GASZTRO

Kolbászos, babos egytál
Vegyünk egy pár jófajta sütni való kolbászt, egy kis zöldséget, babot, tésztát, házasítsuk össze édes paradicsommal, főzzük meg őket, és élvezzük!

Frittata, a spanyol rántotta
Ráérős vasárnap reggeleken szívesen sütök frittatát, sőt, előfordul, hogy vacsorára is összeszedek egyet, ha nincs más ötletem, és a családom tagjai nem kerítésszaggatóan éhesek. Azért szeretem a receptet, mert sokféle módon variálható a hűtő tartalmának megfelelően.

Sajtban sült csirke
Bátran állíthatom, hogy a családunkban ez az egyik legnagyobb favorit, magam is igencsak kedvelem, mert az elkészítésével igazán nem kell sokat bajlódni, a végeredmény pedig mindig garantáltan isteni. Az évek alatt úgy alakítottam a receptet, hogy bár eleinte több sorban is egymásra raktam a húsdarabokat, mostanra jobban szeretem, ha a húsok inkább csak egy rétegben kerülnek az edénybe, mert így nem lesznek benne nem kellően átsült részek.

Csirkés Cézár saláta
Videósulink következő darabjából a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb salátájának elkészítését ismerhetitek meg. Caesar Cardini 1924-ben alkotta a receptet. Az egyik legfinomabb salátával, a római salátával, frissen készített öntettel, ropogós krutonnal az igazi.

Otthon is süthetsz vadítóan jó croissant-t
Megvadulok a jó croissant-ért. Természetesen akkor a legjobb, ha Párizsban ehetem, mellé cappuccinot lehet hörpölni, de Pesten sem söprök le a tányéromról egy-egy jófajta francia kiflit.

Több ember juthat jó minőségű kenyérhez az új szabályozással
A Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásainak bevezetésétől minőségi javulást remél a JÓkenyér alapítója. Ludwig Klára pékmester szerint ez a szigorú változtatás elősegítheti azt, hogy a jövőben tovább növekedjen a tudatos vásárlók száma a kenyérfogyasztás terén és egyre többen, egyre alaposabban nézzék majd meg, mi kerül az asztalra odahaza.

A hagyomány tisztelete
A Fény utcai Auguszt Cukrászdában az idén is a hagyományoké, a klasszikus, monarchiabeli süteménykultúráé a főszerep. Auguszt József neve és személye a garancia arra, hogy a cukrászdában kapható édességek összetételükben, ízvilágukban és küllemükben méltók a közel 150 éves cukrászdinasztia hírnevére.

Pikáns virslitorta
Aki szereti a virslit, de már kicsit unja az egyszerű „kifőzős” változatát, annak ajánljuk ezt az egyszerű és pikáns tortát. Az egész család jól lakhat vele, és garantáltan az egyik legkedveltebb vacsorája lesz.

Tejszínes fokhagyma leves
Egy finom, forró leves csodás tud lenni, ha az ember fázik. A fokhagyma pedig garantáltan felpezsdíti a vérünket, úgyhogy ne legyünk restek összedobni ezt a finomságot!

Gombás korhelyleves
Nagyobb ivászat után jól esik a megfáradt gyomornak a káposzta és a tejföl savanykássága, pótolja az alkohol által elszívott folyadékot a szervezetben, és megnyugtatja a gyomor háborgását.
Kisasszony drága, malária ellen is igyon pezsgőt!
XIV. Lajos kedvenc itala volt a pezsgő, ő vezette be a pezsgős reggeliket is az udvarban. Nem véletlen, hogy az ital hamarosan a legfelső rétegek egyik kedvelt nedűjévé vált. Manapság sok szállodában kínálnak pezsgőt a reggelihez, szilveszterkor meg pláne! Nálunk is komoly hagyománya van a pezsgőkészítésnek, de mit értünk klasszikus champagne-i eljárás alatt a pezsgők esetében? Most ez is kiderül!
Ez milyen? A pezsgő szólít le Téged?
Sokszor az utolsó pillanatokra marad az ünnepi pezsgővásárlás, holott, ha időben ébredünk, és nem a sarki boltban vesszük meg a koccintanivaló bubis italt, a kellemes együttlétet megalapozó különlegességekkel lephetjük meg barátainkat!
Az év utolsó napján menj a Bazilikához!
Az év utolsó és az újév első napján is különlegességekkel készülnek az Adventi Ünnep a Bazilikánál szervezői és street food kiállítói. December 31-én a forró koktélok mellett fényfestés és visszaszámlálás várja a látogatókat, január 1-jén pedig az összes kiállító különleges lencse étellel készül, amely a hagyományok szerint nemcsak pénztárcánkat, de afrodiziákumként szerelmi életünket is feltölti.
Alkoholmentes frissítők, koktélok szilveszterre is
Télen-nyáron jól esik az alkoholmentes frissítő. Szilveszterkor azok is fogyaszthatnak koktélt, akik nem szeretnének szeszt magukhoz venni, de a koktélozás élményétől sem akarják megfosztani magukat.
Malacsült
Szilveszterkor és újévkor nem szabad baromfihúst enni, mert a hagyományok szerint azok elkaparják a szerencsét, szemben az ajánlott malachússal, mert a malac kitúrja nekünk az áhított szerencsét. Rajtunk ne múljon, mutatjuk, hogyan süss malacot.
Jamie újra főz
Jamie Oliver azt javasolja, ne azért étkezzünk egészségesen, mert úgy kell, hanem azért, mert finom! Ehhez ad számtalan ötletet és mutat ínycsiklandó fogásokat legújabb, Jamie Oliver - Családi klasszikusok című műsorában.
Egyszerű, de ütős szilveszteri koktélok
Ha a szilvesztert idén otthon töltjük, néhány egyszerű és olcsó koktéllal mégis feldobhatjuk a szokásos sör-bor-rövid menüt. Koktélozni különben is menő!
Majonéz készítése házilag
A majonéz cseppet sem egészséges étel, de azzal vitatkozni, hogy nagyon finom, sajnos nemigen lehet. Ha tenni akarunk legalább egy kicsi lépést az egészségünk felé, készítsük a mártást otthon, és ne adalékanyagokkal telezsúfolt boltit használjunk.
Szendvicset készítene? Ötleteket adunk hozzá!
Az év utolsó éjszakáján mindenki izgatott, nagy a jövés-menés, házibuliból házibuliba jár az ember, otthon pedig nem lehet tudni kik és hányan toppannak be. Lelki szemeink előtt megjelenik a ropogós malacpecsenye és az éjféli dupla adag székelykáposzta. Vagy mégsem?
Tárkonyos malacleves
A tárkonyos malacleves igazán kitűnő menü szilveszterre, de újévre is. Mindenképpen szerencsés választás!
Szilveszteri bólé
Ha vendégeket hívunk az év utolsó napján, hogy együtt ünnepeljük az új évet, fel kell készülnünk alkoholos italokkal is, nemcsak finomságokkal. A bólét sokan szeretik, ezt ne hagyjuk ki a kínálatból!
Virsli saláta
A virsli szilveszterkor örök sztár, de ne mindig csak az unalmas főtt virslit együk, legyünk kicsit kreatívabbak. A majonézes saláta sem a kulinária csúcsa, de kiadós, finom saláta az ünnepi éjszakára.
Falatkák szilveszterre
Ha szilveszteri bulit rendezünk, az a lényeg, hogy könnyen fogyasztható, de mégis finom ételekkel kínáljuk a vendégeket. A virsli nagy klasszikus ugyan, de talán unalmas már egy kicsit. Bátran készíthetünk más, kicsit komolyabb fogásokat is, ha megfelelő - kicsi - formába öntjük őket. A falatkákat így könnyű lesz megenni, és nem kell hozzájuk se kés, se villa.
Kuszkusszal töltött csirkerolád
Komolyan mondom, zseniális étel. Finom, variálható, mutatós, nem is túl drága. Egyetlen hibája talán az, hogy nem gyors, de gyakorlottabb háziasszonyoknak nem nagy kihívás, kevésbé gyakorlottak meg bátran szánják rá a időt, mert megéri. Ünnepi asztalra is kiváló.
Töltött tojás, a hidegtálak központi fogása
Vannak ételek, amelyekhez szinte mindenki ugyanazt az emléket társítja. Szerintem ilyen a töltött tojás, amiről a legtöbbünknek a szilveszteri hidegtálak jutnak eszünkbe. Tojás, alatta a megszokott francia saláta, mellette pedig a szintén megszokott tormakrémes sonkatekercs. Így készítsd a töltött tojást.
Menzareform módosítás
Az elmúlt időszak tapasztalatai és több szervezet, köztük a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének javaslatai alapján módosították a közétkeztetési rendeletet: megváltoztatták a korábban drasztikusan lecsökkentett sómennyiséget, optimalizálták a zöldségadagokat, és szigorították a diétára vonatkozó előírásokat is.
A piac, ami nem szimpla
Nem ismerek egyetlen olyan helyet sem Budapest belvárosában, amelyik ilyen leleményesen használná ki a hely adta lehetőségeket, mint a Szimpla Kert/Szimpla Piac. Vasárnaponként megtelik a ház kézműves sajtokat, füstölt árut, lekvárt, mézet áruló termelőkkel, no meg a törzsközönséget alkotó, visszatérő vásárlókkal. Ha még nem jártál ott, feltétlenül megér egy sétát!
Másnapos körömpörkölt
Nagyapám mestere volt a körömpörköltnek! Tőle tanultam ezt a receptet. Mindig is szerettem a cupákos kis darabokat! Megjegyzem a tyúkhúslevesből is mindig a lába volt a kedvencem! Ahogy mondani szokták, nem éppen karcsúsító fogás, de a sertésköröm valami isteni. Ez is az a fogás, ami akkor igazi, ha jó sokat készítünk belőle, a maradékot pedig lefagyasztjuk.
Téli karfiolsaláta
Sok helyen látni a piacon karfiolt, nem olyan vészes az ára, érdemes tartalékolni belőle a hűtőben, mert bármikor elővehetjük, ha egy salátára vágyunk, de persze leves is nagyon rövid idő alatt készíthető belőle. Az ünnepek körüli nagy evészetek után jól jön egy könnyű saláta recept mindenkinek.
Szilveszterre még elkészül: füstölt sajtos ropi
Szilveszterkor a legnyerőbb receptek a sós rudacskák különböző változatai. Nálunk is sok ilyet találtok, na de miért is ne lehetne eggyel több?
Kourabiedes
Minden görögországi ajándékboltban megtalálható ez az elragadó, vastag porcukor takaró alatt heverő sütemény, hála az égnek honfitársaink hozzák is haza szorgalmasan a kourabiedest. De miért ne süthetnénk meg mi magunk?
Karibi húsgolyó
Tudom, a hozzávalók hosszú sora riasztó lehet, de megígérem, hogy érdemes lesz beszerző körútra menni, és elkészíteni ezt a húsgolyót, mert irtó finom.
Mogyoróvajas, csokis keksz
Emlékszem, sok évvel ezelőtt szent borzadállyal néztem azokra, akik ettek már valaha mogyoróvajat, sőt, nemcsak ettek, de szeretik is azt. Hogy lehet a mogyoróból vajat készíteni? Aztán mikor egy tengeren túli látogatásom alkalmával először kóstoltam mogyoróvajjal töltött csokoládét, éreztem, hogy közel a vég. Örökre rabja lettem a mogyoróvajnak.
Szilveszteri saláta - kuglófnak álcázva
Ha elmúlik karácsony... nos, akkor készülhetünk a szilveszteri bulira! Az előre elkészített falatok, hidegtálak ilyenkor a legkedveltebbek,ezért ezt a kuglóf formába töltött zöldséges finomságot ajánljuk most. Nemcsak a formája, de az elkészítése is különleges.
Kókuszos csiga
Ez a süti is lehet nyugodtan karácsonyi finomság, mert finom, látványos, és pont olyan hatást kelt, mint amilyet ezekben a napokban érezni szeretnénk: melegség, szeretet, az otthon fényei.
Gyümölcskenyér - családi recept
Juhász-Váczi Heni is szeretne Kitchen Aid gépet nyerni, bizonyára ezért küldte el nekünk nagymamája szuper gyümölcskenyér receptjét, amit a nagymama után édesanyja sütött évekig, most pedig Henin a sor, hogy elkészítse az ünnepekre a családi sütit.
Bouillabaisse, a marseille-i halleves
A bouillabaisse (ejtsd: bujábesz) eredetileg a halászok étele volt, akik mindjárt a halászat befejezése után kint a tengerparton készítették el, szabad tűzön, nagy üstben, méghozzá azokból a halakból, melyeket amúgy se lehetett volna eladni a piacon, pl. sziklahalakból (ezek ma sem hagyhatók ki egy igazi bouillabaisse-ből), amelyeket semmi másban nem lehet felhasználni, csak ebben a levesben. Gyakran tesznek a levesbe rákokat és kagylóféléket is.
Pot au feu - fazék a tűzön
A pot au feu (ejtsd: potofő) egy jó erős marhahúsleves, zöldségekkel, burgonyával tálalva, bagettel, mustárral, tormával körítve. Legalább 3 órát fő, de tulajdonképpen sok teendő nincs vele. Mennyei étel!
Túrótorta
Könnyű túrótorta, finom barackkal a tetején, de készíthetjük bármilyen más idénygyümölccsel. Az alapja piskóta, igazából ezzel van egy kevés munka, de minden fáradságot megér.
Hagymás burgonyasaláta
Klasszikus karácsonyi saláta a rántott hal mellé, a magyar háztartások jelentős részében elkészítik minden karácsonykor. Persze másfajta rántott ételek mellé is remek köret.
Oroszkrém torta sütés nélkül
Persze nem igazi oroszkrém torta ez, de az illúzió tökéletes, a munka vele jóval kevesebb, mint az igazival, és vannak helyzetek, amikor ez a szempont nagyon is fontos.
Toros káposzta
Télen jól eshet egy-egy nehezebb fogás is, az igazi savanyú káposzta pedig olyan egészséges, hogy azzal mindent jóvá tesz ez az egyébként nem éppen diétás recept.
Sült paprika tekercs krémsajttal
Attól függ, milyen ügyesen tekerjük a sült paprika és mortadella csíkokat, mert ha jól csináljuk, nagyon mutatós előételt készíthetünk belőle. Érdemes a kézügyességünket próbára tenni, imádni fogják a vendégeink ezt a fogást!
Körtés zellerkrémleves
Nagy zeller rajongó vagyok, és idén nagyon sok finom körte is termett, azokból is jól belakmároztam. De hogy a kettő együtt milyen finom, azt most szívesen megmutatom másoknak is.
Francia fehérboros, fokhagymás csirke
Elegáns név, egyszerű, de finom étel - pont úgy, ahogy a francia konyhára jellemző. Nem mondom, hogy nincsenek bonyolult receptjeik, de a többség ilyen, könnyen elkészíthető, mégis szuper finom.
Gesztenyekocka - a sütés nélküli desszert
Az ünnepi édességek között is jól mutat, de a hétköznapok kedvenc desszertje is lehet ez a sütés nélküli gesztenyés finomság. A hagyományos püré helyett ajánljuk.
Élelmiszer kisokos - mi mit jelent a csomagoláson?
Ma már számtalan light, alacsony- vagy csökkentett energiatartalmú, cukor- és kalóriamentes élelmiszerrel, itallal találkozhatunk a boltok polcain. De vajon mit jelentenek pontosan ezek a fogalmak?
Paradicsomos ponty - burgonyapürével
Szeretjük a halat rántva, halászlének is, ám gyakran szerepel nálunk az ünnepi asztalon paradicsomos formában. Burgonyapürével tálalva igazi ünnepi fogás. Ideje kipróbálnod!