GASZTRO

Igazán ütős lett a Zwack új gyógynövénylikőre, a Riserva!
Díszvacsorával egybekötött kóstolón mutatta be a Zwack család új gyógynövénylikőrét, a szuperprémium Unicum Riservát. A duplahordós érleléssel készült kényeztető nedü megalkotásában évek munkája van, az új termék Magyarországon elsőként jelenik meg a szuperprémium gyógynövénylikőrök piacán. Egyelőre csak néhány ismert étteremben kóstolható, az üzletekben polcain pedig majd csak májusban találkozhatunk vele.

15 perces banános krémes - sütés nélkül
Vaníliás puding, háztartási keksz és banán az alapanyaga ennek a fantasztikus gyorsasággal elkészíthető hamis krémesnek. Nemcsak az íze, de a látványa is megédesítheti a vasárnapunkat.

Rizskoch ribizli esszenciával
Mi sem egyszerűbb, mint egy gyors rizskoch, például egy tartalmas leves mellé, vagy desszertnek. Ezúttal a zablisztes barna rizskochhoz egy különleges ribizli eszenciát készítettem. Szuper ötlet volt, mert remekül feldobta az amúgy natúr, édes sütit.

Sonkás, sajtos töltött pulykamell
A pulykahús eléggé száraz, ízben sem jellegzetes húsféle, ám megfelelő fűszerezéssel, a mellé választott kiegészítőkkel remek ételek varázsolhatók belőle.

Tejberizs grillezett körtével
Tejberizst mindenki tud készíteni, ez a mostani recept annyiban különbözik a hagyományos társától, hogy növényi tejben főztük meg a rizst. Ízesítéséhez, tápanyagtartalmának feltupírozásához mazsolát és goji bogyót is használtunk.

Csicseriborsós egyben sült
Egy nagyon ízletes csicseriborsó alapú egyben sültet készítettünk. Főételnek, vacsoraételnek, kenyérszeletek közé és zsömlébe csomagolva utazáshoz, uzsonnára is kiváló. Gluténmentes, vegán étel, paleolit táplálkozásba illeszthető.

Spenótos gnocchi koktélrákokkal
A gnocchitól nem kell megijedni, ő a magyar gombócok olasz tesója, pont ugyanúgy készül, mint ahogy a gyümölccsel töltött gombócot készítik a magyar konyhákban.

Gall kakas kapirgál Villányban
Idén is megrendezik a Gere Jazz Fesztivált Villányban június 9-10. között. Az évente megújuló tematikának köszönhetően idén hamisítatlan Provence-i hangulatban tölthetik ezt a hétvégét azok, akik ellátogatnak a rendezvényre, ahol a felejthetetlen zenei programok mellett a legkiválóbb borok és a gondosan válogatott gasztronómiai fogások kapnak főszerepet.

Gombás rizottó spenóttal
Jó rizottót főzni nem bonyolult, csak be kell tartani hozzá néhány szabályt. Készítsük speciális rizottó rizsből, adjunk hozzá jó minőségű alaplevet, és kevergessük folyamatosan, míg elkészül, ennyi az egész.

Szendvicskrém sárgarépából, mogyoróval
Ha egy könnyed, egészséges, finom krémre vágysz, amit kenhetsz a reggeli kiflidre: megtaláltad! Olyan egyszerűen készíthető el, hogy mire magadhoz térsz a kávétól, már kész is reggelid.
Töltött paprika bulgurral, édesburgonyával
Ezt az igazán kedvelt családi ételt én most még továbbalakítottam, okos szénhidrátokat használtam hozzá. A rizst bulgurral váltottam ki, a mellé kínált burgonyát pedig édesburgonyára cseréltem.
Kölesfelfújt
Tudom, a kölest legtöbben madáreleségnek tartják, pedig ideje lenne felülvizsgálni ezt a nézetet. Földünk népességének jó része alap táplálékként fogyasztja az évezredek óta termesztett, egészséges kölest. Legalább hetente egyszer javasoljuk fogyasztani mi is, mert olcsó és rendkívül egészséges gabonaféle, mely ráadásul nem tartalmaz glutént.
Tavaszváró penne sajtmártással
Hogy miért tavaszváró? Hát azért, mert teli van tavaszi zöldségekkel ( zöldpaprika, zöldborsó és spárga ), amelyek bár fagyasztva voltak a hűtőnkben - de mégis elhozták a konyhánkba a várva-várt ízeket.
Egészségesen finom nudli Katától
Ma már egy diétában sem kell lemondani arról, hogy finom ételek kerüljenek a tányérunkra, ez a nudli is édesítőszerrel, fehér búzaliszt helyett pedig zabliszttel készült.
Őszibarackos csirke
Vannak, akik nem rajonganak a hús-gyümölcs párosításáért, tiszteletben tartjuk az ízlésüket, ám akik szeretik ezt a fajta ízkavalkádot, azok készítsék el ezt az egyszerű, ízletes csirke ételt.
Citromos, barackos muffin
Üde citromos muffint mutatunk, csempésztünk bele egy kevés aszalt sárgabarackot az édesség, no és a nyári ízek kedvéért. Desszertnek éppolyan jól beválik, mint reggelinek vagy uzsonnának.
Juhtúróval töltött gomba grillen
Lassan érkezik a grill szezon, megmutatjuk, hogy a sokféle hús mellé milyen remek köretet lehet készíteni - szintén a grillrácson.
Narancsos, diós rugelach
A rugelach lengyel származású hanukai sütemény, Tubisvát, azaz a fák ünnepére szokták elkészíteni a zsidó konyhákban. Modern változata krémsajttal készül, ettől egy kicsit nehéz bánni a tésztájával, de egyrészt a probléma orvosolható a tészta néhány órán át való hűtésével, másrészt az eredmény annyira finom, hogy nincs az a nehézség, ami megakadályozhatna az elkészítésében.
Sós és karamellás latte nyitja a tavaszt
A kávézólánc tavaszi kínálatát a tavalyi kedvenc, a Burnt Caramel Latte mellett egy igazi ínyencség, a Salted Toffee Macadamia Latte színesíti. Kísérőként egy új málnás-sajttortás muffin mutatkozik be, otthonra pedig egy üdítő szemeskávé-keverékkel készült a jó időre a Starbucks.
Szupergyors ínyenc zöldborsó-krémleves
Nincs jobb, mint azzal a tudattal hazaérni, hogy hamarosan ilyen ínyenc zöldborsó-krémlevest ehetek grissinire tekert pármai sonkával, na meg egy kis fenyőmaggal, hogy ne legyen olyan szegényes.
Réteges panna cotta
A panna cotta olasz tejpuding, amit elkészítése után le szoktak önteni mindenféle széppel és jóval, de én mást terveztem.Valamikor tévézéseink során láttam egy séfet, aki borospohárban készített egy desszertet - és mindezt úgy tette, hogy magát a poharakat megdöntötte - ezáltal egy érdekes formavilág jelent meg a poharakban. Tehát átvettem ezt a frappáns ötletet, és átültettem a mi panna cottánkra.
Tejszínes gombakrémleves
Gombához egész évben hozzájutunk, igen gazdag fehérjeforrás, ráadásul kalóriaszegény zöldség, érdemes belőle rendszeresen fogyasztani. Mivel a gomba főzési ideje igen rövid, nagyon alkalmas gyors vacsorának is ez a melengető leves.
Thai tészta
A minap egy thai ételeket készítő étteremben jártunk és egy rizstésztából, zöldséges feltétekkel készült vegán ételt ettünk. A 10 ujjunkat megnyaltuk utána és elhatároztuk, hogy egy ilyen ételt mi is készítünk. Nagyon büszkén állíthatjuk, hogy a mienk is nagyon finom lett.
Sonkás-sajtos muffin
A muffin nem csak édesen jó, de kitűnő vendégváró sós formában is. Persze egy gyors vacsorának salátával sem fog csalódást okozni.
Medvehagyma pesto
A pestónál jobb találmány kevés van a konyhaművészetben, legalábbis nekem ez a véleményem. Pillanatok alatt elkészül, íze varázslatos, százféleképpen variálható, tehetjük tésztára, húsra, levesbe, szendvicsbe, ha eléggé fantáziadúsak vagyunk, tényleg nagyon sokoldalúan használhatjuk fel.
Csokoládés, diós kocka
Csokoládés sütemény receptből egyszerűen nem tud elég lenni a tarsolyunkban. Ennek a tésztájában kakaó van, a tetején csokoládé, és egyáltalán nem is bonyolult az elkészítése, érdemes tehát arra, hogy eltegyük a kedvencek közé.
Fóliában sült rakott csirke
Ki ne szeretné az egyszerű, ám mégis zajos sikerrel kecsegtető recepteket? És azt tudjuk rég, hogy az az étel, amiben csirke és krumpli van, rossz nem lehet.
Török kebab bulgurral
Egy régóta tervezett vágyam teljesült már, ugyanis nagy rajongója vagyok a török konyhának, itthon azonban még nem csináltam. Ezúttal kebabot készítettem, fele bárány, fele borjúhúsból. Azt kell mondanom, hogy bombasiker lett, most ugyan csak ketten ettük, biztos vagyok benne, hogy visszatérek még a témára, például egy nyári grill partira remek ötlet lesz majd.
Visszatért a Hagyjál főzni! az RTLII-re
Vadonatúj évaddal tért vissza hétfőn este az RTLII képernyőjére a népszerű családi gasztro-komédia, a Hagyjál főzni! A második évad újdonsága, hogy nemcsak szülő-gyermek párosok, hanem például testvérek és szerelmespárok is versenybe szállhatnak majd a pénznyereményért.
Baconos, lilahagymás quiche
Az a jó ebben az ételben, hogy gyakorlatilag bármi hasznosíthatóvá válik vele. Vagyis felhasználom azokat az élelmiszereket, amik a hűtőnkben dekkolnak pár napja. Ha még egy kicsit várnánk a felhasználásukkal valószínűleg már nem lennének jók. Mivel mindig más maradékok vannak, ez az étel egy kicsit mindig más lesz.
Pármai spagetti
15 perces vacsora, ami nem azzal kápráztat el, hogy milyen sokáig készül, hanem azzal, hogy mennyire finom! A tejszín, a fokhagyma és a parmezán magában is elég lenne az élményhez, de a császárszalonna felteszi rá a koronát.
Juhtúrós lasagne
Számtalan fajtája van a lasagnénak, tölthetünk a tésztalapok közé fűszeres darált húst, spenótot, ricottát, zöldségeket, vagy juhtúrót, mint ennél a receptnél.
Csirke kofta curry
Ízletes húsgombóc csirkehúsból, fűszeres, tartalmas szósz, amiben az előfőzött csirkegombócok landolnak. Igencsak izgalmas recept, egy lépésről lépésre videóban!
Tökéletes ízélmény nincs minőségi víz nélkül
Magyarországon a vezetékes víz szigorú minőségellenőrzési folyamaton megy keresztül, és biztonsággal fogyasztható. A tisztítási és szűrési eljárások következtében nem, vagy csak rendkívül elenyésző mértékben tartalmazhat nem kívánatos anyagokat.
Vöröslencse fasírtgolyó
Az idei évet ezzel a szuper egészséges, vöröslencse fasírtgolyóval kezdtem, fűszeres paradicsom salsával és frissítő remoulade mártással kínáltam.
Líbiai darasütemény
A süteményt egy líbiai étteremben kóstoltam a tengerentúl, és meg kell mondanom, amilyen egyszerű, olyan zseniális édesség. Bár azok a sütik, amikben ennyi vaj és cukor van, sajnos mind finomak, ha nem is túlságosan egészségesek.
Medvehagymás, juhtúrós pogácsa
A medvehagyma az a növény, amit szinte bármibe belecsempészhetünk, amihez passzol a fokhagymás íz. Nagyon szeretjük a pogácsában, és bár ez a juhtúrótól és a vajtól nem egy könnyed kis darab, mégis érdemes kipróbálni.
Medvehagyma-krémleves
A legegyszerűbb levesek egyike, ugyanolyan módon készül, mint a többi hasonló pürésített leves. Kellemesen fokhagymás ízét szeretni fogjuk. Tálaláskor adjunk hozzá apróra vágott camembert, nagyon különleges feltét lesz belőle.
Francia bableves kecskesajt pestóval
Nem különösebben szeretem a babételeket, de időnként, ilyen különleges stílusban nagyon tudok rajongani érte. A csúcs extra még benne a kecskesajtból készített pesto.
Tavaszi zöldséges pogácsák - az egészséges napkezdéshez
Vasárnap kicsit tovább lustálkodunk, később reggelizünk, és talán nyugodtabban és kiadósabban is, mint a hétköznapokon. Ezt a nagyon finom és egészséges zöldséges fasírtot még a korán kelő apukák is el tudják készíteni.
Paradicsomos gombás gnocchi
Tartalmas, laktató, ízletes és zamatos fogás – hús nélkül. Fehérje tartalma azért van, a tésztában lévő tojás, illetve a mártáshoz használt gomba miatt, és szénhidrátban sem szegénykedik.
Juhtúrós sztrapacska
Mindenki ismeri a juhtúrós sztrapacskát, ezt az isteni szlovák ételt, de csak kevesen készítik autentikusan. Ez a recept az, és megsúgunk benne egy titkot is, amivel könnyíthetünk az elkészítésen.
Megszületett a Magna Mátra
Hiába Magyarország második legnagyobb kiterjedésű borvidéke a Mátrai, a legutóbbi időkig a súlyához mérten mégis csak kevés szó esett róla. A most alakult Magna Mátra szervezetnek viszont az a terve, hogy egy fantasztikus termőhellyé változtassa a vidéket.
Bazsalikomos húsgombócok gombamártással, pennével
Az a fogalom, hogy túl sok húsgombóc recept, nem létezik. Annyiféle formában lehet elkészíteni a darált húsból készült ételeket, hogy akár minden hétre választhatunk másik stílusút. Zoltán receptjében most a gombáé lett a főszerep.
Zamatos almás muffin
Ha van egy jó muffin recepted, igazából nagyon gazdag vagy. Bármikor elkészítheted, százféle módon variálhatod, nem kell vele sok időt eltöltened, és mindenkinek ízleni fog. Mi ez, ha nem főnyeremény?
Hamis sajttorta
A sajttorta nagyon finom sütemény, de elkészítése kicsit sem kockázatmentes. Átsül, megreped vajon? Ennél a receptnél tökéletes sajttorta élményt kapunk mindenféle rizikó nélkül. És még sütni sem kell.
Libanoni saláta keménytojással
Ennél egyszerűbb saláta kevés van, csak egy fejes saláta, petrezselyem és néhány fűszer kell hozzá, hogy egzotikus, különleges ízű finomságot tálalhassunk.
Halas, paradicsomos tészta
Mit főzz, amikor azt gondolod, hogy nincs otthon semmi? Saját tapasztalatból tudom, hogy jó, ha van talonban egy ilyen recept azokra az esetekre, amikor szinte a semmiből kellene valami gyors vacsorát, vagy ebédet prezentálni. Nos ilyenkor születnek a legjobb ötletek. Mindig előkerül a spájzból néhány finomság, akkor is, amikor azt gondoljuk nincs otthon semmi.