Életforma.hu


Mascarponés, gyümölcsös villámdesszert

Mascarponés, gyümölcsös villámdesszert 

A mascarponéval annyiféle desszertet lehet kreálni, hogy megéri egy-egy dobozzal tárolni a hűtőben. Persze nemcsak édességekhez jó, hanem tésztaszószokhoz, húsételek mártásához is.
Paleo mákos süti

Paleo mákos süti 

A sütemény nem igazán édes (ezt persze lehet a hozzáadott édesítő mennyiségével növelni, de én most pont azt szerettem volna, ha nem ragad össze a szám a sütievés után), remek az állaga, 30 perc alatt készen van sütéssel, összeállítással együtt, és jól variálható bármilyen gyümölccsel.
Tárkonyos csirkeragu leves

Tárkonyos csirkeragu leves 

Szeretem az olyan recepteket, amelyeket nyáron éppolyan szívesen készítek el, mint télen. A tárkonyos csirkeragu ilyen, mert nyáron a könnyed savanykás, tejfölös ízét kedvelem benne, télen pedig a tartalmassága az, ami megnyugtat. Télen éppen ezért több hússal készítem, nyáron inkább a tárkonyé és a tejfölé a főszerep. Ugyanígy nyáron kerül bele zöldborsó, télen inkább a gyökérzöldségek vannak többségben.
Szőlőlekvár, ahogy a nagyapám szerette

Szőlőlekvár, ahogy a nagyapám szerette 

A szőlőnek minden egyes szeméből bort készített nagyapám, alig tudott néhány szép fürtöt megmenteni nagyanyám, hogy ezt az isteni lekvárt is befőzhesse belőle szüret idején. Volt is öröm, amikor a disznótoron előkerült a sült húsok mellé!
Ropogós almás rizstorta

Ropogós almás rizstorta 

Ropogós réteslapba burkolt, almás-rizses sütemény. Egy kis előkészülettel, kevés időráfordítással tudunk egy különleges desszertet készíteni. Tejberizst főztünk, annak a maradékából készült. A rétegek a vajtól és a porcukortól lesznek ropogósak. Érdemes kemény húsú almát választani, így finom, érezhető darabokkal találkozhatunk evés közben.
Csapjunk bele a sóletba!

Csapjunk bele a sóletba! 

Idén harmadszor rendezik meg a szabadtéri Sóletfesztivált a fővárosban az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. A kóser ételeket kínáló népszerű gasztronómiai esemény augusztus 27-én vasárnap 11-21 óra közt vár minden érdeklődőt a VII., Kazinczy utca Király utca és Wesselényi utca közti szakaszán.
Curry-s kolbász - ahogy a sörkedvelők szeretik

Curry-s kolbász - ahogy a sörkedvelők szeretik 

A nagy sikerre való tekintettel ismét meghirdette a Sör mi több sörkorcsolya versenyét amatőr szakácsoknak. Már alig várom az eredményhirdetést, hogy közre adhassuk az újabb variációkat. Az itt olvasható receptet maguk a Sör mi többösök küldték. Valami isteni!   
Citromtorta franciásan

Citromtorta franciásan 

Aki szereti a savanyú és édes párosából kialakuló ízélményt, aki kedveli a citromos, savanykás ízeket, annak igazi szerelem lesz a francia citrom tortácska. Elkészíteni sem túl bonyolult, érdemes nekivágni!
Hokkaido kalács

Hokkaido kalács 

Hogy miért Hokkaido? Hát annyi biztos, hogy tök nincs benne, inkább arra tippelek, hogy Japánból indult hódító körútjára egy szép napon a recept. Tésztája sokkal inkább a foszlós kalácshoz hasonlítható, mintsem egy kenyérhez, könnyű, puha és vattás, mégis stabil szerkezetű, kihűlve pedig szépen szeletelhető
Búcsúzik a nyár...

Búcsúzik a nyár... 

Tessék, kérem, lehet, lehet! Ki lehet használni augusztus utolsó hétvégéjét, és inkább azt javaslom, ne a lassan tovaballagó nyár miatt szomorkodjunk, hanem élvezzük ki a nyár végi szép napokat, látogassunk borünnepre, csirkepaprikás fesztiválra, vagy kiránduljunk Szentendrére, ahol egymást fogják érni az események.

Túrós fagyikehely erdei gyümölccsel - diétásan 

A túró laktatóvá, és igazán különlegessé teszi az amúgy is diétás és fehérjedús fagyi kelyhet. A friss idénygyümölcsök antioxidánsokat és rostot csempésznek ebbe a frissítő desszertbe. Mintha csak a strandon lennél! Megsúgom, ez is Dudás Lili fitneszversenyző rteceptje! Ígérem, nem fogsz csalódni!

Ribizlikrémleves galuskával 

Szerintem a ribizli alulértékelt gyümölcs, talán azért, mert megtisztítása, a szárról való eltávoltása kicsit macerás. Adok egy jó tippet, próbáljátok villával lehúzni a szemeket a vékony kis szárakról, sokkal könnyebb úgy, mint kézzel csipegetni a szemeket.

Cézár-saláta – 30 perc 

A Cézár salátát sokféleképpen készítik.Tápláló, egészséges, és látványnak sem utolsó.Elkészítési ideje csupán harminc perc. Sokunk kedvence. Mi így szeretjük.

Édes malacos popcorn SÖR MI TÖBBÖSEN 

Nehéz minden meccshez, minden sörözéshez új falatkákat kitalálni. Szerencsére a Sör mi több ismét meghirdette amatőr szakácsoknak sörkorcsolyaversenyét, és reméljük szeptemberben újabb receptekkel bombázhatunk Titeket. Addig is itt egy korábbi finomság, amit kedvcsinálónak kaptunk a sörkedvelőktől! Ők már csak tudják...!  

Francia bableves 

Kihasználva a hűvösebb időt készítettem egy kis levest. Nem különösebben szeretem a babételeket, de időnként, ilyen különleges stílusban nagyon tudok rajongani érte. A csúcs extra még benne a kecskesajtból készített pestó.

Mit tettek Pöttyös Pannival a laborban? 

A Magyarország Cukormentes Tortája győztes tortakölteményét, Pöttyös Pannit elégették, kiszárították, kénsavval roncsolták, és még lúgban is megfőzték. Hogy minderre miért volt szükség? Erről szól a Laboratorium.hu legfrissebb összeállítása.

Túrós-erdei gyümölcsös piskótatekercs cukor és liszt nélkül 

Bajnokok desszertje, ami amellett, hogy nincs benne hozzáadott cukor, rostban gazdag és igazi protein bomba! Ez az igazán csinos darab tele van fehérjével! Elképesztően finom, egyszerűen elkészíthető piskótatekercs, amihez csak pár trükköt kell megtanulnod, és máris mintha egy cukrász kezéből került volna ki a mestermű.

Nektarinos muffin 

Annyira szeretem a muffin recepteket, olyan sokféle módon variálhatóak, annyi mindennel lehet turbózni őket, legfeljebb két edényt kell használnunk az összekeveréséhez, ha ügyesek vagyunk, 35-40 perc alatt el is készül.

Újabb fipronillal szennyezett tojást talált a NÉBIH 

A tojásokra és tojás termékekre elrendelt célellenőrzés során fipronilt mutatott ki a „3HU1503T03/4” azonosító számú tojás tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma. A szennyeződés forrásának és módjának felderítését a hatóság haladéktalanul megkezdte, emellett elrendeli a tétel forgalomból történő kivonását.

Nyári salátaleves 

Salátából nemcsak salátát, hanem főzeléket, sőt most éppen egy könnyű nyári levest készíthetünk. Állítólag a fogyókúrázók nagy előszeretett fogyasztják, hetente többször is...

Hamarosan kezdődik a Vegetáriánus Fesztivál 

21. alkalommal rendezik meg a Vegetáriánus Fesztivált Kőbányán. Az érdekes, sokszínű programok ingyenesen várják az érdeklődőket és a tanulni, tájékozódni vágyókat.

Körtés-diós melegszendvics - a holnapi reggelink 

Mi ez? Hús nélküli szendvics? Igen az, és ráadásul pikánsan finom, ahogy a körte, a dió és a sajt eggyé olvadnak. Ha egyszer elkészíted, sosem szoksz le róla!

Kedvenc receptjeink barackkal 

Szerencsére a barackoknak hosszú a szezonjuk, júniustól októberig élvezhetjük valamelyik fajtáját. A magam részéről a nektarin a nagy kedvenc, de az az igazság, hogy minden barack fajtát szeretek, nehéz sorrendet felállítani köztük.

Te milyen dinnye vagy! 

Édes, lédús, illatos, táplál, oltja a szomjat - ez a dinnye. Mindegy, hogy sárga, vagy zöld, magos vagy mag nélküli, szeretjük. Jól behűtve, mert úgy az igazi. Összeszedtük legjobb 5 receptünket a dinnye kedvelőinek.

Süsd meg! Ez a top 5 kenyeres receptünk 

 Az új kenyér ünnepére most összegyűjtöttünk néhány, az oldalunkon korábban megjelentetett különleges kenyérreceptet. Az általatok kedvelt 5 legnépszerűbbet most ismét közreadjuk, hogy legyen ismét sünivalótok...

Sommelier-bajnok: A győzelem még szerényebbé teszi az embert... 

Hogy milyen egy sommelier-bajnokság belülről, a győztes szemével? Hogyan lehet felkészülni rá, és milyen váratlan – vagy akár vicces – szituációk fordulhatnak elő? Melyik iskola a sommelier-k „jedi-képzője”? Mindez kiderül, interjúnkból, amelyben Horváth Máté országos sommelier bajnok, a budapesti MÁK Bisztró munkatársa mesél az Év Sommelier-je 2017 verseny és az Európa-bajnokság legemlékezetesebb pillanatairól, valamint a munkájáról és a Tokaji Borvidékhez fűződő kapcsolatáról.

Agyad eldobod! Érintőajtós okossütő, okostelefonról nézhető sütési folyamat 

Az ajtó nyitogatása nélkül, akár okostelefonról követhető sütési folyamat, 19 colos teljes érintőajtó, melyről videóreceptek nézhetők; mindez csak néhány azon különleges újdonságok sorában, mellyel az itthon is kapható Watch&Touch sütő rendelkezik. A vásárlókkal együtt fejlesztett termék a videórecept megfelelő fázisában még a sütő előmelegítését is elvégzi.

Sopa de Albondigas Húsimádó módra 

Ez a leves egy spanyol/mexikói tartalmas első fogás, aminek nagyon sok elkészítési módja van, így én a saját verziómat mutatom be nektek.

Túrógombóc fahéjas tejföllel - Badacsonyból 

Ez a recept méltó befejezése egy ünnepi vacsorának. A lágy túrógombócok omlanak szét az ember szájában ezzel a fantasztikus öntettel. Semmiképp sem feledkezz el egy pohár badacsonyi bort is kínálni hozzá! Ezt a különlegességet ugyanis Badacsonyban, egy teraszon ettem, és így együtt nem tudtam eldönteni: a kilátás vagy a gombóc a szebb? A receptet csak Veletek osztotta meg a séf!     

Adjunk még a nyárnak, hisz nincs vége! 

Bár az időjósok nem kecsegtetnek bennünket túl jó idővel az augusztus 20-dikai hétvégére, ne törődjünk vele, húzzuk fel az átmeneti kabátot, ha szükséges, és vágjunk neki a gasztroprogramoknak. Mindenképpen érdemes lesz, hisz se szeri, se száma a jobbnál jobb ajánlatoknak.

Rántott kovászos uborka snidlinges-fűszeres mártogatóssal 

Ismét meghirdette a Sör mi több amatőr szakácsoknak sörkorcsolya versenyét. Tavaly akkora sikere volt a vetélkedőknek, hogy úgy gondolták, ismét megpróbálják. Mi természetesen szurkolunk, és kedvcsinálónak itt rögtön egy Sör mi többös recept!     

Kata féle katalán paella 

Miután Barcelonából haza jöttünk, még égett bennem a paella láz, így nem törődve az itthoni hőséggel természetesen nekiláttam az itthoni elkészítésnek. Azt érdemes tudni, hogy a paella mindenképpen tengerből jövő finomságokkal kell, hogy készüljön.

Karcsúsító kajszibarackos pite 

Nem fogsz hinni a szemednek, hogy ezt a gyönyörűséges pitét nemcsak te készítetted, hanem meg is eheted. Olyan pitét tudsz belőle készíteni, amit akár reggelire is megehetsz. Pite reggelire? Igen, méghozzá nem is akármilyen!

A világ legegyszerűbb csalamádéja 

Savanyúságot bármikor vehetünk a piacon, de mennyivel jobb érzés a saját magunk által eltettet asztalra tenni! Az alábbi mennyiséggel még kis konyhákban is meg lehet birkózni, de persze többszörözni is lehet az adagot.

Lecsó tartósítása télire 

A lecsót szinte mindenki szereti, és miért fosztanánk meg magunkat attól az élménytől, hogy télen is élvezhessük az ízeit? Minimális energiaráfordítással ez egyáltalán nem lehetetlen. Felbontva nemcsak a klasszikus egytál ételként használhatjuk, hanem készíthetünk vele lecsós csirkét, sertésszeletet is.

Lehengerlő menüvel debütált a brazil séftehetség a Barakában 

Egészen különleges nyári étlappal mutatkozik be a Baraka, Budapest első műfajteremtő fine dining éttermének új séfje, a brazil származású André Bicalho.

Mango lassi - a karcsúsító nasi 

Amikor a nagy melegben te is engednél a sarki fagyizó csábításának, vagy a strand palacsintázója hívogat, na akkor gondolj arra, hogy eddig mennyit tettél magadért. Még csak nem is kell hozzá óriási akaraterő! Dudás Lili fitneszversenyző mutat egy receptet, amellyel nyáron akár a diétád alatt is nyugodtan kényeztetheted magad! 

Spagetti szósz télire 

Paradicsomból sokféle házi konzervet készíthetünk, most annak a receptjét osztom meg, amelyet már vagy 15 éve minden nyáron készítek. Spagetti szósznak hívom ugyan, de teljesen alkalmas akár egy gyors paradicsomlevesnek, vagy pizza mártásnak, esetleg lasagne alapnak, és kiválóan teljesít egy húsgombóc mellett is. Használjunk hozzá lucullus paradicsomot, a többi fajtának túl sok leve van, hosszú idő, míg elfőzzük azt.

Cukkinis, gombás rakott tészta 

Egy jó tészta még a legunalmasabb hétköznapunkat is feldobja. Egy masni tésztából készített egytálétel a legszürkébb téli napon is mosolyt csal az arcunkra. A színes szószok, pikáns falatkák pedig felpezsdítik a csendesnek induló estéinket.  

Sajtsaláta – a 10 perces könnyű vacsora 

Önállóan, de húsok mellé is nagyon szeretjük a sajtos, pikáns salátákat. A hozzávalókat szabadon, kedvünk szerint variálhatjuk, és mindössze 10 perc alatt elkészülünk vele.

Ananászos pulykamell mazsolás rizzsel 

Sokan szeretik a hús-gyümölcs párosítást, mi magunk is közéjük tartozunk. Pulykával, csirkével készíthetjük az alábbi receptet, ki melyiket szereti jobban. A mazsolás rizs köret is emel még az élvezeti értéken.

Török bulgur, a remek és egészséges köret 

Biztos ti is találkoztatok már török büfékben ezzel a szép színű, pergős, isteni finom körettel, a "török rizzsel". A név megtévesztő, hiszen nem rizsből, hanem bulgurból készül, méghozzá roppant egyszerűen.

Sárgabarack szorbet 

A nyár, a nagy meleg nem is lehetne elviselhető egy kis édes, hűs finomság nélkül. A fagylalt immáron évtizedek óta örvend töretlen népszerűségnek, ami nem véletlen. Otthoni körülmények között is elkészíthető egy-egy kevésbé bonyolult receptúra.

Diétás barackos pite, vaníliapudinggal 

Ezt a sütit Dia konyhájából hoztam, aki köztudottan egészséges recepteket kínál, kifejezetten alacsony kalóriatartalommal,  minden esetben cukormentesen, szénhidrátcsökkentett verzióban, diétásan, mégis finoman elkészítve. Próbáljátok ki ti is!

Argentín húsos táska 

Nagyon szeretjük a réteslapot, mert szinte mindent bele lehet burkolni. Nemcsak a szokásos rétes töltelékeket, de fűszeres darált húst is. Mutatjuk, hogyan csináld!

Hogy jobban csússzon! 

A sör összehoz. Mert hogyan is csúszhatna a legjobban ez a nemes ital, mint finom falatkákkal párosítva?! A Magyar Sörgyártók Szövetségének kiemelt éves rendezvénysorozata, a Sör mi több ismét keresi az ország legjobb sörkorcsolyáit – idén először amatőr konyhaművészek jelentkezését is várják!

Jön a Konyhafőnök VIP második évada 

A Konyhafőnök VIP tavaszi sikere után nem volt kérdés, hogy a gasztro reality sztár verziójából újabb évad érkezzen az RTL Klubra. Az ősszel képernyőre kerülő új adásokban két ismerős arc is feltűnhet, ugyanis a nézők most lehetőséget kapnak arra, hogy visszaszavazzanak két sztárt az előző szériából.

Hull a szilva a fáról...? Akkor süssünk lepényt belőle! 

Imádjuk a szilvát befőttnek, lekvárnak, gombócnak és persze pálinkának is! Az első érett adagokból azonban mindig ezt a finom kelt lepényt sütötte meg nagyanyám. Jó indítása a szilvaszezonnak...