GASZTRO

Szedres lepény
Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani. Vitamin- és antioxidáns tartalmának legnagyobb részét a friss gyümölcshús rejti. Jellegzetes, zamatos íze jól illik különböző tejtermékekkel készült ételekbe, gyümölcslevesbe, joghurtba, tejszínhez, süteményekhez.

Pöttyös Panni – ez a legfinomabb hozzáadott cukor nélkül készült torta idén!
Varga Margit cukrász hozzáadott cukor nélkül készült tortája nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. A Pöttyös Panni győzelmét az Országházban jelentették be a Magyarország Tortájával és az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt. A Magyarország Tortája idén a Balatoni Habos Mogyoró lett, amit Vaslóczki Orsolya készített. A két győztes tortát a nagyközönség először augusztus 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg.

Roston fogas párolt zöldségekkel, kéknyelű mártással
Nálam a hal mindent visz! És mindig! Ezt a fantasztikus fogást Badacsony oldalában kóstoltam, egy teraszról bámulva közben a világ legszebb tavát. A hozzá kínált bor úgy harmonizált a mártással, a hallalal, a zöldségedkkel, hogy csak ámultam! Ennél finomabb szombat esti vacsit el sem tudok képzelni - még otthon sem! Próbáljátok ki!

Bor, sör, hétvége, nyár!
Mi lehetne jobb, mint a nyári melegben árnyas fák alatt elfogyasztani egy-két pohár jéghideg sört, hűvös fröccsöt, vagy egy pohár igazán jó bort? Ha ilyen élményre vágysz, irány a hétvégi gasztroprogramok valamelyike!

Uborkás koktélom lett az otthoni nyári kedvenc
Felkaptam a fejem, amikor először kóstoltam az unicumszódát. Akkor jöttem rá, hogy mi mindenre is jó az uborka! Kísérletezni kezdtem, amíg össze nem ütöttem ezt a csábítóan kellemes, hűsítő italt! Nagyon egyszerű, látványos ráadásul a gyerekek sem mardanak ki semmiből, mert alkoholmentesen ők is nyugodtan kortyolgathatják.

Sárgadinnyés tápióka puding dinnyehéjba töltve
Megszerettük, és gyakran eszünk tápióka pudingot. Ezúttal sárga dinnyével ízesítettük és színeztük. Intenzív ízű, édes és nagyon finom lett. Gluténmentesen, növényi tejjel is készíthető, vegán életmódba beilleszthető.

Badacsonyi tyúkhúsleves vele főtt zöldségekkel
Badacsonyban, jó társaságban egy teraszon borozgatni, finomságokat kóstolgatni, a világ legjobb dolga. Ezzel az isteni levessel is ott találkoztam! Hiába, Badacsonyban még a zöldségeknek és a tyúkoknak is teljesen más íze van! Feltétlenül próbáld ki!

Túróval töltött sárgadinnye sonkával
Diétázni nem csak úgy lehet, hogy az ember szeme mindig könnyes legyen a fűrészpor ízű, ócska ételektől. Okosan megtervezve finomakat is ehetünk, például sárgadinnye szezonban túróval, sonkával.

Gin Tonic Hibiscus
Nincs kellemesebb, mint hűs koktélt kortyolgatni a teraszon. A mixerek azonban mindig attól tartanak, hogy gyorsan kiszalad belőle a pötty, vagyis a szénsav. Szakértők most olyan tonikot készítettek, amit bátran haználhatsz! Minden üvegjében ugyanis 20 millió buborék van!

Bagettini al mascarpone
Másnap este is puha a tészta, és nem morzsálódik a belőle készült bagett. Készítés közben könnyű vele dolgozni, nagyon jó állagú a tészta, szívből ajánljuk.
Összefogásból mátrai borünnep
Vár Rád a Mátra! - szólt a Mátra Open borászatinak szlogenje, akik azzal a nem titkolt céllal fogtak össze 2017 elején, hogy felhívják a figyelmet a kiváló mátrai borokra, mondhatni kinyissák a Mátra kapuit.
Almás-mézeskalácsos és kakaós-rumos muffin
A muffin mindig is Jolly Joker volt a konyhákban. De azt tudjátok-e hogyan gyűrűzött be hozzánk ez a sütemény? Én csak azt tudom, hogy először a Nők Lapjában olvastam a receptjét, mint Miss Marple teasüteményét. Azóta is imádom, ezer módon megsütöttem már.
Zöldborsós tésztasaláta - a családi kedvenc
Már leszedtük, és kipirgáltuk a cukorborsót, és rögtön így frissen össze is hoztuk néhány zöldséggel egy jó adag tésztasalátához. Sőt, még egy pikáns öntettel meg is koronáztuk. Önálló ételként is megállja a helyét, de natúr sültek mellé is kiváló.
Sajttal töltött körte – a könnyű nyári vacsora
Már megjelent a körte a piacokon, lehet gyűjtögetni a jó recepteket is hozzá! Mi már tálaljuk is ezt a 25 perces, néhány összetevőből készült pikáns sajt-körte párost. Igazi könnyed nyári vacsora egy jó pohár fehér bor mellé!
Citromos halkrém vacsorára
Hihetetlenül gyorsan elkészíthető ez az előételnek is megfelelő finomság, ami visszaidézi a nyaralások hangulatát, egy gyors halkrém, melyhez biztosan nektek is van otthon minden. Azon túl, hogy örömmel eszünk ilyen finomságokat, egészséges finomságról van szó.
Pörkölt különlegesség palacsintában
Húsimádó barátunk Zoltán megmutatja, hogyan készíti el a pörköltet egészen különleges módon. Lehet utánozni, ez biztosan nagyon-nagyon finom és különleges!
Hideg joghurtos uborkaleves
Eljött az az időszak, amikor a legjobb barátunk a konyhában a turmixgép, és hideg gyümölcsleveseket gyártunk vele minden nap. De ne feledkezzünk meg az uborkalevesről sem!
Répás keksztallér - a bikinibarát nassolnivaló
Ha már unod a strandos lángost és palacsintát, vagy éppen szeretnél valami egészségeset rágcsálni a fürdőzések után, akkor éppen jó helyen jársz. Ez a finom répás keksz csupa diétás összetevőből készült, így a bikinid se fog morgolódni miatta...
Szilvás, almás chutney
A chutney (ejtsd: csatni) dél-ázsiai eredetű sűrű szósz. Alapja a hagyma, ecet, cukor, erre az alapra kerülnek a zöldségek, gyümölcsök és fűszerek, amiket aztán hosszan főzve mártássá sűrítünk. Kis túlzással szinte minden zöldségből és gyümölcsből lehet chutney-t főzni, próbáljuk ki, mert érdemes játszani az ízekkel.
Csinálj programot hétvégére, biztosan jobb lesz, mint a lakásban főni
Nagyon meleg van, szenvedünk a lakásban, de szenvedünk szabad téren is. Ha nem akarsz vízparton tolongani a tömegben, ha unod a lakásod 30 fok fölötti hőmérsékletét, a legjobb választás, ha gasztroprogramokat látogatsz.
Dancing Red Cheeks
Közismert tény, hogy a szénsav frissítő hatása mellet a hozzákevert alkohol ízét is jobban kiemeli. A legkitünőbb mixerek és szakértők által kifejlesztett új tonikféle kimondottan koktélok készítéséhez készült úgy, hogy azok minél tovább pezseghessenek – akár 10 perc után is ugyanolyan intenzitással.
Velünk kihúzhatod a nyarat
Bődületes hőség van, ebben nincs vita közöttünk, ugye? Nos, megmondom őszintén, én ilyenkor két dolgon élek: dinnyén és fagylalton. Ha te is hasonlóan működsz, nézd meg jobbnál jobb receptjeinket, hagyd a csudába a bolti, méregdrága fagyikat, és készíts sajátot!
Most először nyert magyar fagylalt az élelmiszeripari Oscaron
A magyar fagylaltok taroltak a világ élelmiszeripari Oscarjának számító Great Taste Awards-on: a zsűri összesen 4 csillaggal jutalmazta a Bonbonier Csokoládé Manufaktúra három különböző ízű fagylaltját, amelyek megkóstolhatóak a cég nemrégiben nyílt Király utca 38. szám alatti üzletében. Ez az eredmény különösen annak fényében kiemelkedő, hogy magyar fagyi még soha nem nyert semmit a világ legkiemelkedőbb ízversenyén.
Imre bácsi grillezett kecskesajtja tavaszi virágsalátával és mustban párolt körtével
Szemem-szám eláll, valahányszor Badacsonyból lenézek a tóra! Mindig valami földön túli boldogság áraszt el! Ott kiülni egy teraszra, borozgatni, maga a gyönyörűség! És ha már mindez együtt van, haraphatunk is valamit! Itt van példálul Imre bácsi páratlan kecskesajtja! Meg kell kóstolnod!
Csokis tejberizs
Csokoládé és tejberizs? Az egyik legjobb párosítás. A langyos rizsbe beleolvad a csoki... mi lehet ennél jobb? Max megmutatja, hogyan készítsd el ezt az egyszerű, ízletes desszertet.
Töltött uborka, a kerti partik kedvence
Ez a kis, egyszerű előétel mindig nagy sikert arart. Nem kell hozzá főzőtudomány, csak egy kis kézügyesség. Van, aki szívesen harap hozzá egy karika kiflit is. Pont kihúzhatod veled addig, amíg meg nem sülnek a grill-ested főszereplői.
Lecsókrémleves
Lecsókedvelők figyelem! Újragondolt étel, amely készülhet friss lecsóból, vagy felhasználhatjuk a nyáron eltett, esetleg boltban vett konzervet. Somogyi Zoltán Max zseniális receptje. Többi finomságát itt találjátok.
Kukoricás goffri
Mindenki imádja a főtt kukoricát, egy kis sóval magában eszik. Pedig ez a zöldség rengeteg lehetőséget rejt magában. Mutatunk egy szokatlan ötletet.
Forradalmasított Gin Tonic
Mi a bartenderek egyik legnagyobb rémálma? Hogy a felszolgált koktélokból a kiöntés pillanata utáni nagyjából 10. percben elillan a szénsav, ezzel pedig oda az ízélmény. Ezt hivatott orvosolni egy új tonik, amit kimondottan mixeléshez készítettek a szakemberek. A szervezők csak az Életforma olvasóival osztották meg például ezt a receptet!
Gombás, húsos penne
Néhány egyszerű összetevő, 20-25 perc ráfordított idő, és máris jóízű házi kosztot tálalhatunk a családnak. Nem sokkal több energia-ráfordítás, mint házhoz szállítós cégtől ócska, ám drága ételeket rendelni.
Cukkinipalacsinta
A cukkini egyike azon zöldségeinknek, amelyek olyan sokféle módon használhatóak fel, hogy az szinte hihetetlen. Bizony, még palacsintát is lehet vele készíteni, amit mindenképpen kipróbálásra ajánlunk!
Zöldborsós csirkemáj hagymás rizzsel
Nagyon sokan szeretik a csirkemájat, finom, olcsó alapanyag, ezerféle módon variálható. Mi most zöldborsóval készítettük, talán ez az egyik legismertebb elkészítési mód mind közül. De mint tudjuk, egy újszülöttne minden vicc új.
A hónap slágere: brokkoli rétes
Bár az összetevőkben a brokkoli a vezéríz, cukorborsó, kukorica és paradicsom is került mellé, ebben a fantasztikus sós rétesben. A zöldségimádók kedvence lesz, ez már bizonyos. A többiek pedig feltuningolhatják egy kis kolbásszal, szalonnával.
Lusta asszony rakott káposztája
Ez egy igazi hétfői egytál étel, amikor is a pörköltmaradékot újrahasznosíthatjuk. De ha még maradt a rizsből is, akkor valóban percek alatt elkészíthetjük ezt a káposztás finomságot vacsorára. Mellette még lustálkodhatunk is egy kicsit munka után...
Vaníliakrémes kosárka
Ez a recept is olyan szénhidrátok felhasználásával készült, amelyek egyenletesen emelik a vércukrot, lassú felszívódásúak. A vaníliakrém kókusztej alapú, a gyümölcs pedig bármilyen éppen kapható idénygyümölcs lehet.
Menta szirup
Locsoljuk fagyira, limonádéba, mojitóba, de ihatjuk szódával higítva szörpként is. A menta, ha egyszer gyökeret vert a kertünkben, szinte ellenőrizhetetlenül burjánzik el - ezért érdemes inkább valamilyen vödörbe, konténerbe ültetni, hogy agresszív terjeszkedését megelőzzük -, érdemes tehát a felhasználásán gondolkozni. Mi erre a megoldásra jutottunk.
Erősít a Chili TV
Hogy miben rejlik a Chili TV ereje? Például abban, hogy a nyár utolsó hónapjára is számos új tartalommal készülnek. Visszatér náluk a képernyőre Erdélyi Mónika, de feltűnik Justin Bonello, Gordon Ramsay és Nigella Lawson is.
Bor van, de hol itt az apátság?
Veszprémben vagy fúj a szél vagy harangoznak - mondják a helyiek. Nos, a közelben, a szellősben teremnek azok a fürtök, amelyek oly híressé tették a Somló lankáit, szőlőjét és borait. Ki ne ismerné például a juhfarkat, ami tényleg a juh farkáról kapta a névét, és a belőle készült bor egyetlen kortya elvarázsolta Alder Yarrowt, a világ egyik legbefolyásosabb borszakíróját is! Ez a Somlói Apátsági Pincészet!
Mézes-őszibarackos tejbegríz, a családi kedvenc
Létezik olyan gyerek, aki nem szereti a tejbedarát? Az ő kedvükért most feldobtuk az alapreceptet most egy kis mézzel és idény gyümölccsel. Szinte biztos, hogy anya-apa is belekóstol majd, annyira ellenállhatatlan...
Hatosfogat - bombasztikusan jó póréhagymás receptjeink
Most jön a szezonja a póréhagymának, télig könnyedén hozzájuthatunk a piacon. Érdemes minél többféle fogásban kipróbálni, megszerettetni a családdal a hagyma család eme édeskés, jóízű tagját is.
500-as csülökrekord Dunaferr módra
Fantasztikus, soha nem látott hidegtál készült a dunaújvárosi Vasas- és Kohásznapra. A siker nem volt kétséges, hisz Fásy Ádám személyesen irányította a munkálatokat. Az egésznapos buli alatt még a gyárat is megnézhették az érdeklődők!
Bor, mámor, Badacsony
Újabb kuriózum hellyel bővült a kiváló boráról híres badacsonyi régió: ezúttal ugyanis a legmagasabb ponton fekvő Kisfaludy-Ház Étterem büszkélkedhet nemrég megnyílt Borteraszával, ahol minőségi borokkal és ételekkel élvezhetjük a szemünk elé táruló, páratlan balatoni kilátást.
Bravó! Ez Európa egyik legjobb pesti étterme!
The Ritz-Carlton Budapest’s éttermét, a Deák St. Kitchen-t a legjobb európai étteremnek választották magyar konyha kategóriában a World Luxury Restaurant Awards-on. A 2017-es World Luxury Restaurant Awards díjait július 22-én adták át Hanoi-ban.
Sütőben sült póréhagyma fasírt
Olcsó, ízletes, sokoldalúan használható, több módon, gluténmentesen is elkészíthető, vegán táplálkozásba is beilleszthető fasírtokat készítettünk póréhagymából. Ehető zsömlében, kenyérszeletek között burgerként, főzelékekhez vagy más garnirunghoz feltétként, jó kiegészítője egy hatalmas salátaételnek.
Citromkrémes muffin
A citromkrémmel (lemond curddel) megbolondított muffin isteni! Édes is, savanykás is, az ember elájul a gyönyörűségtől, amikor kóstolja.
Hétvégén hódoljon a gasztronómiának!
Nyár, napsütés, szabadság... menjenek valóban a szabadba, töltsék tartalmasan a hétvégét, és ha esznek egy jó halászlevet, isznak egy-két finom bort, szinte garantált a kikapcsolódás.
Pucolhatsz! Zöldséget!
Alig egy hónap múlva, 2017. augusztus 26-27. között rendezik meg Budapesten a 21. Vegetáriánus Fesztivált. Az ingyenes rendezvény többek között táplálkozási szakemberek előadásait, relaxációs foglalkozásokat, ételkóstolókat, öko- és bio-termékbemutatókat, zenei és tánc-programokat, valamint filmvetítéseket kínál. Lesz „főzőszoba” is, ahol ínycsiklandozó ételek elkészítését tanulhatják meg a látogatók, valamint idén először a fesztivál keretein belül szervezik meg az első budapesti szakmai szimpóziumot a növényi alapú táplálkozásról. Az esemény idei arca Hevesi Tamás, aki közel 30 éve maga is vegetáriánus.
Bravó! Újabb magyar étterem a világtopon
Két díjat is elnyert a Budapest belvárosában működő Tama Restaurant a World Luxury Restaurant Award elnevezésű versenyen. A vietnami fővárosban, Hanoiban július 22-én megrendezett díjátadó gálán a globális kategóriában egyedüli magyar étteremként díjazták a tavaly májusban nyílt éttermet, de a regionális kategóriában is elismerést vehetett át a Tama Restaurant tulajdonosa, Hegyi Attila.