Életforma.hu


Halfilé, sült zöldségágyon

Halfilé, sült zöldségágyon 

Évek óta halljuk, hogy kevés halat eszünk. Ennek az egyik oka az, hogy viszonylag nehéz friss halat beszerezni. Szerencsére, a nagyobb kereskedelmi láncok már dolgoznak a megoldáson. A hal maga is megosztó, hát még a fajtája, vagy éppen a származási helye. Azt gondolom, hogy kompromisszumot kell kötnünk. El kell fogadni, hogy inkább egy magyar afrikai vagy szürkeharcsa, esetleg kecsege, balin kerüljön a tányérunkra, mint egy ki tudja, hol és milyen módon „előállított” pangasius vagy tilápia filé. A lényeg, hogy találjuk meg a nekünk tetsző, ellenőrizhető származású, friss halat, és készítsük el.
5 toplistás nagyon gyorsan kevert tészta

5 toplistás nagyon gyorsan kevert tészta 

 A kevert tésztákat két dolog miatt is nagyon szeretjük: gyorsan készülnek, és számtalan módon variálhatóak. Ezt az 5 finomságot kedveltétek a legjobban ebből a sütitípusból. Van olyan, amit még nem próbáltál?
Üdítő pillanat - kóstold meg a Balaton kávéját

Üdítő pillanat - kóstold meg a Balaton kávéját 

Mi más is lehetne egy citrommal, naranccsal és szirupokkal megbolondított jeges kávénak a neve, mint - Üdítő pillanat? Ez a folyékony élvezet lett nemrég a Balaton kávéja a Balatoni Barista Bajnokságon Gyenesdiáson, ahol megválasztották a régió legjobb kávémesterét is  – tájékoztatta az onlinebalaton.hu-t Somogyi Zoltán Max, a rendezvény ötletgazdája, szervezője.
Nyári gyümölcskrémleves

Nyári gyümölcskrémleves 

Ennék levest, de be nem gyújtom a tűzhelyt! Ugye milyen ismerős? Akkor melegebb napokon készítsünk hideg gyümölcs krémlevest. Tetszés szerint variálható, adott időszak gyümölcseivel, vagy befőttekkel. Én a puncsos krémport választottam, csodás alapszint adott a levesnek. Természetesen jó sűrű, tartalmas, utána egy adag palacsinta, és biztosan kibírjuk a strandon estig.
Házi készítésű tagliatelle gombás, borsós mártással

Házi készítésű tagliatelle gombás, borsós mártással 

Olaszországban a házi tészták készítésének tudománya generációról generációra öröklődik. A tésztát az asszonyok, lányok együtt készítik akár a ház előtt, vagy az udvaron ülnek össze.
8 emeletes banános boldogság - sütés nélkül

8 emeletes banános boldogság - sütés nélkül 

Az ünnepnapjaink egyik legkedveltebb sütés nélküli desszertje, főhőse pedig a banán. Igaz, hogy 8 emeletnyi magas, de egyáltalán nem fárasztó elkészíteni, ráadásul szemnek is, szájnak is boldogság. No és nem utolsó szempont, hogy a sütőt se kell bekapcsolni miatta ebben a hőségben.
Sárgabarack-krémleves

Sárgabarack-krémleves 

Számtalan formában készíthetünk gyümölcslevest, szerencsére szinte minden gyümölcs jól bírja, hogy leves legyen belőle. A barack sem áll ellen, úgyhogy próbáljuk ki bátran!
Kapros sertésborda - ahogy Mártiék szeretik

Kapros sertésborda - ahogy Mártiék szeretik 

Fantasztikus kapor csokrot kaptam ajándékba az egyik szomszédomtól. Illata valami pompás! Tanakodtam, hogy rögtön ugorjak-e neki az idei első kovászos uborkának, vagy készítsek egy nyár elejei különlegességet? A férjemnél a második ötlet jött be. Azért óvatosságból pár perce meglepett két kilo uborkával is...  
Fasírtgolyók tejszínes zöldségágyon

Fasírtgolyók tejszínes zöldségágyon 

A recept lényege és előnye az, hogy a húsgolyók nem olajban sülnek ki, hanem a saját és a bacon zsiradékában, így nem tudnak plussz olajat felszívni.
60 éves a Fény utcai Auguszt Cukrászda

60 éves a Fény utcai Auguszt Cukrászda 

Ünnepel a legendás Fény utcai Auguszt Cukrászda, a napokban lettek hatvan évesek. Süteményeik, fagylaltjaik fogalommá váltak egész Budapesten.

Gasztronómiai rendezvények június első hétvégéjén 

Borünnep, halas fogások, vadételek, pálinka és túrós csusza, sörfesztivál és csülökparádé várja a pünkösdi hétvégén kikapcsolódni vágyókat országszerte.

Édes Nosztalgia Újszászon 

Túrógombóc torta, habos isler, joghurtos homoktövis fagyi... és ez csak három abból a napi 38-40 féle különlegességből, amit feltétlenül meg kell kóstolni a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Újszászon, a Nosztalgia Cukrászdában! Csak úgy hívogat a takaros, virágos kis parasztház a Mátyás király utcában. A mennyei illatok és a rengeteg vendég pedig elárulják, jó helyen járunk!

Szederleves hidegen 

A gyönyörű mélylila, illatos szeder a nyár egyik slágere, már azok körében persze, akik ismerik és szeretik. Szívből ajánlom kipróbálásra, mert csak úgy elszemezgetve is isteni, de levesbe, süteménybe, sőt lekvárnak is csodás!

Márti friss zöldbablevese pici csavarral 

Ilyenkor a piacra kimenni maga a gyönyör! Az illatok káprázatosak, és azt jelentik, hogy megérkezett a nyár! Lassan, de már a zöldbab ára is megy le. Egy levesre valót mindenképp érdemes venni!    

Sörös tarja flamand módra, grillezve 

A tarja az egyik leginkább kedvelt része a sertésnek, kiválóan alkalmas egyben sütésre éppúgy, mint szeletelve, jót tesz neki a párolás, a pácolás és a grillezés is.

Majonézes virsli saláta 

Néha nem vágyunk túl nagy ebédre, megelégszünk egy könnyű, egyszerű salátával. Ezzel a virsli salátával alig van munka, mire megkeverjük a tartárt és belekarikázzuk az alapanyagokat, a virsli is kihűl. Magos kenyérrel a legfinomabb.

Márti sörös kenyere 

Remek kenyérrecepttel hívott fel egy barátnőm nemrégiben. Egy rádióműsorban hallotta az alábbiakat, és hogy nekem ezt azonnal ki kell próbálnom, annál is inkább, mert bevallom, nekem még nem sikerült otthon igazán jó kenyeret sütnöm! Ezúttal azonban nincs kovász, meg ilyesmi, van viszont finom barna sör, amit nagyon szeretek! Itt a próba eredménye!    

Spenótos, csicseriborsós csirke korma 

A legegyszerűbb, leghétköznapibb alapanyagokból is isteni kombinációkat hozhatunk létre, csak elő kell vennünk a kreativitásunkat. Ma már a csicseriborsó sem egzotikus alapanyag, szárított formában már a piacokon is kapható.

Sajttorta erdei gyümölcsös öntettel 

Számtalan féle sajttorta recept létezik, talán nem ez a legegyszerűbb, mert piskótát kell hozzá sütni, de hogy a legfinomabbak között van, az biztos.

Hideg meggyleves 

Nyári hőségben egyszerűen nincs jobb, mint egy hideg gyümölcsleves. A jó gyümölcsleves bár tartalmas, mégsem vastag és nehéz a sűrítéstől, a gyümölcs megtartja szép élénk színét, a habarás nem csomós benne - és jó hideg!

Hideg sült paradicsom leves 

Melegben üdítően hat egy kellemes, hideg krémleves. Nekem az egyik kedvencem a paradicsomleves, ezért ennek elkészítettem most a nyári verzióját is.

Gyümölcsös galette 

A franciák nagy mágusok, tudom én ezt régen. Mintha nem lenne elég nekik Provence, a csodás boraik, az olajfa ligeteik, a tengerpartjuk, Párizsuk, a macaronjaik, a sajtjaik, a parfümjeik, de még a galette is...

Gombás szűzérme 

A szűzérme nem az olcsó húsok közül való, ezért érdemes jól elkészíteni, ha már rászántuk magunkat a megvásárlására. A legfontosabb dolog, hogy ha sütjük, sose süssük túl, maradjon a közepe rózsaszín, akkor omlós, és nem cipőtalp jellegű.

Túrógombóc zabpehellyel 

Inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek kerülniük kell a fehér lisztet, darát, de egy kis leleménnyel azok is lecserélhetők okos szénhidrátokra.

Mézes rebarbarás süti 

A rebarbara különleges, fanyar ízével nem biztos, hogy első kóstolásra belopja magát a szívünkbe, de érdemes vele kísérletezni, akár más gyümölcsökkel társítani.

Túrós csusza Éva módra 

Klasszikus magyar recept, külföldön bajos is elkészíteni, mert a legtöbb környező országban nem készítik azt a fajta túrót, amit mi, magyarok. Legjobb, ha nem a kifőtt tésztára tesszük a hideg túrót és tejfölt.

Tárkonyos burgonyafőzelék sajtos húsgolyókkal 

Friss ízű burgonyafőzelék, ami a megszokottól eltérő módon készül, egészen pontosan mascarponéval dúsítja Zoltán. Hozzá egy grillen sült csirkerolád - maga a mennyország!

Göngyölt csirkemell bbq szósszal 

A nyár nagy ajándéka a grillezés. Vannak a műfajban kezdők, és haladók, ez a recept inkább az előbbi csoportnak kedvez.

Diós, kajszis ricotta golyó 

A ricotta az olasz konyha egyik alapvető alapanyaga, a sajtgyártás mellékterméke. A ricotta alapja ugyanis a sajt készítése során felmelegített tejből visszamaradt savó, amelyet újra felhevítenek, amit ebből leszűrnek, az maga a ricotta.

Rántott harcsafilé 

A harcsa kellemes ízű, fehér tömör húsú hal, nagyon alkalmas például rántott formában való elkészítésre. Bármilyen köretet adhatunk mellé, de szerintem a legfinomabb valamilyen majonézes salátával, vagy valamilyen majonéz alapű mártogatóval.

Gyereknapi mesetorta habbal - sütés nélkül 

Nincs gyereknap torta nélkül! Ehhez a mai finomsághoz nem kell más csak túró, keksz, és sok gyümölcs...no meg egy-két mese közben, hogy igazán emlékezetes és ünnepi legyen ez a nap is.

Chorizo fehér borban 

A chorizo spanyol füstölt kolbász, valójában nagyon hasonlít a magyarra, mégis kicsit más. Árulják száraz és friss formában is, csakúgy, mint a magyart. Ebből következően ha nem jutunk chorizóhoz, megteszi a mi hazai kolbászunk is.

Katalán paradicsomos kenyér 

A katalán konyha egyik gyöngyszeme, holott elkészítését talán még receptnek sem merném nevezni. Egy ötlet, ami egy finom bagettből, édes, érett paradicsommal csodás étel.

Nagymama csokitortája 

Csokitortával sosem lőhetünk mellé, azt mindenki szereti, úgyhogy érdemes nekiállni ennek a nem különösebben bonyolult darabnak az elkészítésének.

BBQ oldalas 

Azt megfigyelték már, hogy a grillsütők mellett inkább a férfiak serénykednek? Grillezni jó, mert társasági esemény, erősíti a baráti kapcsolatokat, ráadásul isteni dolgokat lehet közben enni.

Oreo sütinyalóka 

Május utolsó hétvégéje a gyerekeké, őket kényeztetjük minden elképzelhető módon. Jöhetnek a közös programok, állatkert, kirándulás, az a fontos, hogy szemünk fénye jól érezze magát. És mi mással vehetnénk le végleg a lábukról magzatunkat, mint egy jópofa édességgel, amit mi magunk készítettünk?

Fagyizni jó! 

Szokatlan ízek, sosem hallott párosítások, káprázatos színkavalkád, ez jellemzi Damniczki Balázs, a Gelato World Tour nyertesének kínálatát.

Kart karban a bámulatos tradíció és a mai design - Szegeden! 

Ha létezhet lelki rokonság egy bormárka és egy vendéglátóhely között, akkor a Holdvölgyet a szegedi Tiszavirág Hotellel egész biztosan valami ilyesmi köti össze. Családi indíttatás és tudatos márkaépítés, modern lendület és a hagyományok tisztelete, a vizualitás és a design iránti érzékenység, a minőséghez való ragaszkodás  – mind, mind közös vonások, amelyeket a tulajdonos-üzletvezetővel, Bakos Orsival beszélgetve jártunk körbe.

Epres triffle 

Hosszú a recept, de nem olyan bonyolult az elkészítés mégsem. A házi készítésű piskótát lecserélhetjük boltira - bár kétségtelen, hogy a saját sokkal finomabb. A gyümölcs is variálható benne.

Panna cotta kókusztejszínből 

 A kókusztejszín magas telített zsírsavtartalmú termék, zsírsav tartalmának jelentős része laurinsav, ezáltal erősíti az immunrendszert, gombaellenes hatású, rendszeres fogyasztása esetén javítja a glükóztoleranciát és az inzulinérzékenységet, így a 2-es típusú diabéteszben, inzulinrezisztenciában szenvedőknek is érdemes fogyasztani.

Spárgás, sonkás spagetti 

Itt a spárga szezon, már csak egy kevés jó minőségű sonkára, egy kevés tejszínre és sajtra van szükségünk, hogy egy ínycsiklandó ebédet állítsunk össze ezekből a remek alapanyagokból.

Gasztro programokat ajánlunk a hétvégére 

Számtalan érdekes gasztro program várja a látogatókat ezen a nyári hétvégén is. Válogathatunk a borünnepek, a grill fesztiválok és a csokoládé- és édességünnepek közül.

Csoki mousse glutén- és laktózmentesen 

Mit tehet egy jó barát, ha glutén- és laktózérzékeny barátnőjét várja vendégségbe? Alapos tervezésbe, majd kivitelezésbe fog, és egy csodás csokoládés habot tálal a vendégnek.

Háromszínű kuszkusz saláta 

Ha van otthon kuszkusz, nagy baj már nem lehet. Mindegy, hogy hús mellé köretnek eszed, vagy egy színpompás salátát dobsz össze belőle, percek alatt elkészülsz, és biztos, hogy jót eszel.

Csirke saslik 

Készítheted kerti grillen is, de én inkább azoknak ajánlom, akiknek nem adatik meg a kerti grillezés gyönyörűsége. Ezt ugyanis serpenyőben, a gázon is megsütheted.

Croque Monsieur, a francia melegszendvics 

Isteni finom, és hát az a helyzet, hogy bizony nem diétás étel. De bánja a csuda, néhanapján ki lehet rúgni a hámból, nem igaz? Jöjjön egy csábító francia bisztró étel!

204 és fél szeletes tortával hívják fel a figyelmet a jó éttermekre, cukrászdákra 

204 és fél szeletes az a torta, amelyet szerdán este kóstolhatnak meg a vendégek a 2017-es MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat indító eseményén, az Akvárium klubban. A tortát azért vágják  204 és fél szeletre, mert éppen ennyi kilométer az a kerékpáros út, amely a tavat veszi körül. 

A Bor Világnapján 

Magyarországon is egyre többen tudják, hogy május 25. a Bor Világnapja, amely Szent Orbán napjához, a szőlő és bor védőszentjéhez kapcsolódik. Ezért is tartanak ilyenkor sok helyen Orbán napi ünnepet a Bor Világnapját követő hétvégén, legyen szó a Tokaji Szent Orbán zarándoklatról, vagy az Orbán napi Bor és Pinceünnepről.