GASZTRO

Maga Széchenyi - a PEZSGŐ keresztapja
Két alkalommal iszom pezsgőt, amikor szerelmes vagyok, és amikor nem! E mondatot Coco Chanelnek, a XX. századi francia elegancia megteremtőjének, a divattervezőnek tulajdonítják. A pezsgő pedig francia honban született! Nálunk kissé mostohán bántak vele az utóbbi évtizedekben, de ma ismét szeretnék életre kelteni a tradicionális pezsgő gyártását, és célul tűzték ki a pezsgőkultúra kiteljesedését is - ez derült ki a Wineglass Sajtóklub résztvevőinek, amikor Budafokon meglátogathatták a Törley Pezsgőpincészetet.

Keverd újra, Buday! Újra képernyőn a sztárséf
Július 8-án, szombaton indul a LifeTV legújabb gasztroműsora, a Keverd újra, Buday, a népszerű séf, Buday Péter vezetésével. A szakember klasszikus és közkedvelt ételeket fog elkészíteni új hozzávalókkal és egészségtudatos módszerekkel. A séf a tudatos étkezés mellett a fenntartható fogyasztásra is szeretné felhívni a figyelmet.

Hegynek föl a Badacsonyi Tekergő
Vízitaxival jöttél? Tekeregj tovább ingyenes buszunkkal! A kikötőtől indulunk, a hegy tetejéig meg sem állunk! Útközben bejárjuk Badacsony legjobb helyeit! Szállj fel a BADACSONYI TEKERGŐre! Nemcsak pompás borok és ételek várnak Rátok, de az a páratlan kilátás a Balatonra! Az egészen káprázatos! Ne hagyd ki!

Csokis eper, a gyümölcsös csoda
Igazi idénydesszert a csokis eper. Elkészítése nem igényel különleges cukrászismereteket, mégis nagyon látványos, egészséges - és nemcsak vasárnapra! Szerintem tölts hozzá egy pohár száraz pezsgőt is. Kápráztasd el barátaidat!

Csajok kedvence turmix
A sárgadinnye mézédes, isteni illatával, csodás színével és persze semmihez nem hasonlító ízével hódít nyaranta. Ha sikerül igazán finom, édeset kapni, készítsünk belőle szexi koktélt nyár esti partikra!

Magyaros szűzérme
Ez a lecsós, magyaros ízvilágú szűzérme igazi klasszikusa a hazai konyhának, érdemes kipróbálni, ha valami igazán jóízű ételre vágyunk. Vasárnapi ebédnek tökéletes.

Gyerünk maci a málnásba!
Következzék egy magyar klasszikus, a Bear in the Bush – új kiadásban. Vegyünk alapul jeget. Öntözzük meg kevés málnaszörppel. Tetézzük illatos bazsalikommal és egy kis citrommal. Töltsünk rá finom rozébort, majd frissítő szódát. Kicsit megkavarjuk, és már ihatjuk is! Igazi gyönyör egy nyári estén! Ne hagyd ki!

A 3 legjobb rebarbarás receptünk
Megmutatjuk azt a három rebarbarás receptünket, amelyeket a legjobban szeretünk elkészíteni, amikor szezonja van a rebarbarának.

Vidékre is betört a minőségi street food
Óriási az igény vidéken a minőségi street food-ra, mert a fővároson kívül mindenhol gyerekcipőben jár a színvonalas utcai étkeztetés. A Magyar Street Food Egyesület szerint a hamburgerpiacon már vannak próbálkozások, de a forradalom sokkal lassabban megy végbe, mint ahogy Budapesten tapasztalható. A helyzeten folyamatosan javít a Food Truck Show partnereiből álló büfékocsi karaván, akiket évről évre több vidéki város hív meg különböző rendezvényekre. Sikerük a helyi kereskedőknek is jó visszajelzés, hiszen az érdeklődő tömegekből látszik, hogy vidéken is van kereslet a minőségi street food-ra.

Sonkás crostinim - amúgy olaszosan
Gyakoriak nálunk a vendégek, és szeretem mindig meglepni őket. Előfordul azonban, hogy nincs tele a hűtő, és a kenyér is szikkadt. Ekkor jön az olasz csoda, a crostini! Pár perc alatt elkészíthető, és csodásan variálható. Próbáld ki!
Caprese csirkemell
Vannak klasszikus ételpárosítások, ezek egyike a paradicsom összeházasítása a bazsalikommal. Utolérhetetlen kombináció, számomra a színtiszta nyarat, a napsütést jelenti. Csirkével is remek, de ehetjük saláta formában is.
Tudj meg többet a kávédról!
A világon naponta 2,25 milliárd csésze kávé fogy. A kávéivás sokunknak napi szertartást jelent: egy cappuccino a reggelihez, vagy egy gyors délutáni eszpresszó! Sokan nem tudják pontosan, milyen kávét fogyasztanak, milyen típusú kávék léteznek, és hogyan lehet keverni őket.
Wine Mojito - borosan
Te is szereted a mojitót? Most elkészítjük a nagy mojito kedvenc boros változatát! Kezdjük némi jéggel, majd alapozzunk citrommal és egy kis mentával. Rum helyett tegyünk bele fehérbort, cukor helyett bodzavirágszörpöt. Jöhet a szóda. Végül a varázskanál, és már kész is van! Ebben sem fogsz csalódni!
Coxinha (brazil csirkés krokett) kétféle mártogatóssal
A coxinha a brazilok egyik nagyon kedvelt eledele, és ezen egyáltalán nem csodálkozunk. Neve szó szerinti fordításban "kis combot" jelent, ami nyilvánvalóan az étel csirkecombhoz való hasonlatosságára utal. A recept olyan izgalmas és egyszerű, hogy még ma kipróbáljuk!
Kalóriaszámolós gombás cukkini
Annak, aki bármilyen okból is diétázik, ajánljuk ezt a nagyon egyszerű gombával, paradicsommal töltött finomságot. Az összetevők mellé még a kalóriamennyiséget is leírtuk, mert semmit se bízunk a véletlenre.
Citromos-olívás nyers gombasaláta
A gombát nem mindenki kedveli, ezt kénytelenek vagyunk elfogadni. Nálunk a családban is mindig vita van, ha gombát akarok készíteni, mert a gyerekek látni se akarják. Ez a remek saláta viszont tökéletesen megfelel a felnőtteknek bármilyen hús köreteként.
Bulgurgombóc zöldfűszeresen, paradicsom mártásban
Egy korábbi főzés után maradt egy csészényi főtt bulgurunk. Már két napja rakosgattuk a hűtőben, aztán jött az ötlet, hogy készítsünk belőle „paradicsomos húsgombócot”, mindenevő korunkban azt nagyon szerettük.
Mézes-mustáros csirkemell - percek alatt
A leggyorsabban elkészíthető ételek egyike, főleg, ha már konyhakészen fel vannak szeletelve a csirkemellek. A méz és a mustár együtt pedig nagyon pikánssá teszi nemcsak a húst, de a napunkat is. Bármilyen saláta vagy köret jól mutat mellette.
Tejfölös, virslis krumplileves
Hihetetlenül könnyed, nyári, savanykás levest főztem a minap, aminek elkészítése rém egyszerű, viszont két napig rájártunk, ettük langyosan, hidegen, mindenhogyan. Ha elfogadtok egy tippet, próbáljátok ki kaporral!
Citromfüves, tejfölös csirkemell rukkola pestós újkrumplival
Pesto készülhet bármilyen zöld fűszernövényből, persze a legkedveltebb a klasszikus bazslikom pesto, de készülhet medvehagymából, rukkolából, vagy akár petrezselyemből is. Bátran kísérletezzünk vele!
Bosnyák tökös
Attól tökös, hogy tökféle az alapanyaga, és attól bosnyák, hogy onnan jött a recept. Egyébként minden más összetevője jól ismert, valamitől mégis különleges. Percek alatt elkészül!
Linzerkarika glutén-, tej- és cukormentesen
Ha kénytelenek vagyunk bizonyos ételeket, alapanyagokat megvonni magunktól, az bár nem öröm, de nem is sorscsapás. Kata receptjei mindig kínálnak valami jó kis alternatívát, hogy mentesség ellenére finomakat ehessünk.
Rántott hús torta
Ahogy mondani szokták, itt-ott még a kerítés is kolbászból van. Csillánál a torta pedig rántott húsból készül. A recept hagyományos, ám a tálalási mód igen ötletes.
Jég nemcsak dupla whiskyvel!
Ínyencek, figyelem: a nyári forróságban sem kell lemondanotok kedvenc skót nedűtökről! Néhány zamatos kiegészítővel a téli esték meghatározó szereplőjéből a nyaralás kedvenc hűsítő italát varázsolhatjuk. Álmos vízparti ejtőzések, a legpörgősebb kerti partik, vagy a teraszon töltött romantikus esték? Bármelyik programot is választod, hű társaid lesznek Szombati Zsolt, a The Famous Grouse magyarországi nagykövetének különleges longdrinkjei!
Barackos-pudingos süti
Egyik pillanatról a másikra lett tele a piac barackkal, sárgával, őszivel, nektarinnal, lapos barackkal. Használjuk ki a szezont, ne csak nyersen együk a barackot, hanem minden lehetséges alkalommal rejtsünk belőle a sütikbe is!
Hétvégi programok az egész családnak
Ezen a hétvégén is várják a szabadtéri programok az érdeklődőket, ezen a héten a barack és a sör van terítéken. Egyre ügyeljenek, hogy egymás után ne fogyasszák a kettőt!
Márti-féle kapormártás
Maga a nyár üzenete a kapor. Most kaptam a szomszédból egy egész kazlat! Egy része irány a kovászos uborkába, a másik, nos mártást varázsoltam belőle. Natúr tarjaszeletet és petrezselymes újkrumplit kínáltam hozzá. Remek lett! Igazi, vasárnapi, nyári fogás kerekedett belőle. Még most a számban érzem az ízét!
Balzsamecetben pácolt eper
Amikor epret választunk, nyugodtan bízzuk magunkat az orrunkra, az eper egyik legjellemzőbb tulajdonsága ugyanis bódító illata. Az éretlen gyümölcs híján van ennek a tulajdonságnak, tehát bátran válasszuk azt a fajtát, aminek már messziről érezzük az illatát.
Villantanak a fröccskoktélok
Elsöpörte a közönségsiker a kezdeti bátortalanságot: a fröccskoktél lehet az idei nyár slágere. A szóda-bor alapú zöldséges-gyümölcsös-fűszeres frissítők nemcsak a fesztiválokon és a vendéglátóhelyeken aratnak, az ügyes házigazdák otthon is pikk-pakk elkészíthetik őket - állítja a Borháló szakembere.
Nemcsak nyulaknak: Rabbit in the Hole
Jól esne egy hideg fröccs? Készítsünk egyet isteni ízekkel! Vegyünk 1-2 dl illatos magyar fehérbort. Egészítsük ki egy kis bodzavirágszörppel. Hogy igazán friss legyen, tegyünk bele pici uborkát! A kerek ízhatás kedvéért jöjjön egy-két citromkarika. Már csak a buborék hiányzik, és néhány kavarás… El is készült a varázsital!
Baglyok kupaktanácsa
A töltött tojás sokoldalúan bevethető barátunk lehet, akár hidegen, akár melegen. Ha válogatós gyereket nevelünk, ez a jópofa megoldás még a kis finnyás étvágyát is meghozhatja!
Osso bucco, a lyukas csont
Sok receptet megnéztem a hazai és a külföldi oldalakon, és arra a következtetésre jutottam, hogy ez egy olyan tradicionális étel, ami az idők során rengeteg változáson ment át, amit tájegységenként és családonként is eltérően főznek.
Sajtos bundában sült fekete retek
A fekete retek rendkívül jó hatással van az egészségünkre, elsősorban az emésztésre, illetve a májra. Törekedjünk rá, hogy lehetőleg jelentős mennyiséget együnk belőle. Nemcsak reszelve, mézzel fogyasztható, hanem főételként is.
Linzer rózsa
A sütemények legmegszokottabb alapanyagai a liszt, a vaj, a tojás és a cukor. Ehhez a dekoratív sütihez sem kell ennél több. Kávé, tea mellé csodálatos!
Szupermeggyel a C-vitaminért
Teljes C-vitamin bevitelünket kiválthatjuk egy nemrég bemutatott magyar meggyfajtával, a Pipacs 1-el. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt. által nemesített fajta igazi superfood: különösen magas antioxidáns- és melatonin tartalma mellett vitamin-összetételével is kiemelkedik.
Mézes-tonhalas tésztasaláta
A nagy melegben az a jó, hogy a sok folyadék mellett nincs kedvünk a fűszeres, meleg és nagyon tartalmas ételekhez. Egy jól elkészített tésztasalátával is beérjük, sok zöldséggel megpakolva, vagy éppen egy izgalmas összetevővel megízesítve.
Szalonnás, újhagymás, sajtos nokedli
Mi lehet egyszerűbb egy pofonnál, akarom mondani, egy nokedlinél? Ha azt gondolod, hogy az egyszerű galuskából nem lehet csábító vacsorát varázsolni, tévedsz!
Rakott kel
A kelkáposztát sokan nem kedvelik, ennek ellenére nekik is ajánljuk a rakott kelt, amiben sokkal inkább dominál a darált húsos ragu és a rizs, mint a kelkáposzta.
Diólikőr - a házi gyógyszer
Ez a házi készítésű diólikőr nemcsak kiváló hangulatfokozó, de állítólag a pajzsmirigyre is jó hatással van. Orvosilag nem bizonyított, de a benne lévő zöld dió mindenképpen gyanússá teszi... A baj csak az, hogy 40 napig várni kell a kóstolásra!
Aszalt szilvás, barackos sajtsaláta
A sajt és a gyümölcs kiváló párosítás, akár főételben, akár salátában. Válogassunk a sajtok közül, egyszer karakteresebb, máskor lágyabb ízű sajtot használjunk, sőt, akár a barackot is lecserélhetjük, így egy alapreceptből többféle salátát varázsolhatunk.
Szalonnás cukkinirózsák - Jucus konyhájából
Kedvenc zöldségünk a cukkini, receptekből szinte kifogyhatatlanok vagyunk. Ezt a ricottás, sajtos, szalonnás finomságot nemcsak az íze miatt imádjuk. Egészen fantasztikus már a látványa is!
Napsugaras körözött
Körözöttet mindenki kóstolt már, a háziasszonyok többsége készített is gyakran, de erre a receptre is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Az alapvető összetevők megegyeznek a receptekben, de hogy ki hogyan ízesíti a túrót, eléggé egyéni.
Gyümölcsös fordított torta
A narancs és a citrom egész évben kapható, üdítő savanykás ízükkel a legnagyobb nyári melegben is felüdülést nyújtanak. Ez a könnyű torta bármilyen alkalomra megfelel, mindenki szeretni fogja.
Málnaszörpkrém - a mámor!
Édesapám egyik kedvence a málna! Ahogy a nagy könyvben megírták: ülve, állva, fagylaltnak, krémnek, szemenként, mindenhogy jöhet! Ma ünnepeljük a születésnapját, így ezt a receptet Neki ajánlom, és persze Nektek! Legyen ez egy jókedvű málnaünnep!
Zöldséges csirkehúsos alagút
Remek módja a húsok elkészítésének, ha bacon köntösbe bújtatjuk őket. Ha őzgerinc formában sütjük, akkor pedig nemcsak finom, hanem látványos étel lesz a végeredmény. Érdemes kikísérletezni azokat a variációkat, amiket a család igazán szeret.
Húsos, borsós rakott tészta
A rakott tészta azért jó találmány, mert szinte bármit képes befogadni, amit a hűtőben találunk, legyen az hús, zöldség, sajt, tojás. Max ebben a tésztában pulykahúst és borsót használt.
Maradékkirálynő
Csobádi Mónika lett az Életfroma Otthon főzök rovatának sztárszakácsa! Az elismeréssel járó hévizi wellnesshétvégére szóló ajándékutalványt most vette át szerkesztőségünkben. Mónika imádja a konyhát, imádja a facebook fantasztikus főzős videóit, és nem véletlen a főzés iránti szeretete. Vendéglátós szakközépiskolába és főiskolára járt, de tudományát csak otthon kamatoztatja. Édesanyjával egy száz embert foglalkoztató takarítóvállalatot vezet.
Kölestej gyümölccsel
A köles olcsó, rendkívül egészséges, lúgosító álgabona, amely tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Szuper táplálék. Gyümölccsel társítva pedig remek egészséges desszert a jutalmunk.