Életforma.hu


Zellerkrémleves - nem csak a férfiaknak

Zellerkrémleves - nem csak a férfiaknak 

Azt mondják, hogy aki zellert eszik, az több nőt csábíthat el, hiszen a zeller természetes potencianövelő. Salátákat, de chipset is készítettünk már belőle, most jöjjön egy finom és férfias leves.

Barackos morzsasüti - tej, tojás és cukormentesen 

Ha egy igazán finom gyümölcsös édességre vágysz, de allergiás vagy a tejre, tojásra, vagy éppen diétázol, akkor ennek a desszertnek nagyon fogsz örülni. Ráadásul még aktuális is, az őszibarack miatt.
Kapros-mazsolás sertésborda

Kapros-mazsolás sertésborda 

Pikáns ízesítéssel készítettünk finom vasárnapi ebédet. Friss kapor még van a kertben, mazsola a fűszeres dobozban, s mindezekhez betársult még a citromlé is. Fantasztikus ízharmóniába kerültek a karajszeletekkel.
Édes-fűszeres paradicsomszósz

Édes-fűszeres paradicsomszósz 

Négyszáz éve még mérgező gyümölcsnek hitték, ma az egyik legkedveltebb zöldség. Fogyasztjuk magában, szendvicsben, salátában, szószként és mártásként, mindenhogyan finom és egészséges. És a legjobb, hogy akár egy balkonládában is megterem! Az Electrolux „The Secret Ingredient” sorozatában most a paradicsom kapott főszerepet.  
Illatos-aromás jegeskávé

Illatos-aromás jegeskávé 

A rántotthús wokban bloggere, Szilágyi Balázs nyerte a Nespresso facebook oldalán indított kávépárbajt. A júliusban 8 gasztroblogger meghívásával indult megmérettetésen a versenyzőknek új, izgalmas kávérecepteket kellett alkotniuk.
Almás-répás céklasaláta

Almás-répás céklasaláta 

A céklát sokan csak savanyúságként fogyasztják. Nemcsak vérszegényeknek javasolt a magas vastartalma miatt, de kiemelkedő méregtelenítő hatású, és gazdag C-vitamin forrás is.
Hidratálj a mesterszakáccsal!

Hidratálj a mesterszakáccsal! 

Legyen most már a barnaság megőrzése a cél! Fogadjuk meg a mesterszakács tippjeit, használjuk ki a késő nyári nap sugarait is! Ha így teszel, karácsonyig nem lesz szükségünk önbarnítóra!
Hűsítő gyümölcsleves - diétásan

Hűsítő gyümölcsleves - diétásan 

Sokan és sokféleképpen készítik a frissítő gyümölcsleveseket. Mi most egy gluténmentes, tejmentes és tojásmentes változatot ajánlunk.  
Tápióka puding - a laktózmentes desszert

Tápióka puding - a laktózmentes desszert 

A tápióka gyöngyöt tápióka keményítőből készítik el, és kiváló alapanyaga pudingoknak. Ez a desszert most glutén-, laktóz-, és tojásmentes.  
Magyar bonbonoké az édesség Oscar-díj!

Magyar bonbonoké az édesség Oscar-díj! 

Idén először örülhetett egy magyar cég a gasztronómia Oscar-díjának tartott Great Taste Awards csillagjának praliné kategóriában. A mindössze 2 évvel ezelőtt alapított Sweetic manufaktúrát két édességük, a zöld dió és a Matcha-lime-gyömbér ízű bonbonjaik miatt díjazták.

Gluténmentes sajtos - cukkinis muffin 

Kezdő háziasszonyok is könnyedén elkészíthetik a gluténmentes, inzulinrezisztenciás és cukorbeteg diétába is beleillő sajtos cukkini muffint. Melegen a legfinomabb, de hidegen is ideális feltét főzelékekhez, önmagában, vagy mártogatósok mellé. Bepanírozva a cukkinis sajtos keveréket, akár bő olajban is kisüthetjük, persze, csak ha nem akarunk a kalóriákkal spórolni.

Bangó Margit is idejár! 

Nincs olyan kerti parti nálunk, amiről ne maradna meg egy-két dolog másnapra! És valljuk meg, másnap nekünk is másnap van, és nincs nagy kedvünk a főzőcskézéshez - pláne ilyen nagy melegben! Na, itt az én trükköm, ami persze nem korszakalkotó, de családod elégedett lesz vele, és egy kis pihi neked! Mert megérdemled!...

Márti rakott töke 

Mindig van egy kis darált hús a mélyhűtőmben, mert az - úgymond - mindenre jó. Na pont kaptam egy jópofa kis tököt, de mert azonnal nem tudtam feldolgozni, picit már kezdett ráncosodni. Sajnáltam volna kidobni, ezért kitaláltam az alábbi receptet, és nem bántam meg! Ízletes, könnyű, és az elfoglalt sorstársaknak a turbó változatot kínálom!

Felsőfokú kerti invázió 

Bár a flekkent  kifejezetten kerti sütögetés eredményeként lehet "kinyerni", nem árt, ha egy esetleges hirtelen jött zivatar idején van egy "B"-terved is! A sült, csontos sertéstarja bámulatosan finom a serpenyőben is! Egy sör mellett azt is elfelejtik a barátaid, hogy nem a kertben ültök, mert szakad az eső!   

Ami a pasiknál mindig bejön... 

Na ez az, amit nem lehet elrontani! Nagyon gyors fogás ebédre vagy vacsorára, és elképesztően laktató. Mondjuk én egy picit csavartam rajta, mert a végén nem tejfölt, hanem pici főzőtejszínt használtam! Ettől valahogy lágyabb és selymesebb lett az egész! Mind tésztából, mind sajtból olyat választasz, amit csak szeretsz!  Próbáld ki! Nem bánod meg!

Gyümölcsös zabkása - egy fitt reggeli 

Az ázsiai ízek szerelmeseinek nem újdonság, hogy a kókusztejjel, illetve kókusztejporral készült ételek különlegesen finomak. Levesekhez, desszertekhez, mártásokhoz kiváló, de a turmixok, gabonakásák, reggeli italok is ellenállhatatlanul finommá válnak tőle.

Uborkás, bodzás limonádé, - a forró napokra 

Ezen a nyáron az italkészítés slágerei a virágos ízek - mint a rózsa és a levendula,  valamint az uborka és a görögdinnye, állítják a szakemberek. Nekünk elárulták a frissítő uborka-bodza páros receptjét is. Most továbbadjuk!

Kókusztejes gyümölcsleves – nem egynyári élvezet 

Már nem csak a kókuszreszeléket ismerjük. Örömteli, hogy egyre többen és gyakrabban főzünk kókuszzsírral, kókusz tejporrral és kókusztejjel.  Most ez utóbbiból készítettünk egy fantasztikus barackos levest.

Mártinál koronával jár a patiszon 

Kedvenc biozöldségesem rendre megörvendeztet egy-egy patiszonnal. Kezdetben idegenkedtem tőle, de mára nagyon megkedveltem! Gyorsan királyi fogást készíthetsz belőle! Persze, hogy Neked is először az jut eszedbe, hogy kirántod! Igazad van! Nagyon gyorsan kész, isteni finom, és ha úgy adódik, hogy este 6 után tudsz csak vacsorázni, akkor is nagyon jól esik! És még egy fontos: nem terheli meg a gyomrod! Láss neki!

Ezt a lilát nem felejted! 

Indiából származik a padlizsán. Ez a pompás, lila termésű növény hozzánk török közvetítéssel került. A neve is így ismert nálunk: török paradicsom. Az egyébként tojásgyümölcsként is emlegetett növénynek számos, remek elkészítési módja van. Folyton újító keresztlányom a minap ezzel a recepttel lepett meg! Próbáljátok ki! Érdemes!    

Rebarbarás cookie 

Méltatlanul mellőzött alapanyag a rebarbara itthon. Tulajdonképpen zöldség, kellemes, savanykás íze mégis remek például süteményekben. Létezik pirosas és zöld változata is - előbbi talán látványosabb, de az ízben nincs különbség.

Óda a zöldségekhez 

Nem lehet Olaszországot úgy elhagyni, hogy ne egyél egy igazi itáliai zöldséglevest! Pedig az alapanyagok nálunk is megtalálhatók! A minestrone leves itt is nagyon finom! És a zöldségek is fantasztikus talajból származnak! Dobj össze mindent, bolondítsd meg egy kis sajttal, és elájulnak a vendégeid! Sok szerencsét!    

Cherry házilag - csak felnőtteknek 

A beszélgetős nyárestéken jól esik egy-egy pohárka gyümölcsös finomságot elszopogatni, még ha alkohol tartalmú is. A meggyet már korábban  elraktuk, most már fel is használhatjuk!

Cukkinis csokicsoda 

A cukkini nagyon hálás zöldség. Jól érzi magát rántva, fasírtnak, lecsóadaléknak, de a legszívesebben a sütemények alapanyagaként. Ennek a diétás-kakaós finomságnak a sikerében is nagy szerepe van.

Sült pisztráng bébiparaj-salátával 

Áman Attila séf egy könnyű pisztrángrecepttel ösztönöz mindenkit arra, hogy fogyasszunk több halat! Remek fogás, az biztos!

Egyem a zúzádat! 

Nemrég olvastam egy könyvet, amiben - egyebek közt - a György-korabeli London polgári konyháiról volt szó. A szerző szerint ebben az időszakban voltak a legegészségesebbek a brit főváros lakói. Ennek egyik oka, hogy például sok belsőséget ettek. Ja, és gyalog jártak a piacra...  A belsőségek mára valahogy elkoptak az asztalainkról, pedig nagyon méltánytalan! Itt az én kedvencem! Fedezzük fel újra e finomságot! Kipróbálhatod csirkéből vagy pulykából is!

Banános csoda birkózó módra 

Barka Emese női birkózó bajnok kedvenc itáliai desszertje, amit olasz származású edzőjétől tanult. Mindig ezzel készül, ha meglátogatják barátai, vagy ő megy vendégségbe. Könnyű, lágy, ízletes, és még gyümölcs is van benne, ami teljesen levette Emesét a lábáról, hiszen az élsportoló igazi gyümölcsrajongó.

Mit keresnek a gallok Budán? 

Jean-Jacqes Rousseau jól ismert mondása a "Vissza a természethez!" elevenedik meg a mai francia konyhaművészetben. Ezt a vonalat követi a budai Larus Étterem séfje is, amiből ezúttal - szó szerint - ízelítőt adunk!  

Márti limonádéja 

Márta napon mi mást is ajánlhatnék, mint egy finom, hűsítő italt! A barátnőim vezetnek általában a buliból hazafelé, tehát a kerti partin alkoholmentes itallal is készülnöm kell!  

Legjobb nyári nassolnivalók - meglepetés recepttel 

Még a legnagyobb melegben is szüksége van szervezetünknek egy kis feltöltődésre, éppen ezért válasszunk egészséges rágcsálnivalókat, frissítő gyümölcsös italokat, vagy éppen egy laktató rozskorpaszeletet! Ezek a táplálékok napközben fontos szerepet játszhatnak az éhségérzet csökkentésében és még a zsírégetésben is segíthetnek.

Csábító nyári koktél - görögdinnyéből 

Nemcsak a nyári hőségben, de egy naplementés este hangulatához is remekül illik ez a házilag is elkészíthető koktél. Kizárólag friss gyümölcsöket használtunk, elsősorban görögdinnyét. Már a látványa is csábító!

Glória az édesköménynek 

Talán nincs is, aki ne szeretné a grillcsirkét, vagy az egyszerű sült csirkét! De ha ezt még megörvendeztetjük egy kis édesköménnyel, akkor az már maga a csoda! A magyar háziasszonyok még csak most ismerkednek vele - mármint az édesköménnyel -, de megéri randizni! Próbáld ki! Könnyű, kellemes, nagyon finom! 

Hűsítő uborkakrémleves 

Ezt a levest sok-sok franciaországi forgatásom alatt tanultam. Úgy általában a francia levesektől nem ájultam el, de ez kivételt képez! Lágy, selymes, és ami a legjobb, hogy melegen pont olyan finom, mint ilyenkor, a kánikulában hidegen! Jó kis étvágygerjesztő egy kerti bulinál! Nem bonyolult, előre el tudod készíteni, majd irány a hűtő, és kisvártatva arathatod a babérokat! - No babér, az nem kell bele!   

Töltött tököm 

Ezt a receptet Bay Évitől, egykori kolléganőmtől, az egyik legkedvesebb televíziós bemondónőtől tanultam. Ő már akkor is - le sem merem írni mikor volt mindez! - fényesen uralta a konyhát! Akkor még nem rajongtam e finomságért, de mára már elválaszthatatlan barátok lettünk! Köszi Évi!

Nyári rakottas 

Amikor beköszönt a kánikula, sokan szembesülnek azzal, hogy kevesebb étellel is beéri a szervezetük, és a könnyebb fogásokat választják szívesebben. Nyáron a természet nagyon sok ízes, lédús gyümölccsel elkényeztet bennünket, de azért néha bizony kell valami tartalmasabb étel is a gyomorba. Nem kell feltétlenül óriási lakomákra gondolni, de a tápanyagbevitel szempontjából jó, ha ügyesen sakkozunk a fehérje-szénhidrát párossal. Ám akkor sincs veszve minden, ha a húst nem szívesen tesszük a tányérunkra.

Padlizsános lecsó 

A szokásos hagyma-paprika-paradicsom triumvirátusba most nem csak a színe, hanem az íze miatt is belecsempésztük a padlizsánt. Annyira finom lett, hogy másnap meg kellett ismételnünk a lecsós menüt.

Pikáns sárgadinnyekockák – most tedd el télire! 

Nincs is üdítőbb élvezet ebben a rekkenő hőségben, mint egy jól behűtött sárgadinnye. Ám hogy télen se hiányozzék az íze, most pikáns fűszerezéssel elraktározhatjuk télire. Húsok mellé kiváló!

Töltött cukkini olívabogyós szárnyas hússal 

A nyári szezonban a zöldségválaszték szinte végtelen, a grillezéshez pedig nem is választhatnánk jobb köretet a szezonális zöldségeknél magas vitamin- és rosttartalmuk miatt. Most cukkinivel bolondítjuk a csirkehúst.

Ezzel nyerd el a barátnőd szívét! 

Pompás illatok tündökölnek kertedben, vagy a teraszon, amikor nyári partira várod barátnődet, vagy legkedvesebb barátaidat! Rém egyszerű, de biztos siker a következő recept! A lényeg, hogy sosem kell túlkomplikálni!    

Fejd a kanárit! 

Soha életemben annyi madártejet nem ettem, mint amikor kivették a mandulámat! Anyukám készítette, hozta a kórházba termoszban. Csak a portára tehette, le, mert akkor az volt a koncepció, hogy a mandulás gyerekek nem láthatták az anyukájukat, nehogy sírjanak, és felszakadjon a seb! Túléltem! És a madártej most megint kezd sláger lenni nálunk... Egyébként fagylaltnak is nagyon jó!    

A zöldborsó farka 

Egyik kedvencem a zöldborsó! Sajnos a "nagy szezonnak" vége, ím, itt az utolsó főzelékek egyike. Sebaj, jó az mélyhűtött változatból is! Hozzá a tükörtojás, igazán remek egy választás!    

Fogyózz muffinnel! 

Egyél mindent, de mértékkel! Most egy olyan finom nassolnivalót ajánlunk a két főétkezésed közé, amilyennel felesleges kalória bevitel nélkül csökkentheted az éhségérzetedet! Itt a sonkás muffin!

Mazsolás mákos piskóta 

A süti érdekessége, hogy nem kell a mákot megdarálni hozzá, és a szokásos kevert süteményeknél lágyabb tésztát kapunk. Mazsola helyett kimagozott meggyel is megbolondíthatjuk.

Sonkás, sajtos, brokkolis leveles tészta 

Leveles tésztából édeset és sósat is készíthetünk percek alatt. Ez a finom zöldséges változat remek vendégváró falat is.

Joghurtos-tejszínes málnakoktél 

Málnaszezon van és meleg! Össze is dobtunk egy hűsítő koktélt, mellyel bárki meglepheti saját magát vagy kedvesét egy fárasztó nap után. Még a gyerekek kedvence lehet ez az alkoholmentes frissítő.

Gyors erdei mese 

Ezt a receptet én találtam ki legutóbbi piaci kalandozásaim és váratlan vendégek érkezése okán. Pillanatok alatt elkészül, és nem igényel profi szaktudást. 

Zöld "tépecs" 

A hétvégén kipróbáltam, és bátran állíthatom, az est fénypontja volt! Az utolsó levéldarabka is elfogyott!

Márti nyári pulykája 

Nyáron bódultan sétálok a piacon, annyira élvezem a friss zöldségek illatát! Egyszerűen mindent szeretnék megenni, így született ez a recept is!