GASZTRO

Citromos rizottó
A rizottó az olasz konyha ékköve, semmi szín alatt nem tévesztendő össze azzal az étellel, amit a magyarok annak hívnak. A rizottó kerek szemű rizsből készül, alapfeltétele, hogy borral és valamilyen alaplével felöntögetve, kavargatva készítsük el. Minden más eljárással készült rizsétel lehet finom, de nem rizottó.

Kókuszpuding áfonya zselével
Ez a puding nagyon finom kókuszos ízű és grízes állagú. Rendkívül olcsó, jó hozzá bármilyen lekvár, idénygyümölcs, olvasztott csoki, valamilyen sziruppal is nyakon löttyinthetjük, ehetjük rámorzsált keksszel, kompóttal, vagy egyszerűen magában, desszertként.

Focaccia lilahagymával
A focaccia az olasz konyha egyik közkedvelt tagja, nem más, mint egy lisztből, élesztőből és vízből álló lapos kenyér. Számtalan variációban létezik, de a világ szinte minden táján sütnek hasonló lepényféleséget hasonló tésztából. Összehasonlításképpen a magyar langallót említenénk.

Mediterrán kukoricakenyér
A változatosság gyönyörködtet, érdemes tehát megismerkednünk és megbarátkoznunk másféle kenyerekkel, mint amiket ismerünk. Ez a verzió kukorica- és búzaliszt keverékéből készül, és még tojást is teszünk bele. Érdekes, nemde?

Csikós rostélyos
Gundel Károly nem csupán világhírűvé vált éttermet alapított a múlt század végén, hanem olyan fogásokat, ételeket vonultatott be a magyar gasztronómiába, melyek a legszebb hagyományokhoz nyúlnak vissza.

Sajtos nokedli
Az alpesi hütték megunhatatlan sztárja a sajtos spatzle, az én változatom másfajta sajtos galuska. Érdemes kipróbálni, mert viszonylag olcsó étel, hétköznapi vacsorának szuper lesz!

Csirkés tortilla tekercs
Jó, ha tartunk otthon tortilla lapokat, nagy segítség lehet bármelyik estén, ha gyorsan kell vacsorát készítenünk. Általában 8 darabos kiszerelésben árusítják, nagyobb élelmiszer-áruházakban vagy delikátokban beszerezhető. Érdemes belőle több csomaggal venni, szavatossági ideje általában elég hosszú, és nagyon változatosan tudjuk használni.

Megérkeztek Magyarországra az idei év friss konyhatrendjei!
Az idei Konyhakiállításon olyan világújdonságok mutatkoznak be, mint az első teljes ajtófelületén érintőkijelzős sütő vagy az egymással kommunikáló főzőlap és elszívó. És HURRÁ, debütálnak az elfoglalt konyhatündérek megmentői is: az okos háztartási készülékek, amik szinte helyettünk főznek! Szóval, kedves lakberendezési hedonisták, építkezés és lakásfelújítás előtt állók, gasztrorajongók: most jön a ti hétvégétek. Március 3-5. között vár a Budapest Aréna!

Liszt nélküli csokitorta - Jucus konyhájából
Kevés összetevőből, nagyon egyszerűen és gyorsan, ráadásul sütés nélkül készítettünk ma édességet. Ez a csokitorta főleg a lisztérzékenyek kedvence lesz, mert a hozzávalókból sorából kihagytuk a lisztet. Így is fantasztikus finomságot alkottunk!

Kenyérhelyettesítő magokból
Különböző diétákban sokan szenvednek attól, hogy nem ehetnek kenyeret. Ez a zabpehelyből és lenmagból készült ropi bár nem pótolja a kenyeret, de valamilyen krémmel, zöldséggel remek választás, de buliban is jó szolgálatot tesz, mint rágcsálni való.
Csupa csokis gluténmentes muffin
Milyen sokszor mondjuk: Úgy ennék valami csokisat. Hát együnk valami csokisat! Könnyen elkészíthetőt, puhát, zamatosat, jó illatút, pillekönnyűt. Igazi ünnepi, vendégváró, kényeztető édesség, megsüthetjük hétköznap este, de egy lusta vasárnap délutánra is.
Indiai fűszeres rizs (biryani)
A biryani lényege a basmati rizs, valamint a vele főzött fűszerek sokasága. Ez egy hús nélküli változat, de készíthető csirkével, hallal, rákkal, birkával is akár.
Beszéljünk a fánkról!
A fánk és a farsang története a magyar néphagyományban ugyan összeforr, azonban ha szétnézünk a fánktörténelemben, bőséggel találunk országokat, ahol egész évben hódolnak a fánkevés gyönyörűségének. És milyen jól teszik...!
Élvezd minden cseppjét - így válassz bort a szerelmes estédhez!
Milyen bort válasszunk a Valentin-napi vacsora mellé? Ezzel a címmel kaptunk egy fantasztikus összeálítást a Dubicz Borászattól! Bár a Bálint-nap már elmúlt, szerelem azonban mindig lesz, amíg a világ világ, ahogy a gyertyafényes vacsorák sm mennek ki soha a divatból! A Mátrából kapott tanácsok tehát örökérvényűek! Így most elmondjuk, hogyan válhatunk pillanatok alatt borszakértővé? Mire érdemes figyelni bor-étel párosításnál, hogy tökéletes legyen a romantikus vacsora? Rajta, kápráztasd el szerelmedet!
Mi van a hűtőben?
Ez a címe a TV Paprikán induló praktikus, új, saját gyártású műsornak. Főszereplői pedig: Havas Dóra, a gasztronómia rajongója, aki főz-süt, mindezt megírja, vagy épp tv-műsorban mondja el, és mutatja meg, mint épp most is; Bede Róbert mesterszakács, aki több mint tíz év alatt mintegy 30 gasztronómiai műsort készített a csatorna lelkes nézőinek; valamint Kapusi Gerti, akinek minden álma a sütemény.
Sváb sajtos galuska Zusmarshausenből
Imádok forgatni Strasbourgban, az Európai Parlamentben! Minden interjú más, miknden téma más, ez mind maga a nagypolitika, amiben egész életemben mozogtam! De nőként más is érdekel! Nemcsak az ottani étteremben találok érdekességeket, hanem az oda-vissza úton is! Ezúttal a sváb konyha egy olcsó, de nagyon egyszerű, de nagyon tartalmas fogását kínálom Nektek!
Palacsinta amaránt lisztből
Az amaránt rendszeres fogyasztása hasznos lehet a csontritkulás megelőzésében, Fehérje-, aminosav-, vastartalma révén a vegetáriánusok étrendjének alapvető kiegészítője lehet, segítségével ezen tápanyagok hiánya is hatékonyabban megelőzhető.
Polenta lepény marhahússal
A polenta - ismertebb nevén kukoricadara - nagyon sokoldalúan felhasználható alapanyag, isteni köreteket, party snackeket - is - lehet belőle készíteni. Itt most a takaró szerepét tölti be a fűszeres marhahús fölött.
Sajtkrokett
Sajttal minden jobb, mondják, és ezzel mélyen egyetértek. Ha pedig valaminek a fő alapanyaga a sajt, akkor csakis finom lehet. Ez a krokett bár kissé macerásnak tűnhet, igazából nem az, viszont akár köretnek, akár egy salátával vacsorának isteni.
Az új Élelmiszerkönyv – mit jelent ez a tudatos vásárlónak?
A vásárlói tudatosság erősödésével egyre nagyobb a társadalmi igény a jó minőségű élelmiszerek, így a sütőipari termékek iránt is. Ennek szem előtt tartásával több kenyerekre vonatkozó szabályozás újul meg idén, aminek köszönhetően jobb minőségűek lesznek a kenyerek, illetve a vásárlók lényegesen több információhoz juthatnak a vásárolni kívánt termékről. Bár sok cikk jelent meg ezekről a változásokról a médiában, a JÓkenyérnél mégis fontosnak tartjuk, hogy összefoglaljuk azokat a lényeges pontokat, amelyekkel egy tudatos vásárlónak tisztában kell lennie.
Akár 20 %-kal többet érhet az ingatlan, ha nem sajnálod a pénzt a konyhára
Egy szépen felújított lakás vagy ház kelendő áru az ingatlanpiacon. De gondoltad volna, hogy egy különlegesen szép konyha nemcsak neked öröm, hanem tovább növelheti az ingatlanod értékét?
Csicseriborsós halpogácsa
Hidegen, melegen egyaránt kitűnő, viheted munkahelyre, teheted uzsonnás dobozba, és a pikniken is jó szolgálatot tesz.
Csípős babos egytál
A csípős, fűszeres egytál ételek még ilyenkor, tél végén is jó szolgálatot tesznek, ráadásul sok bajlódás sincs velük. Laktatóak, melengetőek, finomak.
Cajun csirke ananászos rizzsel
A cajun (kreol) konyha az Egyesült Államok déli részének és a karibi szigetvilág konyhájának keveredése. A kreol konyhára a grillezett húsok és halak, az édeskés, tartalmas mártások, és a sokféle köret a jellemző.
A főzés és a konyha szerelmeseinek: Konyhakiállítás
A konyha a lakás lelke, az életünk központja, a hétköznapjaink és az ünnepi pillanataink alapvető színtere. Minden életszakaszban másként és másért fontos, pontosan ezért jó, ha épp olyan, amilyet szeretnénk!
Töltött karalábé
Sokaknak nem tűnnek elég zsengének azok a nagyfejű karalábék, amiket a piacon kapni lehet. Pedig azok, és tölteni csak ezek jók. A látszat ellenére nem bonyolult ez a recept, s nem is vesz túl sok időt igénybe.
Almafánk
Egy kiadós, tápláló leves, mondjuk gulyásleves után második fogásként már csak egy kis tésztafélét kívánunk. Erre is kitűnő az almafánk. Nagyétkűeknek hús után, desszertként is könnyen lecsúszik.
Kelbimbós krumplileves gyulai kolbásszal
Kevés olyan ételalapanyag van, amelyből annyi minden lehetne készíteni, mint a krumpliból. Ezért aztán tulajdonképpen elmondható, ha krumpli van otthon, biztosan nem maradunk éhesek.
Mexikói chilis bab
Egyszerű, érthető videóban mutatjuk meg, hogyan készül sokak kedvence, a mexikói chilis bab.
Március 13-tól folytatódik a Hagyjál főzni! az RTLII-n
Március 13-án tér vissza az RTLII-re a népszerű gasztro-komédia, a Hagyjál főzni!. A második évad újdonsága, hogy nemcsak szülő-gyermek párosok, hanem testvérek és házaspárok is versenybe szállhatnak majd a pénznyereményért. A Hagyjál főzni! konyhájában – ahol idén is feltűnnek majd népszerű hazai sztárok – ezúttal is Istenes Bence fogadja a versenyzőket, akiknek főztjéről és sorsáról idén is az ország legszigorúbb ételkritikusa, Vajda Pierre fog dönteni.
Sei nabe - forró leves a hideg napokra
Egészséges japán ételeket, köztük sushit tanított nemrég Kovács Lázár magyar szépségkirálynőknek a budai Sushi Sei étteremben. Most egy különlegsséggel leptek meg Titeket, vagyis Életforma és az Otthon főzök olvasóit. Az étterem chefjének nevét viselő levesük, egyszerű, otthon is elkeszíthető, és mindenki saját maga ízlése szerint alakíthatja. Feltétlenül próbáld ki, mert még látványra is maga a csoda!
Kesudiós krémsajt
A növényi sajtok készítésének nagyon sok, változatos receptje kering a különféle internetes fórumokon, szinte minden gluténmentes és vegán recepteket ismertető szakácskönyvben is találunk recepteket a készítéshez. Ízesítésük változatos, állaguk különféle. Mi most egy alapreceptet készítettünk el, amit aztán fűszerezéssel, ízesítéssel lehet továbbfejleszteni.
Zöldség alaplé készítése
Gyakran olvassuk különféle receptekben, hogy egy adott étel elkészítéséhez használjunk zöldségalaplevet. Rengeteg munkát, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha az alább leírt praktikát használjuk.
Gluténmentes almás mandulás kuglóf
Gluténmentes diétán élők nagy-nagy kedvencévé válhat ez a mákos, mandulás, almás édesség. Semmilyen lisztet nem tartalmaz, a mandula és a mák adja a testességét.
Tepertőkrém házilag
Januári játékunk egyik nyertese, Krisztián, boldog tulajdonosa egy KitchenAid turmixgépnek, amit párjával már ki is próbáltak. Egy isteni tepertőkrémet készítettek a nyeremény gép segítségével.
Hófehérke, a verhetetlen desszert
Ez a csoda desszert kíván egy egész kevés előre tervezést, de sokszorosan megéri elkészíteni. Garantálom, hogy egy kanálnyi sem marad belőle másnapra.
Halleves
A magyarokat gyakran éri az a vád, hogy nem esznek elég halat, és ez igaz is. De hát nem vagyunk tengeri nagyhatalom, ritkán jutunk friss halhoz a tengerből. De ha mégis, a legjobb dolog, ami azzal a hallal történhet, ha főzünk belőle egy jó levest.
Gazpacho
Messze még a nyár, de már nagyon várjuk. Képzeljük el, hogy kánikula van, és mi ezt a hűvös gazpachót kortyolgatjuk.
Brokkolis, baconös felfújt
Szuper kaja, nemcsak azért, mert finom, hanem mert magában, főételként is fogyasztható, nálunk most rántott csirkemellhez debütált köretként, hidegen is, melegen is isteni. Elkészítése nem macerás, szóval hölgyeim és uraim, engedjék meg, hogy bemutassam a háziasszonyok álmát, a brokkolis, baconös, sajtos felfújtat.
Farfalle lazaccal, tejszínes gombával
Tészta- és hal imádóknak remek recept. Ízletes, tápláló, és nagyon könnyű elkészíteni. A lazac nem a legolcsóbb hal, de érdemes rá beruházni.
Chilis, sajtos omlet
Néha az egyszerű dolgok a legfinomabbak. Egy omlett akár reggelire, akár vacsorára értékes táplálék, teljes kiőrlésű kenyérrel még lelkifurdalásunknak sem kell lennie az elfogyasztása miatt, hiszen az omlett önmagában nem tartalmaz szénhidrátot.
Isteni müzliszelet otthon
A müzliszelet mindig jól jön, ha nagyon megéheznénk, hordhatjuk magunkkal iskolába, kirándulásra, mindig jó szolgálatot tesz. És garantáljuk, hogy finomabb, mint a bolti.
Meggyes-mákos krémes
Igazi ünnepi sütemény! Leírása hosszúnak és bonyolultnak mutatja, valójában azonban egy mákkal dúsított piskóta, és egy puding alapú vajas krém alkotja.
Mandulás pulykaragu
A kicsit unalmas pulykamellet is lehet izgalmassá tenni, csak kell hozzá találni egy olyan társat, ami kiemeli a szürkeségből a pulykát. Jelen esetben ez a társ a mandula.
Pasta carbonara
Pillanatok alatt elkészül – a leghosszabb időt a tészta megfőzése igényli. Mindenképpen érdemes olasz tésztát használni hozzá, ami durum lisztből készült, egészen más lesz az állaga, mint a tojásos tésztával.
10 legjobb fánkreceptünk - egy tálon!
Fánkfesztivált rendeznek a jövő hét végén Nagykanizsán. De hogy addig se maradjunk a farsang jellegzetes süteménye nélkül, összegyűjtöttük az oldalunkon megjelent fánkos receptek közül a 10 legnépszerűbbet. Nem csak hazai finomságokat tálalunk!
Quinoa pogácsa
A quinoa hazánkban nem oly rég indult el hódító útjára, manapság kezdik felfedezni maguknak a gluténmentes étrenden élők, az életmódváltók és az egészségtudatos táplálkozás hívei. Rendkívül egészséges – nem véletlenül nevezték az inkák a gabonák anyjának -, elkészítése pofonegyszerű, felhasználása pedig igen sokoldalú.
Quinoa gombócok mártogatóssal
A quinoa nagyon sokoldalúan felhasználható mag, készíthetjük akár házibulira is, ha kínálunk mellé valami jófajta pizzaszószt, amibe a labdacsokat mártogatjuk.