GASZTRO

Almás-sajtos csirkemell
Sokan kedvelik a hús-gyümölcs párosítást, az alma-sajt duó pedig mindig is nyerő volt. Ha ezt a három alkotóelemet összehozzuk, nagyon szép harmóniában játszanak egymással, kellemes, különleges étel lesz belőle. Akár előző nap is összeállítható, ha vendégeknek szánjuk.
Lasagne alla bolognese, amit mindenki imád
Hosszadalmas leírás, hosszadalmas főzés, kinek hiányzik ez? De ha túl vagy az első lasagne készítésen, a többi már csuklóból fog menni, elhiheted. Egyébként is csak három fázis van: a ragu elkészítése, a besamel megfőzése, végül az összeállítás. Ebből egyedül a ragu főzés időigényes, a többi megy, mint a karikacsapás.

Óriás kelt csiga - fetasajtos töltelékkel
Sokféle kelt tésztát ettük már, no de ilyen különleges ízesítésűt még mi sem! Az oreganos feta sajtos töltelék nem éppen szokványos a hazai kelt tészták között. Egy jó gulyás leves mellé egyszerűen felejthetetlen! No és látványnak sem utolsó!

Csirkés, póréhagymás pite
Ez a recept alkalmas bármilyen ünnepi étkezést bearanyozni, és nem elég, hogy igazán látványos, ráadásul nagyon finom, és valójában elkészíteni sem nagyon macerás. A tésztát elkészíti helyettünk egy okos kis robotgép, a töltelékkel sincs sok gond, a sütő pedig elvégzi az utolsó simításokat.

Karácsonyi bonbon tojáslikőrrel
Farkas Vilmos cukrász mester beavat minket a bonbon készítésbe, és megtalálja azt a tölteléket, ami ilyenkor karácsony táján a legaktuálisabb.

Frankfurti leves
A legfinomabb verzió frankfurti levesre. Én régebben tejföl és répa nélkül készítettem, de mióta rátaláltam erre a receptre, csak így készítem. Egyedüli kényes pontja a virsli kiválasztása, mondanom sem kell talán, ügyeljünk rá, hogy a legkevesebb szóját és tartósítót tartalmazó, minél nagyobb százalékban húsból lévő virslit keressük hozzá.

Londoni szelet
Arról elképzelésem sincs, honnan kapta a nevét ez a sütemény, azt viszont tudom, hogy nagyjából azóta ismerem, mióta két lábon járok, nagyanyám zseniálisan készítette. Tipikus példa ez a süti arra, hogy egyszerű alapanyagokból, különösebb hókuszpókusz nélkül is lehet isteni finomat készíteni.

Angol muffin
Nemigen járok gyorsétterembe, de van egy reggeli, amiért bármikor elcsábulnék. Persze nem kell feltétlenül rosszalkodnunk, otthon is megsüthetjük kedvenc reggeli péksüteményünket. Az enyém most fele részt tönköly lisztből készült, de lehet variálni a lisztekkel kedvünk szerint.

Vajon sült harcsa currys rákraguval, burgonyapürével
Ezzel a remek étellel Pápán, a Villa Classicában találkoztam. Omlós, finom, egész egyszerűen elképesztően finom volt! Az egyik kedves felszolgálónk, Bódi Tünde azonnal segített, és gyorsan papírra vetette a receptet. Nekem már itthon is sikerült, próbáld ki Te is!

Angol karácsonyi ital, az eggnog
Hasonló a mi tojáslikőrünkhöz, mégis kicsit más. Tej és tejszín keverékéből készítik, kevesebb benne az alkohol, mint a mi likőrünkben, és elmaradhatatlan belőle az őrölt szerecsendió. Egy próbát mindenképp megér!
Bundás kenyér variációk
Ha azt gondoltad, bundás kenyeret csak egyféleképpen készíthetsz, mindenképp nézd meg ezt a videót, amelyből megtudhatod, hogy édes és töltött variációkat és csinálhatsz magadnak reggelire.
Séta a szaloncukor körül
Tudom, a szaloncukornak nem csökken a népszerűsége, óriási a választék, zselés, kézműves, hagyományos, ilyen, olyan, amolyan kelleti magát a polcokon. Mi már évek óta nem aggatjuk fel a fára őket, az asztalon egy tálban tartom a cukrot, mindenki vehet belőle, amikor csak akar. Épp ezért nekem nagyon fontos a szaloncukor minősége, mert nem a fát díszíti, amikor a csomagolása, színe lenne az elsődleges szempont, hanem desszertként esszük, ezért ügyelünk, hogy milyet veszünk.
Nem lehet elég korán kezdeni!
Sokféle dologra igaz ez, de az egészséges életmódra nevelésre mindennél inkább! Persze eleinte könnyű, hiszen a hozzátápláláskor a kisbabák nem igazán tehetnek mást, mint megismerkednek szép sorban az alma, a sütőtök, a sárgarépa, a brokkoli és megannyi tápláló, vitamindús zöldség és gyümölcs ízével!
Libaleves Márti asztalánál
Minden ünnepi asztalon megállja a helyét az én libalevesem! Nemcsak Márton-napkor lehet libát enni, bármikor kellemes! Én például a karácsony másnapi ebédhez is ezt szoktam tálalni! Kis ügyességet csak a májgombóc elkészítése igényel, de ahhoz is adok egy tippet! Vágj bele bátran!
Halpogácsa, az egészséges finomság
Mifelénk nem terjedt el a halnak ilyen módon való fogyasztása, de igazán szívből ajánlom, hogy próbáld ki, vedd be a repertoárba, mert egyszerű, mint egy pofon, esélyes, hogy még olyan is megkóstolja, aki a halra azt mondja, hogy fujj, és hát nem utolsó sorban egészséges étel. Hidegen, melegen egyaránt kitűnő, viheted munkahelyre, teheted uzsonnás dobozba, és a pikniken is jó szolgálatot tesz.
Amerikai fahéjas tekercs
A leírás hosszú, és még bonyolultnak is tűnhet, pedig nem az. Kelt tésztát készítünk, kinyújtjuk, megkenjük fahéjas töltelékkel, felcsavarjuk, felvágjuk, megsütjük. Ennyi az egész. És az eredmény? Nos, az olyan lesz, amilyet csak álmainkban kóstoltunk.
Házi szaloncukor, ahogy egy Michelin-csillagos séf készíti
Sárközi Ákos Michelin-csillagos séf mutatja meg, hogyan készítsünk egészséges és finom szaloncukrot otthon.
Menedékhely a Pilisben
Megéri autóba ülni és elgurulni a Pilisnek erre a Pesttől ugrásnyi távolságban lévő pontjára, egy fárasztó munkanap utáni lazításra ugyanis kitűnően alkalmas az Ürömi Hütte. Ez az a hely, ahol találkozhatsz a barátaiddal, és egy isteni pizza mellett megválthatjátok a világot. Itt egyszerre érzed vendégnek és családtagnak magad.
Mozzarellás paradicsomsaláta
Legelőször egy ebédnél előételként találkoztam vele, de annyira ízlett, hogy rögtön jól is laktam vele. Vendéglátásra is jól bevált, mert rendkívül dekoratív a hidegtálak mellé!
Almás crumble
A világ legegyszerűbb édessége. Bármikor bevethető, ha van otthon akár a mélyhűtőben valamilyen bogyós gyümölcs, de télen almával, körtével is isteni. A margarin ez esetben (is) felejtős, ehhez vaj kell és barna cukor.
Kalácsfelfújt
Ha van otthon maradék kalács, puffancs, ne dobjuk ki, készítsünk belőle felfújtat egyszerűen és gyorsan! Egy tartalmas leves után kiváló vacsora lesz belőle, és ne lepődjünk meg, ha hamarosan ismétlést követel a család.
Thai csirkeleves Évától
Stabil helye van a konyhámban ennek a fantasztikusan harmonikus ízű, könnyen elkészíthető levesnek. Igaz, néha el kell menni főzés előtt az Ázsia boltba bevásárolni hozzá, de hát ezt azért annyira nem szoktam bánni. Ma már egyre több helyen juthatunk viszonylag könnyen hozzá az egzotikusnak számító hozzávalókhoz is.
Sajtos croissant készítése
Nem könnyű, az biztos, de legalább egyszer ki kell próbálnia mindenkinek, aki croissant rajongó. A párizsi pékek valószínűleg nem fognak tüntetést szervezni ellenünk, hogy ne a mi croissant-unkat árulják a francia fővárosban, de jó móka lesz az elkészítése, ez biztos.
Francia királyi szeretők csábereje
Egyszerű is, meg úri is ez a zseniális zellersaláta, amit Monacóban gyakran előforduló televíziós kolléganőmtől tanultam. Ma már egyre többen szeretik a zellerszárat, de amikor úgy 30 éve berobbant a konyhámba, még nem sejtettem, hogy mekkora siker lesz a baráti körben. Azt már csak később tudtam meg, hogy a XVII. században gyakran használták a francia királyi szeretők, mert úgy vélték, erősíti a nemi vágyat. Ezt nem tudom, de az biztos, hogy erősíti az immunrendszert. Erre pedig most, tél elején, nagy szükségünk van!
Túrós, almás reggeli turmix
Vannak reggelek, amikor az ember csak egy kis folyadékra vágyik, nem szeretne semmi komolyabb reggelit magához venni. Igen ám, de az energiára ezeken a napokon is szükségünk van, üssünk tehát egy csapásra két legyet. Folyadék is, tartalom is egy pohárban, ez a túrós, almás turmix.
Fahéjas almaleves a hideg napokra
Minden szezonnak megvan a maga aktuális zöldség- és gyümölcs kínálata. Az alma szinte egész évben elérhető, kivéve a legforróbb nyári hónapokat, télen pedig sokak számára ez az egyetlen elérhető áru gyümölcs. Változatosan felhasználhatjuk, süteménybe, mártásnak, és levesként is jól teljesít.
Almás daragombóc
Szezonja van az almának, úgyhogy bátran ajánlom ezt az olcsó, ízletes, egyben laktató fogást az asztalra. Sok időt nem kell áldozni az elkészítésére sem, a gyerekek pedig egyenesen odáig lesznek érte, ezt garantálom!
Forró csoki, a bűnös élvezet
Milyen tél az, amelyiknek nem alaptartozéka a forró csoki? Na ugye! Forró csokit tehát mindig inni kell, novembertől márciusig, ha nem is naponta, de hét nem múlhat el csokizás nélkül. Jó minőségű, magas kakaótartalmú csoki kell hozzá, no meg zsíros tej, 30 %-os habtejszín. A többi mellékes.
Scone, az angolok reggelije
A scone (ejtsd: szkón) nem pogácsa, nem lángos, nem zsemle. A scone, az scone. Britnek mondjuk, és ők is eszik bőszen, de skót gyökerei vannak ennek a reggeli süteménynek. Vajjal, dzsemmel, még langyosan eszik, és ez a legjobb dolog, ami a scone-nal történhet.
Tudod, mi a granola? Imádni fogod!
Nem most készítettem először granolát, van annak már vagy 3-4 éve is, de vagy nem sikerült túl ütősre, vagy tán kicsit túlpirítottam, szóval nem vonult be a családi repertoárba. A zabkását nagyon szeretjük, mindig van fagyasztott gyümölcs is hozzá a mélyhűtőben, hogy percek alatt elkészítsük, de a granolával való szerelembe eséshez Amerikába kellett mennem, ahol olyat kóstoltam, ami után szóba se jöhetett, hogy ne legyen része a mindennapjainknak ez a reggeli finomság.
Karfiolkrémleves
A karfiolt úgy, ahogy van, minden formájában nagyon szeretem, gyakran készítek alaplével, zöldségekkel petrezselymes formában is levest belőle, de ez a tejszínes, fűszeres változat is nyerő. Ízlésünk szerint fűszerezhetjük, én legjobban szerecsendióval szeretem megbolondítani. Jó minőségű teljes kiőrlésű, testes kenyér illik hozzá.
Sapporói csirkeragu
Az eredeti recept pulykahúst használ az ételhez, de mi csirkecombból készítettük el. Az egész család kedvence lett!
Spenótos rétes - déli szomszédunktól
Déli szomszédaink nagyon szeretik a kész réteslapokat, fantasztikus kreativitással töltögetnek bele mindenféle édeset és sósat. Ez most egy zöldséges, pontosabban spenótos változat. Érdekessége a tojások létszáma, és a hozzáadott kukoricadara. Pillanatok alatt elkészül!
Forralt bor, az idény sztárja
A forralt bort árusító standok megjelenése biztosan jelzi a tél közeledtét, különösen igaz ez karácsonyi vásárok területén megjelenő standokra. Nem kétséges, hogy a hangulat kedvéért meg-megiszik az ember egy pohárkával egy ilyen vásárban, de otthon sem kell nélkülöznünk forralt bor melengető simogatását. Elkészíteni ugyanis igencsak egyszerű.
Hármas kalácsfonás
Megmutatjuk, hogyan fond meg a kelt kalácsot a legegyszerűbb módon.
A tökéletes rántotta, ahogy Jamie készíti
Többféle módon készíthetsz tökéletes rántottát, ha Jamie-t követed. Érdemes megnézni, ő hogyan csinálja!
Francia briós
Újabb bűnre csábítom az olvasókat. És ez olyan bűn, amibe nagyon, nagyon, nagyon érdemes beleesni. Úgy hívják: briós. A recept Julia Childtól, attól a legendává vált amerikai asszonytól való, aki megismertette az amerikaiakat a francia konyhaművészettel. Tette ezt szakácskönyvek és tévéműsorok segítségével.
Vörös áfonyás lazactekercsek - a svéd meglepetésfalatok
Egy kedves ismerősöm hazalátogatott Svédországból, és az apró ajándékok mellett néhány közkedvelt svéd recepttel is meglepett. Ennek az egészséges lazactekercsnek valószínűleg sokan fognak örülni. Ajánljuk vendégváró falatoknak, de akár az uzsonnás dobozok is örömmel befogadják ezeket a finomságokat.
Chai latte, azaz tejes tea
Tej és tea egyszerre, jól hangzik, nem? Régen ki akartam már próbálni, de azért mégiscsak hidegnek kellett ahhoz lennie, hogy sor is kerüljön rá. Szinte biztos, hogy ki fogom próbálni majd jeges változatban is, ha eljön az ideje. Az ízesítést változtathatjuk kedvünk szerint, szerintem az alapvető fűszerek hozzá így télvíz idején a fahéj, szegfűszeg, kardamom kombó. De el tudom képzelni gyömbérrel is.
Tejfölös, kolbászos krumplileves
A krumplilevesnem számtalan változata van, nálunk ez a tejfölös, kissé savanykás, pikáns változat a legmenőbb. Egy szelet friss kenyérrel maga a mennyország, ráadásul se óriás szaktudás, se flancos hozzávalók nem szükségesek hozzá.
Lecsós csirkemáj, a párom kedvence
A lecsó örök kedvenc, legyen tél, vagy akár nyár. A csirkemájat is sokan szeretik, miért ne lehetne hát összeházasítani a két finomságot? Gyorsan elkészül, ne habozzunk hát elkészíteni egy hétköznapon vacsorára is akár.
Dagasztás nélküli zsemle
Egy újszülöttnek minden vicc új alapon elmesélem, hogy ez a fajta sütési mód New Yorkból érkezett (honnan máshonnan?), a New York Times egyik számában volt róla cikk, a dagasztás nélküli kenyér címet viselte. Az elkészítés rém egyszerű, mindenki meg tudja csinálni. Ez pedig még egy annál is praktikusabb változat, hiszen nagyjából két óra alatt elkészül a zsemle, ami egy reggelinél nem elhanyagolható idő. Ráadásul a két órában kb. öt perc dolgunk van tevőlegesen.
Nagymama csokoládétortája
Van benne anyag, az már biztos! Ünnepnapokra, családi összejövetelekre ajánlom az elkészítését. Egész biztosan nagy sikere lesz mindenkinél, hiszen rengeteg vaj, cukor és csoki van benne.
Francia hagymaleves
Aki gyors levesre számít, vagy kevés ideje van, ne ezt a levest főzze meg, mert ezt kavargatni kell, dédelgetni kell, hogy olyan legyen a végeredmény, amiért megéri a lábas fölött ácsorgás.
Zöldfűszeres burgonyasaláta
Érkezik a krumplisaláták idénye, most megmutatom az én legnagyobb kedvencemet. Amúgy a hagyományos ecetes-hagymás krumplisalátát szeretem a legjobban, de azt leginkább karácsonyra tartogatom. Ez a zöldfűszeres, majonézes változat is nagyon kellemes, jó szívvel ajánlom. Nem hátrány, hogy a vendégség előtt egy nappal össze lehet állítani. Elkészítéséhez legjobb az apró szemű krumplit választani.
Nagymamám fonott kalácsa
Sosem felejtem el, amikor fiatalasszonyként előálltam az ötlettel, hogy én most sütök egy kalácsot, nagyanyám mennyire megijedt, és mindenáron megpróbált lebeszélni az akcióról. Mert hogy az úgysem lesz olyan jó. Örülök, hogy nem hagytam magam eltántorítani, a kalács az ő segítségével zseniális lett, és a recept pedig évtizedek óta szolgálja a családomat, a gyerekeim is ezen nőttek fel, a húsvét és a karácsony elképzelhetetlen nálunk e nélkül a kalács nélkül.
Bolognai ragu
Őszintén szólva nem ismerek olyan embert, aki a bolognai raguért ne rajongana. Még a legkisebbek is boldogan eszik a "paradicsomos tésztát", mert az mindenkinél nyerő. Láttam már rettenetes löncshús konzervből készült darabokat éppúgy, mint zsíros sertéshúsból főtteket, de én azokat nem tekintem bolognainak, bár hogy mik is valójában, az kérdés. Követve a recept leírását, ami cseppet sem bonyolult, garantáltan finom húsos mártást tálalhatunk akár spagettire, akár más fajta tésztára. Mi nagyon szeretjük ezt az apró cavatelli tésztát, ajánlom azt is szívből.
Bögrés sajtos rudak - egy kis csavarral
Nem mondtunk igazat! Ebben az isteni sajtos finomságban nem is egy, hanem több csavar is van.A bögrével mérünk, joghurttal sajtot olvasztunk, a tésztákat összeölelkeztetjük, és még csavarunk is rajta. Szóval,olyan egyedi rudakat sütöttünk, hogy még az ünnepi asztalon is jól mutatnak.