Grillezett vöröskáposzta saláta
Diétázók, fogyókúrázók kedvence lesz ez a különlegesen elkészített káposztasaláta. Önállóan is fogyaszthatjuk, de sovány húsok hű társa is lehet. Nálunk az egyik legnépszerűbb vacsora.
Kenyérlángos, avagy a magyar pizza
Gyerekkoromban falun, egyenesen a kemencéből érkezett a tányéromba! Az asszonyok a heti kenyérsütés alkalmával készítették a maradék tésztából. Ma otthon is tudunk ilyen remek ebédet vagy vacsorát készíteni. Ez páratlan finomság új, profi szakács szomszédom alkotása! (Lám-lám, mire jó egy lakógyűlés!)
Sült harcsamáj sokhagymás raguval
A harcsamáj nem gyakori fogás a hazai asztalokon, de a piacokon beszerezhető, egészséges és nagyon-nagyon finom. Ráadásul az elkészítése sem bonyolult, alig pár percig kell sütni.
Kínai csirkeleves üvegtésztával - ahogy Márti szereti
Azért is szeretem a keleti konyhát, mert nagyon sok különleges íz tud párosulni valami egészen egzotikus kéjjel! Ez a leves mindent tükröz! Azt tudni kell, hogy a keleti konyhaművészetben nem a "leves-második-desszert" menürend a módi. Egyszerre tesznek ki minden fogást, a levest is, és mindenki abból "csemegézik", amiből csak akar!
Ázsiai mese - egészségesen
Fél évet töltöttem a Távol-Keleten, de már előtte is imádtam az ottani konyhát. Lassan-lassan nálunk is egyre ismertebbek lettek a fogások, az alapanyagok, és bizony fantasztikusan egészséges ételek készíthetők a számunkra egzotikus zöldségekből, fűszerekből! A legnagyobb meglepetésemre az Ázsia Centerben rábukkantam egy zöldségesre, akinél lehet kapni pak csoit, azaz bordás kelt.
Mami Ferdinánd tekercse - D.Tóth Krisztától
Dé, azaz duci. Ezt jelenti D.Tóth Kriszta újságíró nevében a dé betű, amely emlékezteti arra, milyen husi kislány volt gyerekkorában. Ez persze köszönhető a nagyi fantasztikus sütijeinek is, amelyek közül most a számára legkedvesebbet megosztja velünk.
Sajtkrémes-brokkolis rakottas - gazdaságosan
Amikor az influenza levesz a lábadról, nincs se kedved, se erőd, hogy a boltig elmenj, de főzni mégis kell valamit, na akkor kell kreatívnak lenni, és abból alkotni, ami otthon van. Így készült ez a finom rakott tészta is, ami a család szerint - tízujjas lett.
Csokis-mákkrémes torta - sütés nélkül
Sütés nélküli három krémes tortát készíteni nem olyan nagy ördöngösség. Tovább tart elolvasni a receptet, mint elkészíteni ezt a nem csak finom, de nagyon mutatós tortát, akár nőnapi meglepetésnek, vagy éppen szülinapra. Csokis is, mákos, is, kekszes is, könnyű is.
Bécsi álom áfonyával
... azaz a borjú bécsi, más néven Wiener Schnitzel eredetileg kizárólag borjúból készült. Ma már Ausztriában sem minden borjú, ami Wiener Schnitzel. Bajorországban előszeretettel készítik disznóhúsból, a hagyományos krumplisaláta helyett pedig sült burgonyát, sok salátát és áfonyalekvárt adnak hozzá.
Villámgyors brokkoli krémleves
Ki nem állhatta az egykori amerikai elnök, George Bush a brokkolit. Sőt, amikor elnök lett, közölte: most már megengedheti magának, hogy soha ne is kelljen ennie. Még az elnöki repülőgépről zöldségei közül is száműzte szegény párát. Ennek nyilván nem örültek a brokkoli-termelők.... Pedig rendkívül hasznos és finom ez az első látásra jellegtelen növény! Itt egy remek recept!