Életforma.hu


Goji bogyós kókuszszelet

Goji bogyós kókuszszelet 

Már régóta gondolkodunk egy goji bogyóval felturbózott sütemény receptjén. Az, hogy kókuszliszttel párosítottuk véletlenszerű volt, de nagyon jó döntésnek bizonyult. Egy intenzív ízű, nagyon jó állagú, mutatós sütemény lett belőle, amit szeletelés után akár magunkkal is hurcolhatunk.

Avokádókrémleves 

A nyári levesek azért is jók, mert a nap közben elvesztett folyadék pótlására kiválóan alkalmasak. Természetesen elvárjuk tőlük, hogy finomak legyenek, ha pedig pillanatok alatt elkészülnek, anélkül, hogy plusz fokokkal növelnénk a lakásunk amúgy sem alacsony hőmérsékletét, az maga a Kánaán. Egy jó turmixgép elengedhetetlen kellék.
Pillangószendvics - sulis napokra

Pillangószendvics - sulis napokra 

Még a legegyszerűbb szendvics is lehet étvágygerjesztő, ha elég kreatívan tálaljuk. Ügyes anyukák gyerekei így biztosan nem mennek el reggeli nélkül a suliba. De az se mindegy, milyen állatka mosolyog az uzsisdobozban...
Bagel

Bagel 

A bagel búzalisztből készült kelt tészta, melyet kerekre formáznak, és sütés előtt néhány másodpercre forró vízben főznek, utána teszik a sütőbe. A tetejére különféle magokat lehet szórni, mákos, szezámot, lenmagot, készülhet különböző ízesítésekkel. Van sós és édes bagel, attól függően ízesítik pirított hagymával, fahéjjal, mazsolával. A jó bagel tömör, kissé rágós, a héja barnás, frissen sülve ropogós. Lengyelországból származik, de világszerte népszerű.
Szilvás máktorta egészségesen

Szilvás máktorta egészségesen 

Te mit csinálsz, ha nagyon oda kell figyelned a szénhidrát- és cukorfogyasztásodra, de úgy ennél egy kis sütit? Ha a válaszod az, hogy körülnézel nálunk, mert biztos vagy benne, hogy találsz megoldást a kérdésre - jól válaszoltál!
Avokádós omlett

Avokádós omlett 

Miért kellene a reggeli omlettnek mindig ugyanolyannak, és egy idő után unalmasnak lennie? Zöldfűszerekkel, avokádóval bolondíthatod, mellé egy jó pirítós, és jól indul a napod.
Pulykás quinoa saláta, aszalt sárgabarackkal

Pulykás quinoa saláta, aszalt sárgabarackkal 

Nos, ez az a saláta, ami jól mutat kicsik és nagyon tízórais dobozában egyaránt, de lehet akár egy könnyű családi vacsora is. Egészséges összetevőiben a zöldség, a gyümölcs és a hús is jól megfér egymással.
Tőkehal spárgával, vajas mártással

Tőkehal spárgával, vajas mártással 

Egészséges és finom halrecept, akár kezdőknek is! Nagyobb feladat lesz beszerezni az alapanyagot, mint az ételt elkészíteni. Próbálkozhatunk tőkehal hiányában más feszes, fehér húsú hallal is.        

Kitűnő körtés receptjeink őszre 

Ha alábbhagy a nyári forróság, siránkozhatunk azon, hogy milyen hosszú lesz az ősz, meg a tél, de szerintem nincs semmi veszve, ilyenkor jönnek a langymeleg nappalok, csípősebb éjszakák. A piac tele gyümölccsel, többek között körtével...
Kókuszos tejbegríz süti - gyerekzsúrokra

Kókuszos tejbegríz süti - gyerekzsúrokra 

Elkezdődött a suli, indul a buli, törhetjük a fejünket a sütiken, szendvicseken.  Ez a tejbedarás csokimázas süti az egyike azoknak a desszerteknek, amikkel nem lehet melléfogni. Imádni fogják még az apukák is..

Őszi kincseink 

Az őszi zöldségek és gyümölcsök nemcsak önmagukban állják meg a helyüket, hanem köretként, desszertként, levesként is ízletes falatok. Törekedjünk tehát rá, hogy minél többet fogyasszunk belőlük!

Gofri parti - különleges feltétekkel 

Szerintem az a jó buli, ha az ember szinte mindent elő tud készíteni, mire jönnek a vendégek. Onnantól csak a szervírozás marad, ami épp elég feladat. Szeretem a pont egy harapásnyi, kanapés dolgokat, mert, ha úgy adódik, tányérok nélkül egy szalvétával is kínálhatod. Jó dolog újra találkozni az osztálytársakkal, a csoporttársakkal, szabadság után a munkatársakkal. Az ízletes gofritál - olyan friss és egészséges feltétekkel, mint a túró, az áfonya, a zöldségek és a marinált lazac - teli találat a partihoz! 

Szilvamennyország Szarvason! 

Délkelet-Magyarország egyik legnagyobb és legkülönlegesebb gasztrokulturális fesztiválja a szilvaérés idején Szarvasra csábít. Az idei jubileumi szilvanapok szeptember 8-tól 10-ig várja a szilvás ételek kedvelőit, valamint azokat, akik szívesen töltenének el egy szórakoztató hétvégét a Körös parti kisvárosban. A háromnapos fesztivál a kulináris élvezeteken túl koncertekkel, kulturális és gyermek programokkal várja a látogatókat.

Krémsajtos szőlősaláta 

Tartozom egy vallomással. Én nem nagyon rajongok a szőlőért. A saszlaszerűeket ki nem állhatom, az Otellót se díjazom különösképpen, a külföldről importált óriás szeműeket néha meg-megkívánom, és be is habzsolok belőlük akár 6-7 szemet is. Ez az én szőlőfogyasztásom, szerintem egy évben nem teszi ki a fél kilót sem. De ez a recept simán rá tudna venni, hogy akár napi fél kilót is lenyomjak belőle.

Fürjtojásos ropogós 

Égzengés ellen is jó a fürjtojás - állítják bennfentesek. Mondjuk, ezt még nem próbáltam, de az biztos, hogy nagyon egészséges!  Sokan egyenesen kúraszerűen használják. Ezt a receptet salátával, párolt rizzsel, kis majonézzel szoktam tálalni. Rendkívül ízletes, különleges! Nem marad el a hatás! 

Vincellér saláta 

Nem gondoltam volna, hogy a lila káposzta és a szőlő ilyen közeli, jó viszonyt ápolnak egymással, pedig nagyon jó barátok. Az édes és a sós ízek keveredése nekem nagyon bejön, így bátran ajánlom ezt a salátát a hozzám hasonló ízlésűeknek.

Pulykasonkás ET szendvics - a tízórais dobozba 

Tudtad? A középiskola végéig legalább 2000-2500 szendvicset készít az a szülő, akinek a gyermeke idén szeptemberben kezdi az első osztályt.Persze az se mindegy, hogy milyen alapanyagból, és mennyire kreatívan készülnek ezek. Íme egy mókás változat!

Csokikrémes tartlett 

Most egy mini linzertortácskához jött meg a kedvem, fincsi, belga csokiból készített ganache krémmel töltve. A ganache egy puha csokikrém, az eredetéről annyit, hogy egy cukrászbaki eredménye, mint sok más szuper találmányé.

Növényi ételek parádéja Budapesten 

Immáron negyedszer rendezik meg a növényi ételek ünnepét, a Vegan Food Festet, ahol az érdeklődök betekintést nyerhetnek a növényi alapú ételek izgalmas sokszínűségébe. A rendezvény egyik különlegessége, hogy mindegyik kiállító egy olyan előétellel, főétellel vagy desszerttel készül, amiket csak a négynapos rendezvényen lehet megkóstolni.  Azaz sem a rendezvény előtt sem a rendezvény után, nem teszik étlapra a vendéglátó egységek a kifejezetten Vegan Food Festre megálmodott ételkülönlegességeiket. 

Indul a padlizsán szezon, ne tétlenkedj! 

Egyre több és egyre szebb lila, feszes héjú, csillogó padlizsánnal találkozom a Bosnyák téri piacon, ahová heti rendszerességgel járok, nyáron akár többször is megfordulok ott. Érdemes sokféle padlizsán receptet kipróbálni, mert nagyon egészséges zöldség, ilyenkor nem is drága, úgyhogy szeretettel ajánlom összeállításomat.

Zabpelyhes magbundába csomagolt banán 

Egy nagyon egyszerű, pillanatok alatt elkészíthető édesség receptjét osztjuk meg veletek. Könnyű, nyers, gluténmentesen elkészíthető, vegán, tejtermék és répacukormentes. A banánokat mi most kendermagba forgattuk, de elkészíthető más apróbbra őrölt magokkal, diófélékkel.

Sajtos és kolbászos andalúz fánkok 

A spanyol, a katalán, az andalúz konyha mind nagyon izgalmas, mindegyik nagy barátja az apró falatoknak. Ilyen tapa (tapa=falat, tapas= falatok) ez a fánkocska is, amihez csodás paradicsom kompót dukál.

Darált hússal jól megrakott vajbab 

A dietetikusok szerint a pulykából készült étel akár minden nap kerülhet a tányérunkra, hiszen zsírszegény és fehérjében gazdag. A pulykahús többszörösen telítetlen zsírsavakat,amelyek segítik a szív- és érrendszer védelmét. Most a vajbabbal hoztuk össze..  

Málnás paradicsom kompót 

Pár évvel ezelőtt részt vettünk egy Andalúz főzőkurzuson, ahol egy spanyol fiatal séf, Enrique Sánchez tanított nekünk pár ételt. Közöttük volt ez a pikáns lekvár, egy élesztős, sonkás fánk köreteként. Elsőre kicsi távolságot tartottunk, de mikor megkóstoltuk, na, akkor hamar elfogyott. Azóta a grill szezonban, többször elkészül ez a lekvár/kompót.

Fakanálhadonászok újra kamerák előtt 

Szeptember 4-től ismét a legkisebb hobbiszakácsok uralják majd a Konyhafőnök Junior konyháját. Minden hétköznap este fél kilenctől izgulhatunk a kis tehetségekért! (Sokan vehetnénk róluk példát!)

Töltött paradicsom 

Ismerős az a helyzet, amikor a szuper fincsi fogásból maradt, de másnap már senki nem kívánja?  Ott a kérdés, mi legyen a maradékkal? Ilyenkor jöhetnek a remek étel újrahasznosítási ötletek. Én szabályszerűen örülök neki, amikor ilyen feladat vár rám, hiszen ilyenkor bedobhatom a kreativitásom, ezt azt összedobálok és egy új étel születik belőle.

4 legjobb receptünk télire, amit most kell elkészítened 

A tartósítás sokak számára ismeretlen terep, de érdemes megtanulni az alapokat, és összegyűjtött receptjeink, melyek télen bearanyozzák a napjainkat, egyáltalán nem bonyolultak. A legfontosabb, hogy jó alapanyagból dolgozzunk, és nagyon ügyeljünk a tisztaságra.

Erdélyi fokhagymaleves 

Nem egy klasszikus fokhagymaleves kerül a tányérokba, hanem egy kicsit savanykás, könnyeden kapros ízvilág jelenik meg, ami egy igazi tartalmas levest eredményez.

Háromhagymás, sajtmártásos spagetti  

Ó, a spagetti! Csak ne lenne olyan finom... és hízlaló... Állítólag azért kell fogkeményre főzni, mert az al dente módra főzött tésztának - főleg, ha durum lisztből készült - keményítőlánca elágazó szerkezetű, így lassabban tudja a szervezet lebontani, és lassabban emelkedik meg a vércukorszint. 

Mogyorós kenyér - a gyerekek kedvence 

Nem, ez nem a mogyorókrémes, hanem a benne sült mogyorós kenyér. Kétféle lisztből készült, és a gyerekek uzsonnás dobozának kedvelt lakója lesz. Az otthon sütött finomságnál nincs is jobb!

Mag nélküli Évára ájulnak a magyarok 

Idehaza átlagosan évente 2,5-3 kg csemegeszőlőt esznek az emberek, és egyre többen keresik a mag nélküli fajtákat. Jellemzően import csemegeszőlőt kínálnak az áruházak, ugyanakkor a saszla (Chasselas) mellett egyre népszerűbb a magyar nemesítésű Arkadija, Pannónia kincse és Éva is. Magyarországon mintegy 1000 hektáron termesztenek csemegeszőlőt, a legnagyobb területen Bács-Kiskunban, Somogyban és Tolnában.

Hatalmas magyar siker Angliában! 

A londoni illetőségű, az élelmiszerek Oscar-jának is nevezett Great Taste Awards-on közel 400 bíráló részvételével, nagyjából két hónapnyi kemény munkával választják ki a világ legjobbnak ítélt ételeit, élelmiszereit és – többek között – a világ legjobb granoláit.

Rákkal töltött tavaszi tekercs Berlinből 

Nemcsak építészeti remekműveket, szenzációs múzeumokat, színházakat, kiváló kávézókat találsz Berlinben. A multikulturális német főváros a legváltozatosabb konyhákat tárja elénk. Legutóbb egy vietnami éttermet választottunk, és nem csalódtunk! A tavaszi tekercset eleve nagyon kedvelem, mert annyi féle ragut készíthesz, amennyit csak a fantáziád tud! A tengeri herkentyűsöket pedig egyszerűen imádom! Íme a berlini rákos receptje!    

Tavaszi csirkemell 

Amikor már szinte minden tavaszi, nyári zöldség megtalálható a piacokon, isteni dolgunk van, csak válogatni kell a jobbnál jobb receptekből, hogy mit is főzzünk. Ez a csirke étel egyszerű, ízletes, hamar elkészül, nem kell egész délután a konyhában állnunk, mégis hamisítatlan nyári ízeket élvezhetünk.

Itt van az ősz, itt van újra 

Hogy is mondják pestiesen? Van itt kérem minden, mint a búcsúban. Nos, ez maximálisan igaz az első szeptemberi hétvége progamkínálatára, csak győzzenek belőlük válogatni!

Zakuszka 

Lehetséges lenne, hogy még sosem hallotta az örmény eredetű zakuszka nevét? Ideje vele megismerkednie, mert kiváló előétel, de reggelire, vacsorára is bevethetjük, ha gyors megoldásra vágyunk. Számtalan változata létezik, ez egy a sok közül.

Konfitált lazac édesköménnyel és aiolival 

Imádom a lazac minden formáját, hát még ha svéd mesterszakácsok kezei közül kerül ki. Ehhez a remek fogáshoz picit sokféle hozzávaló kell, de esküszöm, megéri! Még vendégváráshoz is remek ötlet!  

Bővülő kínálat a Food Truck Show-n 

Burger illat, utcazene és lóverseny – szeptember 1. és 3. között ötödik alkalommal rendezik meg a hagyományos Food Truck Show-t a Kincsem Parkban. Ízekből és választékból nem lesz hiány: a szokásos kedvencek mellett hét új truck-kal bővül a csapat, így összesen 52 büfékocsi, több mint kétszáz fogásából áll a guruló gasztronómia kínálata.

Élettel teli fürjtojáskrém 

Csökkenti a magas vérnyomást, jó a cukorbetegségre, a vérszegénységre, a gyomorfekélyre, az érelmeszesedésre, a migrénes fejfájásra, a szívinfarktus utáni kezelésre is. Ez nem más, mint a fürjtojás. Sokan luxusnak tartják, pedig jótékony hatása - a mellékelt felsorolás láttán is - tagadhatatlan. A legjobb, ha nyersen esszük, de keményre főve is kifjeti nagyszerű hatását. Arra azonban figyelni kell, hogy 15 percnél tovább soha ne főzzük, mert a benne lévő vitaminok teljesen elbomlanak!   

Bulgurral töltött paprika 

Mindannyiunk kedvence a nyáreleji töltött paprika. Amikor a paprika már megfizethető, amikor már tudjuk, hogy a nap is sütötte kicsit, sokunknak eszébe jut, hogy készíteni kéne egy jó kis töltött paprikát. Így nyár végén pedig kézenfekvő ötlet. Mi ezúttal a legkevésbé sem hagyományos töltött paprikát készítettünk, a rizst bulgurral helyettesítettük, a húst kendermaggal pótoltuk, de jó lett volna a tofu is persze. Azonban tudjuk, hogy a szójától sokan idegenkednek, ezért gondoltuk, hogy a magas fehérjetartalmú kendermag alkalmas lesz a töltelékbe. Tényleg finom lett.

Szédületes időutazásra hív a mádi furmint 

Ismét megmutatja egyediségét, poharunkba hozza a mélyben rejlő ásványok ízét és az éltető nap erejéta mádi furmint szeptember elsején és másodikán. Ez az a csoda, mely évszázadokkal ezelőtt megalapozta a Tokaji Borvidék talán legszebb településének hírnevét. A hetedik Mádi Furmint Ünnepre látogatókat különleges borok, felejthetetlen gasztronómiai élmények, színes programok és vendégszerető mádi emberek várják!

Mini wrap tekercsek, marinált lazaccal és mustáros szósszal 

A lazac nem csupán ízletes, de tápanyagokban gazdag étel. Heti 2-3 adag elfogyasztásával hozzájárulhatsz tested omega-3 zsírsavszükségletéhez, de antioxidánsokat, fehérjét és vitaminokat is tartalmaz. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető étel. Az ízélményekről már nem is beszélve - ígérik az IKEA-magazin szerkesztői!

Citromos, joghurtos sertésszűz leves bográcsban 

Érkezik hozzánk a legjobb barátom és a kedvese - és ilyenkor az ember próbál kitenni magáért. Tehát valami különleges levest kellene készíteni, ami nem egy nehéz, zsíros étel, mert ebben a melegben ez bűn lenne. Tehát legyen viszonylag könnyed, de mégis szabad tűzön lehessen készíteni, legyen komplex az ízvilág - vagyis nincs könnyű dolgom. Keresgélek a neten, de semmi sem fog meg - tehát rögtönöznöm kell.

Gondolj a télre, főzz zakuszkát! 

A zakuszkát általában padlizsánból, pritaminpaprikából, hagymából, paradicsomból főzik, de sok helyen  babbal, tökkel, cukkinivel, esetleg répával vagy épp gombával gazdagítva teszik el télire. Ezerféle változata van ennek az Örményországból származó ételnek, amit egész télen kóstolgathatunk egy-egy szelet friss kenyérrel.

Túróval töltött sült paprika - a különleges vacsora 

A körözött nálam eddig mindig a friss piros vagy zöldpaprika tölteléke volt, eszembe se jutott így együtt a sütőbe dugni őket. Egy barátnőm tanácsára azonban megsütöttem, és azóta csak így készítem. Próbáld ki te is!

Szedres piskótatekercs 

Olyan isteni finom, édes szedret kaptam a piacon, hogy realitásérzékemet sutba dobva vettem egy kilót, ami persze az első lelkesedés után nemigen akart fogyni. De kevertem egy mascarponés, tejszínes krémet, belerejtettem a szedret, és már nyoma sincs a sütinek.

Strandkaja otthon? Na ná! 

Igen, tudjuk, a hekk nem balatoni hal. De mit csináljunk, ha egyszer ez az egyik legnépszerűbb balatoni strandkaja, és mi imádjuk? Otthon is elkészíthetjük, sőt, nem feltétlenül kell olajban tocsognia sem...

Cukkini falatok darált pulykahússal 

A cukkini még mindig felkínálja nekünk magát, mi pedig örömmel el is fogadjuk, hogy egy gyors vacsorát készítsünk belőle, egy kis pulykahús társaságában. Ízleni fog!