GASZTRO

Sütőtökös kalács Halloweenre
Itt az ősz, ami nem is olyan rossz dolog, ha közben sütőtökös-fűszeres finomságokatkészítünk, és nálam bizony már itt van a sütőtök szezon, amit mi sem bizonyít jobban, mint a mostani recept.

Élő bíborfüggönyök Cecén
Pazar látvány a Fejér megyei Cecén a rengeteg paprika a házak oldalán. Szüret után a falak mentén csüngenek a gyönyörű füzérek a napfényben. Hétvégén az egész Sohár család ezen dolgozott. Nagyon kedvesen invitáltak be otthonukba, hogy megnézhessem munkájuk gyümölcsét. Természetesen paprika nélkül nem engedtek el! Ilonka néni még a házasszonyoknak szóló tanácsokkal is készségesen ellátott. Ezt ezeket is megoztom most Veletek!

Grillezett kecskesajt friss salátával
Ritka ínyencség a kecskesajt, de csak úgynevezett jó helyről szabad vásárolni. Ez viszonylag könnyű, mert ezt a sajtfélét általában kis manufaktúrákban kézzel készítik. Nemrég Mezőföldön egy olyan szállodában jártam, ahol helyben készítik ezt az imádni való különlegességet! Azt mindenki tudja, hogy a kecske teje sokkal egészségesebb, mint a tehéné. Grillezni csak a már teljesen érett példányokat szabad.

Andalúz rizottó
A rizottó az olasz és a spanyol konyha egy meghatározó egytál étele, alapvetően régebben a szegények eledele volt, és olyan ízesítés került bele, ami éppen volt háznál. Lehet tengeri herkentyűs, ezt paellának hívják, vagy például húsos, vagy zöldséges. Ez most egy húsos, fűszeres változat.

Pikáns sütőtökleves pirított magvakkal
Nagyon finom sütőtöklevest mutatunk, tetején whiskyben párolt, sütött tökmaggal. A levest gyömbérrel, fokhagymával, kakukkfűvel fűszerezte készítője.

Gumicukor és narancsos csoki a Whisky Shown
Meglepetésekkel várja a Whisky Show 2017 vendégeit a két legnagyobb skót whiskymárka. Az október 14-15-én a Corinthia Hotelben megrendezeendő találkozón a The Famous Grouse és a The Macallan magyarországi nagykövete, Szombati Zsolt bartender igazi ínyencségekkel készül a stand látogatói számára.

Disznótoros kolbászfesztivál Pesten
2017. október 13-15-ig kerül negyedik alkalommal megrendezésre a budapesti kolbászfesztivál a Magyar Vasúttörténeti Parkban. Disznóvágás bemutatók és óriási kolbászvásár, családi programok, folklór műsorok, nosztalgia és mulatós zenei előadások várják a látogatókat. A 10 hektáros területen rengeteg program és neves fellépők szórakoztatják a közönséget 3 napon át.

Sütőtökös torta
Bizony, sütőtökből tortát is lehet készíteni, méghozzá nem is akármilyet! Aki szereti a sütőtököt, imádni fogja, aki nem, az legalább egyszer próbálja ki, még az is előfordulhat, hogy beleszeret a tökbe.

Halas palacsintám rántva
Őszi, családi kirándulásunkat Pakson, a Halászcsárdában fejeztük be. Isteni ebédet választottunk - természetesen csupa-csupa helyi halakból. Ezt a fogást már én is többször elkészítettem, és ezúttal sem tudtam ellenállni! Ha Te is valami hétvégi különlegességre vágysz, szombatra készíts halászlevelet, vasárnap pedig használd fel a megmaradt halhúst!

Parmezános rúd
Ha adhatok egy jó tanácsot, kezdjétek rögtön dupla mennyiséggel, majd konstatáljátok döbbenten, hogy az is milyen kevés! Az egyik legjobb sós süti, amit valaha készítettem.
Paradicsomos pite
Ez a pite hidegen, melegen egyaránt csoda jó. Ha maradna a vacsorára szánt adagból, másnap nyugodtan elvihetjük magunkkal a munkahelyünkre ebédnek.
Grillgrouse koktél konzervdobozban
Búcsúztassuk a nyarat egy utolsó szabadtéri gasztrokalanddal! Szombati Zsolt, a The Famous Grouse magyarországi nagykövetének koktélja biztosan megmelegíti a testet, a leket ha kicsit hűvös az est! Na, de majd ettől... Stílusosan: ettől leszel tűzrőlpattant!
Céklás keksz
Gluténmentesen elkészíthető, vegán, kívül ropogós, belül puha, olcsó, könnyen elkészíthető, elronthatatlan, nem kell hozzá különleges alapanyag, csak ajánlani tudjuk. Strapabíró, jó állagú, hurcolható, másnap is nagyon finom.
Almás túrós sütemény
Se tésztagyúrás, se nyújtás, se szaggatás, csak keverés és kavarás. Ebben a sütiben az a jó - a végeredményen kívül persze -, hogy a tepsi mellett egyetlen edény elég az elkészítéséhez, amiben összekeverjük az alapanyagokat.
Gyömbéres almás palacsinta
Alma mindig van otthon, a palacsintát bármikor megkívánjuk, s bár gyömbérrel ritkán ízesítjük, de most megtettük! Igazán különleges finomsággal lephetjük meg a családot!
Húsgolyók - párolt vajbabbal
Stefánia vagdaltat készítettünk pulykahúsból, majd egy puha vajbab ágyra fektettük. Nemcsak a látvány, de a íze is fenséges volt. Igazi vendégváró finomság!
Panna cotta kajszilekvárral
Hála az égnek léteznek olyan desszertek, amelyek néhány perc alatt összeállíthatók, így akár egy hétköznap este is varázsolhatunk édességet a család asztalára.
Paradicsomos halleves
Érdemes friss halból készíteni, ezért választottam az afrikai harcsát. Magyarországon tenyésztett, semleges ízű, nagyon jó állagú hal. Készíthetjük tengeri halfiléből is, de figyeljünk, hogy tömör húsú hal legyen, az nem esik szét főzés közben. Tálaláskor tortilla helyett adhatunk hozzá pirítóst.
Jaj, de jó ez a habos, sütés nélküli almás!
Igazi hétvégi habos-almás csodát készítettünk,és még a sütőt sem kellett hozzá bekapcsolni. Mindössze fél óra alatt elkészül, de 5 perc alatt elfogy! Isteni finom!
Póréhagymás, rizses csirke
Néhány egyszerű alapanyagot választottunk a csirke mellé, és nagyon finom egytál étel lett a végeredmény. A póréhagyma és a fehér bor alapjáraton nagyon illik egymáshoz.
Birsalmasajt, az ősz favoritja
A birsalmát nyersen, gyümölcsként nem fogyasztjuk, de magas pektin tartalmát kihasználva kiváló birsalmasajtot készíthetünk belőle, ami jól fog jönni téli estéken csemegeként, vagy majd a karácsonyi süteményekbe.
Tökéletes tökételek
Vitathatatlanul beköszöntött a sütőtök szezon, már mindenhol kaphatunk a különböző sárga árnyalatokban pompázó, sokféle formájú finomságból. De ha többre vágynánk, menjünk tökfesztiválra, most széles a kínálat.
Puffadt pöfetegem és fokhagymás mártásom gyönyörű találkozása
Itt az ősz, és vele a fantaszikus gombák időszaka! Ezt a pöfeteget az újpalotai piacon vette nekem Adri kolléganőm. Nagyobb volt, mint a fejem! Azonnal meg is örökítette a pillanatot egy másik kolléganőm. Nagyon boldog lettem, mert ezt kirántani maga a gyönyörűség! Köretként pedig nem a hagyományos sültburgonyát vagy párolt rizst adtam, hanem kreáltam egy remek őszi salátát egy fokhagymás öntettel. Próbáld ki!
Whiskyben pácolt csirkemell steak édesburgonya pürével
Egyre laposabban kel a nap, közeleg a tél, de azért még nyugodtan készítsünk egy jó kis őszi grillpartit. Szombati Zsolt, a The Famous Grouse magyarországi nagykövetének tippje ez a recept. Semmjiképp ne hagyd ki!
Az ősz sztárja, a sütőtökös kuglóf
Vegán, gluténmentesen elkészíthető, az őszkezdet sztárja, nagyon finom, reggelire, uzsonnára, desszertként, vendégvárónak, de magunkkal vihetjük a munkahelyünkre, mert nem morzsálódós, nem esik szét a szállítástól. Nem bonyolult, egyszerűen elkészíthető, elronthatatlan annak ellenére, hogy sütéséhez nem használtunk tojást.
Megjelent Havas Dóra új szakácskönyve
Dóra olyan különlegességeket tartogat olvasói számára, amelyeket nem csak megenni álomszerű élmény, de megfőzni, megsütni is élvezetes. Habcsókok, pohárdesszertek, teasütemények, piték, torták és sós sütemények egyaránt szerepelnek a 100 receptet tartalmazó válogatásban.
Mustáros-murcis tepsis csirkém
Nincs ennél egyszerűbb fogás, ha gyorsan akarsz látványos ebédet vagy vacsorát tálalni. Dobj mindent egy tepsibe, és egy óra múlva minden pasit leveszel a lábáról! Kínálj mellé egy kis rozét... Már csak némi gyertya, halk zene, és egy csini ruha kell... Pompás lesz az estéd!
Sütőtökkrémleves whiskyvel grillezett tökmaggal
Nem kell lemondanunk a hangulatos kerti partikról és a grillezett finomságok illatáról az ősz beköszöntével. A vénasszonyok nyara tartogat még néhány szép, napfényes délutánt: búcsúztassuk a nyarat egy utolsó szabadtéri gasztronómiai kalanddal. Szombati Zsolt, a The Famous Grouse magyarországi nagykövetének szezonális tippjeivel különleges, őszi ízeket csempészhetünk az asztalra.
Fokhagymakrémleves sajtos lángossal
A fokhagymakrémleves tipikusan őszi-téli étel, ami logikus, hiszen leginkább ilyenkor van szükségünk a fokhagyma gyógyító erejére - a jó íze mellett persze.
Az élet sója és borsa
A 13. századig a só szinte luxuscikknek számított, melynek ára folyamatosan emelkedett. Volt idő, amikor még a levesbe való só ára is megfizethetetlen volt a nép számára. Ezért már a korai évszázadokban is törekedtek arra, hogy a sót más – megfizethetőbbnek vélt – ízesítőkkel váltsák ki, melynek lehetőségét a friss és a szárított fűszernövények alkalmazásában lelték fel.
Medvehagymás juhtúrókrém kápiában
Nem is annyira recept ez, mint inkább ötlet, mivel tehetnénk változatosabbá, színesebbé a ráérősebb reggeleken elköltött reggelik kínálatát. A juhtúró kitűnő alapanyag ehhez.
Sajtkrémes-sonkás sült bagett
Ha eddig elrohant a gyerkőc reggeli nélkül, emellett a sonkás meglepetés mellett bizonyára nem fog elszaladni szó nélkül. Ha mégis, nyugodtan tegyük bele a tízórais dobozába. Csak pár perc az elkészítése!
Jön a Sütnicake - a IV. Sütemény- és Tortafesztivál
Már hét elején lehet - és érdemes is - megtervezni a hétvégi programot. A gasztroprogramok között az egyik legérdekesebb a sütemény- és tortafesztivál lesz Budapesten. Mi biztosan ott leszünk!
Zöldséges, magvas kenyér
Egy recept a különleges kenyerek kedvelőinek. Nagyon finom, és nagyon könnyen el is készíthető. Nem igényel patika pontosságú méréseket, nem kell keleszteni, egy-kettőre kész. Időt tulajdonképpen csak a zöldségek aprítása vesz igénybe, minden mást csak össze kell rakni és összegyúrni egy edényben.
Darált húsos sulibatyu - leveles tésztából
Szeretjük a leveles tésztát, sokféle módon felhasználhatjuk, tetszés szerint tölthetjük és nagyon gyorsan elkészíthető. Most éppen darált pulykahúst kapott társként, különleges ízesítéssel. Vacsorára, de másnapra is jó nem hagyományos tízóraira, uzsonnára.
Szőlőtorta - Jucus sütőjéből
Megmentettünk a mai szőlőszüretből egy kilónyi szép szőlőt, hogy októberi köszöntőként ezt a nagyon finom tortát elkészíthessük. Igazán különleges, egyszerű vendégváró desszert.
Burgonya curry báránnyal
Egy csodás, melengető curry mindig jól jön, amikor más hűvösebbek a napok. Valószínűleg a bárányhúst le lehet cserélni könnyebben hozzáférhető húsfélére is, de báránnyal isteni!
Éva pogácsája, te is imádni fogod
A cím némileg túlzás, hisz ez egy klasszikusnak számító pogácsa recept, attól az enyém, hogy megpróbáltam valamivel egészségesebbé tenni, mintha tisztán fehér lisztből készült volna. Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel.
Látványos olasz falatokkal gazdagodott Budapest gasztrotérképe
Második éttermét is megnyitotta az eredeti olasz alapanyagokkal dolgozó Belozzoo. Terveik szerint újabb vendéglátóhelyekkel bővülnek Budapesten és vidéken egyaránt. Az Oktogonnál kezdtek, és most a Nyugati térii bevásárlóközpontban kóstolgathatjuk a tökéletes olasz ízeket.
Cukkini nász a tepsiben
Ez csak rántva jó - jelentette ki a férjem, amikor meglátta azt a két hatalmas cukkinit, amit egy volt általános iskolai osztálytársamtól, Kálmántól kaptam, amikor legutóbb meglátogattam a szüleimet Zagyvarékason. Gyönyörűségesek, nagyok egészségesek a zöldségek. Már a látványa is lázba hozott! Ehhez a recepthez mindössze a negyede kellett... Nos, megmutattam, hogy nemcsak rántva a tuti! Egy barátnőm is pont beesett, és csak annyit mondok, hogy én vacsorára nagyon keveset eszem, de így sem maradt egy falat sem másnapra. Picit macerás, de nagyon megéri!
Kedvenc őszi gombás receptjeink
Szeptember végén szinte roskadoznak az erdők - és hála istennek a piaci standok - az erdei gombáktól. A piacon sajnos nagyon drágán juthatunk hozzá ehhez a csemegéhez, jobban tesszük, ha magunk szedjük az erdőben, a megfelelő óvatossággal. Soha, de soha nem maradhat el a gomba hivatalos szakértői ellenőrzése, ezt ne felejtsük el!
Hétvége a hal és a bor jegyében
Bár már hűvösebbek a napok, a hétvégén elköszönünk a szeptembertől is, a fesztiválok még lendületben vannak, sok érdekességet kínálnak országszerte azoknak, akik nem a lakásban tervezik tölteni a hét utolsó napjait.
Vörösboros báránypörköltem
Saját, jól bevált hentesem ajánlotta, hogy remek bárányhús érkezett, amikor épp tanácstalanul álltam a pult előtt, és valami újdonságra vágytam. Rögtön kaptam is az alkalmon! Akkora sikert arattam, hogy csak na! Egy falat sem mardt, és ahogy mondasni szokták, a mosogatógépnek sem akadt sok dolga! Feltétlenül próbáld ki! Erre is érvényes, hogy nagyobb adagot érdemes készíteni egyszerre, mert ízletesebb lesz!
Szilvás morzsasüti egészségesen
Rengeteg szilvát befőztünk ezen az őszön. Kimagvaztuk, sütőben sütögettük, üvegbe raktuk, bespájzoltuk. Ennek az lesz a következménye, hogy télen is gyakran fogunk és tudunk majd szilvalekváros süteményeket sütni, szilvás ételeket készíteni.
Ízbomba saláta sajttal, kolbásszal
Egy tévéműsorban láttam meg ezt a receptet, egy huszonéves ír szakács, Donal Skehan készítette el ezt a salátát, amihez minden hozzávalót megkaphatunk itthon is, úgyhogy mindenképpen kipróbálásra ajánlom ezt a finom, egészséges salátát.
Tojásos gombasaláta
Soha nem felejtem el azt fantasztikus gombakínálatot a barceloniai piacon, már csak ezért sem, mert imádom a gombát minden formában. Sajnos a hazi kínálat meglehetősen szegényes, és bizony kevesen is értenek hozzá. Ezért is örültem meg, amikor az egyik kolléganőm elmesélte, hogy látott rókagombát és pöffeteget is az újpalotati piacon. Annyira megkívántam a gombát, hogy berohantam a legközelebbi nagyáruházba, és vettem egy kis szeletelt csiperkét. Csak ez volt, de adtak hozzá receptet is. Ezt most megosztom Veletek!
Sajttorta narancs eszenciával
Egy jótékonysági sütiárverés egyik sztárja volt ez a könnyű, aromás sajttorta, amiben egészséges alapanyagok adnak egymásnak randevút. A narancsos öntetet nem érdemes elhagyni mellőle.
Hogy kerül az alma az asztalra?
Bár Magyarországon is egyre népszerűbb a tudatos vásárlás, és sokan odafigyelnek arra, hogy most ősszel, a téli almák szezonjában magyar alma kerüljön az asztalukra, azt mégis kevesen tudják, hogy milyen utat jár be a gyümölcs, a magtól a kerten át az asztalunkig. A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet és a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. több ezer őshonos, magyar fajta őrzői, kutatói és több száz fajta forgalmazói. Ők segítenek nekünk a termékcímkék mögé látni: öt lépésben foglalták össze a magyar almafajták útját.