GASZTRO

Ezt a csodás hétvégét ne töltsd a lakásban!
Programokban gazdag hétvége elé nézünk, lehet válogatni a jobbnál jobb programokból. Az Anyák napjáról ne feledkezzünk meg!

Meggyes-pudingos reformsüti
A zablisztnek és a teljes kiőrlésű lisztnek köszönhetően ez a sütemény - ha mesterséges édesítővel készül - akár cukorbetegek diétájába is beilleszthető, ha precízen kiszámoljuk szénhidrát tartalmát.

Fejtett bableves
Tavasszal ideje felszámolni - azaz megfőzni - a mélyhűtőben várakozó maradékokat, kell a hely az új, friss jövevényeknek. Így mennie kell a nyáron lefagyasztott babnak is, annál is inkább, mert türelmetlenül várakozik rá a húsvéti sonka leve.

Sárgabarackos pite
Ellenállhatatlan, könnyű, krémes, a választott gyümölcsökhöz mérten édes vagy savanykás, egyszóval brutálisan jó nyári süti. Nem utolsó sorban gyönyörű is.

Kuszkusz saláta, eredeti nevén taboulet
Annyira egyszerű az elkészítése, hogy szinte nem is lehet receptnek nevezni. Legfőbb alkotóeleme a kuszkusz mellett a rengeteg petrezselyem.

Sör mi több
Jó hír! Hivatalosan is ihatunk már sört 2017-ben! A Magyar Sörgyártók Szövetsége megtartotta hivatalos csapolását. A szervezet tobvábbra is a sör és a modern magyar gasztronómia kapcsolódását erősíti. Mint kiderült, ehhez jó alapot szolgáltat a prémium kategóriájú termékek forgalmának tavalyi, erőteljes növekedése.

Rebarbarás pitém
Nem vagyok elvakult rebarbara fan, de szezonjában kétszer-háromszor szívesen sütök belőle valami fanyar kis süteményt. Mondjuk egy pitét. Bolondíthatjuk egy kevés almával vagy málnával is.

Cukkini tócsni
Egész nyáron tarthatunk otthon cukkinit, hétről hétre olcsóbb lesz, mígnem eljön a pillanat, amikor már szabadföldit is olcsón kapunk. Leves, főzelék, köret, de akár sütemény is készülhet belőle.

Pásztortarhonya
Ahány pásztor, annyi tarhonya, mondhatnám, de én igazából csak egyféle pásztortarhonyát ismerek, és azt imádom, mióta csak megkóstoltam. Mondjuk... nem ma volt.

Szendvics rozé kacsamellből
Ha kacsamellet sütünk, és marad belőle egy kevés, ne hezitáljunk, készítsünk belőle szendvicset, isteni darabot dobhatunk össze belőle.
Sajtbonbon
Ennek a meglepetésnek Anyák napján a gourmet anyukák fognak a legjobban örülni, hiszen egy sajtgolyóról van szó, amit a mérete és az ínyencsége miatt bonbonnak hívok. Az elkészítése viszont hihetetlen egyszerű, nem lehet elrontani. Mivel sajtból van azért nem érleld túl sokáig, egy két napot kibír a hűtőben.
Kavart túrós
Szuper jó, amikor úgy süthetünk süteményt a családnak, hogy utána nem szalad a konyha, és nem kell két órán át mosogatni. Ez a recept egyetlen edényben elkészülhet, és már csak a tepsit kell utána használatba vennünk.
Citromos habos torta
A citromkrémes édességek főleg tavasszal és nyáron, a meleg idő beköszöntével tűnnek jó választásnak, fanyar ízükkel kis enyhülést adnak a melegben.
Somlói torta
Hát ez a torta bizony nem az a van tíz percem, gyorsan összedobok valami édességet típus, van vele bőven munka. De szerintem nagyon megéri, mert igazi klasszikus, csodás torta lesz belőle.
Legzöldebb barátaink
Nem szeretem a szót, hogy megosztó, mégis kénytelen vagyok ezúttal leírni, hiszen a spenót és a sóska vonatkozásában tényleg kétféle embertípus létezik: az utálkozók és a feltétel nélkül kedvelők. Az utálat valószínűleg a gyermekkorból marad vissza, hiszen a spenót és a sóska az első főzelékek, amit a 7-8 hónapos csecsemőnek adhatunk a hozzátáplálás folyamán. Mivel a spenót igazi barátait, a tejet, fokhagymát és borsot kisbabáknak nem ajánlott adni, elképzelhetjük, mennyire ízetlen az a főzelék, amely mindezeket nélkülözi. Érthető tehát a viszolygás, mégis azt javasolnám, próbáljunk tudatosan megbarátkozni ezekkel a zöldekkel, nagyon egészségesek ugyanis, és egyáltalán nem csak főzelékként szerepelhetnek az étrendünkben.
Lelkifurdalás mentes amerikai palacsinta
Egyre többen vannak, akik száműzik étkezésükből a fehér liszteket. Nekik sem kell lemondaniuk a megszokott finomságaikról, például amerikai palacsintát is süthetnek maguknak, ha lecserélik a lisztet benne.
A fasírt, ami karcsúvá tesz
A fasírt önmagában nem hizlaló, főleg ha sütőben sütőd, és nem olajban. De ott van az a fránya áztatott zsemle/kenyér, amivel lazítod, na, az nem tesz jót. Ezért aztán lecseréljük zabpehelyre, és megígérjük, hogy életed egyik legjobb egyben sült fasírtját kóstolhatod meg.
Zsíroskenyér parti vegáknak
Ha van „vegazsír” otthon, meghívhatják a barátaikat a „vegások” is, tarthatnak szittyapartit, amely köztudottan „zsíros deszka” és lila hagyma lakoma.
Mindenki szeretni fogja, bezsebelhetők érte a dicséretek, alig győzhető a repetaigény, csak legyen elég kenyér otthon.
Tápióka puding málnával
A tápiókát a maniókából állítják elő. Készítenek belőle lisztet, szirupot és keményítőt. Remek puding alapanyag és Keleten legalább olyan népszerű, mint a rizs.
Darált húsos gombócok - tepsiben kisütve
Megközelítőleg olyan gombócokat gyúrtunk, mint amilyen a töltött paprikába vagy káposztába való, ám mégis valami különlegesség lett belőle. A gombócok a tepsiben landoltak, és sajtos öntetet kaptak. A sütőnk kifejezetten örült a látványnak, a családról nem is beszélve!
Brokkoli-sárgarépa leves
Úgy terveztem, hogy nemcsak a brokkoli, hanem a friss sárgarépa is domináns lesz a levesben, ami kicsit legyen krémes is, meg nem is. Elképzelésem egyik fontos alkotóeleme a póréhagyma lett, ami megadta az üde tavasz ízt, a másik fontos ízesítő pedig a citrom lett.
Zabos energiaszelet
Az egész napos rohanásban, ha nem érünk rá ebédelni, ha délelőtt vagy délután, két étkezés között bekapnánk valamit, ha kényeztetni akarjuk magunkat, ha valami egészségeset rágcsálnánk, ha egy könnyen magunkkal vihető édes szeletet szeretnénk…, no, akkor süssünk egy ilyet. De leginkább akkor, ha van három nagyon érett banánunk.
Almasaláta
Nem csak nyári saláta fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek, tej- és gluténmentes étrendet követőknek is őszintén ajánljuk ezt a remek salátát. Ne feledjük, alma egész évben kapható, tehát ez a saláta nem szezonális.
Hosszan kelesztett teljes tönkölykenyér recept
Ez a kenyér olcsó, laza, nem nehéz, nem elrághatatlanul kemény, nem savanykás, ahogy azt sokszor a vásárolt kenyereknél tapasztaljuk. Azért persze nem olyan, mint a finomított fehér lisztből készülő, annál tömörebb kicsit rendkívül intenzív ízű, magas tápértékű, laktató, másnap is finom, nem morzsálódó, szépen szeletelhető.
Fosszuk ki a hűtőt, főzzünk isteni tésztát!
Mindenkivel előfordul, hogy fogalma sincs, mit főzzön, és a készletei is leapadtak. Ilyenkor körül kell nézni a hűtőben, és a fantáziánkra hagyatkozva összedobni egy maradékokat hasznosító tésztaszószt.
Gáspár Bea a Konyhafőnök VIP győztese!
A konyhafőnöki cím és a tíz millió forintos nyeremény Gáspár Beáé lett, aki a fináléban Kovács Katalin olimpikonnal küzdött meg.
Legyél te a következő Hagyjál főzni! sztárja
A Hagyjál főzni!, Magyarország legszórakoztatóbb családi gasztro-realityje, amelyben a versenyzőknek, konyhai tapasztalatlanságukat legyőzve kell egy fogást elkészíteniük, mindezt időre. Itt az alkalom, hogy te is részese legyél a show-nak!
Fetakrémes kanapé
Nem, nem arról van szó, hogy valamelyik gyerek összekente a kanapét fetával. Kanapénak hívják az apró szendvicsek alapját, lehet akár kréker keksz, akár direkt erre a célra sütött kenyér.
Magos rudacskák - a hétvégi nassoláshoz
A hétvégi baráti csevegésekhez vagy egy jó mozi mellé ajánljuk ezt a nagyon egyszerű, de abbahagyhatatlan sós-ropogós finomságot. Csak dupla adagban érdemes elkészíteni!
Saltimbocca
A saltimbocca olaszul annyit tesz: ugorj a számba. Hagyományosan borjúhúsból készül, és nem kell hozzá, csak néhány jó minőségű alapanyag. S ha ez mind megvan, már ugorhat is a szánkba a csodás sült hús.
Furcsa pár Baranyában
A gasztronómia, az illatok és a zene áll a középpontban a pécsi fűszerünnepet is magában foglaló Bor, Mámor, Pécs elnevezésű rendezvényen, amelyet május 4. és 7. között rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen - írta az MTI.
Barackos, túrós rétes
A rétes igen népszerű desszert, sajnos szinte mindenki készen kapható réteslapból készíti, ami ugyan érthető, de azért mégis kicsit szomorú, főleg ha arra gondolunk, hogy bármilyen hihetetlen, rétes tésztát nyújtani otthon nem olyan bonyolult ám. De persze spóroljunk az idővel, és inkább kész réteslapból dolgozzunk, mint semmilyenből.
Grillezett csirkecomb
Grillezni jó, grillezni egyszerű, és grillezni muszáj is, hiszen nincs ennél jobb közös program a barátokkal, a családdal. Grillezésben a férfiak gyakran jeleskednek, így a nőknek csak az előkészítés, a tálalás, a mosogatás és a rendrakás jut, hát nem csábító?
Gombával töltött tök
Amikor a bébitökök megjelennek a piacon, mindig örül a szívem: nemsokára lehet hetente akár többször is tökfőzeléket enni! De bébitökből egyértelműen töltött tököt kell készíteni.
Tejfölös tökfőzelék
Oké, tudom, hogy egy csomóan utálják, de szerintem ez is tipikusan az az étel, amit ha jól készítenek el, nem sajnálják a belevalókat, akkor nagyon finom tud lenni. Az én tökfőzelékem a világ legegyszerűbb étele, ahogy nagyanyámtól tanultam, és amin nem változtattam évtizedek alatt sem semmit, mióta a saját konyhámban főzöm.
Almás túrótorta
A túróból és az almából egyenként is finom sütemények kerekednek, de most meglátjátok, mi sül ki abból, ha összeházasítjuk e két finomságot.
Mákos túrógombóc
Készíthetjük hagyományos búzadarából is természetesen, de aki szívesen lecserélné azt valami "okosabb" szénhidrátra, használjon teljes kiőrlésű tönköly darát.
Insalata Caprese
Készítem mindig, amikor rossz kedvem van, jó kedvem van, van itthon friss bazsalikom, amikor gyorsan, JÓT akarok enni, valamint folyton és folyvást, mert a caprese az egyik kedvenc ételem.
Fetás karfiol saláta
Unod a karfiolt? Dobd fel újhagymával, feta sajttal, és máris azt tapasztalod, hogy az unalmas karfiol átlényegül egy üde, frissítő salátává.
Áfonyás, túrós muffin
A muffin divatja sosem fog leáldozni, mert nem minden bokorban terem ám olyan édesség, amit mindenféle gyakorlat és rutin nélkül elkészíthetünk, tulajdonképpen maximum két edényt kell vele bekoszolnunk, egy szűk óra alatt elkészül, és még isteni finom is. Ebben a receptben ki lehet cserélni az áfonyát szinte bármilyen más gyümölcsre.
Sólet
Hagyományosan szombatra készülő étel, francia gyökerekkel rendelkezik, eredeti neve "melegen letakartat" jelent. A legjobb, ha jól záródó agyagedényben készítjük.
Töltött padlizsán
Felsorolni sem lehet szinte, mennyi csodás töltelékkel gazdagíthatjuk a padlizsánt a hústól kezdve a zöldségeken át. Ez egy egészséges változat tofuval és barna rizzsel.
Francia almás hajtott pite
Elterjedése és népszerűsége részben egyszerű és gyors tésztájának köszönhető, amire dobálunk tölteléknek ezt azt, kisütjük és már kész is.
A legegészségesebb fasírt, amit valaha ettél
A fasírttal nemigen lehet mellélőni, gyakorlatilag egyetlen elrontási módja van, ha nem fűszerezzük meg eléggé, és ízetlen lesz a fasírtunk. Itt egy maximálisan egészséges változat pulykahúsból, szinte zsiradék nélkül.
Életmódváltóknak szóló cukkini főzelék
Cukorbetegek diétájába remekül illeszthető akár ebédre, akár vacsorára ez a percek alatt elkészülő étel, de szívből ajánlom azoknak is, akik "csak" odafigyelnek az étkezésükre.
Répatorta
Se szeri, se száma a répatorta recepteknek, híres séfek és cukrászok is rendre elkészítik ezt az ínyencséget. Minden recept más, és minden répatorta finom.
Rozé kacsamell készítése
A kacsamell nemes hús, nem is a legolcsóbbak közül való, érdemes hát pontosan tudnunk, hogyan készítsünk belőle puha, szaftos ételt, és ne kemény, száraz cipőtalpat.
Körtés, kéksajtos diós gnocchi
Hasznos, ha tartunk a hűtőben minden eshetőségre készen egy-két csomag gnocchit. Ha így teszünk, biztosan nem hoz minket zavarba, ha egy olyan vacsorát kell összedobnunk, amire nincs több 15 percnél. Mutatjuk, hogyan!