Életforma.hu


Pulykamellsonkás-tojásos őszi saláta

Pulykamellsonkás-tojásos őszi saláta 

Egy könnyű ebédre a munkahelyre vagy gyors vacsorára ajánljuk ezt a pár alapanyagból, mindössze 10 perc alatt elkészíthető salátát. Persze attól őszi, hogy most készítjük...
Sütőtökös mascarpone krém

Sütőtökös mascarpone krém 

Ha sikerül konyhakész sütőtököt vásárolnunk (akár konzervben pürét, akár előre főzöttet üvegben), akkor 15 perc alatt varázsolhatunk desszertet az asztalra.
Vegán, gluténmentes kakaós csiga

Vegán, gluténmentes kakaós csiga 

Igazán jól fog jönni ez a vegán, gluténmentes kakaós csiga recept azoknak, akik ilyen diétára szorulnak. Egy próbát mindenképp érdemes tenni vele, még az is lehet, hogy lecseréled a régi receptedet erre.
Krémesen finom tökös tekercset sütöttünk

Krémesen finom tökös tekercset sütöttünk 

Vendégeim elnevezték tökös ötösnek ezt a nem hagyományos összetevőkből készült piskótát. Ha már úgyis sütöttél egy kis tököt, tegyél félre te is egy darabkát, és üsd össze ez a túrókrémes csodát belőle.
Almakrémleves

Almakrémleves 

Ősszel százféle finomnál finomabb almát lehet kapni a piacon, édesebbet, savanyúbbat, mindenki megtalálja közöttük, amit igazán szeret. Egy finom, fűszeres almaleves a legjobb ilyen szürke, hideg időben.
Együnk egy jó sztrapacskát!

Együnk egy jó sztrapacskát! 

Ahogy megérkezik a hidegebb idő, elkezdünk kicsit nehezebb, tartalmasabb ételek után vágyakozni. A sztrapacska megfelel ennek az elvárásnak, enyhén szólva sem diétás, kímélő étel.
Habos túrós süti hétvégére

Habos túrós süti hétvégére 

Azok a legjobb sütik, amiket otthon, a nagymamánktól, anyukánktól tanultunk. Ez is egy ilyen recept, biztos ezer és ezer családban ismerik és szeretik. Ha te még nem találkoztál vele, itt az ideje kipróbálnod!
Saláta James Bond módra

Saláta James Bond módra 

Néha az a legjobb, ha a főétel mellé tálalt salátát nem bonyolítjuk túl, vagy akár azt is mondhatnám, a legminimalistább szinten tartjuk. Ez a saláta megfelel ennek az iránynak, egy kis zöldsaláta, klasszikus vinaigrette szósszal. Csak semmi flanc, fő az egyszerűség!
Ez a világ legnagyobb repülő étterme! Kóstolj bele!

Ez a világ legnagyobb repülő étterme! Kóstolj bele! 

Évente több mint 100 millió fogást szolgálnak fel az Emirates First, Business és Economy osztályain, minden egyes fogás esetében különös figyelmet fordítva a részletekre. A világ legnagyobb repülő éttermeként a légitársaság 6 kontinens 144 városába utazó több mint 55 millió utasának kínál a különböző desztinációk ihlette kulináris fogásokat. Az Emirates évi 1 milliárd dollárt fektet a vendéglátásba, valamint 1 200 dubaji szakáccsal napi 24 órán át üzemelő konyhát működtet, amelynek köszönhetően naponta 590 járat utasának kínál ízelítőt a célországok gasztronómiájából. 
Őszi témájú fesztiválokat ajánlunk

Őszi témájú fesztiválokat ajánlunk 

Ha borongós, szürke az ég felettünk, a legjobb dolog, amit tehetünk, hogy elmegyünk valami jó hangulatú közösségi programra, ahol ehetünk, ihatunk kedvünkre. A mostani hétvége a sajtok, illetve a tök jegyében telik.

Szoktál te is tökölni? 

Nem tudtál ellenállni a csábításnak, és vettél a piacon egy fél sütőtököt, majd hazaértél, és rájöttél, fogalmad sincs, mit készíts belőle. Nos, mielőtt tönkremenne szegény tök a hűtőben, adunk néhány remek ötletet, mit készíts belőle.

Sajtos burgonya, a kedvencünk 

Ezt a sajtos csodát olyan egyszerű elkészíteni, hogy bátran rábízhatod még a pasidra is, de ha nem vagy ijedős, akár a nagyobbacska fiadra is. Meg fog vele birkózni!

Bulgur kapros tökkel 

Nagyon egyszerű, ízletes, olcsó, hétköznapi, egészséges, vegán étel, amely önálló főételként, de akár köretként is megállja a helyét. Mi stílszerűen kapormártást is készítettünk hozzá, de azért azt is tudjuk, hogy a kaporszósznak kevés rajongója van, de aki szereti, az rajong érte. Az étel a mártás nélkül is finom.

Pulykamelles avokádós fussili - a gyors vacsora 

Egy hosszú nap után mi másra is vágynánk, mint egy gyorsan elkészíthető vacsorára!? Mi adjuk a receptet, te ne felejtsd el a hozzávalókat! Tészta, pulykahús, avokádó...

Édesburgonya krémleves 

Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle. Nagyobb hipermarketekben, zöldség-gyümölcs üzletekben Magyarországon is kapható. Ha édesburgonyát vásárolunk, vigyázzunk, hogy friss legyen - ilyenkor a bőre feszes, sima. Nagy nedvességtartalma miatt csak néhány napig tárolható, és inkább száraz, hűvös helyen, mint hűtőszekrényben ajánlatosabb tartani a felhasználásáig. Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történhet, mint a burgonyának: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni is a héját, de megsüthető a héjában is.

Márti sültkrumplija 

Utcán sétálva, meccs közben rágcsálva, garnérungnak - mindenhogy jó! Legyen hozzá bármilyen mártogató vagy csak egyszerűen majonéz. Igen, ez a sültkrumpli, amit mindenki szeret - akár bevalljuk, akár nem. Jó aztonban csak kevesen készítekenk. A legfontosabb, hogy konzultálj kedvenc zöldségeseddel, mert nem mindegyik burgonya alkalmas ropogós sültkrumpli elkészítéséhez. 

Tejben sült zöldfűszeres tojás 

Egy tipikusan gyors és könnyű vacsora. Krémes tejszín és tej keveréke, amiben megsütünk két tojást. Laktató étel, aki szeretné, a végén a krémes szaftot ne hagyja a tál alján. Törjünk egy darabka bagettet vagy pirítóst, és azzal itassuk fel. 

Mónika belecsap a habüstbe 

Újabb gasztronómiai műsorral jelentkezik Erdélyi Mónika a Cukrászok után a Chili TV műsorán. A finomabbnál finomabb sütemények maradtak! A Süti suli Mónikával epizódjaiban neves cukrászok és bloggerek érkeznek a stúdióba, hogy a műsorvezetővel közösen tanítsák sütni a nézőket.

Hírek a S. Pellegrino Young Chef régiós döntőjéről 

A S.Pellegrino idén harmadszor rendezi meg a nemzetközi S. Pellegrino Young Chef versenyt azzal a céllal, hogy felkutassa és támogassa a világ fiatal gasztronómiai tehetségeit.

Füstölt halas szendvicskrém 

Füstölt hal, tonhal, egyre megy, ha arról van szó, hogy egészséges ételeket, szendvicskrémet, salátát készítsünk. Érdemes velük megbarátkozni, hiszen remekül színesítik konyhai repertoárunkat amellett, hogy egészségünknek is jót tesznek.

Húsos káposzta gerslivel 

Tartalmas, gazdag egytálétel. Érdemes nagyobb adagot készíteni, hiszen jól eltárolható, és mint minden káposztás ételre, erre is igaz, hogy minden újraforraláskor teljesebbé válik az íze. Ha nagyon savanyú a káposzta, akkor mindenképpen öblítsük át, hogy nem nyomja el a többi ízt.

Vegán svéd húsgolyók 

A svéd bútoráruház éttermében láttuk, hogy szinte minden második ember húsgolyót eszik krumplipürével. Azóta gondolkodtunk rajta, hogy elkészítjük a vegán változatát úgy, hogy egyszerű legyen elkészíteni, kevés hozzávalóból is ízletes, egészséges és laktató legyen.

Ünnepi habos torta - egyszerűen, sütés nélkül 

Ezt a tortát bármilyen ünnepi alkalomra elkészíthetjük egy munkafolyamat, azaz a sütés mellőzésével.Itt most csak a krémre és a habra kell koncentrálni. Nagyon finom és mutatós!

Kesudiós, spenótos babragu 

Egy igazán különleges és ínyenc étel a kesudiós spenótos babragu, amivel az egész családot elkápráztathatjuk. Vagy a gyerekkel megszerettethetjük a spenótot.

Egyszerű spenótleves 

A spenótot sokoldalúan használhatjuk a konyhában, leves, rétes, pite, főzelék, lasagne készülhet belőle. Mi most egy pofonegyszerű levest mutatunk.

Fahéjas sütőtökös rétes - az ősz slágere 

Rétest sokan, sokféleképpen készítenek, és a töltelékek is jól variálhatók. Most egy aktuálisan tökös variációt mutatunk, egyszerű és bonyolult változatban! Garantáltan az ősz slágere lesz.

Dögös focaccia - ahogy a Divin Porcelloban sütik 

Izgalmas borkóstolókon vehetnek részt azok az újságírók, akik rendszeresen elmennek a Wineglass Sajtóklub bemutatóira. Velem együtt gyakorló, de borra nem specializálódott tollforgatókat ismertetnek meg a borkultóra különlegességeivel. Havonta járunk be képzeletben egy-egy borvidéket. Általában a budapesti Divin Porcelloban kóstolgatunk, és a remek borok mellett falatozgatunk is. Annyira finomak a helyben sütött olasz kenyérfalatkák, hogy legutóbb megkerestem Németh Péter konyhafőnököt, hogy árulja el Nektek a titkot! Íme, ez a recept! Nem fogtok csalódni!    

Sajtfelfújt 

A sajtfelfújt kiváló kísérője lehet szaftos húsoknak, de önmagában is finom étel. Egyetlen titka van, amint kikerül a sütőből, azonnal tálalni kell, különben öszseesik, és az sem az ízének, sem a kinézetének nem tesz jót. Ahogy a mondás tartja: inkább a vendég várjon a felfújtra, mint a felfújt a vendégre.

Sütőtökös töltött krumpli sajttal, baconnel, szezámos mártogatóssal 

A töltött burgonya nagyon jó téli étel, egyrészt számtalan variációt lehet kitalálni, mivel is töltsük meg a krumplikat, másrészt a sütő jó meleget csinál a konyhában, ami hideg téli napokon nem hátrány.

Csináld a fesztivált a hosszú hétvégén is! 

Még mindig gyönyörű őszi időnk van, napsütéssel, kellemes hőmérséklettel, semmi okunk rá, hogy a lakásban töltsük a hosszú hétvégét! Válasszunk egy - vagy több - fesztivált magunknak, és kapcsolódjunk ki, megérdemeljük!

Anyukám mesealmása - tényleg álom! 

Csak úgy ragyognak a piacon a különböző almák! Nemrég Szekszárdon jártam, és az oda vezető egyik mellékúton, egy almáskertnél álltam meg, ahol rengeteg finom gyümölcsöt vettem a kicsitől a nagyig, a zöldtől pirosig, a csíkosig. Alig vártam, hogy beleharaphassak az egyikbe, és már éreztem is a számban ennek a sütinek az ízét! Alig vártam, hogy nekiállhassak. Anyukámtól tanultam ezt a mesés mesealmást, amit gyerekkoromban akár csukott szemmel is képes volt elkészíteni!  

Francia rakott burgonya 

A rakott krumpli finom, a rakott krumplit mindenki szereti. De miért ne variálnánk meg időnként a megszokott receptet, hogy új, friss színt vigyünk vele a vasárnapi ebédekbe?

Ezek a legjobb Gastro Design díjas éttermek és szállodák nálunk! Próbáld ki! 

Sok-sok győztes a vidéki nevezők közül, éremeső a legnépesebb kategóriában, és pár esetben szigorú, de előremutató ítélet miatt a shortlistesek rövidlistán maradtak – ez dióhéjban az idén negyedszer meghirdetett Gastro Design Award verseny eredménye. Mi csak azt láttuk, ez világszínvonal!

Cecei lóbabom, az őszi levescsoda 

Méltatlanul mellőzött hüvelyesünk a lóbab. Az annak idején Ázsiából hozzánk érkezett növénynek ez volt az eredeti alakja, a kisebb, a tarka vagy a fehér színűeket már mind ebből nemesítették. Egykor különösen a jászsági pásztorok kedvelték, de a mai bográcsozók is előszeretettel használják. A minap a mezőföldi Cecén jártam, ahol elbővölt a sok-sok paprikafüzér, az utcai árusok kavalkádja. Megálltam megcsodálni, és persze a paprikához rögtön gyönyörű lóbabot is vettem! 

Házilag füstölt kacsamell 

Aki szeret főzni, és nem akarja húsz perc alatt letudni a vacsorafőzést, vasárnap meg az ebédet, annak nagyon jó játék ez a házilagos füstölés. Egyáltalán nem bonyolult, és a végeredmény nagyon finom. A büszkeségről nem is beszélve, amit a készítője érez.

Márványos kalács 

Könnyű, levegős tésztájú, egyszerűen elkészíthető sütemény, a legjobb választás tea, kávé mellé. Legjobb, ha a tészta összekeverését robotgépre bízzuk, úgy kapjuk meg az ideális állagot.

Nálunk nemcsak a szürkemarhák buliznak 

Finom szürkemarha ételekkel, népzenei- és kulturális programokkal, hamisítatlan vidéki hangulattal, díjnyertes szürkemarhákkal, klasszikus finomságokkal és újragondolt ízekkel várják a látogatókat a VI. Szürkemarha Vigadalomra Budapesten, a Vajdahunyad várába 2017. október 20-22. között.

Készítsd fel kamrádat télire Cecén! 

Címerében a paprika és a Csók-Szluha-Kiss kúria, azaz a Csók István Emlékmúzeum látható. Ez a mezőföldi Cece. Több látnivalója mellett ilyenkor ősszel kell ellátogatni a Fejér megyei településre - főként azoknak, akik imádnak az utcai standokról vásárolni - nagyjából mindent, ami csak a konyhában kell! Gyertek velem egy kis sétára! 

Póréhagymás kukoricaleves 

A kukorica nem csak főzve, leszemezgetve a csőről finom, leves is készülhet belőle, nem túl karakteres íze mellé választhatunk egyéb zöldségeket is, mint esetünkben a póréhagymát. Igazi melengető, őszi leves.

Gyömbéres teában pácolt tojás, a partik kedvence 

Nagyon finom, egyszerű, mégis különleges pácolt tojás. Aki szereti a főtt tojást, annak ajánlom. A gyömbér és a teafű csodálatosan megfűszerezi a tojást. Ad hozzá egy kis pluszt, amitől kedvet kapunk kipróbálni más teákkal is. Hidegtálak, partik izgalmas szereplője lehet.

Őszibarackos, kék sajtos crostini 

Krémes ízletes kéksajt, az édes, de mégis fanyar barack, ami kívül már puha, de belül érezhetjük a gyümölcs húsának roppanását. Még találunk kemény, ízletes őszibarackot érdemes kipróbálni ezt az íz kombinációt. Nem kell nagyon érett kéksajt, mert az nagyon domináns lenne, inkább keressünk valami frissebbet.

Tökös krémes 

Egy igazi őszi sütemény sütőtökös tésztával és sütőtökös krémmel, naranccsal ízesítve. Vegán, gluténmentesen is elkészíthető, mutatós, könnyű, sülés közben szépen megnő, laza szerkezetű.

Pulykasonkás halacska szendvics 

Kreatív anyukák tudják, hogyan kell étvágygerjesztő reggelit készíteni. egy kis fantáziával a legegyszerűbb alapanyagokból is mókás figurákat varázsolhatunk a reggeliző asztalra.

Vasból épült szentély a San Lorenzo tövében 

Nem is tudom, hogy történhetett, hogy nem készültem fel a csarnok történetéből, helyrajzából olasz utazásom előtt, de így történt. Vétkes könnyelműség volt részemről. De ha valakinek a gasztronómia a becsípődése, a sors néha megkegyelmez neki.

Sütőben sült zöldséges, csicseriborsós, krumplis lepénykék 

Bizonyára sokan készítettetek már hasonlót hagyományos lisztből, tojással. A mienkhez nem kell tojás, és a hagyományos búzalisztet is lecseréltük benne csicseriborsólisztre, ami tojás nélkül is nagyon jól működik, összefogja és összetartja a lepénykéket.

Darált húsos batyu 

Leveles tésztából, darált húsból kitűnő és gyors vacsorát készíthetünk. Egy kis salátával igazi laktató fogás lehet még másnapra is suliba, munkahelyre.

Újabb konyhafőnököt keres az RTL 

Harminckét közismert személyiség késélre menő harcát követhetik nyomon a nézők október 16-tól minden hétköznap este az RTL Klubon. A verseny első hetében többek között Dobó Ágnes, Lakatos Márk, Nyári Alíz, Nébald Olivér (Éjjel-Nappal Budapest), Szabó Sipos Barnabás valamint Vágó Piros konyhai összecsapásának lehetnek szemtanúi a nézők. A közismert médiaszemélyiségek egytől egyig azért mondtak igent a felkérésre, mert szeretnék megnyerni a konyhafőnöki címet és az ezzel járó 10 millió forintos fődíjat.

Őszi birsalmás-diós kevert 

Nem akármilyen kevertet kavartunk össze: egyrészt őszi, mert a birs és a dió most aktuális, másrészt egy nem hagyományos, ám nagyon mutatós és egyszerű tészta. Kiránduláskor se hagyjuk otthon!