GASZTRO

Gundel palacsinta az ünnepekre
Van-e széles e hazában, ki a Gundel nevet nem ismeri? Érdekesség, hogy a Gundel palacsinta receptjét nem is Gundel János alkotta meg, hanem Márai Sándor felesége. Szó köztünk maradjon: igen jól tette!

Töltött szűzpecsenye - tévés főszerkesztő módra
Tradíció, hogy ma is rendszeresen találkozom egykori televíziós kollégáimmal, főnökeimmel egy-egy finom ebédre. A most következő ínycsiklandó pecsenyét hajdani főszerkesztőm készítette a tiszteletünkre. Bátran ajánlom - akár karácsonyi menünek is! Látványos, nemes ételkülönlegesség, ráadásul hidegen és melegen is nagyon finom!

Töltött káposzta Éva módra
Jó töltött káposztát utoljára akkor ettem, amikor nagyanyám, a drága még élt, és ő főzte. Azóta próbálok a nyomába lépni, persze azért haladok is az úton, egyre jobban csinálom én is, de jaj, ha még egyszer megkóstolhatnám az övét, de sokat adnék érte!

Párosan szép az ünnep
Káposztától édességig minden ünnepi fogáshoz társítható a sör. A sör-étel párosítás alapjai könnyen elsajátíthatóak. A Sör mi több sörgasztronómusa, Vásárhelyi István ünnepi ajánlót készített, amiből ihletet meríthetünk.
Sült kacsamáj a barátaimnak
Alaposan meglepődött idén a piacon az, aki nem olvassa a híreket, és libamájat keresett. A madárinfluenza miatt még kacsamáj is csak elvétve akadt, az is aranyárban - legalább is a fővárosban! Ezért jó, ha van az embernek saját hentese vagy baromfisa. Így aztán idén kacsamájat sütöttem a barátaimnak, amit csinos csatos üvegekben adok majd át szokásos ünnepi sörözésünk alkalmával.

Karácsonyi borleves
A borleves az ünnepi menü elmaradhatatlan része sok családnál. Bármilyen egyszerű is az elkészítése, mégis sokféle recept forog közkézen. Amit most mutatunk, egy klasszikus verzió.

Rántott pontypatkó
A videó egy percben precízen megmutatja, hogyan panírozzunk, süssünk rántott halat. Csak nézd meg, és készítsd el te is a karácsonyi rántott pontypatkót!

Ha unod a mézeskalácsot, egyél linzert!
Bizony előfordul, hogy már alig-alig bírunk ránézni a karácsonyi mézeskalácsra. De semmi gond, együnk helyette linzert! Pleskó Enikő kedves olvasónk küldte nekünk a receptet. Ha versenybe akarsz szállni a Kitchen Aid gépek valamelyikéért, küldj te is receptet nekünk!

Gőzerővel készülnek Széll Tamásék a lyoni döntőre
Heti 6 napon, napi 8 órában készül a január 24-25-én Lyonban megrendezésre kerülő Bocuse d’Or döntőre az európai döntőt májusban Budapesten megnyerő magyar csapat. A megterhelő felkészülés mellett azonban a jótékonyságra is jut ideje Széll Tamáséknak: a közmédia „Jónak lenni jó!” jótékonysági műsorának keretében ők is felajánlottak egy emblematikus tárgyat, a csapat által használt dedikált séfkabátot, amelynek értékesítéséből származó bevétel a Magyar Református Szeretetszolgálat tevékenységét segíti majd.
Anyukám vaníliás kiflje
Na, ez volt az a süti, amit anyukám nem tudott úgy eldugni, hogy ne találtuk volna meg azonnal, amint hazaértünk! Már az illata maga az ünnep! Anyukám ezért mindig dupla adagot készített, hogy biztosan kihúzza az ünnepek végéig! Ezt javaslom Nektek is!
Bejgli, ahogy te is szeretni fogod
Nem állítom, hogy bejglit sütni nagyon könnyű. Nem az, mert gyakorlat kell hozzá. Az kezdőknek pedig nem szokott lenni, viszont senki nem úgy születik, hogy a kisujjában van a sütés minden tudománya. És ha ez így van, akkor egy a jelszónk, és az nem feltétlenül a béke, hanem a gyakorlás!
Bajai halászlé
A karácsonyi halevés szokása valamennyi európai keresztény országban elterjedt. Nálunk és a lengyeleknél a karácsony elmaradhatatlan fogása a halleves. Oroszországban a lazaccal és kaviárral töltött palacsinta, a blini, a németeknél a pirítóssal tálalt kaviár, a svédeknél a lutfisk elengedhetetlen fogás.
Drezdai kalács, azaz stollen készítése
A Krisztuskalács, más néven Stollen vagy Stolle egy ismert német karácsonyi péksütemény, melynek formája és kinézete a bepólyált Kisjézusra emlékeztet. Leginkább a magyar gyümölcskenyérhez és a különböző kalácsfélékhez hasonlít. A stollen sűrű kelt tésztából készült pékáru, mely 10 kg liszthez legalább 3 kg vajat vagy margarint, 6 kg mazsolafélét (közönséges, sultana és feketeszemű mazsolát), illetve kandírozott narancs- és citromhéjat tartalmaz. Figyeld a videót!
Málnás csokoládétorta
Málnás csokoládétorta receptet küldött nekünk Lestár Mónika kedves olvasónk, ezzel a finomsággal szállt ringbe a Kitchen Aid gépekért.
Az iszlám élelmiszer-biztonsági rendszere
Arról már írtunk, hogy az emberiséget ma már nem lehetne etetni szigorú élelmiszerbiztonsági előírások betartása nélkül, és hogy régen a vallás irányította ezt a munkát. Akkor a keresztény, zsidó és a muszlim konyhát vizsgáltuk meg a laboratorium.hu segítségével, most kukkantsunk be az iszlám konyhába!
Csicsókapüré
A csicsóka roppant egészséges zöldség, fogyasztása igen ajánlott így tél derekán. Jó hatással van a hasnyálmirigy működésére, kordában tartja a vércukrot, bár ezzel óvatosan kell bánni, mert túlzott fogyasztása akár nagyon le is viheti azt.
Nagyi karácsonyi linzere
Nagyanyáink idejében nem ledes fényfüzérek, hanem igazi gyertyák díszítették a karácsonyfákat. Nem most kapható színes műanyag, gömböket akasztottak az ágakra, hanem használt csokis papírba csomagolt diót és ilyen süteményeket. Sütés előtt fehér színű hímzőfonalat húztunk át rajta. Már napokkal korábban el lehet készíteni, mert sokáig eláll. Soha nem felejtem el nagymamámat, aki így vezetett be a sütés és az örömteli karácsonyi készülődés tudományába! Nyakig lisztesen, cukrosan, diósan jöttünk ki a konyhából! Pompás volt!
Vajas pogácsa
Tegye fel a kezét, aki nem szereti a pogácsát! Szerencsére egy kezet se látok a magasban, ezért megosztom az egyik kedvenc pogácsa receptemet az olvasóval. Másnap is kellemes, puha pogácsa a végeredmény. Van benne anyag rendesen, az már biztos, de a végeredmény sem mindennapi!
Mézes krémes, ami nem hiányozhat karácsonykor
Klasszikus ünnepi sütemény, falusi lagzi ma sem lehet meg nélküle, de nagymamáinktól mi is megörököltük. Kicsit macerás a négy lap külön sütögetése, cserébe azonban sokáig finom, puha, krémes süti a jutalmunk.
Paradicsomos káposzta főzelék
Még mielőtt bármi is történne, szeretném védelmembe venni a paradicsomos káposztát. A jól elkészített paradicsomos káposzta ugyanis jó. Sőt mi több: finom. Nem flancos, nem fúziós, nem trendi, csak az, aminek mondja magát. Egy jóízű főzelékféle, ami attól, hogy olcsó, még lehet finom.
Mogyoróvajas csirke
Tudom, hogy sokan tágra meredt szemmel olvassák a receptet. Nemcsak a mogyoróvaj, mint hozzávaló szokatlan, de az egész recept úgy, ahogy van. Pedig érdemes barátkozni az ismeretlen ízekkel.
Ünnepi óriáskrémes
Sokan félnek a krémes készítéstől, többnyire a krém fog ki rajtuk. Ám ezzel a módszerrel nem csak egyszerű, de szép magas is lesz a krém, és nem fog elfolyni sem.
Ha nem főztél még halászlevet, nézd meg videón, hogyan kell!
Ha még soha nem főztél halászlevet, nem árthat egy olyan videót megnézni, amin hozzáértő séf mutatja be a lépéseket.
Így ajándékozzunk bort!
Nem sajnáljuk a pénzt egy-egy palack jó borra, különösen akkor, ha ajándéknak szánjuk. De vajon érdemes-e drága bort vásárolni, ha mi magunk nem igazán értünk hozzá? Ha a megajándékozott borértő ember, a válasz inkább nem: lehet, hogy hasznosabb valamilyen boros kiegészítőt venni. Ha mindenáron bort akarunk adni, forduljunk szakemberhez!
Porchetta répapürével - Fördős Zé konyhájából
Ez a szilveszteri vacsorák ásza is lehet! Lehet, hogy kicsit munkásnak tűnik az elkészítése, de a szerencsét tuti meghozza a következő évre. A malacból készült finomság receptjét Fördős Zé gasztroblogger osztotta meg velünk.
Kesudiós csirke
Attól csodás, hogy nagyon hamar készen van, látványnak sem utolsó a maga színkavalkádjával, és a mártás hozzávalóit pedig örökre elhelyezem a családi recepttár legbecsesebb darabjai közé, mert pont olyan, amilyennek én ezeket az ázsiai jellegű ételeket szeretem.
Gyümölcskenyér, ahogy én tanultam
Állandó szereplője a karácsonyainknak, nemcsak azért, mert pillanatok alatt összedobható - tényleg! -, hanem mert gyakorlatilag elronthatatlan, ugyanakkor nagyon finom, némileg variálható is a beleszórt ez-meg-azok változtatásával. Ha még nincs tele a puttonyod a karácsonyi sütikkel, vagy szilveszterre szeretnél valami édeset is az asztalra tenni, próbáld ki nyugodtan!
Részeges Izidor
Nagyjából kétmillió kalóriát tartalmaz egy adagja, de ha csak egy süteményt kóstolsz az ünnepek alatt, hát ez legyen az! Nincsenek szavak, amikkel hűen le lehetne írni, hogy mennyire jó.
Csézy bejglije
A sztárok is karácsonyoznak, ők is sok mindent tanultak a nagyszüleitől, ahogy Csézy is, aki a nagymamája bejgli receptjét mutatja meg nekünk.
Nő a cukrot helyettesítő édesítőszerek elfogadottsága
A hazai felnőtt lakosságnak már kétharmada fogyaszt valamilyen édesítőszert – derült ki a Szinapszis, friss, reprezentatív kutatásából. Az édesítőszerek ismertségének és népszerűségének növekedése elsősorban az italoknak köszönhető, hiszen ezekben használjuk főképp, az ételek ízesítésére egyelőre még kevésbé.
Sütőtök leves
Ősz végétől kezdve egész kora tavaszik megtalálhatjuk a piacon a sütőtököt. Válasszunk akár kanadait, akár nagydobosi magyart, csodálatos süteményeket, tortákat, sőt, leveseket is készíthetünk belőlük. Olyan gyönyörű színe van, hogy attól mindenkinek jó kedve lesz.
Sajtos burgonya
Rengeteg szakácskönyvem van, van internetes receptgyűjteményem is, amit időről időre átlapozok, újabb ötletek után kutatva. Így került elém ez a recept, amit azonnal meg is valósítottam, kicsit átdolgoztam az ízlésünk szerint, és azóta is imádjuk.
Juhtúrós pogácsa, ami percek alatt elfogy
Ne legyenek illúzióink: ez a pogácsa amilyen gyorsan készül, pont olyan gyorsan fogy is el. Raktározni belőle nem érdemes, is nem is lehet. Ebből az adagból elég becsületes mennyiség lesz.
Mákos guba torta vaníliasodóval - Andi konyhájából
Aki már unja a hagyományos mákos bejglit karácsonykor, de a következő évben is bőségben szeretne élni, azoknak ezt a fantasztikus mákos guba tortát ajánljuk. Vanília sodóval tálalva érkezett Andi konyhájából.
Éva mézeskalácsa
Ahány ház, annyi mézeskalács recept. Lehet kemény, lehet puha, lehet írókázott vagy sima, díszítetlen. Mindegy is, egy a lényeg, hogy ha egy mód van rá, közösen készítsük szeretteinkkel, mert az a legjobb adventi móka.
Szuper karácsonyi mézes
Ezt a sütit már most elkészítheted, mert bőven eláll az ünnepekig! Igazság szerint jó vele bíbelődni, kérd meg a gyerekeidet is, hogy segítsenek! A közös munka, a közös készülődés mindig emelkedettebbé teszi az ünnepek előtt perceket! Próbáld ki!
Német burgonyaleves
Remek élmény volt 1800 méter magasan, egy hüttében kanalazni ezt a forró, tartalmas levest, de nem volt kevésbé jó az sem, amikor elkészítettem a saját konyhámban. A németek tudnak valamit, ha krumpliról van szó, az egyszer biztos!
Veracruzi hal
Sajnos mi magyarok nagyon kevés halat fogyasztunk. Ennek csak az egyik oka, hogy nem vagyunk tenger menti ország. Azok a tengeri halak, amiket kapni lehet, általában nem a legjobb minőségűek, a frisset meg arany árban mérik. De ne adjuk fel a próbálkozást, ne csak horvátországi nyaraláskor együnk halat!
Gomba curry
Mire a gyerekeknek elkészült a rántott csirkemell-sült krumpli vacsora, már el is felejtettem, hogy előtte tíz perc alatt megfőztem a felnőttek diétás vacsoráját is. Sajnos ez az étel is azok közé tartozik, amelyik egy cseppet sem fotogén, na de az íze! Az minden pénzt megér.
Fűszeres magok az esti bulihoz
Roppant egyszerű recept, iszonyú finom parti étel lesz belőle, de bánjunk az elfogyasztott mennyiséggel óvatosan, mert a sok olajos mag, plusz még a rajta lévő vaj eléggé megterhelheti a gyomrunkat, ha túlzásba visszük a csipegetést.
Mit csinál Mózes öt könyve a konyhában?
A világ népességének robbanásszerű növekedése miatt a 20. és 21. századi élelmiszeripar szigorú szabályozás, ellenőrzés és laboratóriumi vizsgálatok nélkül elképzelhetetlen lenne. Az étkezést azonban mindig is szabályozták. Ezt a feladatot leginkább a vallások határozták meg. A Laboratorium.hu összeállításából kiderül, mindez hogyan történt, illetve hogyan lehet összeegyeztetni a vallási előírásokat a modern élelmiszer-biztonság feltételeivel...
Korhelyleves
Hagyományosan olyankor főzzük ezt a savanykás, pikáns levest, amikor nagyobb ivászat után vagyunk, állítólag segít a másnapos gyomron. Hát nem tudom, ez mennyire igaz, főleg ha alaposan megpakoljuk a levest füstölt hússal, de ivászat nélkül is jól eshet ez a tartalmas korhelyleves.
Rántott sajt, amit sosem rontasz el
Nagyon szeretem a rántott sajtot, mindegy, hogy trappistából vagy camembert-ből van. Azonban elég rizikós a készítése, gyakran kilyukad a panír rajta, a sajt pedig belefolyik az olajba. Mióta ezt a receptet megszereztem egy görög szigeten lévő étteremben, sosem csinálom másként a rántott sajtot. Elronthatatlan recept következik.
Sült paprika saláta - egy falat nyár a télben
Valami ismeretlen okból kifolyólag azt gondoltam, hogy paprikát sütni valami bonyolult eseménysorozat, amit csak beavatottak képesek jól elvégezni. Tévedtem. Jelentem: paprikát sütni nem túl bonyolult, szofisztikált történet. Bármilyen sült csodás kiegészítője lehet, izgalmassá tehetjük vele a legunalmasabb sült csirkét is.
Tagliatelle Alfredo
Tartozom egy vallomással. Van egy középsúlyos függőségem, amit úgy tudnék meghatározni, hogy kifejezetten kellemetlenül érzem magam, ha nincs a hűtőszekrényemben friss petrezselyem. Mindegy, hogy tél van, vagy nyár, az erre a célra használt hosszú üvegpohárban mindig bevetésre készen kell ácsorognia 2-3-4 csokor zöld petrezselyemnek. Ez a vacsora is úgy született, hogy gyorsan kellett vele elkészülni, így aztán abból gazdálkodtam, ami a hűtőben volt.
Az eredeti Gundel-somlói
Ahány ház, annyi somlói. De vajon, melyik az igazi! Most megnyugtatok mindenkit! Mindegyik az, amelyiket mi készítünk! Amikor én megismerkedtem vele, még úgy tanultam, hogy a híres színészről, Somlai Artúrral kapta a nevét, és ez volt a művész kedvenc édessége. Most azt olvasom, hogy a fóti Somlyó hegy a névadó. Akkor most jöjjön a Wikipedia eredeti receptje. Igazi karácsonyi fogás!
Csokoládés crinkle
Senki nem tud ellenállni egy finom csokis sütinek. Kettőnek meg végképp nem. Ennek a darabnak az az érdekessége, hogy még sütés előtt kell porcukorba forgatni, ettől alakul ki sütés közben a jellegzetes, repedezett felszín. Ne süssük túl, mert ha kiszárad, élvezhetetlen.
Karácsonyi könyvajánló: Energia falatok
A karácsony közeledtével megélénkül a mozgolódás a szakácskönyvek körül is, egészen pontosan most dobják piacra az új szakácskönyvek csaknem teljes skáláját a könyvkiadók. Érthető ez, hiszen a szakácskönyv nagyon is ajándéknak való, főleg, ha azt tekintjük, hogy igencsak borsos az áruk.