GASZTRO

Medvehagymás töltött tojás
Két dolog is apropóul szolgált ahhoz, hogy ezeket a töltött tojásokat elkészítsük. Egyrészt itt a medvehagyma szezonja, másrészt nyakunkon a Húsvét, a tojásételek szezonja.

Gombapaprikás zabnokedlivel
Mostanában, hogy módosítottam az étkezésemen, kiesett a pixisből egy időre a nokedli. Kis kihagyás után viszont óriási volt az öröm, amikor az alternatív zablisztből készített változatot finomnak találtam. Tényleg, a színén kívül nem sok mindenben különbözik az általánostól

Meggyes, mákos torta
Bár a leírás bonyolultnak tűnhet, egy közepesen gyakorlott háziasszonynak a torta elkészítése nem megugorhatatlan feladat. Van benne rizikó, de azokat most mindjárt ki is lőjük. Az egyetlen komolyabb nehézség a mákos lapok megsütése, azaz inkább a sütőpapírról való eltávolításuk egyben. Mindenképpen várjuk meg, míg teljesen kihűlnek a korongok, csak akkor van esélyünk törés nélkül pakolgatni a mákos korongokat.

Grissini, az isteni kenyérpálcika
A grissini, az olasz kenyérpálcika kitűnő levesek és hidegtálak ellé. Rágcsálni valónak, vagy aprósütemény és sós mogyoró helyett is ajánljuk.

Amivel nem foghatsz mellé Londonban
Fish and Chips! Azaz sörtésztában sütött - leginkább - foltos tőkehal sült krumplival, majonézzel, ecettel, ketchuppal, sóval. Mindez - álcázott - újságpapírban, egy jó helyi sörrel! Egyszerűen parádés menü hétköz- vagy ünnepnap Londonban! Ez az, amit feltétlenül ki kell próbálnod! Én ezt - barátaimnak köszönhetően - a London Eye, vagyis a híres óriáskerék tövében kóstoltam! Isteni volt! Köszönet érte!

5 tévhit a margarinról
Nincs háziasszony, aki a konyhájában ne használna zsiradékokat. Csak az nem mindegy, hogy milyet!? Az Unilever Magyarország most összegyűjtötte, milyen téves nézetekkel találkozhatunk nap mint nap a margarinról! Olvasd el gondosan, mielőtt hozzáfogsz a húsvéti készülődésnek!

Sajttorta cupcake
Arra gondoltam a hétvégén, hogy jó lenne egy sajttortaféleség, aminek könnyű a kezelése ha mondjuk egy házi buliba viszem, nem kell szeletelni, így született meg a sajttorta cupcake ötlete.

A sokoldalú tiramisu
A tiramisut mindenki szereti, elkészíteni gyerekjáték, azonban azt vajon tudod-e, hogy variálni is lehet számtalan módon? Megmutatjuk, mi hogyan csináljuk.

Reform banánkenyér
Az interneten se szeri, se száma a különböző banánkenyereknek. Mi most úgy döntöttünk, hogy kedvenc lisztkeverékünkből zabliszt és mandulaliszt keverékéből készítjük el, vegán módon tojás nélkül.

Ázsiai zöldséges tészta
Nagyon szeretem a rizstésztát, főleg azért, mert semmi más teendő nincs vele, mint forrásban lévő vízzel nyakon önteni, néhány percet várni, majd leszűrve fogyasztani. Zöldségekkel és szójaszósszal variáltam.
A húsvéti kalács nyomában
Nincsen Húsvét kalács nélkül. Megdönthetetlen hagyomány, hogy a sós sonkához édeskés kalácsot eszik a magyar, és ez így van jól.
Ki a pörköltet szereti, rossz ember nem lehet
Gondolnátok, hogy pörköltet a magyarok nagyjából az 1700-as évek vége óta főznek? Az ortodox pörköltben nincs más, mint a zsír-hagyma-paprika alapon pörkölt hús, egyetlen fűszere pedig - a paprika mellett - a só. A pörkölés a magyaros konyhatechnika egyik fontos művelete, lényege, hogy hagymás zsírban pörköljük a darabolt húst, és addig keverjük, míg vizét elvesztve zsírjára pirul. Tűzről levéve paprikázzuk, és utána kevés vízzel felöntve tovább pároljuk.
Bisztró Újpest központjában
Nem hiszem, hogy túl sokan vannak, akik kulináris kalandozásuk helyszínéül éppen Újpestet választanák, Budapest ezen része mérsékelten híres gasztronómiájáról. Mi mégis találtunk egy gyöngyszemet.
Füstölt lazackrémes falatkák
Remek partifalat, különleges a hozzávalóktól, elkészítése nem bonyolult, és biztos sikert arathatunk vele, ha elkészítjük.
Csirke medvehagyma pestóval, spagettivel
Érdemes minél többször medvehagymát enni szezonjában, főleg, hogy egy óriási csokorral 200 forintért dobálják az ember után a piacon a medvehagymát. Most egy igazán gyors vacsorát készítettem a segítségével.
Brassói aprópecsenye Húsimádótól
Négy és fél percben megnézhetitek, hogyan készül az igazi, ízletes brassói aprópecsenye Húsimádó konyhájában.
Csoki szuflé
Szuflét készíteni csak egy kicsit bonyolultabb, mint egy jó rántottát elkészíteni. A csoki szuflénál az a fontos, hogy a közepe még folyós legyen, akkor mondhatjuk el, hogy igazán jól sikerült felfújtat készítettünk.
Húsos leveles táska
Ha előfordul, hogy a bolognai ragunkból marad egy adag, netán kettő, le is fagyaszthatjuk, mert jól bírja a mélyhűtést, de készíthetünk belőle könnyű vacsorát, vagy vendégváró falatot is.
Málnás torta
Nem olyan bonyolult elkészíteni, mint amennyire a leírás alapján látszik. Használhatunk hozzá készen vásárolt piskótalapot is, de csinálhatunk neki vajas-kekszes alapot is.
Tiramisu zabcake
Hihetetlen jó találmány, ahogy a kávés piskótadarabok keverednek a friss mascarponéval, a kakaópor pedig még extra ráadás rajta. Remek pohárdesszertként is el lehet készíteni.
Túrógombóc
Egyszerű és olcsó alapanyagokból is készülhet remek fogás, talán a legjobb példa erre a túrógombóc. Ügyelni kell a dara mennyiségére, ha túl sok, nagyon megkeményíti a gombócunkat. Segít még könnyedebbé tenni a tésztát a felvert tojásfehérje.
Indiai Íz- és Egészségfesztivál – Gasztronómia, egészség és önismeret az ősi Indiából
A Lélek Palotája idén 5. alkalommal rendezi meg tavaszi szezonnyitó fesztiválját, melynek középpontjában az egészségmegőrzés, a táplálkozás és a gasztronómia, a test és a lélek egyensúlya áll. Éld át Te is velünk India hétköznapi csodáit!
Fűszeres édesburgonya leves
Az édesburgonya nemcsak nagyon finom, de számtalan pozitív tulajdonsága is van. Rendkívül egészséges, így ajánlom a reform konyhára nyitottaknak. De ha valaki "csak" oda szeretne figyelni az egészségére, nekik is érdemes megismerkedni vele.
Gombamártással töltött grillezett csirkemell
A grillezésben az a legjobb, hogy nincsenek pontos mértékegységek, szigorúan követendő hozzávalók, inkább csak ötletek, elképzelések vannak - na meg egy jó pohár bor, hogy legyen mit kortyolgatni, míg sül a grillen az ebéd.
15 perces Oreo torta - sütés nélkül
Az oreo keksz az egyik legkedveltebb alapanyaga a tortaféléknek. Ez most egy nagyon gyors és egyszerű változat sok tejszínnel és tejföllel. Ízleni fog!
Köménymagos kocka
Minden retró cukrászdában - de megkockáztatom, a nem retrókban is - fellelhető ez az egyszerűségében oly szerethető sós aprósütemény. A legalapvetőbb hozzávalókból készül, semmi faxni nincs benne, és talán épp ettől olyan jó.
Mesebeli film a budapesti sokszínűségről és szerelemről
A BARAKA Budapest egyik legizgalmasabb, a kifinomult gasztronómia iránt szinte elsőként nyitó fine dining étterme, amelyet a Michelin Guide is előszeretettel ajánl évről évre. A most debütáló, a város képét erősítő, egy új Budapest image-filmnek is beillő kisfilmben megelevenedik mindaz, amibe egykoron Leora és David, a tulajdonos házaspár beleszeretett: Budapest, az örök inspiráló forrás, a mindig pezsgő, sosem szunnyadó metropolisz. Ez a videó egy megnyerő szerelem a város, egymás és a gasztronómia iránt.
Csirkés tekercs
Mindegy, hogy wrapnak hívjuk, tortillának, pitának, ezeknek a tekercseknek közel azonos az alapjuk, mégpedig valamilyen egyszerű laposkenyér, melyet a világ számos országában ismernek és szeretnek.
Kukoricás, sonkás leves
Az angoloknak van egy ételük, a chowder (ejtsd: csóder), ami egy igen tartalmas, sűrű leves, a mi fogalmaink szerint már-már főzelék. Most sonkával és kukoricával próbáljuk ki ezt a laktató fogást.
Eperkrémes piskótarolád
Egy könnyed piskóta édes eperrel és mascarponéval maga a mennyország, próbáld ki te is, amint lehetőséged adódik rá. Piskótát sütni ugyanis egyáltalán nem ördöngősség.
Almás kenyér
Az almás süteményeket gyakorlatilag nem lehet sem megunni, sem elrontani, ez a recept pedig olyan egyszerű, hogy nyugodtan rábízhatjuk akár kamaszodó gyermekünkre is az elkészítését.
Tiramisu cannoli
A két tipikus olasz édesség, a cannoli és a tiramisu házasításával készült ez a mutatós és finom édesség.
Eperkrémleves
Ezt a levest bármilyen, az idénynek megfelelő gyümölcsből elkészíthetjük, kitűnő cseresznyéből, meggyből, málnából, barackból... De én a legjobban mégis eperből szeretem.
Olasz túrógombóc bazsalikommal
Nincs már beláthatatlan távolságban az az idő, amikor a nyári friss, érett, édes paradicsomból készíthetjük a paradicsom szószt, ahogy Kata is tette.
Tarte tatin - fordított almatorta
Biztosan állíthatom, az alma a legsokoldalúbban felhasználható gyümölcsünk, már csak azért is, mert egész évben hozzá lehet jutni. Tehát nincs olyan időszaka az évnek, amikor egy jó almatortát vagy pitét ne készíthetnénk.
Citromos szűzérme tallérok
Népszerű és könnyen elkészíthető alapanyag a sertésszűz, aminek most egy különleges változatát hozom. A pikáns citromos íz, maga a mártás és a szalmaburgonya olyan elegyet képez, ami népszerűbbé tehet téged a családtagjaid körében.
Fűszeres cékla-narancs chutney
Még van a piacon cékla is, narancs is, főzzünk egy isteni chutney-t belőlük, másfél óra alatt elkészíthetjük, és állítom, megéri, mert sültek, sajtok mellé egészen különleges ez a finomság.
Nagyot nőtt az Év Fiatal Vállalkozója
Egyre népszerűbbek a cukor-, laktóz- és gluténmentesség jegyében készített sütemények. Oltványi Zsolt, a Mentes cukrászüzem tulajdonosa, a 2016-os Év Fiatal Vállalkozója új üzemet indított Zuglóban.
Szezámmagos saláta
Amilyen aprócskák a szezámmag magjai, élettani hatásuk annál jelentősebb. Kalciumban különösen gazdag, de más ásványi anyagoknak, így például káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása.
Sült kacsamájas grill burger kéksajt mártással
Szuper dolog az otthoni grillezés, talán az egyik legjobb tavaszi, nyári kikapcsolódás barátokkal vagy a családdal a sütögetés. Zoltán mesterfokon űzi a grillezést.
Francia citrom torta
A tészta összeállításának módja eltér az eddig megszokottól, de érdemes így is kipróbálni, nagyon kellemes, omlós a végeredmény.
St. Galleni csirkemáj, a tökéletes vendégváró
Gyors vendégváró ötletnek remek lehet egy finom, baconnel tekert sült csirkemáj, azaz a St. Galleni csirkemáj. Tényleg gyorsan elkészül és partifalatnak is remek, mert csak apró falatokról van szó. Kiegészíthető többféle salátával.
Nyert a holdbéli séta!
Két éven belül másodszor lett Magyarország legjobbja a HOLDVÖLGY kincskereső borkóstoló pinceséta! A díj a történelmi pincerendszer hangulatának, a látványvilágnk, a programoknak és a munkatársak szól! Te már kipróbáltad?
A csokoládé húsvétkor sem vicc
Egyáltalán nem mindegy, milyen minőségű csokoládék kerülnek tavasszal elénk, milyen csokival örvendeztetjük meg húsvétkor gyermekeinket, unokáinkat. Ne sajnáljuk az időt arra, hogy felfedezzük a hazai manufaktúrák kínálatát! Tartsuk szem előtt, hogy a családnak nem minél több csokoládéra van szüksége, hanem minél magasabb minőségűre.
Zellerkrémleves
Hamarosan leköszön a zeller a piacon, az új gumók megjelenéséig átadja helyét más zöldségeknek. Érdemes egy évadzáró zellerkrémleves partit tartani, szuper megkoronázása lesz ez az érdekes sajt chips.
Vegán lencseburger
Salátákkal, gabonaköretekkel, szószos tésztákkal is jól kombinálható ez a vegán burger, de talán a legfőbb erénye - azonkívül persze, hogy nagyon finom - az, hogy jól bírja strapát, szállítható, szendvicsekben/szendvicsekhez magunkkal vihetjük a munkahelyünkre, másnap és harmadnap is finom, hidegen és melegen egyaránt.
Sajtos vitamin saláta
Tavasz közeledtével egyre többen odafigyelnek az alakbarát étkezésre, azoknak pedig, akiknek egészségügyi problémáik miatt kell diétázniuk, az a jó hírem van, hogy lehet finomakat enni. Erre itt van példának ez a csodás saláta.
Babos quesadilla
A tortilla lapokban az a jó, hogy nagyon sokféle töltelékkel adhatjuk asztalra őket. No persze csak akkor, ha tartunk othon tortillát. Zoltán receptje eléggé meggyőző érv amellett, hogy legyen kéznél mindig egy csomag belőle.