Életforma.hu


Gundel palacsinta Mártinál

Gundel palacsinta Mártinál 

A férjem családját baráti és üzleti szálak fűzték egykor a Gundel-családhoz, és az étteremhez. Nem volt kérdés: elsők között tanultam meg anyósomtól az isteni fogást. Már a kiindulás is jó: van olyan, aki nem szereti palacsinta valamelyik válfaját, ... a kakaót, ... a csokit..., a rumot?...
50 édesség, amit el kell készítened

50 édesség, amit el kell készítened 

A napokban kerül a könyvespolcokra Kárai Dávid, ízHUSZÁR első szakácskönyve a Bookline és a NoSalty gondozásában. Emblematikus receptek gyűjteménye ez a könyv. Olyan desszerteké, amelyeket egy konyhában valamennyire is járatos szakácsnak el kell készítenie legalább egyszer az életben.
Citromos grízpuding Vikki sütidobozából

Citromos grízpuding Vikki sütidobozából 

Gyerekkori klasszikus modernizált formában, valódi citrom ízzel, és krémesen lágy állaggal. És létezik gluténmentes verziója is! - mondja az alkotó. - Ez a grízpuding teljesen véletlenszerűen készült, ugyanis eszembe jutott, hogy nagyon régen ettem “tejbedarát”. Így hát nekiálltam és annyira jó lett, hogy úgy gondoltam, hogy muszáj megosztanom - tette hozzá Vikki a sütidoboz.hu-ból.
Diétás hálaadási pulyka

Diétás hálaadási pulyka 

Azoknak szól mai receptünk, akik kedveli az amerikai szokásokat, vagy csak egyszerűen szeretik a pulykát. Íme egy remek recept Hálaadásra! Amerikai szokás szerint ilyenkor, vagyis november 26-án csakis sült pulyka kerülhet a családi vacsorán az asztalra. Teremy Alex testsúlycsökkentő tanácsadó olyan recepttel lepett meg bennünket, amit elkészítve akkor is meg tudsz enni, ha diétázol!
Karamellás tejberizs körtével és törökmézzel Vikki sütidobozából

Karamellás tejberizs körtével és törökmézzel Vikki sütidobozából 

Régi ismerős - új ízzel. Nagyon rizses, nagyon krémes és nagyon sok ízt rejt… Bizony, egy egyszerű tejberizs, ami lágyan karamelles, a tetején pedig törökméz ropog. És a hozzá járó párolt körtét még nem is említettem…- ajánlja Vikki a sütidobozból. 
Szalonnás sajttorta - leveles tésztából

Szalonnás sajttorta - leveles tésztából 

Időben kivetted a fagyasztóból a leveles tésztát? Akkor most eláruljuk, hogyan készíts belőle egy gyors, de különleges sajtkrémes, szalonnás vacsorát. Szerbiából való az ínycsiklandó recept.
Sült alma marcipántöltelékkel

Sült alma marcipántöltelékkel 

Ezzel a tradicionális stájer finomsággal bárki hamisítatlan téli hangulatot varázsolhat otthonába. Mi már az ünnepekre hangolódunk vele, és a benne lévő almapálinkával.
Serpenyős lazac paradicsommal és mentával

Serpenyős lazac paradicsommal és mentával 

Igazi ünnepi finomságot kínálunk, amely akár a karácsonyi menü része is lehet. Persze egy vasárnapi próbafőzés sem árt addig a közkedvelt és egészséges lazacból. Szinte gyerekjáték elkészíteni.
Körtés-kardamomos muffin a sütidobozból

Körtés-kardamomos muffin a sütidobozból 

Zamatos körtével készült muffinok illatos kardamommal és egy nagy adag tejszínnel. Nincs is jobb őszbúcsúztató süti az utolsó langyos napsugarakhoz - olvasható a sütidoz.hu-n. Alkotója elmondta, csak a véletlen műve hozta a receptet: volt otthon pár szem körtéje, és régen készítettem már muffint, így adta magát, hogy körtés muffin készüljön. Egy kis kardamommal megfűszerezve igazi őszi desszert lett belőle.
Cantuccini - a toszkán csoda

Cantuccini - a toszkán csoda 

A cantuccini vagy Biscotti di Prato (Prato-i keksz) az egyik legismertebb toszkán szárazsütemény, mely Vin Santoba - toszkán desszertborba - mártogatva vacsorák méltó befejező fogása. A recept eredetiségét és gazdagságát mi sem bizonyítja jobban, hogy éppen egy Prato-i prominens szállodás család séfjétől kaptuk! Ezt a receptet a Toscana Club kínálja Nektek! Nem fogtok csalódni!  

Márti parasztos töltött káposztája 

Ez aztán igazán "emberes" menü, ahogy mondani szokták. Zagyvarékason, egy Szolnok megyei faluban tanultam. Parasztossága leginkább abban leledzik, hogy nem kis apró, a meleg ételeket is kínáló fogadásokon ismert falatkákat készítek, hanem - mondjuk úgy - nagyobbacskákat... Előre is össze lehet állítani, a többszöri felmelegítés csak jót tesz neki - bár ez nálunk ritkán éri meg a másnapot!   

Gulyás a gourmandok földjéről 

Belgium a francia minőségű, német mennyiségű konyha hazája - írta Michael Jackson a belga sörökről kiadott könyvében. Ennek oka, hogy az ország a germán és a latin-francia kultúra találkozási helye, egyaránt megtalálhatók az északi népekre jellemző ételek-italok és a francia konyhából átvett jellegzetes ételek. Napjainkban a belga gasztronómiát erősen színesítik az ott élő, külföldi származású bevándorlók és leszármazottaik, akiknek köszönhetően igen elterjedtek az olasz, a török, a marokkói, az algír, a portugál, a spanyol, illetve a közép-afrikai ételeket kínáló éttermek, kifőzdék. Brüsszeli forgatásainkon igyekeztünk mindent kipróbálni. 

Birsalmás rizses hús - Andi konyhájából 

A rizses húst sokan ismerik, és sokféleképpen készítik. Ez a pikáns változat az összetevői miatt nem csak laktató, de rendkívül egészséges is.

Almakrémleves - az ősz ajándéka 

Úgy indul, mint egy szokványos almakompót, ám két lépéssel és néhány összetevővel egy nagyon finom vitamindús krémlevest készítettünk belőle. Igazi őszi gyümölcsleves.

Diós pite - egy egyszerű vasárnapi süti 

A pitében az a jó, hogy sokféle változat készíthető belőle. A tészta ugyanaz, csak a tölteléket variáljuk. Ez most egy nagyon finom diós változat, amit a szomszédasszony, Era konyhájából lestem el. Nekem is sikerült!

Egy belga hercegnő emlékére 

Rudolf trónörökös özvegye - Stefánia másodszor Lónyay Elemér magyar gróffal kötötte össze életét. A belga királyi hercegnő nagyon kedvelte a magyar konyhát, számos fogás az ő nevét viseli. Közös tulajdonságuk, hogy valami módon főtt tojás található benne. Stefánia 81 éves korában Pannonhalmán halt meg.  

Karácsonyi Cupcake 

Timár Gigi, a Piac és Profit online főszerkesztője annyira ünnepi hangulatba került a KIKA karácsonyi trendbemutatóján, hogy azonnal meglepett a Sütidoboz új receptjével! Most próbáljátok ki, majd ismételjétek meg az ünnepek előtt! Fogadjátok szeretettel!   

Lila álom, sárga vadítás - P&P módra 

Fiatal kolléganőm extravagánsnak tűnő recepttel rukkolt elő a minap. Nem merészség, ötletesség kell egy ilyen remek fogáshoz! Online-os főszerkesztőnk, Timár Gigi ezúttal is kitett magáért, a selymesen ragyogó lila, és a vadító sárga színt választotta őszi menüje főszereplőjének! Ámulat!  

Tojáskrémes tréfás reggelim - imádják a kölkök! 

E recept legfőbb erénye, hogy könnyű, finom, és jópofa formákban viccessé varázsolhatod! Ha nincs megfelelő sütőformád, egész egyszerűen kérd kölcsön a gyerek homokozó készletéből egy tetszetős példányt! Persze, előtte azért mosd ki! Nincs olyan gyerek, akinek ne lenne hozzá étvágya!      

Gesztenyebomba - a sütés nélküli nyalánkság 

Ha már unod a gesztenyepüré egyszerű habos változatát, most mutatunk egy izgalmasabb variációt, melyet percek alatt, akár a gyerekkel együtt is elkészíthetsz. Egy kis babapiskótát csempésztünk bele, hogy tartalmasabb legyen ez a sütés nélküli finomság.

Almás káposztasaláta - az ősz vitaminbombája 

A káposzta és az alma az őszi-téli időszak nélkülözhetetlen vitaminforrása. Most összeálltak egy fantasztikus salátává, hogy dupla dózisban erősítsék az immunrendszerünket. Sült húsok mellé, de önállóan is élvezhetők.

Tepsis raffaello, amiből a sok is kevés 

Igazi családi süteményt készítettünk, amolyan tepsi méretűt. Nem golyózgattuk a raffaellot, hanem becsületes szeletekre vágtuk, ahogy illik. Igazi vasárnapi desszert a kiadós ebéd, vagy egy kellemes délutáni séta után, a kávé mellé. A recept a lakótelepi jószomszédtól érkezett.

Csokis-diós őrület 

Ez egy varázslatosan finom süti, nem olcsó, és még ráadásul hízlaló is. Ellenállni viszont nem lehet! Ez a recept is keresztlányom legújabb alkotása. Keresztapjának készítette szülinapi ajándékként. Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom: teljes volt a siker! Ezt a receptet is tedd el karácsonyra!

Zsemlekosár P&P módra 

Egymást felülmúlva halmoznak el kollégáim, a Piac és Profit munkatársai vagány receptjeikkel! Most legfiatalabb munkatársunk, a konferencia asszisztens, Kemény Nikolett lendületes menüjébe engedek bepillantást! Ez a fogás egy jó kis házibuliban is megállja a helyét! Mint minden hasonló receptnél, itt is szabadon lehet kísérletezni! Próbálkozz, ezt tényleg nem lehet elrontani! 

Őszi álom - a sült körte! 

Keresztlányom elképesztő lelkesedéssel ügyködik a konyhában! Ez egyik újítása, és igazán remek! Minden adott hozzá ilyenkor ősszel! Ha igazán kényeztetni szeretnéd a párodat, nosza! Ez biztos bejön - már ha ínyenc! Azt javaslom, emlékezz erre az oldalra, még karácsony környékén is jól jöhet!   

Zöld varázs, folyékony rubin - préselj vitamint! 

Újra eljöttek a hűvös, nyirkosak a reggelek. Nagy a hőmérséklet-különbség a nappalok és éjszakák között. Szervezetünket is megviseli az évszakváltás. A baktériumok, vírusok terjedésének kedvez ez az időszak. Ilyenkor gyakoriak a megfázások. Ám ez kivédhető, ha erősítjük immunrendszerünket friss, éltető levekkel.

Müzlis gesztenyegolyók - sütés nélkül 

Cukormentes, egészséges és nagyon gyors desszertet készítettünk a mai kávé mellé, amelyből remélhetően a gyerek tízórais dobozába is jutott. Mert ősszel ugye a gesztenye sem maradhat ki az életünkből. No meg az édesség sem, a felhős napokon.

Sütőtök leves Andi konyhájából 

Pikáns fűszerek és egy kilónyi sütőtök. Mindössze ennyi kell egy őszi vitamindús és egészséges leveshez, amely még kellemesen át is melegít a hideg estéken. Andi konyhájából lestük ki a finomságot.

Baconos csirkemell őzgerincben 

A legjobb receptekkel úgy vagyunk, mint a népmesékkel, szó szerint szájról-szájra terjednek. Ez a finom baconos csirke éppen egyik kedvenc Facebook oldalunkon repkedett, amikor elkaptuk. Természetesen mi is elkészítettünk, és most sütés utáni továbbterjesztésre ajánljuk.

Vámpírok, boszorkányok, kísértetek, bulira fel! 

Az óév utolsó napjaként tekintettek a pogány kelták október 31-ére. Samhain ekkor hívta össze a halottakat, akik különböző formákban jelentek meg, és rossz lelkek, gonosz állatok figuráit öltötték magukra. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék útjukat a túlvilágra. Amikor a Rómaiak elfoglalták a kelták földjét, több római ünnep motívumával is bővült az ősi hagyomány, így kerültek bele a Feralia, a holtak emléknapjának elemei, valamint Pomona, a gyümölcstermésért felelős istennő ünnepének alma szimbólumai.

Bódító koktél halloweenra 

Október 31-én, Mindenszentek előtt tartják a Halloweent. Ennek a szellemektől és rémisztő lényektől hemzsegő, elsősorban esti és éjszakai mulatságnak leginkább az angolszász országokban van hagyománya, de mára a filmeknek köszönhetően az egész világon széles körben elterjedt. Az ősi kelta hiedelemvilágra épülő ünnep neve, a halloween az óangol nyelvből származik.

Mákosgubás sajttortácska szilvaöntettel 

Ez a különleges recept most indult hódító útjára. A mákos-sajtos különlegesség nyerte a Philadelphia versenyét. A cél az volt, hogy a sok világváros után Budapesten is megszülessen a város sajttortája. Az alkotó, Teller Zsuzsa, próbáljátok ki ezt a magyaros, őszies különlegességet! 

Férjek gombalevese Alsóörsről 

Itt a csodás, ezer színben pompázó ősz, és vele együtt a még csodásabb gombaszezon! Avatott szem pillanatok alatt megtalálja a remek darabokat az avar között is. A baráti kiránduláson a férjek láttak neki a gyűjtésnek, és ők vállalták a levest is. Isteni volt, próbáld ki Te is! DE!!!! Csak akkor gyűjts gombát, ha biztosan ismered is! Soha ne szedd le azt a példányt, amit még nem láttál! Egyrészt mert veszélyes lehet az ehetőre is, ha véletlenül egy darabka bennmarad a jók közt. Másrészt felesleges a természetet károsítani azzal, hogy szép színes, de hasznavehetetlen gombákkal teli kosarat vonszolsz magaddal. Még egy fontos dolog! Ha nem ismered a gombák világát, mindenképp vizsgáltasd meg szakértővel!

Almás túrópárnák - vajban sütve 

A túró, a burgonya és az alma külön-külön is gyakori alapanyaga a zsírban, olajban sült tésztáknak. Így együtt azonban egészen felejthetetlent alkotnak, ahogy az egy régi szakácskönyv is ajánlja. A citromhéj belül és a fahéjas porcukor kívül, nem csak látványban, de illatban és ízhatásában is emlékezetes marad.  

Cukkinis, boros burgonyaleves 

Hogy mire lehet felhasználni a vasárnapi húsleves-maradékot? Például egy fantasztikus, kicsit mámorosan különleges burgonyaleveshez, amelyet a boron kívül a cukkini bolondít meg. A szomszédból kívántam meg...

Kolbászos szendvicspogácsa - csak dupla adagban 

A jó szomszédi viszony a receptcseréken is lemérhető. A kóstolók jönnek-mennek, így került hozzám ez a finom pogácsarecept is. A kolbászos korona miatt olyan az ízvilága, mint egy frissen készített melegszendvicsnek. Egy problémája van, csakis dupla adagban érdemes sütni, mert gyorsan fogy.

Klasszikus sajttorta P&P módra 

A Piac és Profit online főszerkesztője, Timár Gigi nem először osztja meg jól kipróbált receptjét veletek. Most sem fogtok csalódni! Mint mondta, ebben a tortában az a jó, hogy éppen olyan kitünő uzsonnára, mint étkezés utáni desszertnek. Mivel a tésztája kekszből készül, nem nagyon lehet elrontani. 

Ünnepel a zeller - Te meg fogysz! 

Rántsuk ki, hátha jó lesz? Sok ismerősöm kísérletezik, de a zeller elég messze áll az ötlettől. Pedig nagyon finom - mondjuk előételnek! Egyébként sütve is remek! Próbáld ki!   

Elzászi almatorta - ahogy Márti látta Elzászban 

Nem lehet elfelejteni az őszi, szüretelő Elzászt! Fantasztikus színekben pompázik Colmar és környéke!  Franciaország Németországhoz simuló részén találhatod a legremekebb borutakat! A környékbeli templomok oltárát ilyenkor zöldségekkel és gyümölcsökkel díszítik! Sokat dolgoztam Strasbourgban. Ezt az almatortát is ott tanultam. Nincs is jobb annál, mint délután egy pohár újborral és egy szelet almatortával kiülni az Ill folyó partjára, és gyönyörködni a nap őszi sugaraiban! Előre bocsátom, nem vagyok édesszájú, de ezt a desszertet nem lehet megunni, nem lehet kihagyni! Jó étvágyat!

Sorozatbarát recept: őszi szmötyi - és ez nem vicc! 

"Nevezhetjük smoothie-nak is, vagy magyarosan szmútinak, de nálunk inkább mégiscsak szmötyi marad. Ha kiskorúak vannak a családban, akkor tuti, ti is mantrázzátok otthon: sokzöldségetmertazegészséges! Nálunk a direkt zöldségevés kb. 3 éves korban befejeződött, most már csak csempészni tudom az étrendbe. Például így: céklás birsalmás szmötyit csomagolok a gyerekeknek." Hölgyeim és Uraim, Önök a Piac és Profit online divízió igazgatójának, Csarkó Juditnak legújabb "gyerekkísérő" tízóraiját olvassák!

Pasik lecsója 

Sose gondoltam volna, hogy a férjem és a barátai megirigylik a receptjeimet, és kirukkolnak egy saját lecsóval. Miután szívesen veszünk mindenkitől kipróbált, jó recepteket, előttük sincs zárva az ajtóm! Íme, egy igazi, őszi, bográcsos lecsó, ahogy a fiúk készítik! Nagyon finom, próbáljátok ki!    

Zabkorpás túrógombóc 

Ennek a túrógombócnak az a különlegessége, hogy nem búzadarával, hanem zabkorpával és édesítővel készült. Így nyugodtan fogyaszthatják a diétázók, fogyókúrázók is. Isteni finom csemege Dia konyhájából.

Gluténmentes őszi bögréspite 

Nagyszerű gluténmentes kevert sütit dobtunk össze, Dóri receptje alapján. Ez a gyors bögrés magos-gyümölcsös csoda nem csak egészséges, de összetevői miatt a gluténre érzékenyek kedvence is lesz.

Csokis-gesztenyés muffin - adalék az édes élethez 

Itt van az ősz, és ha éppen nem valami tökös, akkor valami gesztenyés sütinek is ideje van. Ez az isteni muffin változat, a begyűjtött receptjeim egyike, és bármikor készítem, mindig nagy sikere van. Vasárnapi hangulatfokozónak is kiváló!

Ízorgia P&P módra! 

Lelkes kollégáim továbbra is nagy szeretettel bombáznak jól kipróbált receptjeikkel. Ezúttal pénzügyi- és titkárságvezetőnk, Polákovics Zsófi vasárnapi mesterművét ajánlom figyelmetekbe! Külön-külön is minden alkotóeleme remek, de így együtt tényleg ünnepi asztalra kívánkozik!

Ahogy Márti csábít: finomság pasiknak a meccshez és a sörhöz 

Ez a recept akkor jön be igazán, ha szereted a pizzát. Az alapja ugyanis az olasz kiválóság tésztája, de a töltelék ezúttal nem "hűtőszekrénytakarításból" ered. A hagyományos eljárással ugyanis darabokra hullana szét. Nos, itt egy meghökkentőnek tűnő módszer, amit még egykori barátomtól, a hajdani kiváló hajószakácstól, Kunszt Gábortól tanultam. Örök hálám érte!

Sütőtököm - Márti őszi vendégváró falatkái 

Elérkezett a sütőtökök ideje. Megszámlálhatatlan receptet kínálnak a szakácskönyvek. Ezt az egyszerű, fogpiszkálókra tűzhető apró finomságot is kedvenc biokertészemtől tanultam. Csak azt tudom mondani, hogy ki kell próbálni!

Kókuszcsók - a reggeli puszi mellé 

Szinte gyerekjáték elkészíteni, és összetevői miatt a diétázók kedvence is lehet. A párperces alkotás nagyon jól esik majd a reggeli kávé mellé, vagy akár az uzsonnás dobozba, egy alma társaságában.