GASZTRO

Indián nyár - egy koktélba sűrítve
Az almáé a főszerep az ősszel. Nekem lehet zöld, piros, mindegy, mindet imádom! Ebben a remek koktélban is főszerepet kap az alma. Köszöntsük együtt vele a vénasszonyok nyarát, vagy ahogy már nálunk is elterjed, az indián nyarat! Jöhet egy kényelmes fotel, és kortyoltjuk lassan a nyárbúcsúztatót!

Karfiolos krokett
A karfiol ősszel olcsó, egészséges alapanyag, érdemes szezonjában minél többféle ételt készíteni belőle. Reform módon táplálkozók még pizzát is készítenek belőle, mi megelégszünk egy fincsi karfiol ropogóssal.

Sopa de maiz - a mexikóiak kukoricalevese
Még lehet kapni a piacon zsenge csemegekukoricát, érdemes abból is kipróbálni, de persze nem tragédia, ha a fagyasztotthoz, vagy a konzervhez folyamodunk. Igazi különlegesség, amit érdemes kipróbálni.

Angry birds szendvicsek - egy vidám reggelihez
Sokszor a legegyszerűbb alapanyagokból is készülhetnek mesés és vicces szendvicsek. Ha ébredés után ezt találja csemeténk az asztalon, tuti nem rohan el reggeli nélkül a suliba. Csak pár perc az egész!
Spenótos fasírt
Az a jó a fasírtban, hogy ezerféle módon lehet variálni. És mivel spenótból nem csak főzelék készülhet, hanem a fasírt masszát is lehet vele ízesíteni, mutatunk egy remek spenótos fasírtot, hogy még tovább bővíthesd a repertoárodat.
Tojásos tonhalkrém
Egy gyors, könnyű, egészséges vacsora, amit bármikor el lehet készíteni, ha van otthon egy-két tonhal konzerv. Sok előkészületet nem igényel, és nem csak vacsorára, de baráti összejövetelekre is bevethető.

A süti segít
Azt gondoljuk, a süti segít a rossz hangulaton például, vagy pusztán az édesség utáni vágyon. De nem, a süti sokkal többre is képes, mint a cukoréhségünket csillapítani.

Pulykamelles-cukkinis-lilahagymás masnitészta
Cukkini nélkül el sem képzelhetjük a heti menüt. Rögtön egy különleges tésztás varázslattal kápráztatunk kezdésnek. Nemcsak ízben, de látványban is különleges és megkapó. Hazafelé vegyél egy kis pulykamellet!

Dijoni húsgolyók
Hétköznap vacsorára sokszor nincs ötletünk, hogy mit együnk. Ősszel ráadásul a hideg idő közeledtével előtérbe kerülnek a meleg vacsorák is. A mustáros hústekercs inspirálta a most következő receptet, ami amúgy egy családi kedvenc nálunk. Ez egy fehérboros és hagymás öntet, amiben ezen kívül mustár és bors van, meg persze tejföl.

Aszalt paradicsomból pesto
A legjobb módszer arra, hogy finomat együnk, és nagyon gyorsan végezzünk a főzéssel. Pestót nemcsak bazsalikomból és parmezánból lehet készíteni, hanem aszalt paradicsomból is. Nem tudunk vele mellényúlni, imádni fogja a család. Légmentesen lezárva a hűtőben egy hétig tárolható.
Fügelekvár - Jucus konyhájából
Rákaptunk a fügére! Nemrég egy fantasztikus pitét, most pedig egy pikáns lekvárt készítettünk belőle. A elkészítése nagyon egyszerű, a natúr húsok pedig örömmel várják társként a közös tányérra.
Új Executive Chef a pesti Ritzben
Matthew Piercy személyében új Executive Chef érkezett a The Ritz-Carlton, Budapesthez. Az új mester minden nap azon dolgozik majd csapatával, hogy olyan gasztronómiai élményekkel kápráztassa el szálloda vendégeit, melyek méltóak a szállodalán nevéhez.
Úgy él a bor, mint az ember
Fontos, hogy az ételeknek és a boroknak legyen mondanivalójuk, a bor-étel párosítás pedig akkor jó, ha az ízélmény „szinte robban” – véli Blazsovszky Péter sommelier, aki szerint lassan ideje lenne elengedni a fine dining kifejezés használatát, elkezdeni hosszú távon gondolkodni a magyar borokról, és vendégként bízni végre a sommelier-k ajánlásában. A hazai borversenyek zsűrijéből is ismert szakemberrel ezúttal Jójárt Gergő, a Holdvölgy kereskedelmi igazgatója beszélgetett.
Répaburger
Szinte minden nyár eleji, nyári zöldségből, így a répából is lehet burgert, ha úgy tetszik fasírtot készíteni, még pedig igen finomat. A vegán módon táplálkozók ideális étele, a mindenevők könnyű egészséges ebédje, vacsorája lehet, amely gluténmentesen is elkészíthető. A répa egész évben rendelkezésre áll, ha éppen nincsenek friss zöldfűszerek, szárított, őrölt fűszerekkel is elkészíthető.
Minestrone, az ősz ajándéka
Nyáron is csodás zöldségleveseket lehet készíteni, de véleményem szerint az őszi zöldségdömping közepén a legjobb, ha nekiállunk a minestronénak. Ekkor ugyanis inkább azt kell kitalálnunk, mit ne tegyünk bele a levesbe, olyan bőséges a választék.
Újházi tyúkhúsleves Mártinál
Ünnepi asztalaink egyik legnépszerűbb találmánya, amely a színészlegendáról, Újházi Edéről kapta a nevét. Benne van minden, ami a magyar szem-szájnak ingere. Egyes leírások szerint érdemesebb lenne kakassal próbálkozni, mert az ínyencek külön figyelmet fordítottak annak tarajára. Erre mondják, hogy ettől még a beteg is felkel!
Csiperkére és laskára ájulunk
E két gombából termesztenek a legtöbbet Magyarországon. Nagyon egészséges, ennek ellenére évente csak legfeljebb 1-1,5 kilogrammot eszünk belőle - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.
Ismét izgulhatunk a Konyhafőnök VIP újabb évadán
Hamarosan kezdetét veszi A Konyhafőnök VIP második évada az RTL Klubon, melyben ismét közismert személyiségek mérkőznek meg egymással. A késélre menő küzdelem tétje ezúttal is a konyhafőnöki cím és 10 millió forint.
Napfényes őszi hétvégi programok
Ugyan a vénasszonyok nyara idén kicsit esősre sikeredett, reménykedjünk benne, hogy a hétvége mégis napos lesz, és ki tudunk mozdulni otthonról, hogy borkóstolón, utcafesztiválon, tökfesztiválon vegyünk részt.
Málna bomba - csata nélkül
Még mindig láttam friss málnát a piacon. Bíbor színe, fntasztikus illata még a nyárra emlékeztet, és mindig elbűvöl! Ezt a koktélt a nyár utolsó csókjának szánták az alkotók... Bevellom, én már csókolóztam is vele...
Ittasan ne menj utcára, mert megölhetnek!
Takaj környéki fiatalokat soroztatott be az osztrák császár, hogy segítsen spanyol kollégájának egy dél-afrikai csatában. Mire a fiúk hajóval odaértek, a háborúnak vége lett, és a pénz is elfogyott, hogy hazahozzák a legényeket. Nem értettek semmihez az ifjak, csak a borhoz... Munkához láttak, megalapították az ottani Tokajt. Körülbelül ennyit tudtam a dél-afrikai borászatról, de kiderült, ennél lényegesen többről és izgalmasabb dologról van szó, amiből a magyarok is kivették a részüket...
Kóstolható kiállítás avagy sütibe zárt emlékek Újlipótvárosban
Kóstolható kiállítás és hanginstalláció, vagyis az Emlékek cukrászdája várja a vendégeket szeptember 20-22. között az újlipótvárosi ÉdességLaborban. Góg Angéla formatervező-food designer azt kutatja, vajon egy sütemény képes-e felidézni az emlékeinket. A kiállítás látogatói megkóstolhatják az emlékek által ihletett Mama, Kívánság, Vakáció, Vasárnap és Bárcsak nevű sütiket a PLACCC City Conversations rendezvénysorozatban.
Teriyaki csirke édesburgonya tócsnival
Szokatlan ízek, bár halványan talán az édeskés dominál, hiszen a teriyaki szósz is, és az édesburgonya is tagadhatalanul édes. Ellensúlyozhatjuk valami jó kis savanyúsággal akár.
Váratlan vendég-tál
Már mindenkivel előfordult, hogy bejelentés nélkül kapott vendéget. Bekopogott egy régi barát vagy barátnő, mert hirtelen szeretett volna megosztani egy gondot, vagy egy édes titkot. Ilyenkor nincs idő konyhatündérkedni, hisz az illettőnek pont az a vágya, hogy leüljön veled beszélgetni egy pohár bor mellett, és csak rá figyelj. Pont ilyen helyzetbe kerültem a minap, amikor jött a telefon, hogy azonnal a tanácsomra van szükség... Én meg a város másik felén voltam egy sajtótájékoztatón. Megmutatom, mi volt a megoldás!
Aranyló Daiquiri - édes búcsú a nyártól
Beköszöntött az ősz. Hogy a mögöttünk ballagó nyár utolsó napsugarait még wegy picit élvezhessük, és édesebb legyen a búcsú, íme egy gyümölcsös koktélkülönlegesség, amellyel nemcsak méltóképpen emelhetjük poharunkat az elmúlt hónapokra, de könnyebben lendülhetünk át a következő évszakba! Egészségünkre!
Cukormentes, fehér liszt mentes szilvás pite
Őrületes árugazdagsággal vonult be az ősz a standokra. Gyakorlatilag minden van, de tényleg minden, amire az embernek csak gusztusa támadhat ilyentájt. Alig lehet választani a gyümölcsök közül, nekem azért most sikerült, és szilvát tettem az egészséges összetevőkből álló pitébe.
Kólás muffin
Első hallásra és ízlelésre mindenki a Cola ízét keresi. Igazából itt az üdítő ital szénsav tartalmát használjuk térfogatnövelőnek, ezzel könnyítve a tésztát. A másik problémát a tejszín és Cola ízének összepárosítása okoz. Ez sokaknak okoz egy kis visszatartó erőt, a recept kipróbálásában. Tapasztalatból mondom, ez a két ellentétesnek tűnő alapanyag nem érződik a kész tésztában.
Saláta üvegben - a napi stressz ellen
Majdnem olyan, mint egy szokványos saláta, de van benne valami, ami a napi őrületben egy kicsit lelassít. Talán a látványa? A benne lévő avokádó? Mindenesetre vidd be holnap a munkahelyedre is!
Török tojásos lepény
Tipikus nyári reggeli. Könnyed, könnyű elkészíteni, igazi egzotikus fogás, biztosan sikeresek leszünk vele. Elkészíthetjük előre, akár vihetjük piknikezni is. Tökéletes dobozos ebéd is lehet a munkahelyünkön. Igazi keleti kényeztetés, friss és üde.
Szicíliai lecsó mozzarellával
A lecsó nemzetközi étel. A világ szinte minden táján készítik, persze az összetevők némileg változnak, és másképpen is hívják a különböző nemzetek a saját változataikat, de a gyökerek azonosak. Szicíliában valahogy így készül a lecsó.
Grillezett garnélarák
Mediterrán falatka, vagyis tapas. Beszélgetős, csipkedős és mártogatós, igazi parti étel. Szerencsére nagyon jó minőségű rákokat lehet már kapni, hűtött vagy fagyasztott kivitelben, és egészen elérhető áron. Érdemes belőle tartani a fagyasztóban, mert rövid előkészülettel, pompás mediterrán falatokat tudunk készíteni.
Mediterrán sült paradicsom
Kitűnő, ugyanakkor pofonegyszerű recept, még a hirtelen jött szeptemberi zegernyében is nekiállhatunk, egyrészt a felfűtött sütő jótékony meleget ad, másrészt a piacon van még megfelelő paradicsom barátságos áron, úgyhogy nem érdemes sokat gondolkodni a dolgon, essünk neki a sütésnek!
Pofonegyszerű pulykasonkás-sajtos muffin
Találtunk a hűtőben egy kis sonkát, sajtot, de nem a hagyományos szendvicset, hanem egy egyszerű, de nagyszerű muffint dobtunk össze belőle. Igazi meglepetés ez másnap reggelre, vagy akár az uzsonnás dobozokba.
Szilvás pite
Könnyű, finom, gluténmentesen elkészíthető, pillanatok alatt elfogyó sütemény. Készítsetek egyet ti is, annál is inkább, hisz itt a szilva szezon, sokféle ízesebbnél ízesebb fajtát árulnak a piacon!
Bögrés fügés pite - déli szomszédunktól
Aki a fügét szereti, az most örülhet, hogy tészta formájában is találkozhat vele, mondjuk egy kellemes vasárnap délután. Ez az egyszerű, de nagyon finom süteményrecept Szerbiából érkezett. Nálunk egy morzsája sem maradt...
5 kedvenc szilvás receptünk
Magvaváló, hamvas, besztercei, mélylila, bordós árnyalatú, ezerféle. Ez a szilva, aminek most van épp szezonja, ezért ajánlunk öt nagyon tuti receptet, mit készíts belőle.
Hajó, szabadság, szerelem
Navigare nevesse est, vivere non est necesse - hajózni muszáj, meghalni nem - mondta állítólag Pompeius, amikor a tengerészek Szicíliában nem akartak útnak indulni a viharos időben Rómába a gabonával megrakott hajókkal. Kései utódaik új utat választottak, megalkották az úgynevezett portolán térképet, amivel már pontosabban tudtak navigálni. Feltehetőleg minket is így navigál majd a Bujdosó Pincészet új Matróz címkesorozata az áruházak polcai között.
Édes hétvége
Hűvösre fordult az idő, de a gasztro programok száma nem csökken, és talán még élvezhetőbbek is, mint a nyári forróságban. A hétvége legnagyszabásúbb eseménye a budapesti Édes Napok Csokoládéünnep, érdemes ellátogatni a Bazilikához.
Édes mézes
Kollégáim rendszeresen ellátnak remek receptekkel. Ezt a finomságot is így kóstolhattam meg a heti értekezleten. És ami a legnagyobb kincs benne, hogy munkatársnőm Észak-Magyarországon élő dédnagymamája készítette. Köszönjük szépen!
Mediterrán töltött kenyér a barátoknak
Igazi különlegesség, mert nemcsak a töltelék finom és érdekes, hanem a kenyértésztát is magunk gyúrjuk, dagasztjuk, kelesztjük. Ráérős ünnepnapokra való menü, éppúgy megfelel egy könnyű ebédnek, mint egy baráti társaságban elköltött vacsorának. Nem igazán bonyolult, és hidd el, mindenki odáig lesz tőle, no meg a szakácstudományodtól!
Svéd zöldséggolyók sült zellergyökérrel és gremolatával
Igazán sokoldalúak a svéd zöldséges golyók. Csicseriborsóval, répával, kukoricával és kelkáposztával töltöttek, vitaminokban, tápanyagokban és ízben gazdagok. Sokféle módon elkészíthetők. Ez egy könnyen elkészíthető vacsora, ami vigyáz magára! Kell ennél több?
Sajttorta sós karamellás mandulával
Karamellt készíteni csak látszólag egyszerű, számos apró trükkje van, amit érdemes ismerni a siker érdekében. A túrós, sajtkrémes töltelék azonban önmagában is elég lenne a csodához.
Sertés és marha satay dinnyesalátával
Egy olyan grillételt hozok most az képzeletbeli asztalotokra, ami után biztos, hogy megnyaljátok a tíz ujjatokat. A húsrudak a fűszerektől, a citromtól és a füsttől olyan üde ízvilágot kaptak, amihez nagyon illik ez a spéci saláta.
A nagyi meggyes mandula tortája
A mandulás krém és a meggy teszi ezt az omlós tésztát olyan ellenállhatatlanná, hogy az év bármely szakában kedvünk legyen megsütni. Egy kis gyakorlattal rendelkezőknek nem fog problémát okozni az elkészítése.
Nagymamám paradicsom levese
Volt két zománcozott kis tálka, még Anyué és az egyik testvéréjé volt, amikor Ők voltak gyerekek. Innentől nyilván, hogy mindig mindent ebből akartunk enni, de valahogy a paradicsomlevesre emlékszem a leginkább.
Márti hortobágyija
Na, ez egy ízig-vérig magyar különlegesség! És persze otthoni kedvenc! Eredendően előtételként szerepel a nagy családi szakácskönyvben, de annyira laktató, hogy sokszor főételként is remekül funkcionál. Ilyenkor ősszel, amikor ránk köszöntenek az első hűvösebb esték, szívesen vacsorázunk is belőle. Ha vendéget vársz, akkor is nyerő falat! Ráadásul még előző nap elő tudod készíteni, és amikor csnegetnek, akkor dugod be a sütőbe átforrósítani. Isteni!
Saláta, fűszeres lazaccal és avokádóval
Hazértél a munkából, jó egy picit othon elterülni... Azután rádöbbensz, hogy elég a lustálkodásból, kéne valami könnyű és finom vacsorára is. Nos, ez az avokádós-halas csoda pont ilyen helyzetekben ideális! 25 perc alatt kész, és a lazac meg - nekem, hmmm... - egyébként is bármikor jöhet!
Diókrém
Nem is gondolnád, hogy dióból pár perc munkával ennyire finom krémet lehet készíteni, igaz? Pedig nem csalás, nem ámítás, percek alatt kész az ízletes diókrém, amit péksüteményre is kenhetsz, palacsintába is tölthetsz.